Google a decis că așa cum pe zona de telefonie are aparatele reprezentative din gama Nexus pe care dezvoltatorii pot să facă teste, e nevoie de ceva similar și pentru tablete. Așa a adus Nexus 7, o combinație reușită de hardware performant și design excelent, la un preț deosebit de bun. Cu câteva note de subsol pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a cumpăra produsul.
De când a început febra cu tabletele Android/iOS am fost de părere că un nivel de preț accetabil pentru un astfel de produs trebuie să fie undeva în zona 200-300 USD (păstrând proporțiile, am putea zice 300 EUR). Aici e limita între un laptop bunicel și un gadget, cel din urmă având întăietate atunci când vine vorba despre caracteristici de tipul autonomie, greutate, flexibilitate – într-un singur cuvânt: mobilitate.
Aproape doi ani de zile Google a stat deoparte și a privit cum piața de tablete e acaparată și dirijată în direcția proprie de către Apple. Niciuna dintre tabletele Android lansate de Asus, Samsung, Motorola, HTC, LG și alții nu a avut caracteristicile și foarte important, prețul care să îi aducă un avantaj în bătălia pentru inimile consumatorilor. iPad-ul a zburdat în voie cu toate că propuneri interesante au venit de la producători. Le lipsea totul ceva: competitivitatea în termeni de preț.
Când Amazon a văzut o oportunitate în zonă și a decis că poate să schimbe modelul de business, câștigând din serviciile adiacente produsului și nu din prețul său, Google a înțeles în sfârșit că nu e de ajuns să extindă sistemul de operare Android de la smartphone la tabletă sperând că Asus, Motorola sau Samsung vor face minuni pe piață. Era nevoie să vină cu un produs interesant, la un preț competitiv.
El este fără doar și poate Google Nexus 7. O tabletă Android construită de Asus și vândută de Google pe post de developer tablet, pe un schelet de Transformer. Google a ales corect în materie de partener: dintre toți producătorii de tablete Android, Asus a fost singura companie care a inovat, care a ascultat ce spune piața și a reușit să aducă câteva modele extrem de atractive atât ca preț cât și ca performanță.
7 inci e suficient?
Prețul de 199 USD la care se regăsește Nexus 7 în zona SUA nu a fost atins întâmplător. Probabil că pe masă au fost multe variante constructive până s-a ajuns la soluția actuală. În ciuda a ceea ce se crede pe piață, costul asociat producției unei tablete de calitate nu poate fi dus foarte jos, chiar și cu volume mari de vânzări. De undeva trebuie să se taie câte ceva ca să se poată menține bariera aleasă.
Google a decis că meargă pe modelul Amazon și pentru prima tabletă developer să aleagă o diagonală a display-ului de 7 inci, cu o rezoluție de 1280 x 800 (raport de 16:10) ceea ce îi asigură o densitate a ecranului de 216 ppi, suficientă pentru funcțiile ce trebuie să le îndeplinească.
Discuția legată de oportunitatea folosirii unei astfel de diagonale cred că e foarte lungă și stufoasă, singurul lucru ce la final contează este că Amazon a decis că merită investiția, Google la fel și e foarte posibil ca și Apple să se îndrepte în direcția asta. Utilizatorii nu pot decât să accepte și să cumpere produsul sau să se orienteze către diagonale și rezoluții mai bune.
Din punctul meu de vedere 7 inci e o diagonală interesantă pentru că permite un format de tabletă ce poate fi ținut fără probleme cu o singură mână, cealaltă fiind folosită pentru operare. Dacă ești obișnuit cu un format mare (10.1 pentru tabletele Android respectiv 9,7 inci pentru iPad) o să ai ceva probleme de acomodare. Cineva care tocmai ia contactul cu o astfel de tabletă probabil că nu va avea niciun fel de problemă – până la urmă e vorba de un aparat cu display mai mare decât cel de pe smartphone, mai rapid și în cele mai multe ori de calitate.
Sunt câteva operații ce se pot realiza foarte bine pe o tabletă cu display de 7 inci și altele unde mai sunt ceva probleme. Depinde acum de fiecare dintre voi ce așteptări aveți și de la ce experiență plecați.
Ereader: soluția potrivită
Google Nexus 7 este un aparat cu dimensiunile de 198.5 x 120 x 10.5 mm ce cântărește doar 340 de grame. Aproape de dimensiunile unei cărți cu avantajul că memoria din interior poate stoca milioane de cărți și nu doar una. Greutatea de 340 g nu este una excesivă, însă la folosirea cu o singură mână se va resimți după 30-40 de minute.
Display-ul lui Nexus 7 este unul dintre cele mai bune pe care am avut ocazia să le văd pe tablete Android. Asus a ales cum trebuie varianta de lucru cu display LED-backlit IPS LCD capacitiv, culorile fiind desoebit de bune atât la setările maxime de luminozitate cât și la cele minime ceea ce se traduce într-o experiență plăcută de utilizare și în lumină naturală și în cea artificială.
Combinația de display de calitate și dimensiune/greutate potrivită recomandă Nexus 7 pe post de ereader în primul rând. Pentru asta nu e nevoie nici de super putere de procesare și nici de conectivitate deosebită. Asta nu înseamnă că Nexus 7 nu le are.
Androidul 4.1 Jelly Bean preinstalat este următorul avantaj enorm în fața soluțiilor ce ar putea fi date ca și alternative: Kindle, iPad, Nook. Prin prezența Android pe tabletă este garantată deschiderea către orice format de carte electronică atât pentru redare cât și pentru stocare.
În termeni colocviali asta se traduce prin faptul că nu este nevoie de niciun fel de conversie a vreunui fișier ca să poată fi redat pe Nexus 7. Pur și simplu se copiază pe tabletă (prin cablu, prin WiFi sau trimis prin email/descărcat de pe internet) și cu aplicație adecvată (descărcabilă gratuit de cele mai multe ori din Google Play) se deschide și se folosește instant.
Browser, email și comunicare: suficient de bun
Nexus 7 este într-o oarecare măsură și un excelent instrument pentru navigarea pe net, consultarea corespondenței electronice, activitatea de pe rețele sociale și comunicare via Skype/IM. Limitarea principală e dată de faptul că trebuie să fiți în preajma unui hotspot ca să aveți conexiune la net, modelul actual neavând modul 3G. Dacă remediați acest aspect (router acasă sau la birou și un smartphone cu opțiune de tethering în celelalte) atunci Nexus 7 devine interesant și aici.
Aplicațiile standard livrate de Google în Android Jelly Bean sunt un punct bun de pornire: via GMAIL folosiți email-ul, prin GTALK puteți vorbi cu prietenii. Nu înseamnă că nu puteți folosi și servicii clasice gen Yahoo, Skype: clienții dedicați din Play Store se instalează instant și funcționează foarte bine, la fel și soluțiile de conectare pe servere Exchange. Pentru Skype, camera frontală de doar 1,2 MP a lui Nexus 7 e ideală. La fel și dacă folosiți funcția de chat video de pe Yahoo Messenger pentru Android – sau oricare altă soluție similară.
Caracteristicile hardware (CPU, memorie, display, conexiune WiFI, cameră foto) sunt mai mult decât suficiente pentru acest tip de activitate și nimic nu vă oprește să aveți cea mai bună experiență posibilă (nu punem la socoteală conexiunea la internet).
Pentru zona de browsing/parcurgere de știri Nexus 7 face o treabă bună: browser-ul Chrome e mai rapid și mai robust decat vechiul WebKit. Cele mai multe site-uri vor funcționa corect chiar și în varianta de desktop. Reamintesc faptul că Google a retras suportul pentru Flash din Play Store și asta face ca multe probleme de stabilite și performanță să dispară.
Mutlimedia: suport pentru filme și poze
Din nou o zonă în care Nexus 7 excelează este cea în care este folosit pe post de suport pentru redarea de filme – când stați seara în pat, Nexus 7 e foarte bun pentru a viziona în liniște un serial sau un film. Permite exact aceleași lucruri pe care le-ați putea face de pe un desktop: adică să descărcați materiale video de oriunde (inclusiv torrente), direct pe memoria internă și de acolo să le redați fără să fie nevoie de compresii sau conversii. Vă folosiți de aplicații multimedia dedicate gen Vplayers sau unele gratuite cum ar fi BSPlayer. Îl recomand pe ultimul pentru faptul că poate reda orice tip de material (chiar și MKV-uri) și în plus știe să se conecteze automat la internet și să aducă subtitrări.
Sunetul redat de Nexus 7 în difuzorul propriu nu iese la un volum excesiv și poate din cauza asta calitatea nu are de suferit la nivelul maxim. Prin urmare, dacă aveți de gând să folosiți tableta pe post de player audio ar fi bine ori să o legați prin cablu audio la o stație fie să folosiți un receptor compatibil DLNA (iMediaShare e cea mai bună soluție de redare a conținutului multimedia pe DLNA).
Am lăsat la urmă un aspect mai puțin folosit/cunoscut în cazul unei tablete: transformarea sa în ramă foto digitală. Fie dați drumul la o prezentare cu pozele stocate intern, fie aduceți soluții dedicate de redare a pozelor de pe net și așa aveți în casă și un display de calitate pe care să rulați poze.
Și cu asta aș putea termina trecerea în revistă a zonelor de utilitate în care Nexus 7 va fi folosit cu succes. Bineînțeles că mai sunt și altele unde tableta își va dovedi utilitatea: editare de poze, administrare web etc. Vorbim totuși de niște nișe – mare majoritate a celor ce vor alege Nexus 7 pe post de tabletă se vor opri probabil la cele enumerate deja.
Performanță: foarte bun pe zona sa
Cu toate că aduce tableta la un preț foarte bun, Google nu a făcut rabat la performanță așa cum au decis să o facă unele companii românești ce au adus pe piață tablete similare. Selecția de elemente hardware: un cipset Nvidia Tegra 3 cu procesor Quad-core Cortex A9 la 1,3 GHz, 1 GB RAM și GPU ULP GeForce sunt responsabile de o performanță foarte bună: în cele mai multe cazuri tableta răspunde instant la comenzi și veți fi uimiți de fluiditatea cu care se desfășoară operațiile pe care i le cereți fie că e vorba de navigarea prin meniu sau rulearea unor aplicații.
Dacă vreți comparații cu produse similare, atunci plecați de la următoarele premise.
Pentru browsing, Nexus 7 obține cele mai bune scoruri în testul Browsermark.
Același lucru se vede și în SunSpider:
Pentru calcule, Benchmark PI poziționează Nexus 7 cu puțin peste Asus TF700.
Scorul obținut în CaffeineMark nu e chiar cel mai bun posibil:
Și nici în 2D nu strălucește:
Pentru NBENCH, poate cel mai bun benchmark de analiză a puterii de procesare Nexus 7 vine pe un onorabil loc 2.
Puterea de randare 3D măsurată prin Nenamark 1 și Nenamark 2 oferă o imagine pozitivă în ceea ce înseamnă performanța grafică. Nexus 7 e excelent pentru aproape orice vreți să faceți în termeni de procesare 3D.
Din clasicul Quadrant extrag informația că Nexus 7 nu e cea mai rapidă tabletă – ceea ce este conform realității:
Ce trebuie să înțelegeți din testele de mai sus? Prima dată că Nexus 7 e o soluție bună pentru browsing și experiența e una pozitivă în majoritatea cazurilor. Apoi că puteți pune la treabă Nexus 7 și pe zona de jocuri și redare multimedia.
Practic, cam în orice vreți să folosiți tableta, rezultatele sunt foarte bune! Combinația de procesor Quad-core Cortex A9 la 1,3 GHz și platforma Tegra 3 e ideală în cazul de față.
Vine acum partea de autonomie: cât durează bateria? 11 ore și 22 de minute pentru browsing pe WiFi și 11 ore și 19 minute pentru redarea în buclă a unui film. Rezultatul este excelent dacă vă gândiți că o zi de lucru înseamnă 8-10 ore.
S-ar spune că nu e nimic de reproșat: în teorie cam așa și este – luându-ne strict după valorile din benchmark-uri cu greu putem aduce vreo bilă neagră lui Nexus 7. Numai că în practică lucrurile stau puțin diferit: tableta merge excelent până în clipa în care începeți să faceți trafic masiv pe WiFi. Lucrurile merg bine o bucată și deodată, începe să se miște greu până în faza în care nu mai răspunde cum trebuie la comenzile touch.
Pe net se avansează diverse teorii legate de acest aspect – de la desincronizarea funcției touc și până la bug-uri în firmware. Eu am o bănuială că responsabil e cip-ul WiFi care nu poate face față cum trebuie necesităților de trafic.
Hardware: nu aveți nevoie de nimic în plus
Nexus 7 e o îmbinare reușită de specificații hardware, un design simplu și un super display. În afara faptului că nu are a doua cameră foto, lipsa unui slot microSD și inexistența unei conexiuni 3G (care ar fi fost de dorit după mine), Nexus 7 e foarte aproape de tableta Android ideală: nici prea grea, nici prea ușoară, carcasă bine desenată și cu aderență, putere de procesare, super display (IPS cu 800 x 1280 pixeli și densitate de 216 ppi), capacitate de stocare, senzori.
E drept, design-ul și materialele sunt subiecte de preferință personală și unora s-ar putea să nu le fie pe plac.
Concluzie: cea mai bună tabletă Android din clasa sa
Google a ales excelent candidata la tableta ”developer”. Produsul făcut de Asus întrunește toate caracteristicile pe care un utilizator și le-ar dori de la o tabletă de 7 inci – poate că adiția unui modul 3G ar fi însemnat un plus și mai mare.
Să nu uităm totuși că prețul e un factor determinant în cazul Nexus 7: 1199 de lei pentru modelul cu 16 GB e atractiv chiar și în România.
La acești bani cu siguranță nu găsiți niciun fel de contracandidat pe platforma Android. Puteți să comparați tableta cu un iPad de generație veche, second hand, dacă doriți – singurul loc unde Nexus 7 pierde este la diagonala ecranului. În rest e superior în termeni de utilitate și caracteristici tehnice.
Dacă vreți o tabletă Android și bugetul e mic, atunci Nexus 7 e ceea ce căutați. Mai bine luați un display cu o diagonală mai mică, dar care e excelent din toate celelalte puncte de vedere decât să apelați la soluții mai mult sau mai puțin (ne)cunoscute ce vă promit experiențe de top, la prețuri mult mai mici. Nu credeți promo-ul de MK pentru că nu e adevărat. Nexus 7 e mult peste ceea ce vă pot oferi acestea!
Aș lua tableta? Da, dacă aș decide că 7 inci e suficient pentru ceea ce am eu nevoie. Deocamdată nu e așa.
Evaluare: 8,5
Informații: http://www.google.com/nexus/#/7
Preț: 1199 LEI la emag
PRO: | CONTRA: |
+ display de calitate+ autonomie+ preț+ performanță
+ design |
– mici probleme de performanță când se face trafic masiv– lipsa unui slot 3G– lipsa camerei principale |
Specificații tehnice:
Display: 7” 1280×800 HD display (216 ppi), Back-lit IPS display, Corning Gorilla glass
Cameră foto: 1.2MP front-facing camera
Greutate: 340 grams
MEMORIE: 8 sau 16 GB internal storage, 1 GB RAM
BATERIE: 4325 mAh
CPU: Quad-core Tegra 3 processor Cortex A9 la 1,3 GHz
Dimensiuni: 198.5 x 120 x 10.45mm
WIRELESS: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth
USB: Micro USB
OS: Android 4.1 (Jelly Bean)
Altele: Microfon, NFC (Android Beam), Accelerometru, GPS, Magnetometer, Gyroscope
Galerie de poze:
[nggallery id=4]
Tab 3 este cu mult sub Nexus 7.
Ecranul este piesa de baza cea mai puternica, bateria tine mai mult, nu exista termeni de comparatie intre cele doua.
Desi este clar ca Tab 3 pierde comparatia pe toate planurile , trebuie spus si PARTEA NEGATIVA a lui Nexus 7: din cauza faptului ca ecranul are o rezolutie asa inalta , sunt destule jocuri din Google Android Market care nu merg asa cum trebuie , jocurile nu sunt bine developate pt ecranul ala bestial…
@Costin
Va functiona fără probleme.
Salut. Daca achizitionez aceasta tableta din SUA e posibil ca ea sa nu functioneze in Romania? in afara de stecher care este pe sistemul american.
Din ce am inteles, nu trebuie neaparat root-ata tableta, exista o aplicatie in Google Play numita Nexus Media Importer, care ofera acces la fisierele de pe stick-ul USB via otg cable, fara root.
@corina
Cand imi iau un produs vreau de la el 100% functionalitate. Daca incepem sa ma gandesc ca iau si aia si aialalta, deja incep sa ma uit dupa alt produs.
Problema cu slotul microSD se poate rezolva extrem de uşor: http://www.ekoob.com/nexus-7-sd-microsd-usb-otg-stickmount-root-11385/
@endluzerul
Deci se poate si mai jos. Ar fi prea frumos sa vedem pretul de SUA.
La Altex e si mai ieftin (canal oficial)
http://www.altex.ro/tableta-asus-nexus-7-wi-fi-7-nvidia-tegra-3-quad-core-1-2ghz-16gb-android-4-1