HomeFeaturedFocus5 motive PRO Huawei Watch 4 Pro Space Edition

5 motive PRO Huawei Watch 4 Pro Space Edition

După câteva luni de folosire intensivă, pot să vă spun ce trebuie să știți despre ceasul smart Huawei Watch 4 Pro Space Edition!
După câteva luni de folosire intensivă, pot să vă spun ce trebuie să știți despre ceasul smart Huawei Watch 4 Pro Space Edition!

Cum funcționează Huawei Watch 4 Pro Space Edition cu iOS 17, cât ține baterie, ce poate face bine, ce face mai puțin bine și în special dacă merită banii. Totul se rezumă la 5 motive PRO Huawei Watch 4 Pro Space Edition și câteva contra …

Acesta este un articol pe care vreau să îl scriu de cel puțin o lună, însă mă bucur foarte tare că am așteptat să îi testez și funcția free dive (unul din elementele definitorii) pentru că acum imaginea e completă.

Modelul Space Edition nu e primul ceas smart Huawei pe care l-am testat și trebuie să recunosc că am pornit la drum cu o impresie puțin preconcepută că … nu e ceea ce îmi doresc. În timp am descoperit că dincolo de singurul lucru care nu e chiar așa cum mi-l imaginam (dimensiunea), modelul de ceas smart Huawei Watch 4 Pro Space Edition îmi depășește cu mult așteptările. Și în loc să stau să vă plimb prin detalii pe care unii dintre voi s-ar putea să le considere irelevante, o să vorbesc scurt și la obiect.

1. Aspect deosebit cu carcasă din titan (e grad aerospațial DLC)

Primul lucru ce trebuie remarcat vizavi de acest ceas smart este construcția din titan (carcasă plus curea) care îl face cel puțin interesant, dacă nu deosebit. Arată într-un fel anume, care este pe placul tuturor celor ce preferă un stil mai industrial. Huawei spune că a avut intenția de a face un gadget care să inspire și să fie pe placul celor ce vor să își depășească limitele. Nu aș merge chiar până acolo, mă rezum la faptul că arată fain – bine, ăsta e clar un lucru subiectiv și pentru mine această impresie a fost diferită la început. În poze arăta bine, în realitate mi s-a părut mult mai mic decât mă așteptam – asta din cauza faptului că eram obișnuit cu modelele din seria 3 și 4, mult mai voluminoase.

Dar după ce treci de acest aspect și te obișnuiești cu un ceas mai mic, începe să îți placă. Liniile sunt rotunjite, cureaua se îmbină perfect cu forma rotundă, rotița de control e bine reliefată, solidă și răspunde instant la interacțiune.

Peste asta vine display-ul excelent acoperit cu sapphire glass în formă sferică – e primul ceas smart la care văd treaba asta și dacă inițial nu îți dai seama de acest aspect, după ce începi să îl folosești remarci faptul că îți aduce aminte de design-ul clasic al ceasurilor mecanice. Și peste asta apare ca un element diferențiator banda roșie din jurul ecranului, ce îi dă o notă distinctivă.

2.Construcție solidă

Pe lângă faptul că arată într-un anume fel, Huawei Watch 4 Pro Space Edition e și foarte rezistent – spun asta nu doar din specificații, o spun din perspectiva unui utilizator care a dat (la propriu) cu ceasul în diverse fiare, pereți, lemne și bucăți de gresie. Nu e primul ceas smart pe care îl testez și mereu am grijă să nu deteriorez gadget-urile – de peste 20 de ani de când testez numărul produselor pe care am reușit să le ‘stric’ e mic (sub 10 aș zice), dar anul trecut am reușit să fac o nefăcută și săpând o groapă în nisipul umed de pe litoralul Greciei, am reușit să fac o zgârietură într-un ecran ce nu ar fi trebuit să pățească așa ceva. Am repetat testul și pe Huawei Watch 4 Pro Space Edition (cam în același scenariu) și ecranul a rezistat și aici.

Nici pe curea nu rămân urme vizibile ca urmare a unor acțiuni întâmplătoare care duc la frecarea/lovirea curelei de materiale metalice/piatră ce sigur ar lăsa urme pe alte ceasuri.

3. Autonomie și integrare cu iOS

Am folosit Huawei Watch 4 Pro Space Edition exclusiv cu iOS 17 pe un iPhone 14 Pro și în mare pot să vă spun că funcționează așa cum te aștepți. Nu e încă compatibilitate 100%, în sensul că dacă te depărtezi de telefon și conexiunea e întreruptă, va fi nevoie de reconectare manuală din aplicația Huawei Health pentru ca notificările să revină.

Și ar mai fi și faptul că nu toate opțiunile de configurare din aplicația Huawei Health de Android sunt disponibile și pe iOS lipsind opțiuni specifice precum transferul de muzică pe ceas, instalarea de aplicații prin telefon etc.

Sunt un utilizator care înțelege că aplicațiile pe ceas au doar rolul de a consuma mult mai repede bateria, fără să aducă un beneficiu prea mare, așa că nu m-a deranjat situația, mai ales că dacă vrei cu adevărat, instalezi aplicații direct pe ceas din AppGallery prezent acolo.

Însă dincolo de asta, tot ce te aștepți să faci din aplicația de telefon merge așa cum trebuie, în special partea de monitorizare a sănătății.

Recomand însă ca măcar o dată la câteva zile să activați sincronizarea manuală pentru ca datele despre monitorizarea sănătății să fie descărcate pe telefon și interpretate.

Autonomia lui Huawei Watch 4 Pro Space Edition este așa cum spune și Huawei, undeva la 4-5 zile cu o temă ‘consumatoare’, conexiunea Bluetooth mereu pornită și toți senzorii de monitorizare a sănătății activi permanent (bătăile inimii, nivelul de oxigen SpO2, stres, monitorizarea somnului, detecția activităților fizice etc.), dar fără conexiune mobilă. Cu eSIM-ul activ, durata scade cam pe la 2-3 zile.

Venind de la un Huawei Watch 3 Pro cu 6-8 zile de autonomie, inițial mi s-a părut puțin – doar că modelul Watch 4 Pro Space Edition e mult mai mic și are un ecran mai bun (LTPO AMOLED, de 1.5 inci și rezoluție de 466×466 pixeli).

4.Monitorizarea sănătății și activitățile fizice

Dincolo de faptul că Watch 4 Pro Space Edition arată bine și aduce notificările de pe telefon, oferind și posibilitatea de primi/porni apeluri de voce, o caracteristică importantă și foarte bine implementată este cea legată de monitorizarea activității fizice.

Asta înseamnă că citește în mod regulat bătăile inimii (vă recomand să setați din aplicație monitorizarea continuă, dar să activați modul smart și nu cel real time pentru o autonomie mai bună), nivelul de oxigen (SpO2) din sânge, nivelul de stres, temperatura pielii (aici cam dă rateuri) plus calitatea somnului și poate detecta și cât de bine respirați în somn (asta dacă sunteți dea acord să dați aplicației acces la microfon, pentru a asculta în timpul nopții ce sunete scoateți – eu nu sunt de acord cu asta și nu am activat așa ceva).

Am observat că datele preluate de Watch 4 Pro Space Edition par să fie mai exacte decât cele luate prin Watch 3 Pro, atât pe partea de somn cât și în zona bătăilor inimii. Pe mine mă interesează calitatea somnului și bătăile inimii, indicatori pe care m-am obișnuit să îi citesc zilnic, cu mențiunea că nu valorile în sine contează, ci mai degrabă trendul lor.

În ceea ce privește activitățile fizice, ceasul poate să detecteze automat un număr mare de activități, asta pentru cei ce fac intens sport. Pentru amatori, recomand să porniți manual tipul de activitate (mers, hiking, ski, tenis de masă, scufundări, înot) pe care vreți să o măsurați și să o închideți tot manual. De cele mai multe ori treaba merge cum trebuie, însă de vreo 2 sau trei ori, aplicația de monitorizare de pe ceas s-a blocat (pe un scenariu de mers cu bicicleta, stat 10-15 pt pauză și repornit, la fel și pe mers) și am pierdut datele.

Un mare plus îl dau pentru integrarea free dive. Am făcut înot de performanță și îmi place să stau mult în apă, inclusiv să fac scufundări. M-a surprins pozitiv să văd că detectează automat momentul în care te scufunzi și că îți dă niște date interesante precum adâncimea la care ai ajuns, cât ai stat sub apă, temperatura apei (să zicem că aici nu e chiar cel mai bun indicator că nu am stat în apă la 30 de grade, dar probabil că peste 25 erau).

Pentru amatori detaliile astea sunt bune că îți oferă niște informații pe baza cărora poți încerca să îți crești performanța – ceasul funcționează până la o adâncime de 30 de metri, dacă reușiți performanța asta.

Și dacă tot am vorbit de folosirea ceasului în apă sărată, am stat cu el și peste o oră, fără niciun fel de urmări negative – însă nu uitați să îl spălați bine cu apă dulce după ce ieșiți din mare/ocean. Asta dacă vreți să îi prelungiți durata de viață.

5.Altele

Nu m-am putut opri la un singur lucru pe care să îl amintesc aici, așa că am ales să spun altele … mai exact câteva lucruri care mie mi se par importante.

Încep prin a spune că e primul ceas smart cu care stau în soare la 35+ grade o zi întreagă și care nu mi-a dat nici măcar o dată semnal că s-a încins și că trebuie să se închidă, sau să îl simt fierbinte la mână. Felicitări Huawei pentru modul în care gândit răcirea acestui ceas – când l-am luat la teste și l-am văzut complet metalic eram convins că îmi va face neplăceri – mă bucur să văd că nu a fost cazul. Pentru mine e un mare plus.

În magazinul de aplicații Huawei sunt o grămadă de teme care pot fi folosite pentru a personaliza modul în care arată ceasul – Huawei propune combinațiile Lava, special create pentru a continua design-ul ceasului. Arată bine, nu zic nu, dar nu sunt pe gustul meu – sau mai bine spus, eu am nevoie de informații pe ecran, nu neapărat să arate bine. Partea bună e că am avut de unde alege, chiar am instalat teme pe care le-am cumpărat pe Android pentru alte modele Huawei Watch.

Având ceasul conectat la WiFi sau la rețea prin eSIM, puteți folosi asistentul virtual Celia ca să dați comenzi vocale, chiar și când ceasul e legat de iOS. E departe de eficiența unui Gemini sau Alexa, dar e acolo și pentru chestii simple merită folosit.

Și nu în ultimul rând mai pun selecția de aplicații standard, preinstalate pe Huawei Watch 4 Pro Space Edition: prognoză meteo, hartă, busolă, timer, alarmă, busolă etc. Chestii de care la un moment dat vei avea nevoie, mai mult ca sigur.

Și câteva lucruri negative …

Dincolo de lucrurile pentru care recomand alegerea acestui ceas smart sunt și câteva care lucruri ce nu sunt implementate așa cum trebuie. Primul și cel mai important: aplicațiile de ceas, făcute terți. Sfatul meu: nu instalați, că majoritatea sunt mizerii care vă omoară bateria și în general performanța ceasului. Am zis să testez niște player-e de radio online, am găsit câteva – mTuner și RadioOnline, dar merg când au chef și dacă au chef.

A doua treabă: aplicația de prognoză meteo de pe ceas. Eu nu m-am prins cum pot să fac să se actualizeze prin conexiunea Bluetooth către telefon: mi se pare că merge doar pe WiFi, iar dacă pleci pe undeva unde nu ai nici WiFi și eSIM-ul activ, aplicația de vreme devine inutilă. Sau poate că nu m-am priceput eu să o configurez.

Mai departe … Wallet. Ceasul are NFC, doar că din păcate în România nu poate fi folosit pentru a plăti direct cu ceasul. E un mare minus atâta vreme cât hardware-ul e acolo. Mi-ar fi plăcut să pot să mă folosesc de el.

Cam asta pot să vă zic despre Huawei Watch 4 Pro Space Edition după ce l-am folosit intensiv cu iOS. Îmi place și îl recomand celor ce vor un ceas smart care să îi și ajute, mai ales dacă au nevoie și de conectivitate permanentă prin eSIM. Văd că acum telefonul e în promoție pe site-ul Huawei și are o reducere de 25% plus garanție extinsă.

Informații: Huawei

Preț: de la 3299 LEI

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep