
Categoria mid-range este tot mai aglomerată în oferte interesante în partea ei superioară. Sunt tot mai multe opțiuni de telefoane cu aspect fizic îngrijit și atent lucrat, care pot genera performanțe peste medie, cer un preț destul de corect și de atractiv și sunt capabile să satisfacă fără emoții cerințele unui utilizator mediu de Android. Oppo Reno13 5G nu se abate de la acest tipar, așa că am fost interesat să îl văd la treabă și l-am acceptat la review fără ezitare. Cu atât mai mult cu cât compania chineză pare că are ceva pretenții de la această serie destul de populară.
Suntem în anul 2025, așa că nu putea să lipsească un focus destul de accentuat pe funcțiile motorizate de AI. Dar accentul principal pare să cadă pe construcția telefonului, pe materialele utilizate și mai ales pe rezistența crescută a acestuia. Are o construcție care ar trebui să treacă testul unor accidente nedorite, în ciuda aspectului oarecum firav (dat de profilul destul de subțire). Vine și cu o certificare IP68/IP69, care atestă rezistența la apă și praf. Rezistă și scufundat până la 2 metri timp de maxim 30 de minute, dar în același timp rezită și la jeturi de apă fierbinte (până la 80 grade).



Chiar și cu aceste accente, telefonul este complet din toate punctele de vedere. Lucru pe care îl vom analiza detaliu cu detaliu în cele ce urmează. Evident, vine și cu unele neajunsuri, pe care nu le vom trece cu vederea, ci le vom pune atent în balanță pentru a trage împreună concluzia corectă în ceea ce privește acest model.
Așa că haideți să vedem în primul rând ce are el de oferit ca și caracteristici tehnice
Configurație completă Oppo Reno13 5G
Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Oppo Reno13 5G:
- Ecran: AMOLED
- Diagonală: 6.59 inchi
- Rezoluție: 1256 x 2760 pixeli
- Densitate: 460 ppi
- Aspect ratio: 20:9
- Rată de refresh: 120 Hz
- Luminozitate de top: 1200 niți
- Protecție: Corning Gorilla Glass 7i
- Altele: HDR10+
- Chipset: Mediatek Dimensity 8350 (4 nm)
- Procesor: octa-core (1 x 3.35 GHz Cortex A715 + 3 x 3.20 GHz Cortex A715 + 4 x 2.20 GHz Cortex A510)
- GPU: Mali G615-MC6
- Memorie RAM: 8 GB, 12 GB sau 16 GB
- Memorie internă: 128 GB, 256 GB, 512 GB sau 1 TB
- Slot microSD: nu
- Sistem de operare: Android 15 cu ColorOS 15
- Cameră foto principală: sistem de trei camere 50 MP (f/1.8, 26mm, wide, 1/1.95″, 0.8µm, multi-directional, PDAF, OIS + 8 MP (f/2.2, 15mm, 115˚, ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm, AF) + 2 MP (f/2.4, depth)
- Cameră foto selfie: 50 MP (f/2.0, 21mm, wide, 1/2.75″, AF)
- Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub ecran
- Acumulator: 5600 mAh
- Viteză de încărcare: 80W
- Altele: dual-SIM, USB Type-C 2.0, OTG, NFC, Infrared
- Dimensiuni: 157.9 x 74.7 x 7.2 mm
- Greutate: 181 g
- Construcție: sticlă față, ramă laterală aluminiu, sticlă spate
- Culori: Plume White, Luminous Blue, Black, Purple, Blue
La o primă vedere se poate observa o configurație peste medie, cu o mulțime de posibilități la nivel de combinații de memorii. Noi am testat varianta de culoare albastră (pentru piețele globale sunt disponibile doar două variante de culoare, Luminous Blue și Plume White), cu memorie RAM de 12 GB și cu capacitate internă de stocare de 256 GB. La această combinație vom face referire în cele ce urmează.

Preț de vânzare decent, nu foarte atractiv
Prima întrebare care se ridică în momentul în care avem de-a face cu configurația unui telefon este legată de prețul de vânzare. Oare cât mă costă această listă de specificații? Evident, primul răspuns la această întrebare l-am căutat pe OppoStore.ro, magazinul online oficial al companiei pentru piața locală. Aici Oppo Reno13 5G are un preț de vânzare de 2699 lei, exact pentru configurația de memorii și varianta de culoare testată de noi. Drept dovadă aveți și o captură de ecran.

Prețul pare puțin cam mare, dar are câteva steluțe de partea lui. În acest preț avem incluse (cel puțin pentru o perioadă de timp) un încărcător de 80W și o husă de protecție din silicon gri transparent pentru telefon. Două accesorii care în mod uzual nu sunt incluse în pachetul standard. De asmenea, pentru o perioadă de timp este disponibil și un cod promoțional care mai scade prețul cu încă 150 lei în momentul finalizării comenzii.

Am găsit telefonul și în oferta eMAG.ro, fără aceste cadouri și coduri promoționale. Aici prețul de vânzare este de 2500 lei, așa cum se vede în captura de ecran de mai jos.

Aceeași configurație poate fi găsită și în oferta Vodafone (cu încărcătorul cadou). Pentru doi ani de zile prețul este de 14 euro pe lună, la pachet cu un abonament Red Unlimited. În funcție de opțiunile alese, prețul începe să se schimbe.

