Samsung Galaxy S24 FE este un telefon care încearcă să ofere specificații high-end, de nivelul celor din seria de top S24, dar cu un preț ceva mai accesibil, care să convingă mai ușor potențialii clienți încă indeciși. Este un concept cu care compania coreeană se joacă pe piață de câțiva ani. Dar care, din câte se pare, nu s-a bucurat de popularitatea așteptată. Circulă mai nou zvonuri care spun că se va renunța la Fan Edition și se va trecel la un Galaxy S25 Slim. Nu cred că ar fi o soluție prea fericită. Cu atât mai mult cu cât avem în S24 FE cea mai bună implementare de Fan Edition de până acum.
Dar mai este mult până la eventualele schimbări de strategie în politica celor de la Samsung, așa că o se ne ocupăm în cele ce urmează de Galaxy S24 FE, cu care am interacționat activ în ultimele două săptămâni.
Am fost curios să îl văd, să îl pun puțin la treabă. M-a intrigat faptul că o parte a opiniei publice a părut să nu îi vadă foarte clar locul între Galaxy A55 și Galaxy S24+. Au fost voci care spuneau că intercalarea lui S24 FE în gama de telefoane Samsung nu își avea rostul. M-am convins destul de repede că nu este chiar așa. Și o să expun în cele ce urmează mai multe argumente în acest sens. Nu o să insist foarte mult cu comparațiile între cele trei modele menționate mai sus. Poate doar în secțiunea de prețuri de vânzare, dar atât! În rest îl vom trata pe subiectul nostru ca pe un telefon independent, cu plusurile și minusurile sale.
Înainte de a începe o analiză mai detaliată, cred că este indicat să vedem ce are de oferit acest smartphone.
Configurație Samsung Galaxy S24 FE
Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Samsung Galaxy S24 FE:
- Ecran: Dynamic AMOLED 2X
- Diagonală: 6.7 inchi
- Rezoluție: fullHD+ (1080 x 2340 pixeli)
- Aspect ratio: 19.5:9
- Densitate: 385 ppi
- Rată de refresh: 120 Hz
- Luminozitate de top: 1900 niți
- Protecție: Gorilla Glass Victus+
- Altele: HDR10+, 88% screen-to-body ratio
- Chipset: Exynos 2400e (4 nm)
- Procesor: 10-core (1 x 3.1 GHz + 2 x 2.9 GHz + 3 x 2.6 GHz + 4 x 1.95 GHz)
- GPU: Xclipse 940
- Memorie RAM: 8 GB
- Memorie internă: 128 GB, 256 GB sau 512 GB
- Slot microSD: nu
- Sistem de operare: Android 14 cu OneUI 6.1
- Camera foto spate: sistem de trei camere – 50 MP (f/1.8, 24mm wide, 1/1.57″, 1.0µm, dual pixel PDAF, OIS) + 8 MP (f/2.4, 75mm telephoto, 1/4.4″, 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom) + 12 MP (f/2.2, 13mm, 123˚ ultrawide, 1/3.0″, 1.12µm)
- Camera foto frontală: 10 MP (f/2.4, 26mm wide)
- Cititor de amprentă digitală: da, sub display
- Acumulator: LiPo
- Capacitate: 4700 mAh
- Viteză de încărcare: 25W
- Încărcare wireless: da, 15W
- Altele: IP68, dual-SIM (depinde de regiune), NFC, USB Type-C 3.2, OTG, Samsung DeX, Circle to Search, reverse wireless
- Construcție: față sticlă, spate sticlă (Gorilla Glass Victus+), ramă laterală aluminiu
- Culori: Blue, Graphite, Gray, Mint, Yellow
- Dimensiuni: 162 x 77.3 x 8 mm
- Greutate: 213 g
La o primă vedere, telefonul aduce destul de mult cu S24+. Are aceeași diemensiune de ecran, dar un panel ceva mai slab și margini puțin mai groase. Drept urmare telefonul este ceva mai mare și mai greu. S-a umblat în jos la chipset, la memoria RAM, la camerele foto (mai ales la senzorul telephoto) și la acumulator. Adică peste tot.
Noi am testat varianta de culoare albastră. Este un albastru deschis, care chiar arată bine. Unitatea testată de noi a fost echipată cu o stocare internă de 128 GB. Adică varianta de pornire, cea mai accesibilă ca și preț de vânzare.
Performațe de nivel mediu
Când vedem lista cu specificații tehnice pentru un telefon, aproape automat se declanșează vreo două întrebări. Prima dintre ele, este destul de clară. Ce performanțe este capabilă această configurație să genereze?
Și ce răspuns mai bun putem găsi, decât cel oferit de cele mai populare aplicații de benchmark. Nu o să facem comparații, ne uităm strict la ce reușește Samsung Galaxy S24 FE.
Am apelat în primul rând la controversatul, dar popularul AnTuTu Benchmark. Scorul obținut de S24 FE este vizibil în capturile de ecran de mai jos.
Am rulat mai apoi testul de performanțe din PCMark. Rezultatul este vizibil mai jos.
Testul Geekbench a generat următoarele rezultate.
Dispozitivul are și ceva veleități de gaming. Vedeți ce a ieșit în urma testelor din GFXBench.
În fine, am rulat și ceva teste din 3DMark. Mai întâi Sling Shot și Sling Shot Extreme.
Și în fine, Wild Life și Wild Life Extreme.
Din punctul de vedere al performanțelor, telefonul ține destul de aproape de modelul Galaxy S24+, cu care mulți îl compară. Privite din acest punct de vedere, am putea spune că performanțele lui Samsung Galaxy S24 FE reprezintă un argument forte în favoarea acestui telefon.
Iar comportamentul din utilizarea cotidiană aproape (confirmă) această senzație. Trebuie spus totuși că în timpul testelor benchmark telefonul s-a cam încins și chiar s-a blocat o dată. În rest, nu prea am ce să îi reproșez.
Preț de vânzare
A doua întrebare care vine implicit după ce aflăm configurația unui telefon este legată de preț. Oare cât mă costă această listă de specificații tehnice. Și astfel putem afla dacă telefonul are un raport preț/specificații suficient de atractiv.
S-a întâmplat să caut prețul telefonului fix de Black Friday. Pe eMAG.ro, fix în configurația testată de noi și chiar în aceeași variantă de culoare, Samsung Galaxy S24 FE costă 2869 lei. Aveți mai jos și o captură de ecran drept mărturie. Prețul întreg se pare că este 2975 lei.
În mod foarte ciudat, telefonul este mult mai scump pe site-ul oficial al companiei coreene. Chiar și cu acel discount de 350 de lei pentru un telefon vechi, tot rămâne foarte mare în comparație cu eMAG.ro. Las o dovadă mai jos.
Cred că cel mai cinstit ar fi să socotim un preț de 3000 de lei pentru acest telefon. Preț la care raportul cu specificațiile tehnice și performanțele generate pare să fie destul de atractiv. S-ar putea spune că își merită banii. Cu atât mai mult cu cât pentru un S24+ trebuie să dai cu peste 1300 lei mai mult (pe eMAG.ro).
Construcție clasică, ce nu iese în evidență
Din punct de vedere al construcției, Samsung Galaxy S24 FE nu iese în evidență. Este chiar greu să îl distingi de fratele său mai mare și mai scump. Dacă telefonul este cu spatele sau ecranul este stins (ca să lipsească indiciul marginilor mai groase ale acestuia), sunt greu de departajat. S-a păstrat linia deja clasică folosită de Samsung, cu cele două suprafețe plate, unite de o muchie laterală la fel de plată. Copiată, de ce să nu recunoaștem, destul de fidel de la Apple. Până la urmă nu este nimic rău în a te inspira din ceva foarte reușit.
Pe de altă parte, au fost folosite aceleași materiale premium, nu s-a făcut rabat din acest punct de vedere. Avem același spate din sticlă, protejat cu Gorilla Glass Victus+ (da, o generație în urmă) și aceeași ramă metalică realizată din aluminiu.
Dacă apare nevoia unei protecții suplimentare, utilizatorul poate apela la o husă de protecție. Partenerii noștri de la MobileDirect au o gamă variată de astfel de accesorii pentru Galaxy S24 FE. Chiar am făcut câteva recomandări de huse de protecție pentru Samsung Galaxy S24 FE din oferta lor.
Concluzia la nivel de construcție este că, dincolo de mențiunea că marginile ecranului sunt vizibil mai groase, se poate spune că avem un aspect de flagship. Obținut și cu ajutorul materialelor de calitate, dar și la nivel de finizaje.
Autonomie medie, dar suficientă
Pentru un smartphone contează foarte mult autonomia. Și aici Samsung Galaxy S24 FE performează decent. Nu strălucește, dar nici nu dezamăgește. Am rulat și testul de baterie din PCMark. Iar rezultatul, ușor peste media telefoanelor testate ceva mai recent, poate fi văzut în capturile de ecran de mai jos.
În utilizarea de zi cu zi, această senzație persistă. Telefonul se comportă decent. Important este că trece fără emoții bariera psihologică a unei zile de utilizare fără necesitatea încărcării. Să ajungi seara cu 30-40% baterie rămasă este important. Iar bateria de pe S24 FE punctează hotărât aici.
Performanțe foto mai mult decât satisfăcătoare
Deși a fost văduvit la nivel de sistem foto principal, Samsung Galaxy S24 Fe se descurcă mai mult decât onorabil. Am încercat să folosesc telefonul în mai multe scenarii și s-a descurcat fără problele în toate situațiile. Sistemul său foto livrează rezultate bune așa că telefonul îți oferă o senzație de încredere din acest punct de vedere.
S-a descurcat la nivelul categoriei din care face parte (premium mid-range) în lumina naturală decentă. Am prins o dimineață plină de nori și ploioasă, în centrul vechi al Brașovului.
Sunt convins că se descurcă cu atât mai bine într-o zi însorită. Dar aici trebuie să mă credeți pe cuvânt. Toamna este foarte capricioasă în Brașov.
Zoom-ul din aplicația de cameră își face bine treaba.
Se descurcă rezonabil și în interior, în aceleași condiții de lumină naturală nu tocmai fericită.
Ba chiar și în zona de fotografie de noapte (nightography) își face treaba cu brio. Aici Samsung a punctat pozitiv chiar și cu terminale ceva mai jos, cum ar fi Galaxy A35 și Galaxy A55.
Surpriza oarecum neplăcută a venit din zona macro. Nu am reușit să mă apropii la mai mult de 40-50 mm de subiect. Personal nu sunt deranjat de acest aspect, dar trebuie avut în vedere de pasionații de fotografie de acest gen.
Toate fotografiile pot fi găsite la dimensiuni mai mari pe pagina de Facebook MOBzine Romania, evidențiate într-un album separat.
Ecranul își arată limitările
Faptul că la Samsung Galaxy S24 FE a fost folosit un panel inferior celor de pe modelele de top este vizibil destul de repede. Mai ales pe partea de luminozitate. Dacă ești cu telefonul în lumina directă a soarelui, chiar și într-o zi nu foarte însorită vei avea dificultăți cu citirea textelor și cu observarea detaliilor. În mod surprinzător oarecum, pare să fie zona în care se văd cel mai clar downgrade-urile care i-au fost aplicate telefonului nostru.
Nici felul în care sunt redate culorile nu pare să fie cel mai fericit. Așa că cred că la nivel de ecran avem marele minus al acestui telefon. E drept, tentația de a compara cu vârfurile de gamă ale aceleiași companii există. Pe de altă parte, ea este indusă tocmai de apartenența la această familie de telefoane. Așa că nu putem fi acuzați! Aici pare să fie marele minus al telefonului. Nu doar la marginile mai groase, care știrbesc din aspectul premium, ci mai ales la calitatea panelului folosit.
Concluzii, argumente PRO și CONTRA
Nu are rost să mai intru în detalii legate de interfața software. Folosesc un Galaxy S24 Ultra și sun fan al interfeței proprietare a Samsung, OneUI. Așa că nu am ce să îi reproșez. Cu atât mai mult cu cât sunt promise toate feature-urile software de care se bucură și vârfurile de gamă. Și avem parte și de suportul standard pentru Samsung, care arată gradul de implicare al companiei și în etapele post-vânzare.
Telefonul punctează în zona de performanțe și în ceea ce privește prețul de vânzare (chiar și dacă nu ținem cont de promoția de Black Friday). Autonomia și performanțele foto intră în zona de neutralitate, cu mențiunea că nu au dezamăgit.
Iar ecranul pare să fie călcâiul lui Achile pentru acest dispozitiv. Îl apropie mai degrabă de Galaxy A55 decât de vârfurile de gamă. Aici pare să piardă cel mai tare contactul cu frații mai mari.
Chiar și așa, telefonul reprezintă o soluție de premium mid-range chiar atractivă. Mai ales dacă ne uităm la ofertele din același interval de preț de pe piața locală. Și mai ales la cele care vin de la producători cu o prezență solidă pe această piață, lucru care arată și un grad ridicat de implicare în suportul post vânzare.
Așa că Samsung Galaxy S24 FE este un candidat serios și în același timp o alternativă mult mai accesibilă pentru cei care vor o experiență de high-end Galaxy S24, dar nu și-o permit. Și cea mai bună implementare de Fan Edition de până acum, cel puțin pe zona de smartphone.
Concluzia finală este că seria Fan Edition are viitor, în ciuda tuturor zvonurilor. Și dacă vom asista la o schimbare de denumire comercială, ar fi păcat să se renunțe la ea. Ba din contră, sper să vedem cât mai multe produse Samsung în această familie de dispozitive, dedicată fanilor.