HomeFeaturedFocusMicrosoft a dat drumul la Windows 11 2024 Update (24H2)

Microsoft a dat drumul la Windows 11 2024 Update (24H2)

Ieri a fost lansat Windows 11 2024 Update (denumit 24H2) ce aduce AI-ul Copilot și câteva schimbări de cod și interfață.
Ieri a fost lansat Windows 11 2024 Update (denumit 24H2) ce aduce AI-ul Copilot și câteva schimbări de cod și interfață.

Începând cu 1 octombrie PC-urile eligibile au început să primească update-ul Windows 11 Update 2024 (24H2) care vine să aducă experiența AI Copilot plus schimbări la nivel de interfață și securitate.

Nu avem Windows 12 și după cum prea bine știți, pentru moment Microsoft a ales să meargă cu Windows 11 și schimbări incrementale (apropo, ieri au fost 10 ani de la lansarea Windows 10), însă vine Windows 11 2024 Update, cu un nou sistem de operare, al cărui kernel a fost scris în Rust (un limbaj de programare construit pe principii mai coerente de securitate și alocare a memoriei) cu opțiuni de hot patching și suport pentru Wi-Fi 7.

Schimbări la nivel de interfață

Nu sunt mari, însă Windows 11 2024 Update o să aducă în ecranul principal integrarea cu Phone Link, ceva de genul acesta:

Apoi File Explorer vine cu tab-uri, suport pentru arhive TAR și 7z, plus mai multe opțiuni de automatizare la clic dreapta.

Copilot pentru PC-urile fără ARM

După scandalul cu Recall de la începutul anului, Microsoft a venit cu o nouă soluție pentru Copilot – nu mai e blocat în task bar și se comportă ca orice aplicație Windows.

Însă multe din chestiile de automatizare a folosirii Windows-ului nu mai sunt la fel de ușor de folosit, dezlipirea de sistemul de operare având ca urmare faptul că orice schimbare trebuie aprobată de utilizator.

Cine are deja un PC Copilot+ AI va putea beneficia de elementele avansate AI: editare foto, folosirea unui Recall modificat, ce acum poate fi dezinstalat complet (singurul lucru bun legat de el!).

La fel ca Samsung pe telefoane și Microsoft aduce local opțiuni de generare a imaginilor prin AI-ul Cocreator (DALL-E) din Paint.

Cu Windows Studio Effects apelurile video pot să fie îmbunătățite în aplicațiile de conferință video precum Zoom, Meet sau Teams. Cine are nevoie poate activa Live Captions și Translations pe materiale video/audio.

Sistemele Copilot+ pot folosi și opțiunea de creștere a rezoluției imaginilor, alături de Prism, posibilitatea de emulare a aplicațiilor pe ARM.

Și aș mai adăuga și opțiunea de Sudo for Windows – nu știu câți o vor folosi, însă mie mi se pare o treabă faină.

Mai sunt și alte schimbări/noutăți pe care le veți găsi în Windows 11 2024 Update (24H2) – ele sunt explicate mai în detaliu aici.

Acum, deși Windows 11 2024 Update a fost anunțat ieri, e posibil ca nu toate sistemele să îl primească imediat. Prima data vine pe sistemele Copilot+ și pe anumite sisteme PC fără suport Copilot. Ca să vedeți dacă puteți primi update-ul (și aveți un PC compatibil cu suport TPM 2.0) atunci mergeți în Settings > Windows Update și activați “Get the latest updates as soon as they’re available”.

Apoi verificați dacă aveți ceva update-uri.

După mai bine de 30 de ani de folosire Windows mă găsesc în situația în care nu sunt deloc entuziast vizavi de noul update – dacă vine pe unul dintre cele 3 PC-uri bine, dacă nu … asta e. Rămân pe macOS :). Știți deja ce cred despre toată mizeria cu AI-ul și Copilot/Gemini/ChatGPT.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep