Pentru că anul acesta am tot explicat oamenilor care e treaba cu OLED și QNED vizavi de televizoarele LG și că numai mâine nu e poimâine și pornește Black Friday, și împreună cu LG am zis că acum e cel mai bun moment să scriu acest articol în care să vă ajut să răspundeți la întrebarea simplă – ce să televizor LG să aleg: QNED sau OLED?
Dat fiind că în vara asta am oferit sfaturi de achiziție mai multor persoane non tehnice, o să mă folosesc de experiența acumulată și o să păstrez informațiile la nivel ușor de digerat pentru a face alegerea mai ușoară. Pentru că am văzut deja că MediaGalaxy și eMag au început să pună prețuri mai mici pe modelele OLED (55OLEDC41LA e deja la 4999 LEI) și mă aștept ca vineri prețurile să se ducă și mai jos. Marius a pus deja un material cu niște oferte eMag de BF (nu știu dacă sunt și cele reale) de unde reiese că televizoarele LG OLED vor fi interesante din punct de vedere al prețului.
Văd 3 mari elemente care merită să fie analizate: preț, așteptări, utilitate și o să le discut în altă ordine.
Așteptări
Primul lucru la care ar trebui să răspundeți sincer este ce așteptări aveți de la viitorul vostru nou smart TV. La ce criterii ar trebui să răspundă, la ce îl veți folosi mai mult, ce vă interesează în mod special la el?
Aici eu văd mai multe aspecte. Primul e legat de calitatea imaginii (culori și luminozitate), sunetul, tipul de conținut ce va fi redat, suportul pentru aplicații terțe (Netflix, YouTube, Disney+) și conectivitatea.
Să le luăm pe rând. Probabil că pe primul loc este calitatea imaginii pentru toată lumea. Acel generic: să se vadă cât mai bine.
LG are în piață două tehnologii în zona superioară (calitate/preț): QNED și OLED. OLED e mult mai bună, mai scumpă, cu un negru perfect. Datorită pixelilor auto-luminați, televizoarele LG OLED permit un contrast ridicat, claritate uimitoare și culori reale. Astea duc experiența de vizionare a filmelor pe un nou nivel și practic recomandă această tehnologie cinefililor, care pot avea acasă (pe rezoluție 4K) filme la calitate cinematografică. Dar OLED nu e doar pentru filme, jocurile 4K de pe Xbox sau PlayStation se văd excepțional, mai ales cele cu suport HDR, la fel și transmisiunile sportive.
De partea cealaltă, tehnologia QNED combină tehnologiile Quantum Dot și NanoCell făcând posibilă afișarea unor culori remarcabile, cu contrast ridicat și pe televizoare dintr-o gamă de preț mai joasă. Iluminarea de fundal cu mini-LED face ca imaginile afișate pe televizor să aibă o strălucire ridicată chiar și în camerele foarte luminoase. Dacă e să mă exprim plastic, cine nu vrea să dea bani pe OLED, merge pe QNED și beneficiază de o experiență foarte bună. Emisiunile TV, serialele, transmisiunile sportive se văd așa cum trebuie pe modelele QNED. Iar dacă vă mai și jucați pe consolă, ratele mari de refresh combinate cu unghiurile largi de vizualizare și culorile vii, dau o perspectivă completă.
Suport pentru aplicații
LG face o treabă excelentă și nu limitează (foarte tare) experiența de folosire a televizoarelor smart (OLED+QNED) vizavi de suportul pentru aplicații. Ambele tehnologii folosesc sistemul de operare webOS (care apropo, a împlinit 10 ani) care a evoluat excepțional de la primele versiuni. E în continuare cel mai rapid sistem de operare de pe televizoarele smart și în varianta din 2024 aduce un mod dinamic de interacțiune și acces rapid la aplicații.
Vorbind de aplicații, pe webOS există toate aplicațiile de streaming, de la Netflix până la Amazon, HBO și Disney+, inclusiv cu shortcut dedicat pe telecomanda Magic Remote. Mai mult, integrarea cu Google/Amazon aduce funcții inteligente care pot analiza conținutul vizionat și propun informații/legături personalizate. Mai clar: uitându-vă la un anumit tip de emisiune/film, sistemul va putea să vă ofere informații despre actori, film etc.
Conectivitate
Atât modelele QNED cât și cele OLED au conectivitate ethernet și wireless (chiar WiFi 6 pentru seriile OLED G și M), o telecomandă Magic Remote pe care o folosiți ca pe un maus și cu suport pentru comenzi vocale, plus suport pentru casting video Chromecast și Apple AirPlay direct de pe telefon, tabletă sau PC. Și cel puțin un conector HDMI 2.1.
Adică fără niciun fel de aplicație terță o să puteți conecta wireless telefonul/tableta/laptop-ul și să afișați pe televizor pozele, filmele și chiar tot ecranul, dacă vreți să lucrați/jucați direct de pe telefon. Din acest punct de vedere ambele modele vă oferă fix ceea ce aveți nevoie.
Și toate modelele au conectivitate HDMI modernă, inclusiv suport pentru carduri CI iar dacă doriți, puteți să folosiți opțiunile de afișare PiP (Picture in Picture) ca să aveți simultan pe ecran două surse de imagine: combinați după cum doriți YouTube/Netflix/TV/PC(consolă)/browser etc. în așa fel încât spre exemplu, să vă puteți uita și la un talk show și să vă și jucați.
Utilitate
Trec acum la al doilea criteriu: utilitatea. Ce câștigi luând un televizor LG QNED/OLED?
Deja am enumerat chestiile importante care se regăsesc în ambele modele de televizoare: telecomanda Magic Remote, o viteză de navigare rapidă (datorită sistemului de operare webOS), posibilitatea de conectare wireless a telefonului/tabletei, suport pentru aplicații, integrarea elementelor smart vizavi de informații terțe legate de conținutul la care vă uitați, multi screen, rezoluție 4K etc.
Specific, modelele OLED aduc o calitate superioară a culorilor și strălucirii plus elemente AI mai complexe, care finisează imaginea și sunetul, oferind o calitate net superioară a conținutului de la imagini mai clare la sunet mai bine definit.
Important de reținut este că și seria QNED are suport pentru AI pentru îmbunătățirea în timp real a imaginii și sunetului redat, însă din cauza unui procesor de generație mai veche, rezultatul nu este chiar atât de bun.
Preț
Și ajung la elementul important: prețul. Îmi e clar că majoritatea e atentă la preț. Pe ce dăm banii și când e momentul să facem niște compromisuri?
Aici lucrurile nu sunt simple pentru că dacă apar niște oferte bune (ex: 55 OLEDC4 e acum mai ieftin decât modelul 48 OLEDC4) merită să facem un efort.
Recomandarea mea e simplă: setați-vă un buget pe care vreți să îl dați pe un smart TV. Și apoi vedeți dacă vă încadrați pe zona de OLED (peste 4000 LEI) sau rămâneți pe un QNED.
Cum interpretați seriile modelelor de televizoare smart LG?
QNED: să zicem că vedeți LG 50QNED86T3A. Primul număr este diagonala (50 inci), apoi tehnologia și seria – QNED86T și la final varianta. Vă interesează QNED (tehnologia) și seria 86T.
OLED: UHDOLED55C41LA sau mai simplu, OLED Evo Smart LG 55C41LA. Primul indicator (OLED) reprezintă tehnologia, apoi următorul număr (55) este diagonala, apoi litera (C) reprezintă gama și ulterior vine indicatorul seriei (41). E important să vă uitați la indicatorul de serie ca să înțelegeți anul – 3 este 2023, 4 e 2024.
Revenind la QNED – să zicem că ați decis că tipologia de utilizare și bugetul sunt ideale pentru acest model. Ca să vă ușurez decizia vă mai spun că seriile QNED80T in care se regăsesc modelele de 43-86 inci din zona entry nu au suport pentru tehnologiile AI legate de imagine.
Seriile QNED85/86/87 care vin cu diagonale de 50-86 inci, sunt cele care au (aproape) toate funcțiile software prezente și pe OLED, au suport 4K și un procesor mai vechi, din seria alpha 8 la fel cu modelele QNED89T/QNED91T. Doar seria QNED99T are procesor mai nou, alpha 9 Gen7 și suport pentru upscaling 8K.
Când vă propuneți un buget de peste 4000 LEI, atunci ar fi bine să aveți in vedere un model OLED. Cu cât mai mare diagonala, cu atât mai bine.
Diferențele dintre modelele OLED sunt mai simple: seria OLEDB4 e cea entry, cu cel mai lent procesor al seriei OLED din 2024, adică un alpha 8. Are (aproape) toate tehnologiile prezente pe celelalte modele, mai puțin controlul vocal.
Urmează apoi seria C4, cu procesor alpha 9 Gen7, mai rapid și cu rezultate mai bune vizavi de conținutul rezultat în urma îmbunătățirii cu AI pe zona de sunet și imagine. Modelele G4 și M4 sunt cele de vârf, cu procesor alpha 11.
Din punctul meu de vedere, dacă bugetul vă permite mergeți pe modelele din seria G4, cu diagonale mai mari. Altfel, alegeți un C4.
Cine vrea ceva cu adevărat un televizor deosebit să se uite pe seria LG OLED M, primul televizor wireless din lume (Wi-Fi 6), care elimină aglomerarea de cabluri, oferind în același timp o calitate excepțională a imaginii. Aduce conectivitate wireless la toate sursele media, cu tehnologii audio/video avansate pentru streaming fără întreruperi. Aveți de acum un televizor al viitorului.
Acum ar trebui să fie mai clar ce și cum stă treaba cu modelele de televizoare LG OLED și QNED. UItați-vă să vedeți ce prețuri vor avea de Black Friday (imediat ce am niște prețuri o să le adaug aici) și alegeți-vă ceea ce vi se potrivește.
Și încă ceva: instalare gratuită
LG oferă serviciul de instalare premium gratuită pentru modelele selectate. Acest lucru înseamnă că o echipă de experți se va ocupa de întregul proces de instalare: de la dezambalare și montare, până la conectarea la internet, configurarea televizorului și ajustarea setărilor de sunet și imagine.
Pentru o experiență de vizionare îmbunătățită, LG asigură suport continuu și acces la resurse care să te ajute să explorezi și să folosești toate funcțiile televizorului tău. Dacă vrei să afli mai multe despre cele mai noi aplicații disponibile sau ai nevoie de sfaturi pentru optimizarea imaginii, poți apela call centerul LG.
P.S.: Articol realizat in colaborare cu LG.
Am zis ca revin cu oferte odata ce sunt online:
OLED Evo Smart LG 55C41LA, Ultra HD 4K, HDR, 139cm e la 4499 la MediaGalaxy
OLED Smart LG 55B13LA, Ultra HD 4K, HDR, 139cm a fost la 2603 la MediaGalaxy
LG OLED evo 55C42LA, 139 cm, Smart, 4K Ultra HD la 4499 la emag
LG OLED 55B42LA, 139 cm, Smart, 4K Ultra HD la 3999 la emag
LG OLED evo 48C41LA, 121 cm, Smart, 4K Ultra HD la 4299 la emag