
Din momentul în care am văzut primele sample-uri ale seriei Galaxy S25 mi-am făcut o părere care a fost întărită după perioada în care am putut testa efectiv noul Galaxy S25 Ultra: schimbări minimale, acolo unde trebuie. Și totuși, sunt de ajuns ca să justifice investiția în acest smartphone?
Haideți să vedem.
Design mai apropiat de iPhone


Lansată în urmă cu două săptămâni seria Galaxy S25 a venit cu puține schimbări la nivel de design, aducând pe noile modele (în esență) același aspect Galaxy din ultimii ani. Modelul de top, Galaxy S25 Ultra nu face excepție: într-o carcasă de 162.8 x 77.6 x 8.2 mm încheagă tehnologia de top a Samsung din acest moment: sistem foto cu 4 camere principale, o baterie excelentă (în sfârșit!), viteză, un display deosebit și … AI. Mult AI, dar din păcate nu al Samsung și nicidecum complet exclusiv.

Îmi place mai mult formatul acesta … asemănător Apple, cu margini drepte (exceptând colțurile rotunjite), din titan. Se simte mai bine în mână și parcă îl face ceva mai subțire – totuși vorbim de o grosime de 8.2 mm și o greutate de 218 grame. E clar o chestie personală, pentru că am discutat cu mai mulți utilizatori de Ultra care nu au fost încântați de renunțarea la formatul complet rotunjit.

Dacă faceți abstracție de margini, Galaxy S25 Ultra diferă foarte puțin de Galaxy S24 Ultra, în special în zona camerelor, care acum sunt ceva mai proeminente – de altfel am văzut câteva materiale în care entuziaștii au desfăcut (chiar foarte ușor) noile inele din jurul camerelor lui S25 Ultra.

Display: același, dar mai bun
Dacă tot am început cu analogia către Apple trebuie să spun și că display-ul de pe Galaxy S25 e cam același cu cel de pe S24 Ultra – vorbim aici de tehnologia Dynamic LTPO AMOLED 2X, cu suport de afișare la 120 Hz (dinamică) ce dă o rezoluție de 1440 x 3120 pixeli, pe o diagonală de 6.9 inci, cu doar 0.1 inci mai mare decât cea de pe Galaxy S24. Cu toate acestea există o acoperire mai bună (92.5 %), dar scade puțin densitatea (498 ppi în loc de 502 ppi), însă din cauza marginilor care sunt mai mici, ecranul în sine este mai mare în condițiile în care carcasa este mai mult sau mai puțin aceiași cu cea a modelului precedent.


La nivel de culori și strălucire display-ul Samsung este excelent și cu greu poți spune că vei găsi ceva mai bun pe vreunul din smartphone-urile actuale. Având un strat antireflexiv permite o bună lizibilitate și în soare puternic – de altfel se poate vedea și în imaginile de mai sus, făcute direct în soare puternic.
Informația se vede excelent, afișarea e fără cusur și am observat că și senzorul de amprentă (pe care l-am considerat un minus în modelele anterioare) se descurcă mai bine și pe căldură și pe frig (aici l-am testat mai intens).
Pe toată durata testării am ținut rezoluția la maxim, luminozitatea pe auto și rata de afișare la 120 Hz – spun și repet: degeaba dai banii pe un smartphone de calibrul lui Galaxy S25 Ultra cu al său display excepțional, dacă începi să reduci din setări. Dacă îl ai, folosește-l la maximum, pentru că doar așa poate să își justifice investiția. Apropo de setările maxime – puteți în continuare să vă jucați cu combinația de culori și nu știu cum preferați voi, dar pentru mine Vivid rămâne cea mai bună variantă pe telefon.
Performanță: e atât de bun că îl poți folosi pe post de laptop!
Galaxy S25 Ultra vine cu un cipset Qualcomm SM8750-AB Snapdragon 8 Elite (3 nm), cu sistem octa-core (2×4.47 GHz Oryon V2 Phoenix L + 6×3.53 GHz Oryon V2 Phoenix M) personalizat pentru Samsung, 12/16GB RAM și 256/512/1TB pentru stocare și un GPU Adreno 830. Sunt specificații atât de bune, pe care mulți dintre noi probabil nu le au pe laptop-uri sau PC-uri și din cauza asta apare întrebarea: ce poate face?

Treaba asta cu performanța trebuie discutată mai în detaliu și am să o fac acum. Ai nevoie de 12GB RAM pe un telefon?
Faptul că sistemul de operare Android mănâncă resurse la fel cum o făcea pe vremuri Windows-ul nu este o justificare să încarci ani de ani specificațiile hardware. Ca să navighezi în browser, să deschizi un email și câteva aplicații de social media nu ai nevoie de aceste specificații hardware. Nici măcar să poți folosi la maxim camera foto de 200 MP și opțiunile AI de optimizare a imaginilor. E mai mult decât ai nevoie dacă tipul tău de folosire a smartphone-ului impune aceste lucruri.




Benchmark-urile pe care le-am rulat pe Galaxy S25 Ultra (cu setarea de performanță pusă pe dinamic) spun că telefonul se comportă așa cum cere piața. Știu că sunt unii care încă își măsoară telefoanele și încearcă să scoată maximul de performanță din ele – foarte bine, succes – dar la ce ajută? Îl pui să mineze crypto?
2.2 milioane de puncte în AnTuTu, 3179 în Geekbech, peste 20000 de puncte în PC Mark sau 12372 în 3D Mark Solar Bay sunt cifre pentru aceia dintre voi care vor să se măsoare cu alții. Ele nu spun nimic din ceea ce poate face cu adevărat acest smartphone.
90% el e folosit să descarce poze de pe net (via social media), pentru browsing, redarea de muzică și filme. Ceea ce oferă Galaxy s25 Ultra pentru această zonă este arhisuficient și de aceea mă bucură faptul că există algoritmi de optimizare care pot să reducă dinamic vitezele CPU-ului pentru a păstra din baterie.
Dacă vă jucați, atunci e altă poveste. Încă nu m-a prins ideea asta cu jucatul pe telefon – nu văd de ce ai vrea să faci asta când poți să te desfeți pe consolă sau PC. Dar na, fiecare cu damblaua lui și dacă sunteți printre cei ce caută un cel mai bun smartphone pentru jocuri, poate ar fi bine să vă uitați mai degrabă la un iPhone sau la un ASUS ROG.
Dar există o zonă unde Galaxy S25 Ultra își justifică existența: productivitate. De câțiva ani am renunțat să am telefon principal un Android (Galaxy S21 Ultra a fost ultimul) pentru că nu mai vreau să car după mine un aparat așa de mare.
Însă de fiecare dată când pun mâna pe noul Galaxy Ultra îmi aduc aminte ce fain e și ce multe chestii poți face cu el. De la faptul că poți folosi simultan pe ecran mai multe aplicații, la integrarea cu stylus-ul (care acum nu mai are Bluetooth) și mai important la DeX.

Am fost și rămân fan al ideii de transformare a telefonului în PC. Am folosit Continuum pe Windows Phone și apoi am trecut pe DeX. Dacă nu ați folosit niciodată DeX pe Galaxy Ultra vă recomand să faceți asta pe Galaxy S25 – aveți nevoie de un smart TV de generație nouă cu Wireless Display și de un set de tastatură+maus pe Bluetooth. Împreună cu Galaxy S25 Ultra o să vă facă să uitați de laptop pentru sarcini de office și viața o să vi se transforme radical prin faptul că veți avea acces la toată funcționalitatea unui laptop/PC direct pe telefon, cu aplicațiile de pe telefon și documentele pe care deja le aveți acolo.
Aici Galaxy S25 Ultra și a sa combinație de 12/16GB RAM și noul CPU Snapdragon fac diferența – mă bucur că Samsung nu a renunțat la ideea de DeX și permite în continuare folosirea acestui flagship pe post de PC.
Și ar mai o situație în care toată configurația hardware se justifică: pentru aceia ce aleg Galaxy S25 Ultra ca să creeze conținut pentru YouTube, TikTok și în general pentru platformele de Social Media și îl vor folosi exclusiv (dacă pot și se pricep) pentru captura imaginilor/pozelor și prelucrarea direct pe telefon. Se poate face chiar bine și datorită prezenței stylus-ului, procesul e facil.
Multimedia: poze și filme

Aici lucrurile sunt iarăși simple: în ciuda tuturor testelor pe care le-am făcut de-a lungul anilor pe majoritatea smartphone-urilor nu pot să spun că mereu, un anumit model se descurcă excelent. Așa e și cum: Galaxy S25 Ultra, cu al său sistem principal format din 4 camere (aș zice identic cu ce găsiți pe Galaxy S24 Ultra), adică: 200 MP, f/1.7, 24mm (wide), 1/1.3″, 0.6µm, multi-directional PDAF, OIS, 10 MP, f/2.4, 67mm (telephoto), 1/3.52″, 1.12µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom, 50 MP, f/3.4, 111mm (periscope telephoto), 1/2.52″, 0.7µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom și 50 MP, f/1.9, 120˚ (ultrawide), 0.7µm, dual pixel PDAF, Super Steady video oferă instrumente foarte bune pentru toată lumea.
De la pasionați la amatori, toți au șansa să facă poze foarte faine în cam orice fel de condiții de iluminare. Zic … oferă șansa pentru că setările automate, umflate acum și mai tare cu AI-ul, mai dau și rateuri atunci când te aștepți mai puțin și dacă vrei să iasă ceva cum trebuie ești nevoit să începi să te joci prin setări.
Am ieșit cu telefonul să fac niște poze pe lumină și în general s-a descurcat bine, fără să fiu nevoit să fac nimic special:


















Doar că … nimic special. Mă așteptam la așa ceva.
M-a impresionat modul în care ies portretele – am reușit câteva excelente (și cu ajutorul ulterior al opțiunilor de finisare), dar din motive de GDPR nu le pot publica. Și dacă e să recomand camera de pe Galaxy S25 Ultra pentru ceva, acel ceva e reprezentat de portret!
Pe noapte situația m-a cam dezorientat: situații în care pozele (cu setarea Nigh Shot) ies excelente, alteori nu prea înțelegi ce se întâmplă și de ce culorile sunt complet aiurea:
















Una peste alta Galaxy S25 Ultra se descurcă bine spre foarte bine. Depinde acum de fiecare ce caută și cât de mult timp dorește să petreacă pentru a înțelege setările aplicației Camera de pe telefon. Cam la fel stă treaba și cu camera selfie – 12 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3.2″, 1.12µm, dual pixel PDAF.


AI: sau cum să mințim mai ușor și să devenim mai incapabili
Dacă ați urmărit lansarea Galaxy S25 și mai apoi mesajele de marketing ale Samsung, acestea se axează mult pe ideea de AI, la fel ca anul trecut. Am spus-o atunci și o spun și acum: mizeria asta cu AI-ul care ne ajută să mutăm munții e pur și simplu o modalitate de a ne mai stoarce niște bani din buzunar.
Microsoft/Amazon/Google au descoperit că noul boom e AI-ul (așa cum a fost 3D-ul și dotcom-ul) și fac tot posibilul să exploateze momentul.
Eu vorbesc despre modul în care treaba asta ne lovește și din păcate rău de tot.


Samsung spune că seria Galaxy S25 e îmbibată de AI și e așa … avem pe telefon două chestii care în teorie fac lucruri bune pentru noi. Primul e Bixby (AI-ul eșuat a Samsung) și al doilea e Gemini al Google.
Dacă primul e specific telefoanelor Samsung, integrarea Gemini pe Galaxy S25 nu diferă cu mult ca cea pe care o puteți avea și pe alte modele Android (mă refer aici în special la Pixel 9), așa că în sine nu este niciun plus major.
Da, Samsung s-a preocupat să finiseze integrarea Gemini cu aplicațiile sale – Notes, Internet etc. unde merge binișor și o să vedeți că vă puteți distra cu el.


Ce înseamnă asta?
Păi de exemplu puteți apela la AI să citească el pentru voi mail-uri, documente, articole și să vă ofere un rezumat. În teorie sună bine: sunteți niște persoane extrem de ocupate, care vor să mai scoată niște timp de pe unde pot și aici ar fi o soluție. Adică nu mai citiți 3 minute un articol sau un email, îi cereți lui Gemini să vă spună despre ce e vorba.
Și acum apar problemele: prima dată că aveți încredere în AI-ul ăsta și nu vă pasă când o ia pe arătură și omite grosolan informații. A doua, mai gravă, este că nu vă mai exercitați exact acea capacitate care ne face oameni: citim, înțelegem, sintetizăm. Adică gândim noi, cu creierul nostru.



