HomeMobileAndroidReview OnePlus Nord 4, mid-range performant pe zona de nucleu hardware

Review OnePlus Nord 4, mid-range performant pe zona de nucleu hardware

OnePlus Nord 4

Am avut ocazia în decursul ultimelor săptămâni să butonez un OnePlus Nord 4. Ba chiar l-am și folosit ca telefon de muncă vreo săptămână, fără să fie ceva planificat. Am rămas în urma acestei experiențe involuntare cu o senzație plăcută, de telefon care nu te lasă la greu. Este destul de importantă pentru un utlizator, pentru confortul acestuia.

Desigur, au fost și aspecte care nu mi-au plăcut, dar am și identificat multe caracteristici reușite ale acestui mid-range lansat în luna iulie a acestui an. Un mid-range pe care îl pot acum poziționa în partea de sus a categoriei. Îl recomandă performanțele sale complete pentru această etichetă. Adăugați în ecuație și un preț atractiv. Raportul preț/performanțe/specificații este destul de greu de bătut pe piața de la noi. Mă refer aici la ofertele venite din partea producătorilor cu o prezență solidă pe piața din România.

Aș fi fost tentat să îl cataloghez ca fiind chiar un premium mid-range. Dar anumite considerente legate de construcția sa, de aspectul său fizic, m-au oprit. E clar, aprecierea detaliilor fizice este una subiectivă.

În cele ce urmează o să identificăm împreună care sunt plusurile și minusurile acestui terminal atractiv. Dar înainte de a face asta, trebuie să aruncăm rapid o privire peste ceea ce are el de oferit.

Configurație OnePlus Nord 4

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru OnePlus Nord 4:

  • Ecran: Fluid AMOLED
  • Diagonală: 6.74 inchi
  • Rezoluție: 1240 x 2772 pixeli
  • Aspect ratio: 20:9
  • Densitate: 450 ppi
  • Screen-to-body ratio: 90%
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Luminozitate de top: 2150 niți
  • Altele: HDR10+, Ultra HDR
  • Chipset: Qualcomm SM7675 Snapdragon 7+ Gen 3 (4 nm)
  • Procesor: octa-core (1 x 2.8 GHz Cortex X4 + 4 x 2.6 GHz Cortex A720 + 3 x 1.9 GHz Cortex A520)
  • GPU: Adreno 732
  • Memorie RAM: 8 GB sau 12 GB
  • Memorie internă: 128 GB, 256 GB sau 512 GB
  • Slot card microSD: nu
  • Sistem de operare: Android 14 cu OxygenOS 14.1 (4 ani de suport)
  • Camera foto principală: sistem dual-camera 50 MP (f/1.8, 25mm wide, 1/1.95″, 0.8µm, PDAF, OIS) + 8 MP (f/2.2, 112˚ ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm)
  • Camera foto frontală: 16 MP (f/2.4, 24mm wide, 1.0µm)
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
  • Acumulator: LiPo
  • Capacitate: 5500 mAh
  • Viteză de încărcare: 100W
  • Altele: USB Type-C 2.0, NFC, infrared, dual-SIM, IP65, alert slider
  • Construcție: față sticlă, spate aluminiu, rama laterală aluminiu
  • Dimensiuni: 162.6 x 75 x 8 mm
  • Greutate: 199.5 g
  • Culori: Obsidian Midnight, Mercurial Silver, Oasis Green

Vedem o configurație potentă, care certifică din plin eticheta de telefon din partea de sus a categoriei mid-range.

Noi am testat varianta de top, de culoare verde (Oasis Green), echipată cu memorie RAM de 16 GB (la care se mai pot adăuga virtual încă 4 GB) și cu o capacitate internă de stocare de 512 GB.

Preț de vânzare atractiv

Pentru o așa configurație de memorii (16 GB RAM + 512 GB) prețul de vânzare pare să fie unul foarte atractiv. Cea mai interesantă ofertă pentru OnePlus Nord 4 am găsit-o pe OppoStore. Pentru cei care nu știu, Oppo a achiziționat OnePlus cu ceva ani în urmă și acum deține și acest brand și, drept urmare, îi și vinde produsele.

Telefonul costă 2700 de lei, aveți mai jos și o captură de ecran.

La acest preț, cumpărătorul primește cadou și un încărcător original de 100W. În pachetul standard, acesta nu este inclus. În plus, cei care achiziționează de pe magazinul online al companiei, mai primesc și o reducere de 50% la o husă originală de protecție pentru acest telefon. Astfel prețul pentru acest accesoriu ajunge la 60 de lei.

Cei care doresc mai multe opțiuni de huse de protecție, într-o gamă mai variată de culori și care să ofere grade diferite de protecție, au la dispoziție oferta partenerilor noștri de la MobileDirect.ro.

Una peste alta, consider că prețul este unul dintre argumentele forte ale acestui terminal. Așa cum am spus, raportul preț/specificații este greu de bătut dacă ne uităm la ceea ce au de oferit producătorii cu o prezență solidă pe piața locală.

Performanțe pe măsura specificațiilor tehnice

Am răspuns la o primă întrebare care apare în mod automat atunci când analizăm lista cu specificații tehnice pentru un dispozitiv. Cea legată de costul cerut pentru acea configurație. O a doua întrebare care vine cumva la pachet, este legată de performanțele pe care este capabilă să le genereze acea configurație.

Și aici o să lăsăm în primă fază să răspundă cele mai populare aplicații de benchmark. În primul rând am rulat popularul, dar și controversatul AnTuTu Benchmark. Un scor de peste 1.000.000 puncte este garanția unui nivel decent al performanțelor. Mai jos aveți o captură de ecran.

A urmat mai apoi testul Geekbench, care a scos în evidență faptul că nucleul hardware este unul suficient de potent.

Am rulat mai apoi și testul de performanțe din PCMark. Ce a ieșit vedeți în capturile de ecran de mai jos.

Au urmat la rând testele din GFXBench. Capturile de ecran arată câteva rezultate.

În fine, și câteva teste 3DMark. În primul rând SlingShot și SlingShot Extreme.

Și în cele din urmă WildLife și WildLife Extreme.

Rezultatele demonstrează că OnePlus Nord 4 este un terminal suficient de puternic. Și că acea senzație pe care am amintit-o la începutul acestui material, de terminal solid, care nu te lasă la greu, se bazează pe niște argumente solide.

Senzația persistă și în timpul utilizării cotidiene a telefonului. L-am folosit la activități de browsing, la realizarea de poze, pentru mail și ceva jocuri de tip arcade. Nu s-a blocat, nu s-a oprit, nu s-a sacadat și, poate cel mai important, nu s-a încins. Nici măcar când am rulat toate benchmark-urile de mai sus.

Autonomie peste medie

Și partea de autonomie ține tot de performanțe. Și aici impresia este una de siguranță. Am rulat testul de baterie din PCMark. Rezultatul îl aveți în capturile de ecran de mai jos.

Este un rezultat peste medie, care transformă autonomia într-un argument forte al acestui dispozitiv. E drept că și capacitatea acumulatorului este peste medie.

Și în timpul utilizării cotidiene, partea de autonomie a ieșit în evidență în mod plăcut. Nu doar că am depășit lejer bariera (oarecum psihologică) unei zile întregi de utilizare fără nevoia încărcării. Dar am reușit de câteva ori și ajung la două zile de folosire fără să fie nevoie de încărcare.

Performanțe foto impresionante doar în condiții bune de lumină

În zona de performanțe foto, aș putea spune că OnePlus Nord 4 mi-a depășit așteptările. Am fost destul de sceptic în legătură cu ceea ce poate face un sistem foto dual-camera. Într-o eră a sistemelor complexe, cu minim trei camere, acest mid-range pune mai degrabă accent pe optimizările software. Restultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare. Și se vede destul de clar intervenția optimizării ProXDR peste fotografie, dar rezultatul este clar unul mai reușit.

Am scos telefonul la câteva fotografii într-o zi foarte însorită. În condiții bune de lumină nu prea am ce să îi reproșez.

La interior, dacă lumina este suficientă, pare să se descurce în continuare relativ bine.

Zoom-ul 2x pe care îl sugerează meniul aplicației de cameră foto deja alterează din culorile naturale ale fotografiei inițiale.

În schimb, sunt ocazii în care sistemul dual-camera își arată limitările. Spre exemplu nu am reușit să realizez o fotografie de tip macro de la o distanță mai mică de 6-7 centimetri. Pur și simplu nu vrea, focusează pe un plan ceva mai îndepărtat. Am forțat degeaba un focus pe capul acestui vultur.

Concluzia este că performanțele foto sunt decente. Calitatea lor rămâne strâns legată de condițiile de iluminare. Pentru vacanțe și momente de neuitat, cred că își face treaba.

Construcție unitară, cu aspect conservator

Pe partea de construcție se remarcă carcasa unibody care aduce aminte de telefoanele HTC din perioada de glorie a acestui brand. Suprafața spate și muchiile laterale sunt o singură componentă, realizată din aluminiu. Îmi place mult acest lucru. Mi-a plăcut și faptul că designul telefonului implică două finisaje distincte pe spate. Unul dintre acestea este mult mai glossy și delimitează zona modulului foto.

Ar putea fi folosit ca oglindă pentru a încadra anumite selfie-uri realizate cu sistemul de pe spate. Este doar o idee, nu am încercat. Tot în zona de plusuri este și culoarea telefonului. Dintre cele trei opțiuni mi-a plăcut din start cel mai mult și m-am bucurat că a ajuns la mine tocmai aceasta.

Nu îmi place în schimb finisajul mat de pe spate. Doar prin perspectiva faptului că este foarte alunecos. Parcă am impresia că fac eforturi să îl țin în mână fără să îl scap. E clar că pentru mine soluția ar fi reprezentată de o husă de protecție. Dar una transparentă, pentru că este păcat de culoarea telefonului. Mai ales că și această suprafață mată, mult mai mare decât cea glossy, are o caracteristică interesantă. Un soi de trecere între nuanțele de verde, dată de felul în care cade lumina pe telefon.

Suprafața plată de pe spate este completată simetric de un ecran plat. Iar muchiile laterale, plate și ele, dau ușor senzația de iPhone. Dar asemănarea este una mult prea finuță pentru ca cei de la OnePlus să poată fi acuzați că au copiat.

Cele două camere foto ies în evidență direct din suprafața spate a telefonului, ala cum se întâmplă în cazul Samsung-urilor cele mai recente.

De remarcat și butonul suplimentar, acel alert slider cu ajutorul căruia se pot alege foarte rapid setările pentru sunet.

Concluzii, argumente PRO și CONTRA

A sosit și momentul bilanțului. OnePlus Nord 4 punctează foarte bine în zona de performanțe, în cea de preț (suficient de atractiv). Aspectul fizic este solid, cu o senzație de lucru bine închegat, dar aprecierea poate fi subiectivă. Autonomia este fără îndoială o mare bilă albă pentru dispozitiv. Mai merită evidențiată aici și calitatea ecranului. Chiar și în lumină puternică, vizibilitatea este foarte bună.

În zona neutră aș poziționa performanțele foto. Bune în condiții de iluminare naturală suficientă, spre mediocru atunci când lumina nu este cea mai bună sau când utilizatorul încearcă să realizeze ceva mai special.

Ce nu îmi place la telefon? Înterfața software pare în continuare aglomerată. Avem la bord o grămadă de bloatware inutil. Iar meniurile se cramponează să copizeze structura și aspectul celor de pe iPhone. Ca o notă pozitivă, Oxygen OS este printre cele mai bune oferte de interfață a unui producător chinez. E drept că m-am și obișnuit cu meniurile și interfața de Samsug, așa că se poate spune că și aici aprecierea este subiectivă.

Concluzia este însă una destul de clară. Pentru cei care au un buget fix pentru achiziția unui telefon, OnePlus Nord 4 reprezintă fără îndoială o alternativă care nu poate fi ignorată. Cel puțin pe zona de specificații/performanțe la nivel de nuceu hardware, este greu de bătut pe segmentul său de preț! Iar senzația de telefon solid (nu doar fizic), de configurație stabilă, este și ea foarte prezentă.

Așa că merită să încercați să intrați în contact cu el. S-ar putea să vă convingă destul de rapid!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep