Dat fiind că ne cunoaștem de ceva vreme, cred că știți că sunt extrem de încântat atunci când văd cum tehnologia și mai ales IT-ul își găsesc aplicabilitate în domenii de maximă importanță pentru siguranța omenirii. Și cel mai drag astfel de exemplu este cel al medicinei. Într-adevăr, mi se par interesante și alte utilizări ale IT-ului, și am scris de-a lungul timpului despre roboți umanoizi, roboți câine sau roboți meduză, dar sincer să fiu, mă și îngrijorează dezvoltarea accelerată a acestora într-o perspectivă mai lungă de timp.
Întorcându-ne la medicină, am văzut cum diferite proteze sau fragmente osoase generate prin printare 3D vin să îmbunătățească acest domeniu și să crească simțitor șasele de vindecare ale unor pacienți care cu puțină vreme în urmă erau mult mai pesimiste.
Un nou pas înainte pare să fi fost făcut de către o echipă de cercetători și stundenți de la Oxford University , conduși de Hagan Bayley, care, folosind tehnologia de printare 3D și o imprimantă modificată, au reușit să genereze mici “celule” semi-lichide, care puse într-un mediu steril, au început să se adune în formații similare țesutului uman, rămânând separate ca și celule, printr-o peliculă lipidă. Chiar dacă, din punct de vedere științific recunosc că nu este totul foarte limpede pentru mine, aspectele importante sunt date de faptul că acest țesut se apropie de cel uman ca și structură, dar mai ales că este capabil să transmită semnale nervoase. Este un prim pas spre ceea ce, șeful echipei de cercetători care se ocupă de acest proiect descria ca fiind “generarea unui țesut care să preia funcțiile celui uman, nu replicarea fidelă a acestuia”.
Sper sincer ca această direcție să cunoască o dezvoltare cât mai puternică, pentru că beneficiile pe care le poate aduce în rândul oamenilor sunt evidente.