Unul din subiectele abordate la deschiderea conferinției WWDC 2013 de către Apple a fost beta-ul de iOS 7. Cel mai important sistem de operare făcut de Apple până acum, făcut să meargă pe toate aparatele iOS de la iPhone 4 încoace. Deocamdată a fost prezentată doar o versiune beta, din care au fost evidențiate câteva din schimbările aduse. Totuși, ceea ce se vede deja este o nouă paradigmă de design, construită de Jony Ive și echipa sa, cu foarte multe elemente împrumutate din Windows Phone și Android.
1. Control Center vine pe iOS 7
iOS primește implicit un meniu de tip swype, similar cu ceea ce e acum pe Android, din care utilizatorul poate să acceseze rapid funcțiile importante de pe smartphone. De exemplu să se activeze diferite conexiuni, să se pornească muzică, să se stabilească nivelul de strălucire pentru ecran etc.
2. Notification Center
Apare pe iOS 7 un alt element împrumutat din Android: sistemul de notificare. Tot ca în cazul Android, Notification Center-ul de pe iOS 7 va conține informații importante, generate de aplicațiile folosite. De la evenimente din calendar și până la mesaje de sistem. Notification Center apare când se trage de partea superioară a ecranului.
3. Multitasking
Pentru prima dată vedem pe iOS suportul complet pentru multitasking și nu doar pentru anumite aplicații așa cum funcționa până acum. Mesajul ”am restricționat aplicațiile ca să nu afecteze autonomia” pare că a dispărut. Va fi interesant de văzut care e impactul real pe aparate non iPhone 5s/6. Modul de prezentare a task switcher-ului pare imprumutat din Windows Phone și/sau Android.
4. Safari
Noua versiune a browser-ului Safari a avut parte de o prezentare detaliată la WWDC atât pentru partea de desktop cât și pentru cea din iOS 7. Aduce browsing full screen, navigare bazată pe gesturi, o interfață apropiată de cea Chrome.
5. AirDrop
O funcție nouă din iOS 7 prin care se poate partaja conținut cu alți utilizatori iOS. Ceva similar cu ce are Samsung și oarecum similar cu ce a implementat Microsoft cu Private Rooms. Merge doar pe iPhone 5 și aparatele din generația sa.
5. iTunes Radio
Un nou player pentru colecția de muzică, adaptat noului serviciu ITunes Radio – ceva similar cu Spotify, Rdio, Google Music All Access și Xbox Music. Se poate alege muzica dorită dintr-o vastă colecție (Apple are și de unde) și aduce servicii similare Pandora, de generare a listelor de melodii pe baza de preferințe de trupe, genuri, melodii, albume. La început va fi disponibil doar pentru SUA.
6. Photos
Modulul camerei foto are acum o nouă interfață și filtre. Organizarea de tip Moments: adică agregarea de poze pe bază de locație și timp sună foarte similar cu funcția adusă deja de HTC pe modelul One. Recunoașterea de gesturi e implementată și aici, preview-ul funcționând rapid. Mai există și opțiunile de partajare via iCloud.
7. Siri
Siri e îmbunătățit, așa cum ne așteptam. Interfața e și ea adaptată noului design, are noi voci. Noul Siri poate controla mai multe din funcțiile sistemului de operare de la activarea/dezactivarea de conexiuni și până la redarea de mesaje, efectuarea de căutări.
8. Mail
Aplicația Mail și-a păstrat în mare funcționalitatea și a primit la rândul ei design-ul nou, al iOS 7.
8. Weather
Masivă schimbare în aplicația de vreme: ocupă tot ecranul, știe fundal animat și mai multe locații. Dacă îmi aduc aminte bine, o soluție similară a fost adusă de HTC în Sense de la primele versiuni ale interfeței sale.
9. Mesaje
Din nou, o schimbare de interfață pentru alinierea cu noul design al sistemului de operare.
10. Calendar
Aplicația de calendar e schimbară masiv, arată mai clar, mai ușor de folosit. Foarte aproape de ceea ce Microsoft a adus pe Windows Phone și Google a implementat de curând în Android 4.
Vedeți mai jos o trecere în revistă a noilor funcții, povestite de Jony Ive:
Extra: iOS în mașină
Mai departe, funcționalitatea iOS pentru utilizarea în mașină a fost îmbunătățită prin integrarea cu consolele mai multor modele de mașini ce vor fi lansate în 2014. Bineînțeles, cu Siri la cârmă:
App Store
Orice schimbare în sistemul de operare se reflectă și la nivelul App Store. O funcție utilă este cea prin care se pot vedea aplicațiile populare în zona în care se găsește utilizatorul, o implementare interesantă a colecției de date preluate de la senzorii de localizare.
Alte funcții noi prezentate sumar sunt legate de notificările pe mai multe aparate FaceTime audio peste Wi-Fi, blocarea de apeluri direct din sisyemul de operare. Beta-ul de iOS 7 e deja disponibil și poate fi folosit de dezvoltatori. Versiunea finală va veni în toamnă, odată cu noul iPhone.
La final, urmăriți materialul oficial de prezentare pentru iOS 7:
Apple inoveaza si voi nu vedeti asta. iOS 7 va fi cel mai mare release ever dat vreodata de Apple.
@Bogdan
Nimic nu e nou cu adevarat, doar chestii readuse in actualitate.
@milano
e momentul in care Apple se inspira de la altii. Asa cum a zis Schiller ieri: canțt innovate? My ass!
partea de notificari e luata de la android..e clar..aplicatia de vreme e deja fumata pe htc, doar niste icoane diferite…se schimba culoarea dupa wallpaper? asta inovatie tata..una peste alta, cine nu a avut android pana acum, o sa zica WOW..
Cred ca WebOS a venit prima data cu modul asta de prezentare pentru multitasking. Pentru iPhone au fost in Cydia mai multe optiuni similare, ca Multiflow.