Cum se comportă platforma Intel cu CPU dual-core la 2 GHz pe un phablet Android de 6 inci? Și mai bine, dar și mai rău față de ceea ce așteptam …
ASUS Fonepad Note 6 FHD6 face parte din categoria denumită phablet, adică telefoanele care ar putea
foarte ușor să fie considerate tablete dar care au toate caracteristicile unui smartphone, mai puțin dimensiunea ecranului. În cazul Asus Fonepad 6 discutăm de un aparat cu display cu diagonala de 6 inci (164.8 x 88.8 x 10.3 mm în dimensiune) și rezoluție de 1080 x 1920 pixeli, construit pe platformă Intel. Și se știe că Asus a avut mereu curaj să exploreze produse noi (vezi ideea cu telefonul/tableta hibrid Fonepad).
De altfel ASUS Fonepad Note 6 este primul telefon cu platformă Intel cu care am ocazia să lucrez mai mult timp. Pentru Fonepad Note 6, Asus a decis să meargă pe sistemul de operare Android 4.2.2 cu un cipset Intel Atom Z2580 și un procesor la 2 GHz, dual-core plus un cip video PowerVR SGX544MP2, 16 GB pentru stocare (există și varianta cu 32 GB) și 2GB RAM. Scriptic, setul de caracteristici din Asus Fonepad Note 6 ne-ar putea indica o dotare excelentă, gata să se bată cu Samsung Galaxy Note 3 (3GB RAM, quad-core la 2,3 GHz Krait 400).
Aspect: parca prea greu si voluminos
Fonepad Note 6 e construit parcă pe șablonul ASUS folosit la Nexus 7, adică o carcasă din plastic cauciucat, cu margini rotunjite plus o inserție de metal care prinde display-ul în carcasă. E destul de gros – 10,3 mm și greu, cele 210 grame se simt chiar bine atunci când porți phablet-ul în buzunar (asta în ideea că ai un buzunar destul de mare în care să îl porți!).
Partea din față îmi aduce aminte de HTC HD7: un display ce acoperă aproape complet partea din față, logo-ul Asus gravat în partea inferioară plus fantele celor două difuzoare (da, oferă sunet stereo) și nelipsita fantă pentru camera frontală. Butoanele de control pentru meniu sunt exclusiv touch.
Butoanele de volum și pornire/oprire sunt metalice, puse pe laterala din dreapta, puțin ieșite în evidență. Asta le face ușor de manevrat. Diametral opus, adică pe laterala din stânga, avem o ușiță ce oferă accesul la slot-ul SIM și cel microSD. Salut decizia de a folosi un astfel de sistem de protecție pentru slot-ul microSIM și microSD, cardurile fiind mai protejate de praf.
În zona superioară și cea inferioară avem jack-ul audio respectiv slot-ul microUSB pentru încărcare.
Spatele lui Fonepad Note 6 seamănă și el foarte tare cu cel a tabletei Nexus 7: o suprafață plană în care iese în evidență logo-ul ASUS și fanta camerei foto principale (de 8 MP, 3264 x 2448 pixeli,cu autofocus) și locașul în care este disimulat stylus-ul, pare-se nu numai Samsung consideră că pe phablet e totuși nevoie de stylus.
Ca să vă ajut să vă faceți o idee despre dimensiunile lui Fonepad Note 6 vă invit să îl vedeți în comparație cu Nokia Lumia 925, un aparat cu diagonala de 4,5 inci și 129 x 70.6 x 8.5 mm.
Diferența e semnificativă iar cine spunea că Lumia 925 e mare, ar trebui să se mai gândească:
Și o vedere din lateral:
Display: 6 inci e excelent pentru folosire, prea mare pentru purtare ca telefon
Explicația pentru care producătorii merg spre phablet-uri tot mai mari este că utilizatorii ajung în cele din urmă să aprecieze un display generos, de calitate. În cazul lui Fonepad Note 6, pe ecranul de 6 inci, rezoluția 1080 x 1920 este excelentă din toate punctele de vedere: informația se vede foarte bine, textul e perfect dimensionat, touch-ul funcționează impecabil. Poate că și din motivul acesta nu am simțit aproape deloc nevoia de a scoate stylus-ul de la locul său.
Pentru Fonepad Note 6 ASUS a folosit un LCD Super IPS+ cu unghi de vizibilitate bun. Culorile sunt calde, redate fidel chiar și atunci când nivelul de luminozitate al ecranului era setat la minim. În soare puternic, fără să aveți activ controlul automat al strălucirii veți avea dificultăți în folosire.
Să citești știri, să faci browsing și chiar să compui email-uri/status-uri pe rețele sociale este o activitate comodă, fără niciun fel de obstacole. Din punctul ăsta de vedere, 6 inci și 1080 x 1920 pixeli rezoluție (doar 367 ppi densitate) e o combinație bună – nu zic foarte bună căci sunt sigur că se poate și mai bine.
Ceea ce nu mi-a plăcut este că ecranul e suficient de mare și suficient de negru pentru ca amprentele să rămână pe el și să se vadă destul de ușor – va fi nevoie să îl curățați în mod constant dacă nu îl veți ține într-o husă specială.
Trebuie să vă spun și la ce am folosit cu precădere ASUS Fonepad Note 6: în primul rând pentru email, Twitter și Facebook în paralel cu informarea prin Flipboard. Aici experiența este foarte plăcută și cursivă. La fel și dacă vreți browsing sau să urmăriți filme (YouTube, Netflix).
Dotarea hardware: bunicica
După cum am mai zis deja, ASUS Fonepad Note 3 este construit în jurul unei platforme Intel Atom Z2580, platformă pe care a adus-o în zona de telefoane mobile. Dincolo de toată promovarea Intel, combinația de CPU dual-core la 2 GHz și GPU PowerVR SGX544MP2, 2 GB RAM și Android 4.2.2 nu e rea. Atâta doar că e departe de performanța (și aici am în vedere și autonomia și puterea de calcul) a lui Galaxy Note 3, făcut în jurul Snapdragon 800.
la capitolul are, trec WiFi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct (vă recomand să căutați aparate ce au așa ceva pentru că pe viitor opțiunea de conectare cu TV-urile va fi de mare folos), Bluetooth 3.0, chiar și NFC, accelerometru, GPS, compas, proximitate, radio. Pentru stocare există 2 GB RAM, 16 GB memorie internă (există și modelul cu 32 GB) plus posibilitatea de conectare a unui microSD.
Ce nu are și cred că e un lips major, este conectivitate 4G. Cu un ecran de 6 inci Full HD vrei să faci multe chestii pe net, iar viteza de transfer te trage în jos.
Multimedia: 8MP si sunet stereo
Din nou, nu citiți numai specificațiile că nu ajungeți nicăieri. Fonepad Note 6 are o cameră de 8 MP principală, cu autofocus, dar fără Flash. Beneficiază de timpi buni de focalizare și o aplicație ASUS de management pentru camera foto cu foarte multe opțiuni utile – de la filtre, la panoramă și facilități de eliminare a obiectelor nedorite. Cu toate astea rezultatil final nu e cel mai bun.
Așa arată o poză făcută în condiții bune de iluminare:
Una cu detalii, mult mai reușită:
La capitolul filmare, vedeți mai jos cum se comportă când e lumină suficientă:
A doua fațetă de utilizare multimedia e legată de zona audio: cu tot cu opțiunea de redare stereo, Fonepad Note 6 nu impresionează. Nivelul de sunet e insuficient și calitatea putea fi mult mai bună.
Performanta: 2 GHz Intel sunt departe de 2 GHz Qualcomm
Performanța lui ASUS Fonepad Note 6 poate fi pentru același utilizator atât suficientă cât și insuficientă, depinde cum privește. Luat ca aparat individual, phablet-ul Fonepad Note 6 se descurcă onorabil, orice operație poate fi dusă la sfârșit fără probleme notabile. Autonomia nu strălucește, dar nici nu lasă foarte mult de dorit.
Pot să vă spun că din punct de vedere al autonomiei, folosit intens pe timpul unei zile, cu luminozitatea ecranului la minim și 3G pornit mereu, nu am reușit să consum toată bateria în cele 9 ore petrecute la birou. Pe de altă parte, pe testul de rulare în buclă a unui film, cu setările de power management active și la valorile maxime de eficiență, bateria de 3200 mAh a durat doar 7 ore și 40 minute, mult sub valoarea de aproape 18 ore a lui Galaxy Note 3. Aceiași situație se întâmplă și pe browsing-ul automat pe WiFi, unde ASUS Fonepad Note 6 a putut fi folosit doar 4 ore și 33 de minute față de cele 13 ore a lui lui Galaxy Note 3.
Dar dacă se încep comparațiile de putere de calcul cu alte soluții similare atunci Fonepad Note 6 nu iese deloc bine – de reținut că atât LG G2 cât și Galaxy Note 3 funcționează la frecvențe mai mari și cu procesoare quad-core!
De exemplu în testul Benchmark unde platforma Intel de pe Fonepad Note 6 e la jumătate din ce poate cea de pe Galaxy Note 3:
Lucrurile stau și mai rău dacă se măsoară doar puterea CPU-ului: 497 milisecunde pentru calcul PI față de 98 milisecunde în cazul Galaxy Note 3.
M-am folosit și de CaffeineMark să măsor viteza sistemului și după cum se poate observa Fonepad Note 6 nu stă rău.
Pentru GPU situația se mai echilibrează: And3D Benchmark ne arată o performanță similară între Fonepad Note 6 și Galaxy Note 3.
Nelipsitul test Quadrant Standard oferă doar 7103 puncte pentru Fonepad Note 6. Aproape de trei ori mai puțin decât ce poate Galaxy Note 3.
AntuTu Benchmark ne arată clar diferența de performanță între Fonepad Note 6 și alte aparate similare.
Concluzie: prea mare si prea greu ca sa fie concurent real pentru Galaxy Note 3
Deja ideea paletă de pingpong e cam diluată pentru mine: așa ziceam și acum vreo 2 ani despre toate telefoanele mobile ce treceau de 4,5 inci. Acum, când diagonale de peste 5 inci sunt la ordinea zilei, conceptul s-a extins: chiar spuneam pe Twitter zilele trecute că dacă vrei să nu ți se pară mare un telefon de 4,7/4.5 inci nu trebuie decât să te joci o săptămână cu unul de 6 inci.
Pe de altă parte, după ce ajungi să guști din ușurința cu care te dai pe net și social media de pe un phablet de 6 inci, cu greu mai vrei să renunți la el. Începi să te gândești tot mai intens dacă ești dispus să faci compromisul dimensiune/greutate versus autonomie și facilitate de folosire. Unii ajung să zică că merită – și eu mă număr printre ei, atâta vreme cât phablet-ul este al doilea smartphone din dotare.
Fonepad Note 6 e un produs interesant și un deschizător de drum dacă vreți. Ne arată că platforma Intel are potențial și că mai trebuie finisată, poate că versiunea 2.0 a lui Fonepad Note 6 să fie mult schimbată – dacă Samsung continuă Galaxy Note înseamnă că piață există și sunt sigur că ASUS e interesată de ea.
Numai că acum, Fonepad Note 6 e doar un produs de început. Prea greu, prea voluminos și fără acel ceva care să te atragă și să te facă să îți placă de el. Nici măcar dotarea software specială preinstalată de ASUS pe Fonepad Note 6 (AppLocker, App Backup, Dicționar, File Manager, Movie Studio, BitCast, Library, Parental Lock, Splendid, WebStorage) nu poate schimba asta.
La lucrurile pozitive pun display-ul bun, performanța decentă, dotarea software, Wi-Fi Direct și NFC plus stylus. La negativ trec greutatea și dimensiunea, lipsa 4G și calitatea sunetului și camera foto.
Informații: ASUS
PRO | CONTRA |
+ display + performanță bună + dotare software + stylus |
– greutate și dimensiune – calitatea sunetului în boxe – fără 4G – camera foto |
[nggallery id=34]
Asus este cam mare dar uimeste…iar cei de la nokia sunt deja recunoscuti ptr telefoanele lor, Fiecare model este bun pentru cineva.
Detin acest fonepad de aprox o luna…sunt super multumit.
E imens aparatul. Eram interesat de cum merge Intel pe mobile, dupa cate vad nu foarte bine.
Incerc sa inteleg: Fonepad, Phonepad, Padphone. Astia de la Asus nu au imaginatie