Un display IPS bun 1920 x 1200 pixeli, dimensiuni perfecte (8.3 inci in diagonala display-ului, 216.8 x 126.5 x 8.3 mm), Android, 2 GB RAM, CPU quad-core la 1,7 GHz și o greutate de doar 338 de grame recomandă tableta LG G Pad 8.3 drept alegerea optimă pentru cei cărora 7 inci li se pare prea puțin.
Poate că din poze nu o să vă dați seama exact cum arată cu adevărat LG G Pad 8.3. Si va inteleg perfect – până nu am avut ocazia să o folosesc și pentru mine era de fapt o altă tabletă. Din nou trebuie să remarc faptul că din urma colaborării cu Google LG a avut de câștigat foarte multe în ceea ce însemnă concepția unui gadget (Nexus 5 e exemplul clar), mai ales pentru tablete. Dacă vă uitați cum a evoluat design-ul LG pe telefoane și tablete în ultimii ani o să vă dați seama și singuri despre ce vorbesc: curbe mai line, aluminiu și plastic pentru carcasă, display bun, greutate mică. Toate astea sunt caracteristici care recomandă tableta LG G Pad 8.3.
Bun, o recomandă. Dar pentru ce?
Ar fi bine ca atunci când decideți să vă luați o tabletă să fiți siguri ce căutați, să știți foarte clar de ce aveți nevoie. Simpla decizie de ”vreau și eu una” s-ar putea să nu fie suficientă ca să alegeți cel mai bun produs.
Din experiența mea de până acum o tabletă de genul G Pad 8.3 poate fi folosită cu succes la citit (cărți, știri), la vizionat filme și poze, browsing și chiar jocuri. Extra, o puteți ține pe post de ramă foto digitală, soluție de navigare asistată de GPS în mașină. În particular, datorită opțiunii Miracast, LG G Pad 8.3 poate să devină instrument de control pentru informația (de orice fel) afișată pe un Smart TV.
Construcție: subțire, ușoară și finisată
LG G Pad 8.3 e construită într-un mod îngrijit, chiar elegant dacă luăm în considerare îmbinarea reușită de aluminiu și material plastic. Display-ul e prins într-o ramă de plastic (alb pe modelul avut de mine) ale cărui margini sunt îngrădite de o mică bordură (tot de plastic).
Nu există butoane fizice de control pe partea din față. Partea superioară are în plus logo-ul LG și fantele pentru camera foto frontală, respectiv senzorul de lumină. Aș putea zice că seamănă destul de bine cu cealaltă tabletă de 8 inci (Galaxy Note) pe care am avut ocazia să o testez în toamna asta.
Pe spate, LG G Pad copiază parcă modelul din față, doar că în locul display-ului există o carcasă metalică – nu se poate desface, fiind unibody. În ea sunt prezente fantele pentru cele două difuzoare ale tabletei.
În toată concepția LG G Pad 8.3, poziționarea fantelor pentru difuzoare (stereo) mi se pare cea mai mare greșeală. Ai nevoie ca fantele să permită venirea sunetului spre tine, ca utilizator nu să plece dinspre tine pentru că altfel te trezești că dai volumul mult mai tare decât ar trebui și tot nu auzi cum trebuie.
Să explic: stați seara în pat și vă uitați la un film sau ascultați muzică în surdină, în timp ce citiți ceva pe tabletă. Sunetul în loc să vină spre ureche se oprește undeva în palmă sau pe suportul de care sprijiniți tableta. Nicicum nu e bine, rezultatul nefiind unul satisfăcător.
Tot pe spate mai există și fanta pentru camera foto principală (de 5 MP) a lui LG G Pad 8.3.
În laterala din partea dreaptă avem butonul de pornire/oprire și cele de volum făcute tot din aluminiu, ieșite peste suprafața carcasei exact atât cât e nevoie ca să fie manevrate corect.
Mai rămâne fanta pentru jack-ul audio și slot-ul microSD (acoperit cu ușiță, lucru pe care îl apreciez), puse în zona superioară. Microfonul și slot-ul pentru încărcatorul microUSB sunt puse pe marginea inferioară.
Astfel construită, tableta Android LG G Pad 8.3 e ușor de ținut în mână. Aderența e chiar bună și nu trebuie să vă faceți probleme că veți scăpa mai ales că e și foarte subțire.
Display: IPS LCD de 8.3 inci cu 1200 x 1920 pixeli
Mi-ar fi plăcut să văd pe LG G Pad 8.3 un display mai bun decât cel pus de Asus pe Nexus 7 v2. Dacă s-ar fi întâmplat asta probabil că nimeni nu ar mai fi putut spune că LG G Pad 8.3 e cea mai bună tabletă Android din 2013. Cu un panou IPS de 8.3 inci a cărui rezoluție de 1200 x 1920 pixeli permite o densitate de 273 pixeli, LG G Pad 8.3 nu e rău deloc. Poate că nu se ridică la nivelul lui Nexus 7 v2, dar sigur e aproape de el. Culorile sunt redate foarte bine (vedeți mai jos despre ce vorbesc), luminozitatea e chiar ok în multe locuri.
Imaginile afișate sunt clare, cu contrast bun și detalii excelente. Ca să vă dați seama despre ce vorbesc urmăriți cele două imagini de mai jos: prima arată tableta în timp ce a doua un detaliu de pe display.
Rezoluția de 1200 x 1920 pixeli e pusă în valoare și detaliile sunt exacte, cu un unghiuri bune de vizibilitate. Datorită acestui fapt puteți transforma rapid tableta și într-o ramă foto de sufragerie dacă vă veți procura un suport elegant.
Hardware: 2 GB RAM, quad-core la 1,7 GHz, 16 GB pentru stocare, fara 3G
Până acum am vorbit despre elementele exterioare, pe care le vedem încă de la început pe LG G Pad 8.3. Colecția de componente din interior e responsabilă de performanța propriuzisă a tabletei.
LG G Pad 8.3 e echipat cu un procesor quad-core 1.7 GHz Krait 300, pe o platformă Qualcomm APQ8064 Pro Snapdragon 600 (din păcate LG nu a ales cel mai nou model de la Qualcomm) și mai avem un GPU Adreno 320. Împreună cu cei 2GB RAM și cei 16 GB pentru stocare oferă o soluție avansată de procesare. Nu cea mai rapidă de pe piață, dar sigur una care să nu ridice niciun fel de probleme în folosirea normală.
În zona de senzori, avem accelerometru, compas, giroscop, GPS iar pentru conectivitate amintesc Bluetooth, IR, WiFi și WiFi Direct plus microUSB.
Să traduc acum: prin conectivitatea IR puteți să transformați tableta în telecomandă universală pentru aparatele din sufragerie și pentru asta nu trebuie să faceți nimic altceva decât să porniți aplicația dedicată, preinstalată de LG pe tabletă.
Prin Bluetooth ori legați o cască ca să puteți asculta mai ușor muzică, ori faceți din smartphone un router și pe baza Q Pair vă asigurați că puteți să controlați foarte simplu telefonul (LG G2) direct de pe tabletă.
Cea mai utilă mi se pare de departe opțiunea Wi-Fi Direct, translatată în funcționalitatea Miracast prin care aveți opțiunea de a trimite instant pe display-ul oricărui Smart TV cu Wi-Fi Direct (Miracast) tot conținutul afișat pe ecranul tabletei. Exact ca în cazul smartphone-ului LG G2 puteți să stați liniștiți în fotoliu și folosindu-vă de tabletă fie să faceți browsing, fie să vă uitați la filme (chiar și YouTube, Hulu, Seenow) pe ecranul Smart TV – nu uitați că rezoluția Full HD a tabletei vă permite să aveți imagine de calitate dacă TV-ul suportă așa ceva.
LG G Pad 8.3 nu are radio FM, în caz că vă așteptați la așa ceva.
Camera foto principală este de 5 MP, cu opțiuni de stabilizare și detecție a fețelor. Funcționează destul de bine dacă nu aveți pretenții de calitate deosebită de la pozele făcute cu tableta – activitate pe care nu o recomand, dincolo de penibilul situației în care vă va pune.
Pentru modulul de cameră foto sunt oferite câteva setări predefinite ce ar putea extinde calitatea imaginilor și inclusiv opțiunea de conectare cu o imprimantă.
Software: și plus și minus
LG face la fel ca Samsung și HTC: încarcă produsele cu aplicații care mai de care mai utile sau inutile pe ideea că mai bine să fie acolo decât să fie cerute ulterior de utilizator. Cred că dacă e destul spațiu disponibil, faptul că anumite aplicații sunt preinstalate nu are de ce să dăuneze.
La fel și în zona de extindere a setărilor standard puse la dispoziție de Android. Apropo, modelul testat de mine avea Android 4.2.2 – trebuie să știți că există și modele LG G Pad 8.3 Google Play edition ce vin cu KitKat (Android 4.4) și fără niciun fel de personalizări LG la nivel de sistem de operare și interafață.
Să încep cu lucrurile ce îmi plac. În setările Android de pe LG G Pad 8.3 se vor găsi multe opțiuni suplimentare oferite de LG utilizatorului. De la elemente de finisare sau extindere pentru interfață la elemente avansate de conectivitate, power management și suport pentru gesturi.
Odată activate și folosite tot mai des încep să devină utile – experiența de utilizare a tabletei se îmbunătățește. Mi-a fost de folos facilitatea de Q Slide – trecerea rapidă dintr-o aplicație în alta.
Cel mai mult m-am folosit de aplicația de control al TV-ului (am tot un LG, dar merge și pe alte modele) – e inteligentă și în funcție de rețeaua WiFi detectată știe să activeze un profil sau altul pentru telecomandă. Așa nu a mai trebuit să folosesc pe perioada testului telecomanda televizorului.
Fetiței mele îi place să se uite la diverse clipuri video pe YouTube și să danseze odată cu personajele din clip. Folosindu-mă de Miracast, toată informația de pe ecranul tabletei era trimisă instant pe ecranul smart TV-ului și în felul ăsta puteam să controlez mai ușor ce se afișează și în plus puteam folosi filtrul de control parental din aplicația YouTube de pe Android, inexistent pe Smart TV.
Dintre toate posibilele utilizări ale unei tablete, cel mai mult m-am bucurat de opțiunea de parcurgere a știrilor – vitală pentru mine – dată de Flipboard. Merge fără cusur mai ales că diagonala de 8.3 inci e sensibil mai adecvată acestui tip de utilizare decât cea de 7 inci de pe Nexus 7 v2.
Performanță: peste Nexus 7 v2
LG G Pad 8.3 e o tabletă construită pe o platformă similară cu Nexus 7 v2, diferența fiind dată de folosirea unui procesor mai rapid (la 1,7 GHz în loc de 1,5 GHz cât e pe Nexus 7 v2). Asta înseamnă că în termeni de perfomanță LG G Pad 8.3 va fi mereu peste Nexus 7 v2. Uneori chiar și cu un spor de 50%.
Cât de mult contează? După cum spuneam și în review-ul pentru tableta Nexus 7 v2, performanța este arhisuficientă pentru orice veți dori să faceți cu tableta. Nu îmi schimb părerea nici acum: ceea ce oferă LG G Pad 8.3 în termeni de putere de procesare va fi ideal pentru 95% din utilizatori. Aplicațiile vor rula fără probleme, meniul răspunde instant – per ansamblu senzația de fluiditate este păstrată mai mereu, motiv pentru care tableta va fi considerată ca fiind una rapidă.
Ca să fie mai clar, am rulat toată suita de teste pe care o am în arsenal. Primul este testul Browsermark în care e simulată o sesiune de browsing. LG G Pad 8.3. e chiar mai rapid și decât Galaxy Note 8.
Și în testul de anduranță NBENCH tableta Android LG G Pad 8.3 iese în față:
În Quadrant Benchmark diferența e și mai zdrobitoare:
În zona de teste pentru GPU, folosindu-mă de 3DMark pentru Android am obținut 9354 puncte pentru Ice Storm Unlimited ce prin comparație cu Nexus 7 v2 (2807 puncte) face ca LG G Pad 8.3 să pară mult mai rapid decât ar fi trebuit în condițiile în care există același GPU Adreno 320 pe ambele tablete.
Cu toată viteza de care dă dovadă LG G Pad 8.3 există și un element care o trage înapoi: autonomia. Cu o baterie de 4600 mAh, dar cu un procesor la 1,7 GHz, autonomia oferită de tableta LG G Pad 8.3 este una medie, sub ceea ce poate Nexus 7 v2. În testele făcute de mine, adică în rularea în buclă a unui film DivX cu setările de power management active am măsurat o autonomie de puțin sub 8 ore. Iar pentru browsing-ul pe WiFi în aceleași condiții abia am ajuns la 5 ore.
Concluzie: arată bine, funcționează bine și e și ușoară!
Întrebarea care se pune este: este mai bună LG G Pad 8.3 față de Nexus 7 v2?
Din anumite puncte de vedere LG G Pad 8.3 este o alegere mai bună decât Nexus 7 v2 pentru un fan Android. În primul rând pentru un display mai mare, pe care informația se vede mai bine.
În al doilea rând prin prisma aspectului și a greutății: LG G Pad 8.3 are un design mai elegant decât Nexus 7 v2 și cântărește doar 338 de grame. Are o rezoluție mai bună a display-ului și performanțe net superioare.
Ca să nu mai spun de opțiunea de atașare a unui card microSD cu care să i se crească capacitatea de stocare. Mai pun și Wi-Fi direct, o opțiune ce nu ar trebui să lipsească de pe niciun device de generație nouă.
La elementele care o trag înapoi, pe lângă boxele poziționate defectuos, lipsa unui slot 3G al mai adăuga și autonomia medie.
Dacă astea nu vă deranjează atunci nu mai stați pe gânduri și luați-vă LG G Pad 8.3 că nu o să vă pară rău. E un produs reușit. Mai nou aveți și opțiunea de a pune pe el un Android curat, așa cum au toate device-urile din categoria Developer de la Google.
Ar mai fi ceva: prețul. La 1449 lei e o alegere bună.
Informații: LG Romania
Preț: 1449 LEi
PRO | CONTRA |
+ design + materiale + display + performanta |
– difuzoare pozitionate defectuos – fara 3G/4g – autonomie medie |
[nggallery id=33]
@Gabi
Varianta GPE vine cu un Android stock si nu cu cel personalizat de LG.
Salut !
Care este diferenta intre varianta LG si varianta Google Play Edition?
@Laurentiu
De ce nu ai vrea sa il instalezi?
A incercat cineva sa faca update la soft ? merita sa trecem la 4.4.2 ?
Multumesc,
Va rog sa-mi spuneti daca se poate folosii la acest tip de tableta, sticul mobil de internet de la rds,,si cum il instalez,,Multumesc anticipat
@zidanne
Nu merge link-ul dat?
@tasotti
Nexus 7, prima versiune ar putea fi gasita sub 1000 de lei.
@Ionut Balan – Am gasit doar varianta cu skin LG. Eu tot cat un Google Play Edition.
Ce s-a intamplat cu optiunea de subscribe la comentarii?
@tasotti – N7 2012 e in jur de 700 de lei. Daca o mai gasesti.
Felicitari pt review! O rugaminte mare am.. am doar 1000 de lei si vreu sa imi iau prima mea tableta ce imi recomandaţi?? Cel mai important pt mine e displeiu pt filme şi net şi al doilea autonomia.. mulţumesc!
Intrebare: de unde cumparam in .ro GPE-ul?