Treaba asta e valabilă și în alte zone: cu AI-ul ăsta Samsung vă spune că o să puteți scrie email-uri profesionale, că vă puteți da mari scriitori pe social media și așa mai departe. Adică să mințiți cât de mult se poate sub protecția … ‘AI-ul mă ajută să fiu mai bun’. Merg mai departe – cu AI-ul o să puteți edita și manipula poze, secvențe audio (pe zona de înregistrare Samsung Bixby poate izola sunetul pentru a vă face înregistrările audio mai bune) fără să aveți habar cum se face asta – nu că ar trebui să știți, dar dacă vreți să părem altceva decât suntem, poate ar fi bine să și învățăm ceva, în speță cum să edităm noi acele poze.
Și discuția se poate duce și mai departe. Nu neg că există și lucruri bune în integrarea asta cu AI-ul, doar că ele mi se par infime în utilizarea de zi cu zi față de cele … să le zic … nocive?
Ce vreau să zic? La fel ca Apple, Samsung vinde noul smartphone ca instrument pentru folosirea AI-ului, chestie care la nivel teoretic sună foarte bine, dar în practică ne duce spre o direcție greșită – mai ales în România, unde treaba asta cu capacitatea proprie de gândire pare să dispară. Aici AI-ul va prinde senzațional de bine! Sper doar că dintre cei ce folosesc acum AI-ul intens sunt și persoane care știu cum să îl manevreze …
Altfel, apreciez eforturile Samsung de a veni cu chestii personalizate peste Android 15, în special în zona de widget-uri. Și în general încearcă să mai elimine din bloatware-ul pe pe OneUI. Am observat că avem un fel de live activities (de pe iOS) și un element de automatizare care vă dă un rezumat al zilei și informații despre activitățile ce urmează:



Concluzie: progres și nu prea



Și am ajuns în momentul în care trebuie să răspund la cea mai importantă întrebare: ‘merită banii?‘. Fără niciun fel de dubiu vă spun că dacă aveți deja un Galaxy S24 sau un smartphone din generația 2024, nu dați banii pe noul Galaxy S25 Ultra pentru că nu aduce atât de multe schimbări încât să își justifice prețul (care nu e deloc unul mic). Calitatea foto e pe acolo, performanța nu diferă foarte mult pentru utilizarea normală, singurul lucru cu adevărat important fiind autonomia, unde Galaxy S25 Ultra excelează.


Deși are aceiași baterie cu Galaxy S24 Ultra, autonomia e sensibil mai bună. L-am folosit fără niciun fel de probleme pe parcursul unei întregi zile, fără să îl încarc, cu luminozitatea pe auto, 5G pornit și utilizare intensă. În teste mi-a dat 18 ore și 34 de minute de descărcare de la 100% la 20% cu luminozitatea la minim și testul PC Mark. De altfel vine cu suport de încărcare rapidă la 45W pe fir (65% în 30 de minute) și 15W pe wireless.
Acum, dacă sunteți fan Android și aveți un smartphone de generație mai veche, Galaxy S25 Ultra e o alegere foarte bună dacă îl veți folosi și la altceva decât la email, browsing și social media. În special pe zona de productivitate Office, unde după cum v-am spus deja, se transformă ușor în înlocuitor de PC. L-am folosit mai mult de o săptămâna fără să mai apelez la laptop pentru tot ce a însemnat munca pentru site – o să revin cu detalii aici.
Vă recomand să vânați niște oferte subvenționate de la operatorii de telefonie mobilă, neapărat cu acces nelimitat la internet ca să îl puteți pune în valoare cât mai bine.



Iar dacă vreți doar AI-ul din mesajele de marketing, încercați înainte să vă puneți Gemini pe actualul telefon și vedeți cum se comportă. S-ar putea să vedeți că nu aveți nevoie de mai mult!
Și închei cu o frază celebră: Samsung Galaxy S25 e … același, dar diferit. Cam asta sumarizează experiența mea cu noul flagship Samsung.
Informații: Samsung
Preț: de la 7799 LEI
PRO | CONTRA |
+ display excelent + autonomie foarte bună (1 zi) + integrare AI + performanță + stylus + DeX | – aproape același design – integrarea AI-ului nu este exclusivă – upgrade incremental |