HomeFeaturedFocus”Nimic nu va inlocui jurnalistii” până când OpenAI își termină de antrenat...

”Nimic nu va inlocui jurnalistii” până când OpenAI își termină de antrenat AI-ul

Microsoft și OpenAI au decis să ofere bani trusturilor media care acceptă să angajeze jurnaliști care să folosească și să antreneze AI-ul, pentru ca apoi să le ia locul.
Microsoft și OpenAI au decis să ofere bani trusturilor media care acceptă să angajeze jurnaliști care să folosească și să antreneze AI-ul, pentru ca apoi să le ia locul.
Imagine generată cu Bing Image Creator.

Citeam că Microsoft și OpenAI au pornit o inițiativă care oferă subvenții trusturilor media dispuse să angajeze reporteri care să folosească AI-ul în fluxul de generare idei/scriere articole și în felul acesta să îl antreneze … legal. Și se vorbește de sume de până la 10 milioane USD, care în unele situații poate să fie mult peste veniturile actuale ale anumitor agenții. Vorbim despre o sumă de aproximativ 2,5 milioane USD cash și încă de 2,5 milioane USD în software și credite enterprise pentru folosirea resurselor AI ale Microsoft și OpenAI.

E clar că Microsoft și OpenAI nu țintesc chiar orice trust media și au în vedere acele domenii care produc într-adevăr conținut original și de calitate. Sub motto-ul că ”jurnaliștii nu vor fi niciodată înlocuiți de AI” e promovată ideea că AI-ul generativ nu schimbă locul acestora, doar îi ajută să investigheze, să distribuie, să creeze și în final să monetizeze conținutul. Primele agenții media care intră în program sunt Newsday, The Minnesota Star Tribune, The Philadelphia Inquirer, Chicago Public Media și The Seattle Times și mă gândesc că în primă fază articolele generate vor fi publicate sub ”semnătura” celui angajat să folosească AI-ul.

În condițiile în care OpenAI are deja pe rol mai multe procese legate de furtul de informație pentru antrenarea neautorizată a LLM-urilor cu conținutul site-urilor de știri, mi se pare că mișcarea asta vine ca o plată retroactivă. Mă umflă și râsul când mă gândesc că există persoane care cred cu tărie cu treaba asta cu AI-ul e faină și că ajută pe toată lumea, mai ales pe aia cărora le va lua locul de muncă. Și sunt primii care sar să îl antreneze, uitând că în câteva luni sau în cel mai bun caz, în câțiva ani, AI-ul acela la va lua locul și va scrie fix ca ei.

Fix pe subiectul jurnalism, AI-ul va putea să facă foarte ușor și la fel de prost treaba multora care activează în domeniu. La urma urmei, ce e așa de greu? Sunt niște reguli clare ce trebuie urmate când vrei vorbești despre un subiect: cui te adresezi, ce vrei să le spui, documentarea, scriere propriuzisă, generarea de titluri de impact și promovarea în social media. Produci și surse (false) plus imagini/video, tot cu AI-ul, despre ce ai nevoie și e cam gata. Vor fi mulți inculți gata să creadă toate minciunile. Ultimii ani ne-au arătat că liberalizarea accesului la informație împreună cu facilitarea întâlnirii rapide a tuturor analfabeților și a pasionaților de conspirații, sunt ingredientele perfecte pentru a reduce nivelul cultură și cunoștințe a maselor.

Vine și Elon Musk cu poveștile lui legate de faptul că agențiile media mint și că valoroși sunt oamenii, tiktokerii și toți entuziaștii analfabeți, care produc conținut independent, ca să justifice de fapt informații și articole generate de boți AI, pe care el le promovează fără jenă. Și ajungem într-o zonă în care cel mai sănătos lucru o să fie să nu mai crezi nimic din ceea ce vezi/auzi/citești.

Ce se va întâmpla atunci? Va fi extrem de interesant de văzut. Va fi nevoie de o resetare generală, cu impact mult mai mare decât a fost trecerea de la media scrisă/radio/TV la bloguri, YouTube și Podcast.

Vedem.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep