HomeCloud & MobilityCe este un pager si cum au reusit exploziile din Liban, teoretic...

Ce este un pager si cum au reusit exploziile din Liban, teoretic împotriva Hezbollah?

Se pare că după Stuxnet, Israel a reușit încă o lovitură genială: datorită unor pagere modificate a putut să atace și să identifice o grămadă de membri Hezbollah din Liban.
Se pare că după Stuxnet, Israel a reușit încă o lovitură genială: datorită unor pagere modificate a putut să atace și să identifice o grămadă de membri Hezbollah din Liban.

‘Tati, ce e acela un pager?’ m-au întrebat copiii acum câteva minute. Pentru că au auzit pe la toate posturile TV și pe net informațiile conform cărora o grămadă de pagere au explodat simultan în Liban și se pare că ar fi opera Israel-ului, care a reușit în mod genial să atace și să identifice astfel o grămadă de prezumtivi membri ai grupului Hezbollah.

Hai să luăm lucrurile pe rând: ce e acela un pager?

Un pager (sau beeper/bleeper) e un dispozitiv de comunicație unidirecțională, care era popular în perioada 1990-2000, practic înainte să fie introdusă pe scară largă telefonia mobilă. Rolul unui pager era acela de a primi mesaje text (să le zicem niște SMS-uri) și să le afișeze pe ecran, în felul acesta cel ce călătorea (pe vremea aia nu erau așa de multe telefoane mobile, majoritatea avea însă telefon fix) putea să fie contactat.

Pagerele au fost folosite intensiv de persoanele ce trebuiau contacte rapid în caz de probleme – cum ar fi persoanele importante, managerii de firme, medici, militari/poliție etc.

Cum funcționa un pager?

Existau companii care ofereau aceste servicii și la care plăteai un abonament (nu neapărat unul ieftin) și primeai un identificator și un număr de telefon la care cei ce doreau să te contacteze puteau să sune, lăsau mesajul, ce apoi era transmis wireless către pager de către operator. Când mesajul ajungea pe pager, exista o notificare (vibrație și sunet dacă îmi aduc bine aminte) și pe ecranul pager-ului se putea consulta informația.

Cam așa ceva:

Teorie: cum a putut ataca Israel-ul membri Hezbollah din Liban?

În urmă cu vreo două ore au apărut informații conform cărora au fost niște explozii simultane în Liban și că peste 2600 de oameni au fost răniți cu 8 morți, ca urmare a exploziilor unor pagere – se pare că e vorba despre niște modele Motorola, proaspăt achiziționate (citeam că vorbim de doar câteva zile) și folosite de către prezumtivi membri Hezbollah. Sunt o grămadă de victime aici și nu e sigur că sunt toate vinovate de ceva – dar nu asta discutăm acum.

Ce s-a întâmplat din punct de vedere al tehnologiei? Încă nu e clar, dar aș putea avansa o teorie …

Prima chestie apărută și rostogolită de vânătorii de senzațional este că … un hack a făcut ca bateriile pagerelor să explodeze. Nu e o afirmație complet falsă, doar că e puțin departe de adevăr pentru că simpla explozie a unei baterii, chiar și generată prin modificarea software-ului din pager, nu ar fi făcut atâtea victime.

Cel mai probabil Israel-ul a interceptat lotul de pagere, le-a desfăcut și modificat, introducând în ele explozibil și probabil un firmware special, programat să pornească detonarea mini-bombelor fie la primirea unui anumit mesaj, fie atunci când o anumită frecvență radio era întâlnită. Și probabil au spart rețeaua care transmitea mesaje către pagere, ca să le poată trimite simultan ordinul de detonare. Chestie extrem de simplă, implementată genial de către serviciile secrete ale Israelului.

Rezultatul este că au fost eliminați niște (presupuși) membri Hezbollah (totuși puțini la număr) dar prin rănirea lor, au putut fi identificați mulți alții. Pentru moment Israel tace, așa cum a făcut și în cazul Stuxnet (atacul asupra centralei nucleare de la Natanz din Iran) și dacă privim modul de operare, sunt destule elemente similare. Adică niște dispozitive hardware care au fost alterate în timpul transportului, firmware modificat ca să producă rezultate neașteptate.

Adică tehnologia începe să fie folosită tot mai des în scopuri nebănuite – ucrainienii pilotează drone ca să livreze bombe/grenade către invadatorii ruși, baze militare secrete date în vileag de informațiile extrase de pe ceasurile smart ale soldaților ș.a.m.d.

În zilele următoare o să știm mai multe și sunt curios dacă se va proba povestea de mai sus.

Revin cu update-uri imediat ce apar …

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep