Da, știu, este destul de simplu! Totuși, odată cu pleiada de aparate smart cu display QHD (deocamdată de la nume mai mici din această industrie, excepția reprezentând-o LG G3, dar stați liniștiți, concurența vine din spate) am avut parte de câteva confuzii din partea anumitor cititori, care ne-au apostrofat, ba că “LG G3 nu poate să aibă o rezoluție așa de mică”, ba că nu știu ce low-cost de la nu mai știu ce producător mai obscur nu poate avea un ecran așa de bun. Și asta deși am scris corect cele două abrevieri, așa cum s-au împământenit ele în ultima vreme. Așa că ne-am decis să scriem următorul material, în speranța că va mai limpezi puțin apele.
Așadar, un display QHD, clar de o generație foarte nouă, are o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli, adică de patru ori (ca și suprafață) mai mare decât cea HD, de 720p. Abrevierea vine de la Quad HD. Ca și curiozitate, rezoluției QHD i se mai spune și 2K, asta pentru că este jumătate din rezoluția 4K regăsită, momentan (și eu sper să rămână așa) doar la televizoare și monitoare high-end. Un display 4K are 3840 x 2160 pixeli.
Pe de altă parte, rezoluția qHD, care se regăsea mult mai frecvent la telefoanele anilor 2011-2012, dar care încă mai este folosită la anumite entry-level-uri de la producătorii mai mici, este de 960 x 540 pixeli, iar abrevierea vine de la quarter-HD, adică un sfert (tot ca suprafață) din rezoluția fullHD (1920 x 1080 pixeli).
Știu că pentru unii poate suna ușor confuz, dar nu este chiar așa de greu. Eu sper că o sa ajute!