
Vinerea trecută Microsoft a marcat aniversarea a 50 de ani și odată cu asta a ținut să reitereze că viitorul este AI-ul (iar ei speră că vor mai face partea încă 50 de ani din IT) și a anunțat 9 funcții noi care ar trebui să îmbunătățească experiența de utilizare (și nu să ajungă în final să acapareze și mai multe job-uri).
E un set de 9 funcții care au un singur scop: să învețe cât mai mult de la noi și despre noi, în ideea că ne vor putea ajuta mai bine să facem chestii – de la lucruri banale precum reparatul unei uși, vopsitul ei și până la operații complexe precum programarea, proiectare etc.
1.Memory
Prima și cea mai rea este că în Copilot apare (oficial) posibilitatea ca datele introduse în timpul interacțiunii cu AI-ul sau colectate de acesta când nu e folosit. Mai clar spus: cu Memory Copilot va construi un profil mai amănunțit al celui ce folosește AI-ul, ținând evidența a tot ceea ce poate să monitorizeze. Microsoft spune că va folosi doar informații … minimale, care să ajute AI-ul să fie mai bun și mai … al tău. Știm cu toții că acesta va fi doar primul pas, dacă îl activăm, alte chestii mai dure urmând să apară.
Bine, nu e ca și cum Google sau Meta nu știu deja o grămadă de date despre noi, însă alea au fost înregistrare mai mult sau mai puțin legal, acum Microsoft vrea să facă asta … corect.
2.Appearances
Copilot va primi un avatar pe care fiecare poate să îl construiască după cum are chef. Că doar e important ca atunci când vorbești cu AI-ul să ai și o reprezentare … mai mult sau mai puțin umană a lui.
3. Actions
Asta e și mai dură: cu Actions utilizatorul dă puterea AI-ului să facă chestii în numele lui: să creeze un itinerar, să facă automat rezervările necesare în site-uri specializate precum Booking.com, Expedia, Kayak, OpenTable, Priceline, Tripadvisor, Skyscanner, Viator sau Vrbo. Vă dați seama cum brusc va crește traficul acolo, prețurile vor exploda și în final oamenii vor renunța să le mai folosească pentru că … sunt prea scumpe.
Deja am văzut că tot mai mulți posesori de pensiuni/hoteluri/apartamente refuză să mai participe în aceste site-uri mari fix din cauza taxelor care cresc nejustificat prețurile. Iar turiștii le folosesc parcă tot mai puțin.
4. Copilot Vision
La fel ca Gemini, Copilot are acum posibilitatea ca folosind camera de pe smartphone să poată ‘vedea’ chestii (poze/video) ca să înțeleagă lucruri și să ofere asistență vocală. Prin combinația video (camera de pe telefon) și interacțiune prin voce (via microfon și opțiunile recunoaștere vocală și text to speech) utilizatorii vor putea să depună și mai puțin efort în a înțelege ce în jurul lor, lăsând AI-ul să facă asta.
5.Podcasts
Din nou, la fel ca Gemini, Copilot va putea genera conținut de tip podcast, inclusiv cu posibilitatea de a căuta chestii pe net în vederea ‘învățării’.
6.Deep Research
Ați ghicit, nu? Din nou, o chestie copiată de la Gemini: lași AI-ul să se documenteze pentru tine, el oferindu-ți doar un rezumat a ceea ce a găsit. Că doar nu suntem fraieri să pierdem timp să căutăm, să învățăm, să înțelegem un subiect pentru care vrem să ne documentăm. Noi suntem grăbiți, nu avem timp de pierdut pentru așa ceva, îl alocăm să o privim tâmpenii pe Instagram și TikTok/Facebook.
7.Pages
Un text editor – aș zice Canvas-ul din Gemini, unde utilizatorul bagă date suplimentare, de care AI-ul să țină cont. Ar trebui să fie un loc unde ne facem și ne păstrăm notițele despre subiectele alea grele pe care le-am căutat cu Research.
8.Shopping
Un asistent virtual care să ajută la descoperirea chestiilor pe care o să vrem să le cumpărăm. Și cică ar trebui să îți ofere și sfaturi de cumpărare – și mă întreb: bazate pe ce? Că dacă tot omul folosește AI-ul pentru orice, sfaturile alea vin tot de la AI, așa că de ce să mai piardă vremea să îmbrace sfaturile de shopping sub forma unor comparații și recomandari?
9.Copilot Search
Și apare ceea ce probabil că și voi știați că va veni: răspunsuri generate de AI, direct în pagina de căutare din Bing.com. Ca să nu mai fie nicio îndoială că Microsoft luptă și aici cu Google.
Ce mi se pare interesant este că Microsoft a ținut să arate toate aceste ‘noutăți’ în momentul în care avea petrecerea de 50 de ani, subliniind faptul că tot ce face de acum încolo e legat de AI. La fel ca multe alte chestii pe care le-a adus, s-ar putea să ajungem în momentul în care lucrurile se prăbușesc brusc, pentru că e tot mai clar că AI-ul ăsta e o farsă pe care mulți o îmbracă sub forma unui mare salt.
Voi ce ziceți?
via MS