
În ciuda faptului că Apple ne-a arătat în ultimii ani că la nivel de inovație nu prea mai poate multe (iPhone 16 duce un buton pe care nimeni nu îl folosește, AI-ul e pe nicăieri), continuă să încerce chestii noi și una dintre ele este introducerea unui AI în aplicația Health, care să vină să dea sfaturi medicale.
Dacă e să ne luăm după ce spune Mark Gurman, sub numele de ‘Project Mulberry’ regăsim o inițiativă care combină aplicația Health cu un agent AI specializat, rezultatul venind sub forma sfaturilor medicale. În acest domeniu există încă legislație foarte strictă ce limitează concluziile ce pot fi generate automat de software, așa că o să fie interesant să vedem cu ce vine Apple – dacă le iese și cum o să le iasă, ținând cont cât de în urmă sunt în zona AI.
Revenind la idee: Apple va pune la dispoziția acestui Ai toate informațiile de health care pe care le poate extrage în timp real de la un utilizator via Apple Health, AirPods și iPhone, agentul AI fiind apoi capabil să le analizeze și să ofere concluzii.
Cât de bune vor fi concluziile? Ca să se asigure că lucrurile merg într-o direcție bună, se pare că Apple a angajat deja specialiști în nutriție, analiza somnului, psihologi, medici cu diverse specializări care să lucreze în vederea realizării conținutului multimedia ce va fi adăugat în Apple Health penru ‘a ajuta’ utilizatorii și a-i sfătui în legătură cu starea de sănătate și posibilele riscuri.
Iar toată chestie asta o să apară undeva la anul, odată cu viitorul iOS 19 și nu orice versiune, ci 19.4 (atenție, 18.4 încă nu e lansat, da?).
Nu mă miră că apar astfel de materiale – prima dată că Apple încearcă să spună mai voalat că și dacă sunt irelevanți în zona AI, situația asta o să se schimbe.
Pe de altă parte, în acest moment Apple e compania care are acces la cea mai mare bază de date legată de informațiile de health care ale utilizatorilor. Au trecut 9 ani de când am spus că se va ajunge aici și companii precum Apple (atunci mai erau pe piață și Microsoft și Google cu produse capabile să extragă date despre starea de sănătate) vor folosi bazele de date ca să își antreneze Ai-ul (sau ‘experții’) pentru a genera statistici pe care ulterior să le folosească ca să facă bani grei pe spatele oamenilor, împreună cu companiile de asigurări.
Singurul mare inconvenient este acela că cel puțin în SUA, deciziile medicale sunt încă apanajul exclusiv al medicilor și doar dacă nu se schimbă legislația, inițiativa Apple va putea fi blocată. Să nu uităm însă că peste tot în jurul nostru e în creștere sentimentul că ‘știm totul’, în special în zona medicală!