Cei de la Oppo se mișcă foarte bine pe plan local. Telefonul este disponibil și în oferta Orange, chiar dacă nu are afișată și o poză. Prețul este tot pe acolo, de această dată împachetat cu serviciile acestui operator.

N-aș spune că prețul este un argument puternic al acestui dispozitiv. Dar nici nu pare că sare calul. Așa că o să îl încadrăm în zona neutră.
Performanțe decente, autonomie impresionantă
Eviden, o altă întrebare care se ridică în mod automat atunci când vezi lista cu specificații tehnice pentru un dispozitiv este legată de performanțele pe care acea configurație este capabilă să le genereze. Și aici un prim răspuns, foarte îndrăgit de amatorii de comparații, este oferit de aplicațiile de benchmark. Așa că l-am trecut pe Oppo Reno13 5G prin cele mai populare aplicații de benchmark.
Testul de performanțe din PCMark a generat rezultatul vizibil în captura de ecran de mai jos.

Am rulat mai apoi controversatul dar popularul AnTuTu Benchmark. Scorurile obținute sunt vizibile mai jos.

Testul Geekbench a generat următoarele rezultate:

Am rulat apoi toate testele din GFXBench, pentru a vedea și ceva ADN de telefon de gaming. Ce a ieșit vedeți în capturile de ecran de mai jos.

În cele din urmă am rulat câteva teste din 3DMark. Mai întâi, Slingshot și Slingshot Extreme.

Și la final WildLife și WildLife Extreme.

Rezultatele sunt decente, dar nu te dau pe spate. În schimb, pe partea de autonomie (tot în zona de performanțe intră și ea) telefonul impresionează. Rezultatul testului de baterie din PCMark este unul peste medie. Mai jos aveți capturile de ecran.

Și în utilizarea cotidiană senzațiile sunt în linie cu ceea ce au relevat testele. Telefonul este stabil, nu s-a oprit sau restartat, nu s-a blocat și s-a comportat mai mult decât onorabil. Trebuie precizat totuși că are tendința de a se încinge destul de repede, mai ales în timpul benchmark-urilor. În ceea ce privește autonomia, îți oferă lejer siguranța unei zile întregi de utilizare fără să fie nevoie de încărcare.
Performanțe foto în media categoriei
Nici pe partea de performanțe foto lucrurile nu stau diferit. Oppo Reno13 5G își face treaba suficient de onorabil, fără însă a te da pe spate. Este suficient pentru a avea încredere în el că se poate descurca cu fotografiile din concediu, spre exemplu.

L-am plimbat prin centrul Brașovului și ceea ce a ieșit puteți vedea mai jos.










Am ajuns cu el și pe vârful Tâmpa și am putut să testez cele două praguri de zoom pe care le oferă implicit aplicația de cameră (1x, respectiv 2x).


Una peste alta sunt mulțumit de performanțele camerei foto, cred că face treabă destul de bună raportat la prețul lui de vânzare. Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite pe pagina de Facebook MOBzine Romania, evidențiate într-un album separat.
Concluzii, argumente PRO și CONTRA
Oppo Reno13 5G este un telefon suficient de atractiv. Își face treaba, e drept, fără să exceleze, dar se descurcă mai mult decât onorabil cu sarcinile trasate de un utilizator de Android de nivel mediu. Dacă ne uităm la raportul preț/specificații, aș spune că are o concurență destul de acerbă pe piața locală. Dar probabil că mizează pe anumite argumente.

Am identificat aici în mod evident autonomia. Avem mai apoi o construcție care aduce foarte mult cu cea de iPhone. Și aș spune că aici punctează în mod pozitiv, pentru că urmele bătătorite de Apple sunt unele apreciate în rândul publicului pasionat de smartphone. Materialele din care este construit sunt de calitate, nu i se pot reproșa multe din acest punct de vedere.

Tot cu plus punctează și ecranul telefonului. Un panel de calitate, cu o luminozitate bună, care asigură o utilizare confortabilă chiar și în lumina puternică a unei zile însorite.

În zona de așa și așa, intră partea de performanțe. Atât cele din benchmark-uri, cât și performanțele foto.
Două lucruri nu mi-au plăcut mie la Oppo Reno13 5G. În primul rând interfața software, care se screme să o copieze pe cea de iOS, dar este plină de bloatware inutil. O chestie de care producătorii chinezi pur și simplu nu reușesc să scape. În al doilea rând, prețul de vânzare este totuși cam mare. Acum avem parte de anumite promoții și pare ceva mai digerabil. Dar fără încărcător, husă de protecție și acel discount suplimentar, lucrurile o să arate ceva mai rău. Iar raportul preț/specificații își va pierde mult din atractivitate. Cred că cei de la Oppo sunt tentați să supraevalueze puțin anumite apariții din portofoliul companiei.

Una peste alta, impresia făcută de telefon este una pozitivă. Un telefon decent, bine construit, care îți dă senzația că nu te lasă la greu. Tipul de muncitor cinstit, care nu ține să iasă în evidență. Cei care au un buget clar pentru achiziția unui telefon și încearcă să maximizeze ceea ce primesc pentru suma investită, ar trebui să se grăbească, să prindă acele promoții de care vorbeam.