HomeCloud & MobilityConstruiesti sisteme smart, ca apoi sa ramai fara ele: Google renunta la...

Construiesti sisteme smart, ca apoi sa ramai fara ele: Google renunta la prima generatie de termostate Nest

Google oprește suportul pentru primele modele de termostate Nest, ldiminuând drastic opțiunile smart ale utilizatorilor.
Google oprește suportul pentru primele modele de termostate Nest, ldiminuând drastic opțiunile smart ale utilizatorilor.

Google a anunțat că va opri actualizările și serviciile cloud asociate termostatelor Nest de primă generație, pentru că … trebuie să vândă noile modele. Dar treaba asta, deși logică din prisma argumentației Google, trebuie să ridice importante semne de întrebare tuturor celor ce și-au creat sisteme home smart, investind sume importante, cât mai cu seamă celor ce vor să facă asta în viitorul apropiat.

Privite simplu, lucrurile sunt cam așa: investești o grămadă de bani ca să îți construiești o casă smart, te asiguri că achiziționezi soluții compatibile și după câțiva ani te trezești că nu le mai poți folosi și că producătorul îți spune că ai de investit (din nou) sume semnificative ca să îți menții … confortul, utilitatea.

În cazul Google, termostatele Nest Learning din prima generație nu vor mai avea acces la serviciile cloud începând cu data de 25 octombrie 2025. Urmarea este că aceste aparate smart vor deveni simple termostate, care își pierd elementele de conectivitate și control de la distanță, inclusiv posibilitatea de integrare în soluții smart.

Motivul invocat de Google pentru această decizie este că … le va retrage de pe piața din Europa și fără niciun plan clar de a oferi ceva înlocuitori. Utilizatorii din SUA beneficiază totuși de un discount de 50%, pentru modelele noi.

Așa că din data de 25 octombrie 2025, posesorii următoarelor modele Nest

  • Nest Learning Thermostat (1st gen, 2011)
  • Nest Learning Thermostat (2nd gen, 2012)
  • Nest Learning Thermostat (2nd gen, 2014, European version)

vor fi puși în situația în care vor trebui să decidă dacă aruncă aparate perfect funcționale ca să își ia unele smart. Pentru că elementele smart vor dispărea, ele având însă în continuare opțiunile de a regla automat termperatura, dacă setările se fac direct din aparat (cum am zis, nu mai exista integrarea în aplicații din cauza eliminării conexiunii în cloud), fără suport de integrare cu Google Assistant de exemplu pentru control și notificări.

Google anunță că aparatele vor fi automat eliminate din conturile Nest și Home. Mai rău este că odată cu eliminarea funcționalității online a Nest Learning Thermostat (1st gen, 2011, 2nd gen, 2012, and 2nd gen, 2014, versiunea Europeană) e anunțat un lucru și mai aiurea: din cauza faptului că sistemele de încălzire din Europa sunt speciale, și necesită o grămadă de reglementări din punct de vedere hardware și software, ceea ce face dificilă crearea de soluții optimizate, odată ce stocurile de Nest Learning Thermostat (3rd gen, 2015) și Nest Thermostat E (2018) se vor epuiza, Google nu va mai vinde așa ce ceva în Europa.

Ca să facă mai digerabilă situația, e anunțat un discount de 50% pentru Tado Smart Thermostat X – Starter Kit.

Și așa ajungem în situația următoare: dai bani să îți construiești un sistem smart și când te aștepți mai puțin (14 ani de funcționare poate fi considerată o perioadă optimă?), producătorul renunță să îl mai vândă, sau să ofere servicii de conectivitate. Și nu e doar vorba de Google aici, am mai văzut asta și pe la alții (Orange Smart Home?), ceea ce demonstrează că alegerea acestui tip de soluții ne face prizonierii ‘sistemului’, cu prea puține opțiuni ulterioare.

Informația asta cu întreruperea suportului pentru un produs perfect funcțional vine fix în momentul în care studiam posibilitatea de a-mi extinde sistemul smart home și deja aveam în vedere o soluție care să nu mă lege neapărat de un producător sau un serviciu de cloud. M-am uitat pe Home Assistant (merge chiar și instalat într-un docker) datorită posibilității de conectare cu o grămadă de alte aparate și existența suportului open source, numai că și aici, conectarea cu aparate de brand înseamnă … folosirea serviciilor de cloud ale acestora. Și ajungem de unde am plecat: degeaba ai o soluție smart terță, dacă funcționalitatea smart a aparatelor tale depinde direct de ‘cheful’ producătorului și limitele de funcționare pe care acesta le setează.

Și atunci ce faci? Păi practic ai două variante: cumperi și folosești aparate și soluții ‘consacrate’ dar ești mereu pregătit să dai din nou bani într-un timp foarte scurt, inclusiv să pierzi funcționalitatea.

Sau … să mergi pe soluții pe care ți le creezi singur, cu componente open source, unde ai libertatea de folosire dar în același timp ești limitat în ceea ce înseamnă integrarea completă și coerentă.

Ca să știți …

via Google

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep