HomeFeaturedFocusSony a anunțat PS5 Pro: specificații, disponibilitate și prețuri

Sony a anunțat PS5 Pro: specificații, disponibilitate și prețuri

Sony tocmai a anunțat noua consolă PlayStation 5 Pro, o variantă cu performanță îmbunătățită semnificativ și un preț pe măsură.
Sony tocmai a anunțat noua consolă PlayStation 5 Pro, o variantă cu performanță îmbunătățită semnificativ și un preț pe măsură.

Acum câteva minute s-a terminat prezentarea Sony în care am văzut noua consolă PS5 Pro, un upgrade semnificativ al modelului standard PS5. Vorbim despre o consolă care vine să extindă performanța celei actuale în trei direcții: CPU&GPU, ray tracing și AI.

După cum a ales și Sony să prezinte noutățile legate de PlayStation 5 Pro, CPU & GPU ar fi prima chestie. Deși folosește aceiași arhitectură AMD, PS5 Pro o să aibă cu 67% mai multe unități de procesare și o memorie cu 28% mai rapidă, combinație care, conform Sony, va aduce o viteză cu 45% mai bună decât pe PS5. Treaba asta ar trebui să însemne un framerate susținut de 120 fps pe cam toate jocurile.

Urmează ray tracing: dat fiind că vorbim de mai multe unități de procesare pe hardware-ul AMD e clar că și performanța ray tracing va fi mai bună – Sony se aruncă să spună că vorbim de cel puțin dublarea performanței, dacă nu triplarea sa, putând să ofere reflexii mai reale în jocuri precum Ghost of Tsushima, Last of Us II.

Și nu în ultimul rând febra AI ajunge și la Sony și se va vedea prin capabilități extinse de analiză și îmbunătățire a imaginilor din jocuri. Treaba asta se va numi PlayStation Spectral Super Resolution și va putea creșterea rezoluției imaginilor – posibil să ofere ceva similar cu Nvidia DLSS sau Intel XeSS.

PS5 Pro are același design cu PS5.

Asta se va întâmpla la nivel teoretic. În practică nu există încă suport real, pus de producătorii de jocuri și din câte am văzut în prezentarea Sony, forța brută va contribui la creșterea performanței și fluidității randărilor din jocurile existente. Mă așteptam să văd niște anunțuri cu ceva jocuri viitoare care să pună în valoare noua consolă. În lipsa lor am senzația că vorbim de un upgrade minor, în ciuda performanței de +50% anunțată.

Ar fi totuși de zis că PS5 Pro Game Boost va fi aplicată pe o colecție de 8500 de jocuri PS4, pentru care rezoluția va fi mult îmbunătățită. Apoi, PS5 Pro va veni cu Wi-Fi 7, suport pentru VRR și display-uri 8K, 2TB pentru stocare și foarte important, varianta de bază vine fără unitate de disc. Asta este cea PS5 standard, ce poate fi cumpărată separat.

Legat de prețuri, în Europa PS5 Pro o să coste 800 EUR – da ați citit bine: 800 EUR. Să zicem că aproape dublu decât costă acum PS5-ul în magazine.

Disponibilitatea PlayStation 5 Pro este pe 7 noiembrie direct din magazinul PlayStation de la direct.playstation.com și în magazinele partenere. Entuziaștii vor putea să facă precomenzi din 26 septembrie.

Acestea fiind zise, PS5 Pro e un upgrade de PS5, prezentat ca unul … minor, pentru care nu există încă argumente solide (adică jocuri faine) de vânzare. Iar asta mă face să mă gândesc la motivul pentru care Sony a simțit că e momentul să facă acest anunț – poate că mai au nevoie de ceva vânzări, cele de PS5 stagnând?

Oricum ar fi, vă recomand să vedeți prezentarea oficială – sunt doar 10 min, merge repede:

Și acum vine întrebarea: dați banii pe ea? Mie unul nu mi se pare că acum își justifică prețul.

via Sony

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep