Am aflat despre BitDefender Mobile Security for Android, soluția hibridă de securitate pe Android propusă de BitDefender de multă vreme, de când era încă într-un stadiu ce nu putea fi prezentat oricui – Alexandru Bălan de la BitDefender mi l-a arătat preț de câteva clipe.
Pe fondul tot mai multor probleme de securitate descoperite pe Android, ideea unei soluții de securitate pare atractivă pentru orice producător. Dar merită?
L-am întrebat pe Alex ce ar aduce nou Bitdefender Antivirus pe Android? Că putere și tehnologie de detecție a malware-ului în timp real, așa cum se face pe PC nu e cazul să fie implementată încă pe smartphone-uri din rațiuni legate de ocuparea resurselor și performanță. Și nici modalități de interceptare/blocare, așa cum avem pe PC nu se pot pune pe Android – platforma nu permite (încă) așa ceva.
Mi s-a spus că noutatea nu e legată neapărat de serviciile de acces remote sau scanare a pachetelor software la instalarea pe aparat. Mai degrabă plusul vine din faptul că utilizatorul are acces la o listă a drepturilor de acces pentru aplicațiile instalate pe device-ul Android, în care sunt evidențiate acele aplicații ce pot genera probleme de trafic suplimentar (acces la internet), probleme de intimitate și furt de date (privacy), respectiv cheltuieli directe (costuri). Și fiecare utilizator, în cunoștință de cauză să poată lua propria decizie.
Bun. Sună bine. Dar oare așa e?
BitDefender Mobile Security for Android e disponibil în regim gratuit în Google PLay Store. Utilizatorul îl poate instala și testa fără probleme pe orice device Android de generație nouă – și când zic fără probleme mă refer la gradul de ocupare al resurselor, suficient de mic încât să nu îl simțiți. E adevărat că pe un aparat low end accepțiunea ”fără probleme” va fi alta, ținând de limita fiecăruia de a aștepta derularea uneia sau alteia dintre operații.
BitDefender Mobile Security for Android are patru zone funcționale. Despre două am amintit deja: auditul aplicațiilor și oferirea de rapoarte legate de drepturile de acces și posibililele pericole alături de scanarea după malware cunoscut. Punctez: cunoscut.
Cele două module fac parte din pachetul gratuit al soluției de securitate pe Android. Pot fi folosite de oricine e interesat – vă spun și un secret: BitDefender vă dă gratuit accesul la modulul de scanare pentru că așa cum face orice producător de soluții de securitate, e interesată de obținerea accesului la un număr cât mai mare de fișiere scanate, ca să maximizeze șansele de a găsi rapid o eventuală infecție.
Scanarea de malware merge pe un principiu simplu: sunt analizate toate fișierele de pe aparat (din memoria internă și cardul SD) și se fac niște sume de control. Apoi sunt trimise prin conexiunea la rețea în cloud-ul BitDefender și comparate cu baza de date de acolo – dacă apare ceva nou, e ridicat un semn de întrebare și se fac analize suplimentare. Logica de detecție e în cloud.
La fel se întâmplă și pentru lista de aplicații auditate în care sunt prezentate drepturile de acces. Pe baza lor utilizatorul poate lua decizia de a mai folosi sau nu un anumit program.
Scanarea se face automat la instalare și ori de câte ori e adus un program nou din Play Store sau altă locație. Dacă doriți, puteți rula și manual, periodic – chiar vă sfătuiesc să faceți asta – scanări programte. Cam la fel cum faceți pe PC.
Celelalte două module, Web Security și Anti-theft fac parte din suita de servicii PREMIUM. Când activați web protector spuneți de fapt soluției de securitate să verifice paginile deschise (DOAR) cu browser-ul standard (WebKit) de pe Android și să vă avertizeze în cazul în care vreți să intrați pe site-uri periculoase. La fel ca soluția de scanare, protecția web funcționează cu legătură directă în cloud către care trimite request-urile înainte de a le da drumul în browser.
Anti-theft e mijlocul prin care aveți posibilitatea să setați niște elemente suplimentare de protecție în cazul în care smartphone-ul vă este furat sau îl pierdeți în ideea ca datele dumneavoastră să nu pice în măinile cui nu trebuie. Sună bine în teorie.
În realitate știți cu toții că nu există soluții perfecte – în cazul de față, protecția suplimentară dată de pachetul BitDefender presupune că încă există o conexiune la respectivul aparat. Cu protecția Anti-theft activă (e necesar să fie definit în prealabil un număr de telefon către care clientul BitDefender va trimite notificări) și criptarea cardului/memoriei de pe smartphone/tabletă puteți să stați puțin mai liniștiți – aveți măcar o posibilitate de a urmări unde este aparatul, ce se întâmplă cu el și eventual să îl și localizați.
Să fiu mai exact: Anti-theft are posibilitatea de a citi SMS-urile primite pe aparat (respectiv a comenzilor din Internet) și să răspundă corespunzător la ele. Adică să trimită datele de localizare GPS înapoi la numărul de pe care s-a trimis comanda de interogare, să blocheze aparatul, să îl șteargă sau chiar să trimită înapoi noul număr al SIM-ului introdus (dacă s-a reușit cumva trecerea de parola de protecție pe care ar fi trebuit să o puneți dumneavoastră pe aparat).
Clientul BitDefender Mobile Security se conectează prin internet la contul http://my.bitdefender.com. Exact asta poate face și utilizatorul atunci când constată că smartphone-ul/tableta Android a dispărut. Din inferfața web a serviciului online poate să ia măsurile necesare pentru blocarea, ștergerea securizată sau generarea de mesaje de alarmă/preluarea de date de la senzorii telefonului.
Sau, dacă se dorește și e mai rapid/sigur, operațiile pot fi realizate și prin comenzi SMS particularizate ce ajung nevăzute/neauzite în clientul de pe aparat de pe orice alt număr de mobil.
Teoretic, cu toate opțiunile active datele sunt mai în siguranță – adică nu ajung în măinile cui nu trebuie. Că despre recuperarea fizică a hardware-ului e mai complicat să vobim cu legislația actuală din România.
Aplicația poate fi testată gratuit timp de 14 zile cu toate funcțiile active. După aceea, serviciile de scanare, audit și localizare de la distanță rămân gratuite, celelalte fiind inaccesibile fără o licență PREMIUM (9,95 USD/an).
Pachetul funcționează pe un smartphone și tabletă Android și poate fi descărcat din Google Play Store.
Recomandarea mea? Încercați suita și mai ales consultați lista cu auditul permisiunilor pentru aplicațiile pe care le aveți pe smartphone. O să fiți surprinși pe unde au voie să meargă aplicațiile pe care le folosiți – unele dintre ele au chiar prea multe drepturi pentru ceea ce vă oferă. BitDefender Mobile Security for Android e un utilitar care merită să stea pe aparatul vostru. Am mai zis asta și cu alte ocazii.
Merită banii serviciile PREMIUM? Dumneavoastră decideți. 10 USD/an nu e mult. Însă puteți găsi și module separate, gratuite pentru controlul remote al smartphone-ului, dar fără o interfață comună.