Aseară a ieșit iOS 18.2, al doilea mare set de actualizări promise de Apple utilizatorilor de iPhone 16. Acesta vine cu al doilea val de funcții AI și câteva noutăți la nivelul funcționalității. Din păcate, în Comunitatea Europeană disponibilitatea Apple Intelligence nu există încă și nici nu sunt semne că această situație se va schimba în curând.
Așa că deși iOS 18.2 e un pachet de 2GB, cu chestii interesante asociate Apple Intelligence, noi beneficiem doar de schimbările introduse în Mail, Photos, schimbarea aplicațiilor implicite pentru browsing și mesaje plus patch-urile de securitate.
Apple Intelligence
Anunțate în vară la WWDC funcțiile mai avansate din Apple Intelligence sunt acum disponibile utilizatorilor din afara Comunității Europene. Vorbim despre Image Playground, prin care utilizatorii de aparate iPhone 15 Pro/Pro Max și 16 pot să creeze imagini personalizate folosind AI-ul.
Vine apoi Image Wand, care permite crearea de imagini folosind informațiile scrise în Notes. Genmoji pare să fie una dintre funcționalitățile mult așteptate de public – în Message se pot genera imagini și emoji-uri folosind descrieri personalizate. Odată trimise, acestea rămân genmoji pe versiuni iOS 18.1 și iOS 18.2, pe celelalte versiuni de iOS fiind afișate ca imagini.
Siri e acum integrat cu ChatGPT (ca urmare a acestui fapt, OpenAI nu a fucționat o bună bucată din cauza traficului prea mare) dacă doriți acest lucru. Practic, în loc să vorbiți cu Siri, o puteți face prin acest asistent direct cu ChatGPT.
Doar pentru aparatele iPhone 16 exista Visual Intelligence, un fel de Google Lens care permite identificarea locurilor și obiectelor folosind Camera și AI-ul: apăsați lung pe butonul Camera și Visual Intelligence e activat și o să vă dea detalii despre obiectele către care orientați camera foto.
Nu în ultimul rând, există Rewriting Tools, extins, care vă permite să rescrieți orice text ca și cum ați fi o persoană literată, școlită în diferite stiluri.
Funcții noi
Pentru noi, utilizatorii de iOS 18.2 din Europa, funcțiile noi aduse sunt:
- Camera Control: se poate bloca opțiunea de expunere automată și focus automat prin simpla apăsare a butonului dedicat
- Mail primește opțiunea de afișare a email-urilor pe categorii, identică cu cea din Gmail.
- Noul player multimedia din iOS 18.2 folosește mai bine spațiul de pe ecran. În același timp aplicația Photos se mișcă mai bine și permite o navigare mai simplă prin interfață.
- Safari primește posibilitatea de alertare a utilizatorului atunci când navighează pe un site fără HTTPS prin afișarea unui mesaj de tip ”Not Secure”. Tot legat de Safari, notificările legate de progresul download-urilor apar și pe Lock Screen.
- Voice Memos are posibilitatea de a afișa două piste audio și să permită editarea lor.
- Find My poate să partajeze locația unui dispozitiv monitorizat către o persoană de încredere sau către … o companie aeriană (legătură directă cu posibilitatea de a urmări bagajele ce au un AirTag)
- Apple Music are acum integrate elemente AI, fiind posibile căutări personalizate – ceea ce se numește ”natural language”. Încercați combinații de genul ”songs about winter” sau ”artists similar to Iron Maiden” … daca aveti AI activ. Altfel nu merge.
- Și aplicațiile Podcats, Apple TV și Apple News+ au primit funcții noi.
Strict pentru zona EU este acum posibil să fie schimbate aplicațiile implicite pentru browser și mesaje, email etc. iar cine vrea, poate să șteargă aplicații – incluzând aici Camera, Safari, Messages, Photos și chiar App Store. Mai mult, browser-ele terțe pot să fie folosite pe Home Screen cu engine-urile proprii pentru randare – sunt curios cât de bine o să meargă treaba asta.
În Setări veți găsi posibilitatea de a bloca nivelul maxim al sunetului, ca modalitate de protecție atunci când folosiți căști.
O să observați și că icon-urile arată altfel, pentru modul închis (Dark Mode) icon-urile colorate au acum fundal.
Și ar mai fi câteva schimbări asociate iPhone Mirroring, identificarea prin Face ID pentru Mac sau PC plus multe patch-uri de securitate și optimizări de performanță.
De asta vă spun că merită să puneți rapid pachetul de update în ciuda faptuliui că elemente AI nu sunt disponibile în România. Eu l-am pus de ieri, a mers fără probleme pe iPhone 12, iPhone 14 Pro și pe un iPhone 16.
via Apple