HomeFeaturedFocusiOS 18 poate fi instalat oficial. Aflați cum și care sunt cele...

iOS 18 poate fi instalat oficial. Aflați cum și care sunt cele mai importante noutăți!

De câteva minute noul sistem de operare iOS 18 e disponibil pentru a fi instalat de către utilizatorii de iPhone. Aflați care sunt cele mai importante elemente de noutate, în afară de AI!
De câteva minute noul sistem de operare iOS 18 e disponibil pentru a fi instalat de către utilizatorii de iPhone. Aflați care sunt cele mai importante elemente de noutate, în afară de AI!

Dacă ai un iPhone de generație mai nouă decât modelul X atunci poți instala noul sistem de operare iOS 18 și îți recomand să faci asta, chiar dacă nu toate funcțiile promise vor fi disponibile și în România. Asigură-te că ai suficient de multă baterie (peste 50%) și o conexiune la rețea, plus spațiu disponibil, mergi în Settings/General/Software Update și cere update-ul. În câteva minute vei vedea că primești notificarea că update-ul e disponibil și poți porni procesul de download – după ce se va termina, o să înceapă optimizarea și instalarea. Lasă telefonul să își facă treaba pentru următoarele 30 de minute ca să te poți bucura rapid de noul iOS.

Ce aduce nou iOS 18?

Lista de modificări disponibile în iOS 18 – aici sunt cele 22 de pagini ale anunțului Apple despre iOS 18, în caz că vrei să le parcurgi. În primul și în primul rând iOS 18 aduce integrarea AI-ului pe iPhone, dar numai pe seria 15 Pro și 16, dar din păcate doar odată cu lansarea iOS 18.1 ce va veni luna viitoare.

Asta nu înseamnă că nu există lucruri noi – din contră, sunt și chiar destul de multe.

Noi opțiuni de personalizare pentru Home Screen – se pot reașeza aplicațiile oriunde pe ecranul principal și acum există posibilitatea de activare pentru seturi de culori ‘Dark’ și ‘Tinted’ vizavi de icon-uri, sau puteți să le creșteți dimensiunea, eliminând textul de sub ele.

Avem apoi un ecran Control Center redesenat, cu opțiuni noi de personalizare, permițând adăugarea/eliminarea și rearanjarea elementelor de control pe mai multe pagini.

iMessage a primit o grămadă de îmbunătățiri, dacă le putem numi așa, printre care aș menționa posibilitatea de a include efecte text de tip ‘Shake’ sau ‘Explode’, îngroșarea și sublinierea textului (bold și underline), programarea de mesaje, implementarea de reacții prin Tapback și foarte important, suportul pentru RCS către aparatele Android.

O schimbare importantă de interfață primește și aplicația Photos, poate cel mai important redesign din ultimii ani – practic nu mai există tab-uri, informația find desenată într-o singură pagină, ce poate fi parcursă de sus în jos.

Aplicațiile pot să fie blocate în spatele Face ID – cu alte cuvinte e crescut nivelul de securitate pentru aplicațiile iOS, acestea putând fi protejate mai bine și mai ușor, cu parolă, Face ID sau Touch ID. Nu e o funcție neapărat nouă, o funcționalitate similară era în iOS 17, dar acum e mai simplu de folosit. Iar cine vrea, poate să mute aplicațiile pe care vrea să le protejeze într-un director ascuns, cu acces restricționat.

Cine folosește iCloud pentru stocarea parolelor pe iOS va observa noua aplicație Password, care e construită pentru a oferi accesul mai rapid la toate opțiunile ce înainte erau ascunse în Settings. În felul acesta va fi mai simplu să se păstreze controlul asupra parolelor și elementelor de autentificare în doi pași și a passkey-urilor.

Apare Game Mode direct pe iPhone, care are ca scop limitarea proceselor inutile pentru perioada în care utilizatorul de joacă pe telefon, în vederea oferirii unui spor de performanță. Conform Apple, acest lucru permite îmbunătățirea timpilor de răspuns la touch, optimizarea stream-ului audio și o experiență mult mai bună de gaming cu controller-e wireless.

Și aș mai adăuga aici Distraction Control, o funcție nouă din Safari ce poate fi setată să ascundă elementele inutile din paginile web, cum ar fi diversele pop-uri pentru abonare la newsletter-e, prompt-urile de permisiuni și așa mai departe. Nu este neapărat un add blocker, dar poate fi folosit și pentru așa ceva, dacă doriți.

Și nu în ultimul rând, aplicația Maps are opțiuni pentru salvarea offline a traseelor de hiking și a topologiei hărților, plus rute personalizate. Sunt curios cât de utilă va fi asta în România, când avem deja Google Maps foarte capabil.

Acestea sunt doar câteva din multele elemente de noutate cu care iOS 18 vine să ne tenteze în această seară. E clar că cele mai importante elemente, adică integrarea AI-ului sunt mult mai tentante, din păcate ele nu au fost lansate azi (vin odată cu iOS 18.1) și mai rău, e foarte posibil să nu le vedem activate în UE din motive legislative. Poate că lucrurile se vor schimba mult mai repede decât credem și Apple Intelligence va putea fi folosit (măcar parțial).

Până una alta puneți mâna și descărcați noul iOS 18 și jucați-vă cu el – poate de data asta nu o să mai instalăm câte un patch pe săptămână pentru următoarele 2 luni :).

via Apple

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep