În seara asta Google a anunțat că extinde suportul pentru AI-ul Gemini Live cu 40 de noi limbi (asta după ce săptămâna trecută a devenit activ pe majoritatea aparatelor Android), printre care se numără și româna. Asta înseamnă că poți vorbi direct în românește, în conversații în care AI-ul te va înțelege și îi va răspunde.
AI-ul Gemini e conceput să înlocuiască Google Assistant, beneficiind de suport de accelerare hardware pe noile modele Pixel 9, însă e nevoie de conexiune la Internet pentru a funcționa.
Lansat cu câteva luni în urmă, Gemini Live permite conversații în care nu mai e nevoie să apeși pe microfon ca să dai comenzi – AI-ul recunoaște în timp real ceea ce îi spui și poate răspunde. Google zice că asta ar fi un limbaj natural, apropiat de modul în care discută mai mulți oameni.
În perioada următoare Gemini Live va putea folosi acest stil de conversație și în limba română, alături de alte 40 de limbi noi. E nevoie ca inițial să fie activat pe limba engleză și apoi adăugată limba română – faceți asta din Settings > Google Assistant > Languages. L-am activat pe un Pixel 9 Pro și m-am jucat puțin cu el.
Pentru moment vorbește limba română, însă nu prim conversație cursivă – e nevoie să apeși pe microfon de fiecare dată când ai ceva de zis și să aștepți să îți dea răspunsul. Cine l-a testat știe că soluția de text to speech cu limba română suna groaznic.
Mă gândesc că în perioada următoare situația o să se schimbe și să vedem un progres semnificativ.
Revenind la Gemini Live, Google spune că este un AI cu care poți purta conversații la fel cum ai face asta cu un prieten – să schimbi idei, să generezi idei, explorat noi subiecte etc. Și că îl poți întrerupe oricând, schimbând subiectul oricând, Gemini Live știind să îți dea răspunsuri pe măsură.
În caz că încă nu v-ați distrat cu Gemini, vă recomand să instalați aplicația pe Android – o luați de aici – și apoi o configurați. O lansați și dacă în partea de jos a ecranului aveți un buton al cărui icon seamănă cu cel de mai jos, atunci aveți Gemini Live activ. Apăsați pe el și porniți orice conversație vreți.
Puteți cere sfaturi din diverse domenii (nu încercați dinalea legate de gătit, că s-ar putea să iasă rău), organizați evenimente, cereți detalii despre orice concept doriți.
Fiți însă precauți când interpretați/acceptați răspunsurile pentru că deși sună coerent, e posibil să fie doar plăsmuiri ale AI-ului.
via Google