HomeCloud & MobilityOpenAI a lansat modelul o1, vândut ca fiind capabil de raționament!

OpenAI a lansat modelul o1, vândut ca fiind capabil de raționament!

OpenAI a lansat modelele o1 și o1-mini, capabile să genereze răspunsuri complexe, similar cu procesul uman de gândire.
OpenAI a lansat modelele o1 și o1-mini, capabile să genereze răspunsuri complexe, similar cu procesul uman de gândire.

Citeam că OpenAI a lansat noile modele o1 și o1-mini, vândute drept modele capabile de raționament – mai exact, aceste modele nu dau primul răspuns pe care îl întâlnesc în urma analizei întrebării primite, în schimb caută mai multe variante, le compară și încearcă să ofere un răspuns mai bun, fiind chiar capabile să detecteze erori și să le corecteze automat.

Se spune chiar despre o1 că ‘pe baza testelor făcute cu acest model s-a observat că are o performanță similară cu cea a doctoranzilor vizavi de întrebări complexe din zona de fizică, chimie și biologie’. Cu alte cuvinte e momentul ăla în care suntem cumva eliminați de AI, pentru că deja poate să facă analize complexe și să răspundă mai bine decât cei mai pregătiți oameni din anumite domenii.

Și mai tare, pe zona de matematică și mai ales programare, o1 are un avans extraordinar față de modelul GPT-4o – vorbim de o rată de succes 83% pe un test de matematică dat de International Mathematics Olympiad (IMO), unde GPT-4o a reușit doar 13%.

Aș zice că OpenAI vrea să spună că asta e direcția spre atingerea țelului de generare a unui model AI care să fie cât mai aproape de inteligența omului. Poate că de asta e ținut în ‘preview’ – doar utilizatorii ChatGPT Plus și Teams au acces la cele două modele, pentru zona Enterprise și Edu acesta va fi disponibil abia săptămâna viitoare. Probabil că dacă primele teste o să treacă, o1 va ajunge și pe zona de utilizare gratuită.

Despre o1 se spune că a fost antrenat cu nou algoritm și un set complet nou de date … ce o mai fi însemnând și asta? Că nu au mai furat tot ce au putut găsi pe net, sau că au plătit pentru conținut de calitate?

Pentru o1, OpenAI a folosit o tehnică de învățare prin recompense și penalizări, peste un proces incremental, cu rezultatul că modelul nu o mai ia pe arătură atât de des când e pus să genereze răspunsuri. Pe de altă parte, modelul e optimizat pentru zona tehnică, exactă dacă se poate spune așa, fiind mult mai slab pe subiecte generaliste.

Nu mă miră anunțurile astea, OpenAI e încă pe val și încearcă să vină cu cât mai multe anunțuri dinastea fabuloase, ca să prindă încă investiții și sunt companii (precum Microsoft, nVidia) care decid că e mai bine să investească în acțiuni și povești, decât în oameni. Din punctul lor de vedere direcția e clară și pare să nu mai includă factorul uman – au declarat asta de multe ori.

Dar dacă se dovedește că noul algoritm dă rezultate, atunci situația o să se complice și în mai multe domenii … exacte, considerate până acum cele care aduc cele mai mari venituri și fiind cele mai stabile.

Și nu mă pot gândi decât la chestie pe care am citit-o acum ceva vreme: ‘investim în AI pentru ca roboții să spele, să gătească, să construiască în locul nostru pentru ca noi să putem sta și să creăm. Acum suntem aproape de momentul în care noi, oamenii, muncim, construim, spălăm, curățăm pentru ca AI-ul … să facă muzică, filme și poezie.’

Voi cum vedeți treaba asta?

via openai

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep