Puternicul smartphone LG Optimus G (E975) a intrat de curând pe piața din România (prin Orange) și noi am avut ocazia să îl luăm la un test drive prelungit. Concluzia e simplă: LG a reușit un smartphone de excepție, capabil să concureze de la egal Samsung Galaxy S3.
Optimus G este un smartphone din generația 4,7 inci – lansat la sfârșitul anului trecut – cu ecran True HD-IPS Plus (cam complicată denumirea când de fapt e vorba despre un super display) capabil de o rezoluție de 768 x 1280 pixeli – ceea ce dă o densitate de doar 318 ppi (zic doar pentru că deja avem densități mult mai bune pe astfel de dimensiuni ale ecranului). Înăuntru discutăm despre un procesor quad-core Snapdragon S4 la o viteză de 1,5 GHz (mai mică decât cea a lui HTC One), 2GB RAM și 32 GB pentru stocare. Fără slot microSD. Cu NFC, Bluetooth, GPS, cameră de 13 MP, senzor ambiental și de luminozitate, accelerometru etc.
Clasic
Când am luat Optimus G la teste fusesem deja avertizat că marginile sale taie și că asta ar fi unul dintre defectele majore. Așa este, marginile taie … DOAR dacă nu îi vei dezlipi banda de protecție din plastic, pusă pe toate modele sigialte. Odată ce o să renunți la ea vei simți muchiile frumos finisate, foarte puțin ieșite în evidență peste marginea carcasei.
După cum aveți ocazia să observați, LG Optimus G are un design care aduce destul de mult cu iPhone 4: o formă dreptunghiulară cu margini rotunjite, placate cu mai multe dungi metalice în continuarea carcasei de plastic. La lansarea din România a lui Optimus G, reprezentații LG au numit acest design unul clasic. Cred că așa și este, pentru că te obișnuiești destul de repede cu forma și greutatea lui Optimus G.
De ținut în mână se ține foarte bine. Priza este bună, chiar și cu o singură mână, pe dimensiunile sale 131.9 x 68.9 x 8.5 mm. La capitolul greutate, Optimus G oferă o surpriză plăcută: dor 145 g par puține asociate cu dimensiunea aparatului.
Finisajele lui Optimus G sunt reușite, partea din față fiind o placă completă de sticlă, mărginită de bordura metalică, foarte ușor ieșită în evidență. Contează foarte mult la impresia pozitivă și lipsa oricărui buton sau denivelare de pe partea frontală. Singura fantă este cea a difuzorului, pus în partea superioară fix deasupra logo-ului LG.
Și pe laterale s-a păstrat același principiu de design cursiv, singurele abateri fiind date de butonul de volum (pe laterala stângă), cel de pornire/oprire (pe laterala din dreapta), slotu-ul microUSB (centrat în marginea inferioară) și cel audio, pus în partea superioară.
Spatele lui Optimus G este o altă poveste. Avem de a face cu un material plastic negru, strălucitor, texturat la nivel de design, neted la pipăire. Și aici avem o singură bucată constructivă, delimitată de slot-ul camerei foto de 13 MP, LED-ul Flash, logo-ul LG și în partea de jos, de difuzorul extern. Camera foto iese în evidență peste nivelul carcasei, pentru protecție existând o combinație de bordură metalică plus plastic.
Deși nu se vede din prima, și partea din spate pare că e prinsă în bordura laterală. Cu toate astea nu se scoate și ca urmare nu există acces direct la baterie.
Slot-ul microSIM se află poziționat pe marginea din stânga, aproape neobservat, lângă butonul de volum.
Un display excelent
Display-ul lui LG Optimus G este zona în care telefonul stă cel mai bine. 4,7 inci, cu o rezoluție de 768 x 1280 pixeli permit o densitate de 318 ppi, teoretic mai slabă decât cea a lui iPhone 5 sau HTC One.
Asta nu înseamnă că ar avea de suferit calitatea imaginii afișate. Display-ul e produs împreuncă cu LG Innotek, o altă companie din grupul LG, specializată în producerea de LED-uri. În tehnologia de fabricație s-a renunțat la un strat intermediar și asta face ca touch-ul să fie mai aproape de zona de randare și ca urmare se obține o imagine de claritate mai bună. Sistemul de protecție este Gorilla Glass 2, teoretic demonstrat ca fiind unul de succes – de obicei nu fac teste distructive asupra carcasei sau a display-ului, deși mi-ar fi plăcut să văd ce iese în urma întâlnirii în buzunar-ul hainei dintre ecranul lui Optimus G și cheile de la mașină.
Panoul IPS favorizează afișarea unor imagini de calitate, cu o strălucire remarcabilă, făcându-l ușor de folosit și în condiții de iluminare puternică și în cele cu lumină slabă. Senzorul de lumină își face treaba perfect, schimbând automat nivelul strălucirii.
Negrul display-ului este unul intens, motiv pentru care e destul de greu să îți dai seama unde s-a terminat display-ul și unde începe zona butoanelor touch.
Mai jos am realizat o poză în care se vede o bucată de ecran în soare puternic și celalată în umbră. Detaliile sunt încă vizibile, chiar și în soare puternic.
Performanță
Optimus G se folosește de arhitectura Snapdragon quad-core, dar la o fecvență de 1,5 GHz. Asta îl face suficient de puternic să poată rula fără niciun fel de problemă orice aplicație, să răspundă instant comenzilor din meniu și cu toate astea să stea destul de bine la autonomie.
În măsurătoare obiectivă, rularea în buclă a unui clip video MP4, de rezoluție 640 x 480, mi-a oferit o autonomie cu puțin peste 10 ore (10:18) cu power management pornit. O performanță foarte bună pentru clasa de 4,7 inci și o baterie de 2100 mAh.
Conectarea permanentă la internet, cu email setat pe push, Twitter & Facebook, a permis aproape o zi de utilizare, inclusiv cu partea de telefonie. Măsuratoarea riguroasă, în care am rulat TuneIn Radio pe o conexiune 3G, cu serviciile de email și twitter&facebook active, display-ul pornit permanent, cu strălucirea la minim mi-au arătat doar 4 ore și 41 minute.
Rezultatele de mai sus se întâmplă în condițiile în care setarea Eco mode era activă.
Trecând mai departe, pus la treabă pe niște benchmark-uri din Play Store, Optimus G se arată foarte aproape de Nexus 4, similar cu PadFone 2.
De exemplu în An3D Benchmark, scorul final a fost de 7055 puncte, cu un Nexus 4 având 7268 și PadFone 2 7166 puncte.
În Quadrant Standard, Optimus G a reușit 7818 puncte, cu doar 5013 în dreptul lui Nexus 4, 12740 pentru HTC One.
Testarea puterii de randare 3D arată 57 de puncte în Basemark ES 2.0 Taiji.
Antutu Benchmark îl clasează pe Optimus G peste Nexus 4 și Asus PadFone 2 cu 17487 puncte, față de 16837 respectiv 13316.
Software
Pentru Optimus G LG a depus efort susținut în crearea unui ecosistem software, care să pună în valoare performanța smartphone-ului și în același timp să aducă valoare adăugată utilizatorului. Cred că a reușit destul de bine să combine un Android 4.1.2 cu o interfață TouchWiz mai finisată, versatilă și ușor de personalizat pentru orice fel de utilizator.
Vei remarca efectele grafice din zona de lock screen, un deliciu pe display-ul lui Optimus G. Mai jos am reușit să prind o poză cu efectul de lupă atunci când este deblocat ecranul lock screen.
Numărul de aplicații extra și funcții speciale introduse de LG în Optimus G e mare. În unele cazuri este o decizie inspirată, în altele nu prea.
Pentru mine important încă de la început au fost meniul de acces rapid la setări și Task Manager-ul.
Pe măsură ce m-am obișnuit cu interfața am trecut peste asemănarea izbitoare cu meniul iOS, perpetuată și de Samsung pe modele sale. În continuare mă întreb dacă este un factor de decizie în mintea consumatorului asemănarea cu meniul iOS.
În fine, e o chestie de alegere personală. Hai să trecem acum la treburile mai interesante.
QSlide e crema adițiilor introduse de LG în Optimus G și este o altă implementare a ideii de multi window pe Android. LG nu au fost primii ce au introdus așa ceva (Samsung are meritul ăsta, pe Galaxy S3), cred însă că e implementarea lor e mai interesantă pentru faptul că s-au gândit să ofere posibilitatea de a avea ferestre redimensionabile, pentru două aplicații în paralel, pe ecranul principal.
Pe lângă facilitatea de redimensionare a aplicației (la fel ca în Windows, se trage de marginea din dreapta jos pentru a schimba mărimea ferestrei de lucru) mai e una la fel de interesantă: fereastra devine transparentă, utilizatorul având la dispoziție un slider pe fiecare fereastră în parte, ca să aleagă nivelul de transparență dorit.
Sună foarte bine la nivel teoretic și te trezești visând că poți lucra la fel ca pe un PC: poți folosi pe Android două ferestre, a două programe diferite, în același timp pe ecran. De ce ai face asta? Din multe motive – te uiți la un film și mai vrei și un Twitter. Sau ești într-o conferință și îți iei notițe, dar vrei și Social Media sau email. Extindeți voi lista cu ce doriți.
Partea mai puțin plăcută abia acum vine: nu toate aplicațiile pot să ruleze în mod dual. Doar cele din lista LG, adică player-ul video standard, calendar, browser-ul, aplicația de notițe, calculator. Selecția e suficientă și prinde destul de bine aplicațiile care teoretic ar avea cele mai mari șanse să fie folosite simultan. Lipsește totuși ceva: clientul de GMAIL.
În casă toate aparatele mobile se conectează wirless la smart tv, sistemul audio, internet. Mă bazez foarte mult pe DLNA în operația de redare a conținutului multimedia – de foarte multe ori descarc filme direct pe smartphone/tabletă și le rulez pe Smart TV prin DLNA. E ceva ce aș vrea să găsesc la orice aparat mobil. Optimus G are implementată opțiunea de Play To în aplicația standard de redare de filme și mai are încă două opțiuni: crearea unui server DLNA prin care să se partajeze conținut și nu să se facă push plus Miracast. Fostul WiFi Direct, Miracast e un mijloc prin care informația de pe ecranul smartphone-ului e trimisă prin wireless către un aparat compatibil fără alte setări suplimentare. Sunt cazuri în care vrei Miracast în locul DLNA – de exemplu dacă vrei să rulezi un film căruia să îi pui subtitrare (pe DLNA cu push nu poți face asta) sau dacă ai de prezentat cuiva niște materiale și vrei să faci asta de pe smartphone.
Ultima mențiune despre software e legată de aplicația de Notes. Cu ea se poate transforma telefonul într-un blocknotes și să se scrie direct pe ecran orice se dorește. Elementul specific e legat de faptul că informația astfel introdusă poate să rămână într-un layer transparent în timp ce folosim nestingheriți Android-ul. Ajută în situațiile în care e nevoie să luăm rapid niște notițe pentru ca apoi să le introducem în aplicațiile dedicate cu care lucrăm – avem nevoie de niște calcule, de memorarea unui număr de telefon sau a unei adrese de email etc.
Mai atrag atenția și asupra Translator, aplicația cu care puteți traduce rapid textele vizualizate prin obiectivul camerei foto din și într-un număr foarte mare de limbi. Româna e prezentă, cu rezultate chiar bune.
Concluzie: de avut
Optimus G e un smartphone care îți lasă o impresie extrem de plăcută după ce îl folosești. Cumva îl desconsideri atunci când auzi numele LG și îi vezi forma iPhone-ului și rău faci. După ce te obișnuiești cu el începe să îți placă din toate punctele de vedere: design, display, software, performanță.
Nu am zis nimic de camera foto. 13 MP e un indicator puternic pentru cineva ce se ia doar după specificațiile de marketing. În realitate, camera de 13 MP de LG Optimus G nu se ridică la nivelul așteptat.
Pozele nu sunt rele, dar nici nu excelează. Intră în zona medie, unde lumina ambientală e factorul determinant în obținerea unor rezultate deosebite. Fără așteptări mari nu apar nici dezamăgiri.
LG Optimus G a fost o întâlnire plăcută, surprinzătoare într-o direcție pozitivă. Smartphone-ul face ceea ce aștepți de la el, are un display excelent, se folosește simplu, vine cu adaosuril LG pe care le găsești utile de îndată ce începi să le folosești. Fără urmă de lag în aplicații – erori încă mai apar.
Destul de puține lucruri pot fi reproșate lui Optimus G și aproape toate țin de aprecieri subiective: design, performanță, configurare.
Ceea ce nu mi-a plăcut în mod explicit este materialul plastic al carcasei (prefer oricând sticla lui Nexus 4), imposibilitatea de a conecta aparatul la un PC/Mac cu acces direct pe memoria internă, fără instalarea de aplicații. Credeam că am trecut de mult peste elementele proprietare de transfer. Camera foto lasă și ea de dorit la fel cum nivelul sunetului în difuzorul extern nu se ridică la nivelul așteptărilor – poate e devină și proaspăta memorie a lui HTC One.
În final, un singur sfat vă pot da: nu ocoliți Optimus G. E unul din smartphone-urile Android făcute așa cum trebuie, ce vă va lăsa o impresie plăcută imediat ce îl folosiți.
Evaluare: 8
Informații: LG
Preț: de la 135 EUR la Orange, cu abonament
PRO | CONTRA |
+ super display IPS True HD Plus, clar, culori vii + eco mode + performanță + ușurință de manevrare + aplicațiile QSlide și Notes + specificații de top |
– camera foto – unele probleme de stabilitate – nu are slot microSD – carcasa de plastic strălucitor |
[nggallery id=20]
Cumva acum are spatele din sticla?
Multumesc,
1. Nu are Touchwiz ca nu e samsung , are optimus ui 3.x
2. Nu e plastic pe spate , e aceasi sticla ca si la nexus 4
Senzational…In direct si in reluare…
“LG a reușit un smartphone de excepție, capabil să concureze de la egal Samsung Galaxy S3.”
Bun…si unde e comparatia cu S3????Avand in vedere cum ati inceput articolul ma asteptam macar la cateva comparatii cu S3-ul…Singura referire din intreg articolul la S3 este la MULTIWINDOW…daca tot incepi sa mananci ceva…mananca-l pana la capat…doh
Salut,
Partea din spate a telefonului este gorilla glass 2.
@liviu
Nu e obligatoriu ca la diagonala mai mar ppi-ul sa fie mai mic. Daca se foloseste alt raport lungime/latime.
Am spus despre QSlide ca nu merge decat cu anumite aplicatii. Uita-te atent in articol – si da, ar fi fost foarte bine sa fie orice aplicatie.
Management al energiei exista in Android. Ce are in plus Optimus e solutia Eco(se vede in poza) si activarea/dezactivarea automata a anumitor optiuni atunci cand e atins un nivel (selectabil) al energiei din baterie.
Iomut e vorba de IPhone5 la care ai facut referite vis-a-vis de ecran. Normal ca are ppi mai mare, xaci are o diagonala mai mica. Stiu ca tu ai stiut treaba asta, dar nu intotdeauna e cazul sa comparam ceea ce nu e de comparat. Poate ca mai interesant era daca se spunea faptul ca functiaQSlide desi e misto nu suporta din pacate decat doua aplicatii, dar poate pe viitor. Interesant era si daca se mentiona faptul ca poti sa faci si un management al energiei printr-un control asupra procesorului, precum si asupra altor chesti…wi-fi,iluminare ecran,vibratii,iluminare tastele capacitive…
@liviu
Posibil sa fie asa. L-am testat cu ce versiune de software a venit. Niciun plastic nu e pentru mine de trecut in dreptul plusului. In timp, de la frecarea cu materialul pantalonilor se va uza si va arata dubios.
E mai ok aluminiul? Poate pentru unii. In mod cer arata mai interesant.
Care mar?
daca il testati acum cand are versiunea 10d nu cred ca o sa descoperiti probleme de stabilitate. Poate er trebui mentionate acele probleme de stabilitate care sunt trecute in drept la minus.
Oare un plastic ca cel de la samsung e de trecut in dreptul plusului. Acest plastic e mult mai elegant si e o varianta aleasa in locul aluminiului pentru greutate.
fata de ppi-ul astuia fata de mar…. ce rezolutie si ce diagonala are marul? asta daca se stie cum se calculeaza ppi…
Nu ma convinge LG deloc. Ca si samsung cloneaza desene castigatoare.
LG progreseaza si in zona de mobile. Arata frumos G-ul asta.
woow buna treaba baieti,prezentare mai buna ca asta decat sa il butonezi u. Super prezentat felicitari! Seamana la design cu galaxy s2:D. Bine doar la design ca vad ca e muuuult mai bun.