Plus ceva benchmark, pentru amatorii comparaţiilor şi ai cifrelor seci. De vreo trei zile folosesc un Symbiosis X4, modelul mai puternic cu care Serioux a atacat piaţa de smartphone din România, alături de Whisper X2. Şi, deşi mai am încă un discomfort dat de dimensiunile mari ale aparatului, am început să descopăr şi avantaje în folosirea unui phablet.
Deşi preferinţele mele se opresc pe la 5 – 5,2 inchi în materie de display, sunt convins că există o categorie de consumatori, preponderent tineri, pentru care dimesiunile mari reprezintă un plus. Şi de asemenea sunt convis că produsul nostru este destul de bine orientat înspre acea categorie de utilizatori. Însă până la a argumenta această afirmaţie şi a vă împărtăşi primele impresii pe care mi le-a lăsat acest smartphone, haideţi să ne uităm puţin la configuraţia pe care ne-o propune!
Specificaţii complete
Înainte de a trece în revistă toate datele tehnice ale lui Symbiosis X4, trebuie menţionat că avem de a face cu un dual-SIM. Şi am identificat deja un prim hook pentru publicul ţintă.
- Display IPS de 6 inchi
- Rezoluţie 1280 x 720 pixeli
- CPU quad-core MTK6589, ARM Cortex-A7 la 1,2 GHz
- GPU PowerVR SGX 544
- Memorie RAM 1 GB
- Memorie ROM 8 GB
- Cameră principală de 8 megapixeli, frontală de 2 megapixeli
- Acumulator de 2500 mAh
- Android 4.2.1 Jelly Bean
- Bluetooth 4.0, GPS, FM, microSD, 3G, Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm
- Greutate 246 grame
Exista două puncte importante în rândul specificațiilor tehnice ale telefonul, care trebuiesc trecute în revistă. Memoria internă de 8 GB, destul de rar întâlnită la chipset-ul respectiv. Nu este mult, dar oferă 4 GB în plus, care pot face diferența. Nu de alta, dar în cazul unei memorii de 4 GB, de cele mai multe ori mai puțin de jumătate poate fi folosită.
Apoi (și de fapt în primul rând), este display-ul. Nu oi fi eu mare fan al telefoanelor de dimensiuni mari, dar trebuie să recunosc cu mâna pe inimă că un ecran mare (și am văzut că Symbiosis X4 are 6 inchi și rezoluție HD) își arată beneficiile atunci când vine vorba de browsing, mail, Facebook sau cititul pe telefon. Și mă refer aici la știri și articole, încă nu am încercat o carte în format electronic și singurul motiv pentru care o să o fac este că cei cărora li se adresează acest produs se vor cufunda probabil și în lecturi mai lungi.
Rezultate benchmark
O să intru direct în partea de benchmark, pentru că aici nu vor fi foarte multe lucruri de spus. Consider că este un subiect care se adresează doar iubitorilor de cifre seci, prefer să apreciez sau nu un telefon pentru felul în care se mișcă atunci când îmi desfășor pe el activitățiile cotidiene, nu pe un rezultat și pe o clasificare printre alte modele.
Totuși, pentru liniștea mea și a voastră, am rulat un test complet AnTuTu și phabletul celor de la Serioux a scos binișor peste 13.000 de puncte. Iar în testul de stabilitate, s-a descurcat onorabil, cu fluctuații între o maximă de 60,48 și o minimă de 58,3. Nu o să mai insist, las fotografia cu rezultatele să vorbească.
Primele impresii
OK! E mare! Și chiar dacă personal încă nu mă văd folosind un phablet, le recomand celor care au șansa, să folosească unul, măcar o zi două. Dacă treci de senzația de freak pe care o ai atunci când vorbești la telefon în spații publice și ești privit suspect, dar și peste nevoia absolută de un buzunar încăpător, lucrurile s-ar putea să înceapă să arate bine.
Din punct de vedere fizic, un plus și un minus. Plusul este dat de plasticul alb lucios (avem la teste un model alb). La cât de lucios este, dacă ar fi negru, ar fi un adevărat magnet pentru amprente, dar albul nu are această problemă. Şi se potriveşte de minune cu rama argintie a aparatului. Oricum, consider că, pentru un phablet, culoarea albă este cea mai potrivită. În nici un caz negrul nu este o soluție.
Minusul este dat de aspectul uşor butucănos. Marginile display-ului sunt destul de groase, iar telefonul, per ansamblu, pare destul de gros. Este drept, singurele două phablet-uri pe care le-am mai folosit şi pe care le am ca termen de comparaţie sunt un HTC One Max şi un Samsung Galaxy Note 3. Iar Serioux Symbiosis X4 are în faţa acestor competitori de gală avantajul preţului. Producătorii au făcut eforturi de a-l ţine sub bariera de 1000 de lei. Telefonul poate fi găsit la eMag la preţul de 999 de lei. Un preţ cinstit.
Dincolo de margini, display-ul HD de 6 inchi îşi face treaba cu brio. Aşa cum am spus, pare o alegere fericită atunci când vine vorba de mail, browsing, Facebook sau lecturi uşoare. Urmează câteva teste de rulare de conţinut multimedia, dimensiunile recomandându-l pentru jocuri şi filme fără nici o urmă de îndoială. Tot la capitolul intenţii, rămâne şi partea de teste de cameră foto şi video, pentru că, aşa cum puteţi vedea, în Braşov plouă şi este frig de vreo două zile.
Până la aceste teste, trebuie să mai remarc faptul că pe partea din spate a telefonului, camera foto principală iese în relief într-un mod ciudat şi nejustificat pentru capacităţile sale, dar şi modalitatea uşoară de iniţializare a telefonului la prima utilizare după resetarea la setările din fabrică ale aparatului. Avem în teste în această perioadă şi un Prestigio MultiPhone PAP7500, care îţi poate da bătăi de cap la prima iniţializare. Compensează din plin la alte capitole, dar acesta este subiectul unui alt material. Şi dacă tot am ajuns la acest aspect, fac o scurtă paranteză şi afirm că orice blogger/tester care se respectă ar trebui să facă o resetare a telefonului când îşi termină treaba cu el. Să îl laşi conectat la o adresă de mail făcută evident la plezneală, cu nici o săptămână înainte, dar cu setări de back-up inclusiv pentru parole la acea adresa de mail, pare un gest premeditat şi de doi lei. Zic eu!
Revenind la Symbiosis X4, aş vrea să mai adaug, pe post de primă concluzie, că face parte, alături de Whisper X2, dintr-un prim pas făcut de Serioux în piaţa de smartphone. Şi pentru un prim pas, pot spune cu siguranţă că este în direcţia corectă. Vor urma şi alte modele în mod cert. Până voi reveni cu alte detalii despre acest phablet, o spun cu mâna pe inimă că avem în faţă o combinaţie preţ/display interesantă şi atractivă.
Nu merge sa instalez date mobile imi cere un cod pin
dar de cei 2 troieni cu care e ‘livrat’ sistemul de operare nu aveti nici o parere: Oldboot.G – varianta in syspbserver si Invis.B – varianta in com.android.systemservice si pe care nu-i poti ‘sterge’…
L-ai luat de nou? Sigur nu a fost un resigilat sau asa ceva? Mi se pare tare dubioasa faza!
sigilat original, am instalat din start pe el esset mobile security si asta a fost rezultatul, cam la maxim 2 zile ( sau cel mai des cand e conectat incarcatorul ) se activeaza automat wi-fi – ul fara nici o notificare pe bara de stare, din cei 8 Gg doar aprox. 5,4 sunt accesibili utilizator ceea ce e cam ciudat, pt. ce are nevoie de restul de spatiu…
5.2 inch
5,2 inchi
6 inchi
5 inchi
6 inchi e perfect vizual pentru orce aplicatie
Phablet
Sunt de parere ca depinde de mana fiecaruia, eu prefer 4.5-5.2 pt folosirea cu o mana si peste cu 2 maini….cam obligatoriu.
6 inchi
5 inchi
eu cred ca marimea mea preferata a ecranului este de 5 inchi