Am testat și Huawei Watch D2, imediat după ce am scris review-ul ceasului smart Huawei Watch GT5 Pro unde am spus că mi-ar fi plăcut să văd pe acesta și opțiunea de măsurare/monitorizare a tensiunii arteriale, element ce din punctul meu de vedere va deveni important, alături de funcțiile de măsurare a glucozei. Acum, după ce l-am testat o bună bucată de vreme, pot să vă spun și cum stă treaba cu acest ceas smart.
L-am analizat din două puncte de vedere: design (plus ergonomie) și funcționalitate (incluzând aici și autonomia).
O să încep cu partea de funcționalitate – adică utilitatea pe care o aduce și las la final partea de design/aspect.
Măsurarea tensiunii arteriale
Huawei Watch D2 este un ceas smart care îmbină multe din elementele prezente pe versiunile GT cu o soluție de măsurare e tensiunii, cu accent pe aceasta din urmă. Aș zice că elementul definitoriu în alegerea lui Watch D2 în defavoarea unui model din noua serie Watch GT5 este prezența sau nu a opțiunii de măsurare e tensiunii arteriale. Practic, cine vrea (sau se gândește că are nevoie de așa ceva) trebuie să aleagă modelul Watch D2.
Odată făcută alegerea, începe o perioadă interesantă: acomodarea cu ceasul și în mod special găsirea soluției optime de monitorizare a tensiunii. Zic asta pentru că tehnologia actuală necesită și puțină colaborare din partea utilizatorului pentru rezultate optime.
În sine operația e simplă: când pui ceasul la mână trebuie să urmărești sfaturile de prindere care spun că e indicat să măsuri dimensiunea încheieturii și să alegi deschiderea optimă. Trebuie făcută în așa fel încât ceasul să nu fie prea strâns, dar nici să alunece (cum prefer eu să port ceasurile). Pentru că doar așa se poate face o strânsoare suficientă care să permită măsurarea tensiunii.
Vedeți în imaginea de mai sus că brățara este una specială (din păcate asta e elementul absolut necesar pentru ca ceasul să poată măsura tensiunea) care permite umflarea în procesul de măsurare e tensiunii, să zicem similar cu cel folosit de un tensiometru, dar cu presiune mult mai mică.
Huawei oferă un ghid detaliat despre cum trebuie făcută prinderea înainte de a începe monitorizarea. Presupunând că ați urmat cum trebuie acest pas, puteți începe să folosiți ceasul smart și în vederea monitorizării tensiunii.
Aici apare momentul în care trebuie să fiți extrem de atenți, pentru că altfel datele obținute nu sunt relevante. Mie mi-a luat ceva timp și mai multe încercări până am găsit modul în care pot să îmi măsor tensiunea în așa fel încât să nu apară erori și datele să fie relevante.
Huawei recomandă următoarele:
Și eu vă recomand ca în primă fază să urmați pașii descriși – nu de alta, dar Watch D2 este un aparat certificat medical pentru măsurarea tensiuni. Asta înseamnă că e capabil să ofere date relevante și eventual să detecteze probleme, însă acestea trebuie luate la nivel informativ și în momentul în care sunt generate alerte să fie consultat un specialist pentru diagnosticare.
Eu știu că am hipertensiune, așa că era clar că ceasul o să îmi semnalizeze probleme. Așa mi-am dat seama cum să folosesc ceasul în așa fel încât să fiu sigur că reduc erorile, pentru că am făcut ceva experimente. Prima data am măsurat tensiunea în picioare, apoi culcat, apoi în poziție oblică, sprijinit de o pernă, în pat. Mi-am ținut mâna pe umăr, mi-am strâns cotul etc. Combinația de software și senzori a detectat probleme în monitorizare și nu a afișat nimic, însă uneori l-am și ‘păcălit’ să îmi spună că totul e ok.
Ce a funcționat: am avut lângă mine un tensiometru medical și am făcut măsurători consecutive ca să îmi dau seama dacă citirile ceasului bat cu cele ale tensiometrului. M-a surprins plăcut să văd că de cele mai multe ori, o citire reușită a ceasului era într-un interval de eroare acceptabil față de tensiometru. Mai mult, am făcut o testare și după un control periodic la un medic de la Regina Maria și datele citite de ceas au avut o diferență de doar 0.3 (mai bine).
Cum a funcționat?
Am învățat să fiu atent la 3 lucruri pe care și Huawei le recomandă:
- măsurarea tensiunii se face pe scaun, stând drept
- nu trebuie strâns cotul mâinii cu ceasul, doar sprijinită mâna pe el
- în cazul meu, mâna cu ceasul se sprijină pe baza gâtului și nu pe umăr
Și vă recomand și vouă să găsiți modalitatea în care valorile preluate sunt cele mai bune.
Ambulatory Blood Pressure Monitor (ABPM)
Pentru că Huawei Watch D2 reprezintă un pas înainte față de versiunea anterioară, venit să ofere un instrument pentru monitorizarea bolilor cronice de inimă, pe ceas se găsește o funcție denumită ABPM. Se activează manual (se poate alege intervalul de măsurare) și are ca scop măsurarea automată, periodică a tensiunii. Este excelentă pentru o monitorizare periodică, în special în timpul nopții, unde datele pot să fie preluate automat (atenție însă cum le interpretați). Pentru zi, o să fie puțin mai complicat că va trebui să vă întrerupeți din ceea ce faceți pentru câteva minute.
Merită însă încercat pe durata a 24 de ore ca să vedeți ce și cum.
ECG, bătăile inimii și detecția elasticității arterelor
Alături de tensiunea arterială Huawei Watch D2 măsoară alți 8 indicatori de sănătăte precum ECG, temperatura pielii, calitatea somnului, bătăile inimii și elasticitatea arterelor, la fel ca aparatele din seria Watch GT5. În plus are o chestie extrem de utilă: exportul datelor preluate prin ABPM într-un grafic prietenos, fie în PDF, fie direct către imprimantă. Mergeți în secțiunea Blood pressure, apoi other data, alegeți un set de monitorizare ABPM și apoi din meniul share salvați PDF-ul.
Cu alte cuvinte pe Watch D2 primiți toate opțiunile de monitorizare a sănătății, să zicem de pe un Watch GT5 Pro, dar aveți și partea de monitorizare a tensiunii.
Și bineînțeles și pentru partea de activitate fizică există același algoritm pentru detecție și monitorizare ca pe ceasurile GT5, însă pentru un număr mai mic de sporturi. E prezent chiar și un mod eSport, însă pentru iarnă nu există nici snowboard și nici schi. Avem în schimb fotbal, tenis de masă, alergare.
Din cauza faptului că ceasul necesită prezența unei brățări speciale, care să permită monitorizarea tensiunii, îi lipsește posibilitatea de a fi folosit în apă. Brățara e totuși rezistentă la transpirație (vă recomand însă să o curățați periodic) iar ceasul certificat IP68 pentru praf și apă.
Notificări și apeluri
Ies din zona medicală și vă spun că Watch D2 are microfon și difuzor, așa că puteți să preluați apelurile de voce direct pe ceas (dacă e nevoie). Și poate să prezinte notificările importante ale aplicațiilor de pe telefon – Watch D2 merge și pe Android și pe iOS, doar că aici suferă de aceleași limitări despre care am vorbit și în cazul lui Watch GT5 Pro. Din acest punct de vedere oferă o funcționalitate aproape 1:1 cu Watch GT5 Pro.
Design dreptunghiular, specific brățărilor smart
Și a venit partea de aspect. În mod cert design-ul este o chestie pe care mulți o gustă diferit. Obișnuit fiind cu ceasurile din seria Watch GT e clar că design-ul lui Watch D2 mi s-a părut ciudat, prea asemănător cu ceasurile Apple. Nu e ceea ce îmi doresc însă recunosc că nu arată rău. Dacă vrei să ai opțiuni de monitorizare a tensiunii te vei obișnui cu acest design și chiar va ajunge să îți placă.
Pentru că ecranul e foarte fain, luminos și nu are probleme (cel puțin modelul testat de mine) de luminozitate semnalate pe seria Watch GT5 Pro.
Carcasa este de 48 × 38 × 13,3 mm și cântărește unde la 40g fără curea. E ușor, nici nu îl simți la mână. Display-ul e AMOLED de 1.82 inci, foarte strălucitor și cu un negru excelent, în timp ce rezoluția de 48 x 408 pixeli (347 ppi) e suficientă pentru afișarea unor detalii la dimensiune mare. De fapt, pentru o anumită categorie de utilizatori (persoanele mai în vârstă) e chiar perfect.
Din aplicația Huawei Health se pot instala o grămadă de fețe de ceas (unele gratuite, altele contra cost) din care puteți găsi ceva care să vă placă și să vă dea un sentiment de diversitate.
Evident că dacă alegeți niște teme de ceas dinamice, va exista un impact semnificativ în ceea ce înseamnă autonomia. Recomandarea mea ar fi să alegeți ceva cu fundal mai închis și fără prea multe date în schimbare.
Și ajung la autonomie: cu o temă de ceas simplă (cea din prima poză), cu toate funcțiile de monitorizare a sănătății active, notificările active, legat pe iOS 18.1 am reușit să îl duc spre 8 zile, având chiar și 2-3 sesiuni de măsurare a tensiunii în fiecare zi.
E o autonomie excelentă, la care nu m-am așteptat. La polul opus, cu funcția ABPM activă la intervale de 15 min (nu îmi dau seama cum cineva poate să reziste să facă asta corect) și toate funcțiile de monitorizare active, plus sport de 30 de min, autonomia poate să treacă de o zi. Recunosc că nu am avut suficientă tărie să testez asta.
Încărcarea se face wireless, prin suportul inclus în pachet (care este identic cu cele de pe seria Watch GT5 Pro) și durează cam 2 ore de la 0 la 100%.
Concluzie: un ceas smart cu monitorizarea eficientă a tensiunii
Și acum vine întrebarea: merită? Da. Cu siguranță merită.
Dacă vreți o soluție mobilă, bună, de monitorizare a tensiunii atunci Huawei Watch D2 este ceea ce căutați. Aduce în plus și partea de notificări, plus celelalte elemente de monitorizare a activității fizice și a somnului. Devine o soluție (aproape) completă pentru măsurarea și monitorizarea sănătății.
Ca să nu mai zic că autonomia pe care o oferă nu e bătută de niciun alt dispozitiv similar.
Acum, ca să primiți toate astea va trebui să faceți un compromis: materialul carcasei nu este ca cel de pe GT5 Pro, nu are rezistență la apă iar cureaua trebuie întreținută periodic. Mă gândesc că după o utilizare intensă se va deteriora și va trebui înlocuită.
Și nici design-ul poate să nu fie pe placul vostru. Nu doar că vine cu forma dreptunghiulară (datorită Apple asta nu mai e o problemă acum), dar e posibil să vedeți că rotița de control se agață (fiind puțin ieșită peste nivelul ecranului) și o să vă fie frică să nu o rupeți. Și mai amintesc și inconvenientul de a purta brățara mai strânsă, lucru ce poate să vă restricționeze mișcările.
Mie unul mi-a plăcut să îl folosesc și mă gândesc serios dacă nu cumva ar fi oportun să fac trecerea de la Watch GT5 Pro către Watch D2 din motive medicale. Pentru că dincolo de aspect și materiale, Huawei Watch D2 face mult mai multe chestii utile zilnic. Mi-ar lipsi opțiunea de rezistență la apă, monitorizarea schiului și ar trebui să îl protejez mai bine, dar aș avea avantajul că pot vedea în timp real cum stă inima …
Informații: Huawei
Preț: 1999 LEI
PRO | CONTRA |
+ certificare medicală pentru măsurarea tensiunii arteriale + măsurarea somnului, ECG, elasticitate artere + măsurare sporturi + autonomie + display OLED + funcționează cu Android și iOS + poate prelua apeluri de voce | – fără rezistență la apă – integrare mai bună cu Android – cureaua trebuie purtată mai strâns |