Huawei tocmai a lansat noul ceas smart Watch GT5 Pro care marchează intrarea într-un nou palier de design, cu un format octogonal, carcasă de aliaj de Titan și oțel și multe elemente noi la nivel software. În ultimele săptămâni am avut ocazia să testez acest model și acum e moment ul să vă spun ce cred despre el.
În primul rând vreau să menționez că am avut în teste modelul Watch GT5 Pro de 46mm, de culoare gri (Titanium Gray Metal după cum spune Huawei) cu un firmware beta (de fapt cu vreo două sau trei versiuni) împreună cu versiunea de Europa a aplicației Huawei Health de iOS și ea în beta. Spun de la început aceste lucruri pentru că e posibil ca unele dintre elementele care acum mi s-au părut a fi nefinisate să fie rezolvate prin update-uri ulterioare de firmware.
V-ați dat deja seama, am testat Huawei Watch GT5 Pro pe iOS 17/18, legat de un iPhone 14 Pro și încă de la început specific că din punct de vedere al legăturii cu iOS lucrurile au evoluat în bine (mai e ceva de lucru, dar direcția e bună).
Un design nou: formă geometrică
Urmăresc ceasurile smart Huawei încă de la primele modele și am asistat la schimbarea de perspectivă în ceea ce înseamnă design-ul, de la forma rotunjită, clasică, către una modernă, geometrică. Schimbarea e lină (aici vedeți cum arată Watch 4 Pro Space Edition) și din punctul meu de vedere, foarte nimerită. Asta nu înseamnă că o să fie pe placul tuturor, mai ales că noul model este mai subțire și mai ușor decât versiunile anterioare.
Vorbim de o carcasă de 46,3 mm × 46,3 mm, cu o grosime de doar 10.9 mm și o greutate de 53g fără curea și 93 cu cea metalică – cine dorește poate să schimbe cureaua cu una din silicon (actuala promoție Huawei permite achiziționarea uneia la doar 10 LEI).
Mă obișnuisem cu modelele masive (vezi GT3 Pro) și la început mi s-a părut că noul format e un regres. Nici acum nu îmi place 100%, dar pot să spun că arată sensibil mai bine, fiind mai elegant – mai ales dacă reușiți să găsiți câteva skin-uri care să pună în valoare noul format. Pachetul Titanium vine cu o curea din oțel, din aceiași culoare cu carcasa, mai elegantă decât modelul existent pe Watch 4 Pro Space Edition. E până la urmă chestie de gust.
Ce ar mai fi de spus este că de data asta marginile ecranului au gradație dublă, cu cifre arabe. Se pare că feedback-ul pe care l-a dat piața a fost ascultat pentru că acum skinurile par să se îmbine mai natural cu design-ul.
Prinderea curelei este excelentă și la fel ca la modelele anterioare nu a fost niciun moment în care să îmi fie teamă că aceasta se va desprinde. Ca fapt divers, deși sunt momente în care prefer curelele de silicon (de exemplu când mă duc la schi sau în drumeție), după ce am auzit de câteva exemple în care niște curele uzate de silicon au cedat pe alte ceasuri în urma folosirii intensive în apă sărată, cred că prefer varianta din oțel.
Și tot la fel ca la modelele precedente, Huawei a păstrat roțita de control, foarte bine desenată, reliefată și ușor de folosit, alături de butonul de acces în meniul principal. Sunt alternativa pentru un control mai exact atunci când nu se poate folosi eficient touch-ul (plouă/ninge și ecranul este umed).
Cumva mi se pare că noul design al ceasului și al curelei, îl fac să iasă în evidență față de celelalte modele de pe piață.
În același timp există și o parte negativă: dacă la Watch 4 Pro Space Edition căldura nu a fost o problemă, pe varianta avută de mine în teste am resimțit ceea ce știam că se întâmplă și pe alte modele, complet din metal: se încălzește simțitor în soare puternic și am primit și aici avertizarea că s-a încins și că se va închide. Încă nu îmi este clar de ce treaba asta nu se întâmplă pe Watch 4 Pro Space Edition, dar pe celelalte modele, inclusiv acest Watch GT5 Pro, căldura excesivă se face simțită.
Display color OLED
Nu e cazul să insist pe display-ului lui Huawei Watch GT5 Pro: e unul AMOLED de 1.43 inci (466 x 466 pixeli), cu culori foarte faine și nivelul bune de luminozitate. Majoritatea temelor de ceas arată foarte bine și pot folosi eficient ecranul – din testele mele, cu o temă consumatoare de resurse, am avut un consum de 7-8% în 24 de ore, fără Always on.
Huawei Watch GT5 Pro beneficiază de un senzor de lumină ambientală al cărui rol este acela de a schimba dinamic nivelul luminozității ceasului. Din păcate, pe modelul testat de mine a fost funcția cu cele mai multe probleme, prestanța fiind inconstantă. De multe ori, în soare puternic nu reușea să seteze nivelul cel mai bun de strălucire, în așa fel încât informația să se vadă ușor pe ecran. Aici sper să vină rapid update-uri noi care să rezolve problema.
Touch-ul merge bine și noul design al opțiunilor de monitorizare a activității fizice (cu butoane mai mari, culori mai bune) permit un control exact și prin atingerea ecranului.
Opțiuni extinse pentru monitorizarea și păstrarea sănătății
A doua mare direcție în care Huawei a investit vizavi de ceasul smart Watch GT5 Pro este software-ul. Partea de notificări funcționează bine pe iOS, deși în continuare trebuie să ai grijă să resincronizezi manual ceasul dacă ieși din aria de acoperire a conexiunii Bluetooth.
Revenind la software, Watch GT5 Pro beneficiază de HUAWEI TruSense System, ce optimizează funcțiile de monitorizare a sănătății și activității fizice, ducând la date mai exacte.
În momentul de față există peste 100 de activități fizice ce pot fi monitorizate cu ajutorul lui Watch GT5 Pro (unele dintre ele putând fi detectat automat), pe lângă funcțiile clasice de urmărire a somnului, nivelul oxigenului din sânge, calitatea somnului, temperatura corpului și ECG. Am văzut că senzorul ECG e mai bun decât cel de pe modelele anterioare și dă mai puține rateuri, în același timp măsurare temperaturii corpului mi se pare că încă nu s ce trebuie și tot mai dă rateuri.
Huawei Watch GT5 Pro vrea să marcheze un nou capitol în ceea ce privește opțiunile de monitorizare pentru sănătate și sport. La nivel hardware senzorii au beneficiat de upgrade-uri prin care datele sunt mai exacte (mișcare, analiza bătăilor inimii și a nivelului de oxigen din sânge). Pot aminti senzorul pentru măsurarea oxigenului din sânge, care de la 4 canale are acum 12 și prin mai multe date poate să ofere și o analiză mai exactă.
Asta permite o monitorizare mai bună a informațiilor despre sănătate, în special pentru inimă și calitatea somnului. Cred că dacă Huawei ar fi pus și senzor de tensiune, Watch GT5 Pro ar fi fost un imens salt înainte. Lista de senzori de pe Huawei Watch GT5 Pro cuprinde doar:
- Senzor accelerometric
- Senzor giroscopic
- Senzor magnetometric
- Senzor optic de detectare a ritmului cardiac
- Senzor barometric
- Senzor de temperatură
- Senzor de lumină ambientală
- Senzor ECG
- Senzor de adâncime
Schimbări importante există și în zona de monitorizare a activității fizice. După cum am spus, există peste 100 de tipuri de activități ce poate fi monitorizate, incluzând aici ski, tenis de masă, tenis de câmp, hiking, alergare, free dive, înot etc.
Văd că Huawei pune accent pe Golf, cu icon dedicat în zona de Workout și elemente noi precum hărțile dedicate – în afară că sună bine, nu văd de ce se concentrează aici. Cred că ciclism, montain bike, alergare sau înot ar fi fost mai la îndemâna utilizatorilor. Am testat Watch GT5 Pro pentru monitorizarea unei plimbări prin pădure, a alergării și a unor sesiuni de tenis de masă. În mod surprinzător văd că pe aceleași tipuri de activitate, primesc detalii mai … bune să le zic așa. Adică mi se spune că aș fi consumat mai multe calorii decât raportau modelele anterioare pe activități similare ca intensitate și durată, dar nu sunt sigur de treaba asta.
Îmi place ideea, dacă e adevărat. Aici avem o sesiune înregistrată azi:
Și aici una, măsurată cu Watch 4 Pro Space Edition, în urmă cu o lună, în condiții aproximativ egale:
Watch GT5 Pro beneficiază de o nouă tehnologie pentru poziționare, numită Sunflower Antenna prin care detectează activitatea fizică, tipul de mișcare și optimizează preluarea de date. Huawei zice că e cu 40% mai exact în ceea ce înseamnă poziționarea și cu 30% mai exact vizavi de măsurare distanței parcurse.
Apropo de treaba asta, pe Watch GT5 Pro există acum posibilitatea de a descărca hărți ale diferitelor regiuni din Europa, inclusiv România pentru a avea detalii despre teren atunci când se dorește urmărirea progresului pe ceas în activitățile din aer liber, cu o acuratețe de 10m. Am vrut să încerc asta, nu mi-a ieșit încă.
Altele
În zona de altele spun că acest model vine cu tastatură virtuală care permite scrierea de mesaje pentru SMS, WhatsApp, Instagram, FB Messenger, Skype, Signal, Telegram și Viber, dar merge doar pe Android. Pe iOS nu există încă suportul pentru așa ceva – mi-aș dori să văd asta implementată cât mai curând.
Apoi, Watch GT5 Pro are microfon și difuzor, așa că puteți începe sau prelua apeluri de voce de pe ceas (dacă telefonul e în apropiere și conexiunea Bluetooth activă) sau să redați muzică direct pe ceas sau de pe ceas pe niște căști. Nivelul audio e bun.
Există în continuare aplicație pentru afișarea prognozei meteo, alături de compas, cronometru, alarmă, muzică, barometru și calculator. E preinstalat și un portofel, sper că la un moment dat Hauwei să poată să permită și în România plăți cu ceasul.
Dar mai important este faptul că pentru prima dată Huawei integrează și în România accesul la servicii extra, legate de sănătate. Și am în vedere posibilitatea de a accesa și descărca exerciții de relaxare sau sport via Health+.
Mi-a plăcut mult posibilitatea de a accesa muzică de relaxare și exercițiile de respirație. Sunt convins că mulți vor aprecia și îndrumările pentru exercițiile fizice. Dacă vreți, Health+ e alternativa Huawei la serviciile similare Apple de pe ceasurile sale smart.
Am înțeles că sunt trei luni de abonament gratuit și vă recomand să testați, poate vă place.
Nu în ultimul rând, Huawei Watch GT5 Pro are certificare IP69K și permite și monitorizarea scufundărilor până la 40m. Îl purtați fără probleme, indiferent de vreme. Nu am testat încă, dar din experiența folosirii lui Watch 4 Pro Space vă spun că e o treabă faină să te poți duce cu ceasul la înot (bazin sau mare), însă vă recomand să îl spălați cu mare atenție după ce îl folosiți.
Și mai trebuie să spun că cel puțin pe iOS, Huawei a adus o schimbare imensă în funcționalitate: dacă până acum un update de firmware dura chiar și 30 de minute, noul Watch GT5 Pro are inclusă opțiunea de transfer rapid, unde procesul durează mai puțin de 1 minut. Un mare pas înainte pentru care îi felicit pe cei de la Huawei!
Concluzie: un pas înainte la nivel de design și utilitate
Își merită Huawei Watch GT5 Pro banii? Eu zic că da, fără îndoială. E un ceas care arată bine, e construit cu materiale rezistente (e totuși bine să îi protejați display-ul) și oferă o grămadă de chestii utile: monitorizarea activității fizice, notificări, apeluri, monitorizarea somnului și a bătăilor inimii plus noile opțiuni extra pentru sport. În plus se poate conecta și folosi cu iOS 18 (din păcate nu are toate opțiunile disponibile pe Android).
Autonomia sa e una deosebită: Huawei zice că poate ține până la 14 zile, eu vă spun că realist autonomia e undeva la 10 zile, cu utilizare moderată pentru activitățile fizice și notificări. Luați în considerare un consum de 7-9% al bateriei (de 524 mAh) pentru 24 de ore. Și un timp de încărcare de aproximativ 100 de minute.
La rândul lui, display-ul e excelent și sper că după următoarele update-uri să se rezolve și problema de setare automată a luminozității.
În acest moment prețul pentru modelul Watch GT5 Pro de 46mm este de 2499 LEI, dar e activă o promoție în care pe lângă telefon e oferit și un set de căști FreeBuds 5i, 12 luni de garanție extinsă și un pachet extra ce include cântarul Smart HUAWEI Scale 3 pentru 49 de LEI și o curea de silicon la 9.99 LEI. Detaliile sunt aici. (P)
Sunt și elemente unde Huawei mai are de lucru – prima dată să aducă toată funcționalitatea din Android și pe iOS, apoi să rezolve problemele de încălzire excesivă și poate să pună un senzor de tensiune arterială.
Închei spunându-vă că dacă vă încântă ideea de ceas smart, dați o fugă într-un magazin ce are expus noul Watch GT5 Pro și luați-l în mână, jucați-vă cu el și decideți dacă vă place. Până la urmă e un gadget care în primul rând trebuie să vă placă cum arată și cum vă stă pe mână!
Informații: Huawei
Preț: 2499 LEI
PRO | CONTRA |
---|---|
+ design modern + autonomie excelentă + materiale construcție + opțiuni avansate de monitorizare a sănătății + poate monitoriza schi, înot, alergare etc. + merge cu iOS 18 + ECG + promoție interesantă | – nu toate funcțiile sunt prezente și pe iOS – se încălzește în soare puternic – mici probleme pe luminozitate |
Salutare! În secțiunea workout pe ios18 nu găsesc de niciunde tenis, tenis de masa, fotbal… Se lauda ca au peste 100 de sporturi, dar mie cel puțin cele 3 enumerate mai sus nu le găsesc…
Incearca sa te duci in Workout/Custom si apoi apesi butonul +. Ar trebui sa gasesti celelate sporturi.