Imaginile din filmele SciFi în care diverse personaje se duceau la automatul de mâncare şi îşi comandau feluri care mai de care mai sofisticate şi ele se şi materializau în faţa ochilor par să nu fie chiar imposibile. Cu domeniul printării 3D într-o dinamică crescută, cercetătorii încep să aibă primele rezultate palpabile şi în domeniul bio. Startup-ul Modern Meadow, cu un efort de aproape 300000 USD a reuşit să producă primii burgeri printaţi 3D. Şi nu din materiale plastice cum ne-am aştepta la o primă vedere. Materialul folosit de ei se numeşte “bioink” şi vine de la celulele stem ale animalelor. Odată replicate celulele stem, ele sunt încărcate în cartuşele printer-ului şi tratate corespunzător, transformate în “bioink”. Profesorul Gabor Forgacs — unul din fondatorii Modern Meadow — menţionează că forma nu este o problemă – ceva rotund, apropiat de un model 2d.
O altă echipă de la Maastricht University din Olanda au reuşit să producă hamburgeri artificiali, dar nu prin printare ci prin agregarea celulelor într-o formă predefinită.
Bag de seamă că domeniul este atractiv pentru cercetători şi ei reuşesc să primească fonduri pentru a-şi duce la sfârşit ideile năstrusnice. Tot mai multe feluri de mâncare printată?
Adică ne ducem la restaurant şi comandăm … orice. Vine chelnerul şi ne aduce imprimanta spunând: domnule, vă costă 300k USD. După ce bagi cardul ţi se printează mâncarea?
Nu mersi. Cam scump şi puţin ciudat acum.
via geek