Primul ceas inteligent pe care îl testăm oficial pe mobzine.ro este Samsung Galaxy Gear (venit la teste prin Orange Smartphone Testers împreună cu phablet-ul Samsung Galaxy Note 3) – aștept să vedem când vor fi disponibile și la ce prețuri la Orange. Prima impresie e favorabilă: Galaxy Gear se prezintă foarte frumos în ambalaj, pare că este construit îngrijit, lucruri ce de la distanță te încântă.
Combinația de metal și plastic aduce puțin cu un model de ceas din filmele SF. Păcat de șuruburile de prindere, un pic prea evidente pentru gustul meu.
Cureaua este la rândul ei făcută dintr-un material sintetic de culoare neagră, cu striații pe exterior și neted la interior. Modul de prindere al brățării se bazează pe o încuietoare metalică, specifică curelelor de ceas de acest tip. Pentru închidere nu e nevoie de aplicarea unei presiuni prea mari.
Display-ul de 1,63 inci de pe Galaxy Gear este Super AMOLED, cu touch, culoarea neagră e ecranului împreună cu unul din layout-urile de ceas pentru aplicația standard fac casă foarte bună. Apropo de asta, există mai multe variante de layout pentru aplicația de ceas, am ales-o pentru început pe cea de ceas plus agendă.
Display-ul de pe Galaxy Gear este unul destul de mic: 1,63 inci permit o rezoluție de 320 x 320 de pixeli care arată bine doar pentru afișarea de informații minimale. Când vine vorba de mai multe date, limitarea de 320 x 320 de pixeli începe să fie evidentă și lipsa spațiului cam lasă de dorit. Spun asta după ce am ales să merg cu varianta cea mai mică de text. Sunt foarte curios să văd cât de mult contează în utilizarea normală faptul că pe Super AMOLED pixelii negrii nu se aprind și teoretic permit o autonomie mai bună.
Și dacă tot vorbesc despre display, conturul din metal argintiu pune bine în valoare display-ul negru.
Mergând mai departe, informația afișată se reorientează în funcție de cum e ținut ceasul – poate fi folosit și de dreptaci și de stângaci. Vedeți foarte bine cum se reorientează ecranul atunci când scoateți ceasul de la mână și îl puneți în diferite poziții.
Partea din spate a ceasului este construită din plastic mat, negru, peste care sunt înscrise seriile de identificare. Șase puncte de contact sunt prevăzute pentru a face legătura cu suportul livrat în pachet.
Pe laterala din partea dreaptă există singurul buton hardware al ceasului. Apăsarea lui aprinde sau stinge ecranul, în funcție de starea lui la momentul respectiv.
Samsung s-a folosit ingenios de senzorul de mișcare din Galaxy Gear: dacă se face o mișcare de rotație a ceasului, cea normală pentru consultarea informației de pe ecran, atunci display-ul se aprinde automat. Cui nu îi place, poate să dezactiveze opțiunea – mie mi se pare excelentă și cu tot consumul de baterie nu văd de ce ar trebui scoasă.
Un ceas intelitent cum e Galaxy Gear are nevoie de o cameră foto/video. Ea este montată pe brățara ceasului, în așa fel încât să fie orientată permanent în față. Nu are bliț, iar cei 1,9 MP par a fi insuficienți pentru a face poze de calitate – ceasul permite selectarea a uneia dintre cele două rezoluții standard 1280 x 960 (4:3) sau 1392×1392 (1:1). Pentru stocarea pozelor și a clipurilor de câte 15 secunde (suficiente pentru trimiterea pe Vine) e folosită memoria de 4GB a device-ului. Automat pozele sunt transferate pe Bluetooth către Galaxy Note 3 dacă e activă conexiunea Bluetooth.
Camera se activează de pe ceas fie prin touch, fie prin comandă vocală. E un lucru ce va trebui testat intens.
Odată cu Galaxy Gear în pachet mai vine și un suport de plastic. Nu este nevoie să citești instrucțiunile de folosire ca să îți dai seama cum se folosește: se deschide frumos și ceasul poate fi plasat simplu în interior:
Când am văzut prima dată suportul am fost tentat să cred că este făcut din piele. Are textură și are chiar o imitație de cusătură.
Din nou, vorbim de Samsung. Ei se îngrijesc de aspect și de impresia inițială lăsată, materialul preferat fiind plasticul. Așa că nu vă lăsați induși în eroare: suportul este tot din plastic negru, e drept, realizat foarte bine.
Păstrează forma ceasului și schimbă puțin poziționarea slot-ului microUSB necesar pentru încărcarea smartwatch-ului, acum e pe interior și nu pe lateral așa cum e prevăzut pe ceas.
Încerc să îmi dau seama la ce poate să folosească suportul acesta în afara schimbării poziției de conectare a încărcătorului. Dacă voi aveți idei, sunt curios să le aflu.
În interior, Samsung Galaxy Gear are un procesor Exynos la 800 MHz și 512 MB RAM. Împreună cu cei 4GB pentru stocare pare că face casă bună: aplicațiile preinstalate merg destul de rapid și fără probleme.
În concluzie, utilizarea de până acum a lui Samsung Galaxy Gear împreună cu Galaxy Note 3 e o experiență interesantă, plăcută în mare parte. După ce trece perioada de acomodare sunt convins că lucrurile se vor schimba.
[nggallery id=29]