În momentul în care HMD Fusion a fost anunțat oficial am rămas destul de indiferent la noua propunere de terminal modular pe care compania finlandeză care operează pe piața de smartphone și brand-ul Nokia o aducea pe piață. Cei de la HMD Global par să își fi pus totuși destul de multe speranțe în acest concept de smartphone. Drept dovadă, am avut ocazia să mă joc cu el peste trei săptămâni, așa că acum se pot spune anumite lucruri despre el.
În primul rând, legat de termenul de smartphone modular, lucrurile sunt în realitate ceva mai simple. În realitate, telefonul se bucură de tot felul de carcase interschimbabile, fiecare dintre acestea adăugând o funcționalitate suplimentară.
De la încărcare wireless sau un grad mai mare de protecție, până la un LED flash suplimentar (probabil mai performant) sau controale suplimentare pentru gaming. Toate se pot adăuga grație unei mufe proprietare (Smart Pins).
Compania are chiar și un program care permite tipărirea 3D a unei carcase personalizate (HMD Fusion Development Toolkit).
Așa cum veți vedea în cele ce urmează, am primit și un astfel de accesoriu suplimentar pentru testare. O parte dintre ele sunt deja disponibile pe pagina oficială a companiei din România. Unele vor veni ceva mai târziu.
Mai mult, cel puțin un astfel de accesorii, Fusion Gaming Outfit, care transformă telefonul într-o consolă de gaming portabilă, vine și cu o promoție interesantă. Cei care achiziționează telefonul și acest accesoriu suplimentar beneficiază de două luni de acces gratuit la peste 500 de jocuri în cloud prin Blacknut Cloud Gaming.
HMD Fusion se mai reparcă printr-un feature inedit. Spatele standard al telefonului este semitransparent și va permite accesul rapid la anumite componente pentru o depanare rapidă în caz de defecțiune.
Exemplul cel mai concret este ecranul. Nu mai este nevoie de un service pentru a înlocui un ecran spart. La fel se poate proceda și cu mufa de încărcare. Mai sunt câteva componente pe care compania le listează ca putând fi schimbate de către utilizator fără efort. Probabil că aceste componente pot fi achiziționate de pe site-ul producătorului. Dar acest lucru recunosc că nu l-am studiat încă.
Specificații tehnice HMD Fusion
Dincolo de aceste feature-uri inedite cel puțin pe piața de smartphone de la noi, HMD Fusion este un telefon mid-range oarecum convențional, care nu impresionează la nivel de specificații tehnice. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru terminalul nostru:
- Ecran: IPS LCD
- Diagonală: 6.56 inchi
- Rezoluție: HD+ (720 x 1612 pixeli)
- Densitate: 269 ppi
- Aspect ratio: 20:9
- Screen-to-body ratio: 83.4%
- Rată de refresh: 90 Hz
- Luminozitate de top: 600 niți
- Chipset: Qualcomm SM4450 Snapdragon 4 Gen 2 (4 nm)
- Procesor: octa-core (2 x 2.2 GHz Cortex A78 + 6 x 2.0 GHz Cortex A55)
- GPU: Adreno 613
- Memorie RAM: 4 GB, 6 GB sau 8 GB
- Memorie internă: 128 GB sau 256 GB
- Slot microSD: da, hibrid
- Sistem de operare: Android 14
- Cameră foto principală: sistem dual-camera 108 MP (wide, AF) + 2 MP (depth)
- Cameră foto frontală: 50 MP
- Cititor de amprentă digitală: da, poziționat lateral
- Acumulator: LiPo
- Capacitate: 5000 mAh
- Viteză de încărcare: 33W
- Altele: dual-SIM, 5G, IP54, NFC, USB Type-C 2.0, mufa magnetică proprietară cu pini
- Dimensiuni: 164.2 x 75.5 x 8.3 mm
- Greutate: 202.5 g
- Construcție: față sticlă, spate plastic, ramă laterală plastic
- Culori: Noir (semi-transparent)
Două specificații sunt de făcut aici. Chiar dacă telefonul vine cu Android 14 în cutie, compania promite două upgrade-uri majore ale acestuia. Așadar, trecerea la Android 15 ar trebui să nu fie departe.
În al doilea rând, trebuie precizat că noi am testat varianta cu memorie RAM de 6 GB și cu capacitate internă de stocare de 128 GB. Singura combinație, din câte se pare, disponibilă pe piața din România. La această configurație ne vom raporta în cele ce urmează (prețuri și benchmark-uri)
Preț de vânzare suficient de atractiv
În momentul în care luăm contact cu toate detaliile tehnice ale unui dispozitiv, se ridică în mod automat două întrebări majore. Prima dintre ele este legată de prețul pe care îl avem de plătit pentru această configurație. Aș spune că din acest punct de vedere, privit în tot ansamblul său, HMD Fusion are un preț destul de atractiv.
Telefonul costă 899 lei pe eMAG.ro, așa cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos.
Pentru cele două aspecte inedite cu care se mândrește terminalul, chiar sună bine acest preț. Cu atât mai mult cu cât în cutie avem și o husă de protecție semitransparentă și ea (Casual Transparent), inclusă în preț. În mod uzual un astfel de accesoriu atrage un preț suplimentar.
Pe de altă parte, din cutie lipsește încărcătorul, așa cum ne-au obișnuit deja aproape toate telefoanele vândute în Europa. Cele care au și încărcător în cutie încep să fie excepții.
Performanțe modeste, autonomie impresionantă
O a doua întrebare este legată de performanțele pe care acea configurație este capabilă să le genereze. Aici așteptările nu ar trebui să fie foarte mari, am văzut împreună că lista de specificații tehnice nu este impresionantă. Cred că mai importante pentru un utilizator sunt autonomia și abilitățile foto ale dispozitivului. Două aspecte pe care le vom detalia ceva mai târziu.
Pentru pasionații de comparații, am rulat totuși câteva dintre cele mai populare aplicații de benchmark. Am început cu controversatul și în același timp popularul AnTuTu Benchmark. Scorurile obținute le vedeți în capturile de ecran de mai jos.
A urmat testul de performanțe din PC Mark. Rezultatul obținut este vizibil mai jos.
Am rulat în cele din urmă și Geekbench 6. Scorurile reușite de HMD Fusion le aveți în screenshot-urile de mai jos.
În utilizarea cotidiană telefonul are meritul de a fi fost stabil, fără sincope și fără incidente. Cred că este aspectul care contează cel mai mult. În rest, performanțele sale la nivel de scoruri în benchmark-uri pot fi catalogate drept modeste. Dar, în același timp, trebuiesc privite prin prisma prețului de vânzare al acestui telefon.
Mult mai importantă decât performanțele din benchmark-uri mi se pare autonomia. Un telefon trebuie în mod obligatoriu să îi confere utilizatrorului siguranța unei zile de utilizare fără emoția rămânerii fără baterie. Însă subiectul nostru reușește mult mai mult decât atât. Am avut senzația că bateria se consumă mult mai lent decât de obicei.
Pentru a confirma acest lucru, am rulat și testul de baterie din PC Mark. Rezultatul îl vedeți în capturile de ecran de mai jos.
Scorul este unul impresionant, care reflectă comportamentul telefonului. Și care cred că stabilește un record între terminalele testate de mine.
Aș spune că din punctul de vedere al performanțelor HMD Fusion se descurcă în linie cu competitorii direcți de pe același segment de preț. Dar în ceea ce privește autonomia, excelează!
Performanțe foto de nivel decent
Un al doilea aspect foarte important pentru un utilizator clasic de smartphone este reprezentat de performanțele foto de care este capabil acel telefon. Tocmai de aceea am acordat ceva mai multă importanță camerelor de pe Fusion. A fost destul de greu de găsit o zi însorită, în care lumina naturală să nu reprezinte o problemă. Am ieșit totuși cu el la fotografiat și ceea ce a rezultat puteți vedea mai jos. Nu am prins chiar cel mai idilic decor, Piața Sfatului din Brașov este plină de forfota demontării Târgului de Crăciun.
Aplicația foto sugerează chiar și un zoom 3x. Care pare să își facă treaba decent.
Iar în interior telefonul a fotografiat suficient de bine. Am folosit aici și modul live bokeh.
Aș spune că performanțele foto nu sunt impresionante, dar cu siguranță sunt peste ceea ce așteptam de la un telefon de 900 lei. O bilă albă pentru dispozitivul nostru.
Fusion Flashy Outfit
Unul dintre accesoriile cu care HMD Fusion poate fi echipat (prin acea mufă cu pini proprietară) este Fusion Flashy Outfit. L-am primit la teste împreună cu telefonul așa că am avut șansa să mă joc cu el și să înțeleg mai bine cun funcționează aceste accesorii suplimentare. Este o carcasă de protecție ceva mai groasă, care integrează un inel luminos LED ce copiază conturul modulului foto de pe spate.
Acest inel este prevăzut și cu o balama, astfel că poate fi folosit și cu camera foto selfie, pentru amatorii de autoportrete digitale.
Luminozitatea acestuia, pornirea/oprirea lui și tipul de culoare (unele predefinite, dar este disponibil tot spectrul de culoari) pe care o emite pot fi controlate dintr-un mic meniu care apare în aplicația de cameră foto, atunci când respectivul accesoriu este conectat pe telefon.
Devine astfel o jucărie interesantă, mai ales pentru cei care sunt pasionați de fotografii cât mai inedite, eventual pentru social media. Poate că nu sunt în target, dar am apreciat acest accesoriu.
Mie mi-a plăcut finisajul lui, culoarea (l-am testat pe cel albastru, mai există și unul roz), dar și textura care integrează și o parte din logo-ul companiei. Prețul pentru acest accesoriu este de 50 euro (nu l-am găsit listat pe site-urile românești pentru un preț în lei).
Concluzii, argumente PRO și CONTRA
Ar mai merita evidențiate în mod pozitiv calitatea ecranului și faptul că interfața software este foarte apropiată de cea de Android standard. Fără floricele proprietare, lucru care mă bucură foarte mult.
La ecran îmi place mai ales luminozitatea lui. Este important să ai vizibilitate OK chiar și în condiții de lumină puternică. Deși la nivel de specificații panel-ul nu părea capabil de așa ceva, în realitate m-a surprins plăcut.
Pe de altă parte, marginea sa inferioară este destul de proeminentă.
Partea de interfață software este una simplă, standard. Nici măcar bloatware-ul nu este prezent, sunt doar vreo două-trei aplicații rebele pe acolo (Booking și Fitbit printre ele). Asta mi-a plăcut mult, se vede mâna unei companii non-chineze aici.
Aș spune pe post de concluzie că HMD Fusion își merită banii. Raportul preț versus ceea ce are de oferit este unul atractiv. Lucru care se datorează în foarte mare parte acestor feature-uri speciale: conectarea cu accesoriile Fusion Outfits și gradului mare de reparabilitate, inclusiv la domiciliul proprietarului. Este un mid-range interesant pentru acești bani și poate fi considerat un candidat de avut în vedere.