HomeChestii VerziCum (nu) am prins Casa Verde fotovoltaice 2024 in 80 de secunde!

Cum (nu) am prins Casa Verde fotovoltaice 2024 in 80 de secunde!

80 de secunde nu au fost de ajuns ca să completez și să trimit formularul pentru sesiunea 2024 ... pentru că sistem!
80 de secunde nu au fost de ajuns ca să completez și să trimit formularul pentru sesiunea 2024 … pentru că sistem!

Mă număr printre cei care au încercat să prindă azi un loc în subvenția de 280 milioane de lei din cadrul programului Casa Verde fotovoltaice 2024 și am eșuat cu brio în doar 80 de secunde. Ce am greșit?

Nu îmi e clar.

În ciuda faptului că de fiecare dată când discutam cu cineva despre subiect eram întâmpinat cu ‘nu te agita, fondurile sunt deja date’ și că ‘băieții șmecheri din energie știu cum se face’, am zis că … nu se poate! Lucrez cu tehnologia de 30 de ani, am habar de net, mă mișc cu ochii închiși în browser chiar și numai din taste, am habar de API, de formulare etc. Nu se poate să nu prind.

Mai ales că vineri am intrat pe portal să văd cum arată formularul de înregistrare, am scos codul sursă ca să îmi dau seama cum sunt făcute câmpurile și să le pot băga în Autofill etc. Aseară am zis că ar fi bine să fac și niște antrenament, mi-am construit (ca backup) o soluție de shortcut-uri cu datele care trebuiau să intre în fiecare din câmpurile formularului.

Azi dimineață eram optimist și pregătit. Aveam deschis un internet time ca sa stiu exact cand e ora 10.

A venit ora 10:00 fix, eram acolo, am pornit spre primul pas din cei patru ai procesului din acest an. A mersi bine și am avut noroc de un cod captcha lizibil.

Prima problemă a apărut la apăsare primului buton de Continuă cu pasul 2… Am folosit Chrome și după clic pagina s-a actualizat și focusul s-a mutat în zona superioară – eram la început, nu a fost problemă.

În pasul 2, autofill nu a mers și am apelat la operația de backup și am băgat rapid paste cu informațiile configurate anterior. La selecția de oraș și la date nu a mers paste, trebuie fie scris manual fie selectat din listă. După părerea mea nu am pierdut mult timp aici.

Clicul spre pasul numărul trei a stricat jocul că pagina a făcut refresh, focusul s-a dus în zona superioară și am pierdut timp cu scroll. Nu mult, să zicem câteva secunde.

Și de aici a început problema: aveam PDF-urile cu documentele necesare făcute cât mai mici (sub 200k fiecare), numerotate așa cum trebuie să le pot găsi instant, puse în directorul de download ca să nu pierd timpul cu selecția.

Însă sistemul a început să dea rateuri. La încărcarea de adeverință ANAF (250kb) am pierdut vreo 20 de secunde, că nu se mai termina. Nu știu dacă în sine upload-ul a durat mult sau validarea sistemului, cert e că deja eram aproape de 50 de secunde. La fel a stat și la fișierul cu numărul 4 (extras CF) în ciuda faptului că ăsta era de 130kb. Atunci a fost momentul în care am știut că e gata.

Clic pe butonul de salt către ultimul pas, din nou refresh de pagină, mutat focusul în zona superioară, scroll rapid, bifate cele patru prostii cu acord, captcha nu a mers, a trebuit regenerat (încă câteva secunde în plus) și … Depunere proiect.

Disponibilul pentru sesiune a fost epuizat. 80 de secunde, din care vreo 30 de pierdute la încărcarea de documente, nu au fost suficiente ca să prind una dintre cele 9000+ subvenții din zona CENTRU (280,050 milioane de lei). Îmi pare rău nu neapărat pentru bani (că până la urmă cine vrea să își pună panouri fotovoltaice o să facă asta și fără subvenție) cât pentru faptul că vroiam să demonstrez că poți să intri în programul ăsta dacă te pregătești.

Totul a fost pe repede înainte, pe pași pe care îi repetasem. Doar că nu am putut bate sistemul, alții au fost mai buni.

Însă e un lucru pe care nu mi-l pot explica: un om obișnuit, care e familiarizat cât de cât cu internetul și are habar de navigare, ce șansă reală are să prindă un loc în program?

După experiența de azi vă spun că șansele sunt minime, dacă nu chiar 0!

De ce?

  • pentru că sunt puțini cei care știu să își facă documentele PDF la dimensiuni suficient de mici încât upload-ul să meargă instant, dar documentele să fie lizibile
  • pentru că nu ai nicio șansă să bagi literă cu literă datele în toate câmpurile din formular, să răspunzi la captcha și să dai clicurile pentru fiecare pas, în mai puțin de 60 de secunde. Ai nevoie de o soluție de automatizare gen autofill, personalizată care să facă treaba asta pentru tine.
  • și ai nevoie de o conexiune bună și noroc ca sistemul să nu se blocheze

ori toate cele de mai sus nu sunt chiar accesibile oricui.

Trompetele media au dat știri cum că fondurile s-au epuizat în mai puțin de 2 min – tehnic vorbind, cele 80 de secunde din cazul meu, sunt sub 2 minute. Doar că … cu mult sub 2 minute.

Nici acum nu îmi e clar cum poți să completezi super rapid formularul ăsta fără instrumente de automatizare avansate ca să prinzi subvenția. Dacă voi știți altceva decât un script avansat cu Ai care să treacă de captcha sau un proiect scris în Selenium (dar aici ai fi avut nevoie de un mockup al site-ului), spuneți-mi și mie.

Mai tragem un loz la anul … dacă o să mai fie!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

13 COMENTARII

  1. Am completat astazi in 40 de secunde integral tot, insa inca o data, sistemul mi-a dat mesaj cu fonduri epuizate. Alte cunostinte au reusit in 53 secunde respectiv in 75 secunde. hmm, chiar sa fiu atat de ghinionist? Se pare ca nu. Familie cu 3 device-uri conectate independent in retele diferite, incercand sa incarce acelasi dosar au primit toti acelasi mesaj: fonduri epuizate.

  2. Eu am reusit in 55 de secunde, dosarul a fost depus la 10:00:55.257. Am pus datele in Excel, am constatat ca de acolo pot sa copiez cel mai bine (pentru mine a fost varianta cea mai rapida). Nu am avut altceva dechis decat browser (chrome) cu pagina ptr casa verde, excel cu datele si un notepad pentru back-up. Scanurile le-am avut si in my documents, si pe desktop, si in downloads, si pe partitiile C si D, nu stiam ce o sa imi deschida cand dau incarca. Mouse am incercat vre-o 4 pana am vazut cu care ma descurc cel mai bine in situatia data. Pe la 9 am dat un reset la router, sa fiu sigur ca merge relativ ok, si tot atunci unul la laptop (ca vad ca w11 tot isi face update si se f*** tot daca nu e ultimul update instalat). Nu stiu cum scaneaza la voi, dar eu am 200 dpi si se vede ok, si am documentele intre 56 si 220 kb.
    Codul captcha nu a fost/este case sensitive anul asta.
    La ce noroc am eu ma asteptam sa pice curentul si implicit router, sa imi trimita mesaj Vodafone ca a reziliat contractul sau ceva de genul, dar se pare ca zeii subventiilor mi-au zambit la sesiunea asta…

  3. Salut! Am reușit azi in 51 de secunde fara booti, fara nimic de autofill. Datele necesare le treci într-un word, dublu click pe text, ctr-c, ctr-c. Un folder cu PDF urile numerotate 1,2…. Am mai completat pentru fonduri nerambursabile, pe principiul “primul venit, primul servit” și mereu am prins fonduri, asta cu “băieții de la xxx știu ei sa facă” sau “fondurile sunt date deja” cred că e vrăjeală. Noi am fost doi colegi de birou și am prins ambii, deci nu e ceva singular. Încă 2 vecini de pe strada au prins și ei.
    Am scris pentru a va încuraja, că se poate și fără “instrumente de automatizare”.
    O zi faina!

  4. Acum am incercat si eu, totul a decurs suuper rapid pana la pasul 3 cu incarcarea documentelor, desi le.am micsorat la 100-300 kb nu am reusit sa incarc nici un document, imi dadea eroare la incarcarea documentelor si le.am incercat pe toate, uneori mai statea 3-4 zecunde si se incarca dar degeaba, nu stiu ce sa mai zic dar daca nu platesti pe cineva la sigur n.i nici o șansă, imi pare f rau ca n.am mai incercat odata sa dau refresh, n.m cuvinte, sunt profund dezamagit si chiar ma pregatisem intens, citeam captcha si le scriam in 1.5 sec maxim

    • de obicei folosesc Edge, dar in ultima vreme avea probleme in a randarea de formulare si am zis ca nu risc. Si am ales Chrome pt ca … standard. Dar da, trebuia sa folosesc Firefox/Safari.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep