A venit și momentul în care Samsung a prezentat succesorul celui mai de succes smartpone Android pe care l-a vâzut până acum lumea: Galaxy S3. Mulți aveau așteptări foarte mari de la S4 văzându-l ca un deschizător de drumuri și o reînnoire a liniiei S3. În speranțele s-au împlinit: Galaxy S4 este mai mare atât ca dimensiuni cât și în ceea ce privește diagonala ecranului, e mai subțire, are un procesor mai puterni. Și da, nu mai e din plastic ieftin, e dintr-un fel de polycarbonat – totuși senzația de produs ieftin, strălucitor (cel puțin pe varianta albă) se păstrează.
Galaxy S4 vine cu display de 5 inci pentru care rezoluţia 1920 x 1080 ar trebui să vină ca o mânuşă. Combinaţia de diagonală de 5 inci şi 1920 x 1080 pixeli rezoluţie permite o densitatate de 441 ppi, una dintre cele mai mari existente în momentul de faţă pe piaţă. În interior, aşa cum s-a discutat în nenumărate rânduri pe baza leak-urilor, Samsung Galaxy S4 vine în două variante: cel mai mare, un 1,6 GHz octa-core respectiv un model mai jos de 1,9 GHz quad-core.
Pe partea de memorie nu sunt schimbări majore faţă de Galaxy S3: 2 GB memorie internă şi 16/32/64 pentru stocare. Bateria e impresionantă: 2600 mAh. Deja se configurează un super phablet!
Camerele foto de pe S4 sunt de 13 MP cea principală şi de 2 MP cea secundară. Cu software-ul adecvat e posibil să se preia poze simultan de pe ambele camere.
Galaxy S4 vine cu Android 4.2.2 plus un set complex de aplicaţii şi funcţii introduse de Samsung peste funcţionalitatea standard a Android-ului. La nivel teoretic ele sună interesant – va trebui să vedem dacă şi în practică sună la fel de bine.
Există Air Gesture prin care smartphone-ul reacţionează la mişcările mâinii interpretate prin camera frontală. Similar există Air Wave, de data asta reacţiile sunt date în funcţie de mişcarea degetelor. Spuneam că cele două camere de pe S4 pot fi folosite simultan, asta înseamnă că via Dual Video Call, se pot realiza apeluri video în care să fie introdus stream din ambele surse.
Eraser ştie să scoată artefacte din poze în mod inteligent, Group Plaz extinde ideea de colaborare dincolo de documente muzică şi jocuri până la opt participanţi cu S4. De notat şi S Translate ce are acum 9 limbi pentru traduceri text to speech şi speech to text: vorbeşti telefonului şi el îţi răspunde în diferite limbi. S Voice Car aduce pe S4 o funcţie deja existentă pe Windows Phone, permiţând controlul vocal al aparatului prin hands free.
Introducerea S Health e o adiţie interesantă aduce informaţii pe display despre starea utilizatorului: câte calorii s-au consumat, bătăile inimii, puls etc.
Galaxy S4 va fi disponibil în 155 de ţări via 327 de operatori de la sfârşitul lunii aprilie. Probabil că şi în România va veni tot atunci. Despre preţuri, nimic deocamdată.
Specificaţiile tehnice complete pot fi văzute mai jos:
Uitându-mă pe specificaţii şi la cum arată Galaxy S4, îl văd mai degrabă ca un update la seria S3 decât un produs complet nou. Un fel de S3 S. Samsung putea aduce mai multe modificări produsului şi în altă direcţie decât mărirea puterii de calcul şi a diagonalei. Personal aşteptam un produs care să depăşească stadiul de plastic şi folosirea unui singur buton hardware gen iPhone.
Nu imi dau seama de ce zici ca e phablet cand are aproape aceleasi dimensiuni cu S3. HTC one nu e phablet?