HomeFeaturedFocusSharePlay via CarPlay e o chestie faină, implementată prost

SharePlay via CarPlay e o chestie faină, implementată prost

Pentru cine nu a încercat încă să folosească funcția SharePlay în mașină, via CarPlay, trebuie să spun un lucru: e o chestie faină, care merge … aproximativ.

Apple zice așa: poți să îți faci deplasarea cu mașina mai interesantă, lăsând pasagerii să construiască dinamic liste de ascultare a muzicii via Apple Music, atâta vreme cât cel ce are iPhone-ul conectat în CarPlay are un abonament Apple Music.

Dacă asta se întâmplă, pasagerii cu iPhone pot să se bage în lista de redare și să adauge ce doresc ei, fără să fie obligați să aibă și ei un abonament Apple Music.

Treaba asta sună bine: cel ce conduce își vede de treabă iar cei ce vor să pună muzică, o pot face direct de pe telefonul lor, fără să mai fie nevoie de interacțiunea cu ecranul CarPlay, fie touch fie prin butoanele de navigație – operație ce altfel ar fi trebuit să fie făcută de șofer (nu e recomandat!) sau de pasagerul din dreapta.

Numai că … implementarea ideii e puțin aiurea. Din 2 motive:

1.Adăugarea prin cod QR

Ca să poți să intri într-o sesiune CarPlay e nevoie ca de pe ecranul Apple Music din CarPlay (sau de pe telefonul conectat la CarPlay) să fie apăsat icon-ul ce reprezintă un om, cu niște cercuri pe lângă el ca să fie prezentat meniul de conectare.

Și apoi, cei ce doresc să intre în sesiunea SharePlay de muzică să scaneze codul QR (de pe ecranul sistemului infotainment al mașinii) să ceară de pe telefon accesul, pentru ca apoi posesorul iPhone-ului ‘principal’ (dacă pot să îi zic așa) să dea acceptul de conectare.

După ce e făcut pasul acesta, participanții pot să redea melodiile dorite.

2.Necesitatea existenței permanente a unei conexiuni la internet

Și treaba asta funcționează atâta vreme cât toți cei ce fac parte din sesiunea SharePlay au conexiune permanentă la internet. Totul bine și frumos, până când nu mai e bine și frumos …

Probleme

Adică … nu e de ajuns că integrarea în sesiunea SharePlay necesită scanarea codului QR, operație care cel puțin la primul nivel presupune prezența fizică, în aceiași mașină, a celor ce ascultă împreună muzica, dar mai trebuie un accept suplimentar din partea celui ce a pornit sesiunea. Să zicem că aici sunt niște elemente de securitate (inutile în acest moment) care ar justifica implementarea.

Procesul ăsta mie mi se pare greoi – dacă ai pornit deja la drum și vrei să activezi sesiunea SharePlay via CarPlay o să fie puțin mai complicat – cei din spate trebuie să se întindă cumva in față, să scaneze codul QR, pentru ca apoi să primească acceptul. Să zicem că treci peste chestia asta și cumva pornești petrecerea.

Mergi o bucată și în timp ce lumea se distrează, ajungi prin locuri pe unde telefoanele pierd conexiunea la internet, sau ea devine instabilă. În momentul acesta, cel ce nu mai are net e scos din sesiune, sau mai rău, dacă telefonul principal pierde accesul la internet, toți sunt dați afară.

Frumos nu? Pentru că Apple nu a gândit că dacă tot a făcut SharePlay pentru mașină, să folosească Bluetooth pentru a menține activă legătura între aparate, că doar aia de vor să partajeze sesiunea de redare de muzică, sunt într-o arie de 1-2mp nu la zeci de km distanță (deși un astfel de scenariu ar putea să existe, nu?). Înțeleg că e nevoie de conexiune la net pentru cel ce a inițiat sesiunea și care în sine redă muzica (pe care trebuie să o descarce), dar pentru restul care e treaba?

Zic asta din perspectiva unuia care a încercat să facă mai interactiv și mai interesant un drum până în Grecia, dar care la final, după 3-4 reconectări ale membrilor grupului, a renunțat pentru că … nu merită. E prea frustrant să trebuiască să tot refaci grupul și să accepți fiecare membru …

Probabil că în zone mai civilizate, unde ai mereu conexiune la net, situația o să fie mai bună, nu?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep