HomeMobileAndroidReview Samsung Galaxy Z Fold 6: cel mai bun pliabil, tras in...

Review Samsung Galaxy Z Fold 6: cel mai bun pliabil, tras in jos de Android

Noul Samsung Galaxy Z Fold 6 e de departe cel mai bun pliabil din clasa lui, însă nu e un smartphone pentru oricine.
Noul Samsung Galaxy Z Fold 6 e de departe cel mai bun pliabil din clasa lui, însă nu e un smartphone pentru oricine.

Am avut la dispoziție noul pliabil Samsung Galaxy Z Fold 6 suficient cât să îmi fac o idee unde e acum piața și cam ce se poate face cu acest smartphone. Vorbim în continuare de un produs de nișă, cu valențe incontesabile în zona de business, însă cu toate eforturile Samsung, e tras înapoi de Android. Și o să vă spun de ce.

Aspect modern, industrial

Samsung Galaxy Z Fold 6 mi se pare de departe cel mai reușit Fold de până acum datorită construcției compacte, cu margini drepte și aspect industrial – cel puțin modelul de culoare gri, pe care l-am testat.

Arată indiscutabil mult mai bine decât generațiile anterioare și din câte am putut testa pare să fie și cel mai solid model de până acum. Combinația carcasei de plastic și aluminiu, completată de sticla protejată cu Gorilla Glass Victus 2 sunt de natură să facă aparatul ușor (cântărește doar 239 de grame) și mult mai rezistent atât la partea de zgâriere cât și în ceea ce privește îndoirea accidentală.

Eu cu mai bine de 40 de grame mai ușor decât primele modele Fold și din cauza asta parcă nu îți mai rupe (la propriu) buzunarul când îl porți. Cu toate astea, ai în minte încă ideea de telefon fragil cu care trebuie să lucrezi atent, mai ales atunci când îl deschizi.

Dar arată bine, mai spun încă o dată. Și se simte bine în mână și în ciuda unei carcase mate, are o priză mult mai bună decât mă așteptam.

Sunt fanul marginilor drepte, mai ales în această combinație de gri cu alb.

 Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+

Peste faptul că arată foarte bine pun și excelentul display. Sau mai exact spus, display-uri. Pentru că ai unul Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, 2600 nits (peak), Corning Gorilla Glass Victus 2 de 6.3 inci, 968 x 2376 pixeli și o densitate de 410 ppi, pe care îl vei folosi în majoritatea timpului. Dat fiind că nu are un aspect clasic, aplicațiile Android (despre care știm oricum că nu excelează la design și ergonomie) arată uneori ciudat – nu e o treabă care să te deranjeze mereu, doar că uneori devine frustrant să nu vezi cum trebuie informația/pozele și meniurile.

Un exemplu e aplicația Twitter, care pe ecranul principal arată e foarte îngustă, iar pe cel secundar, unde ar trebui să aibă un aspect mai bun, e puțin mai mare (pentru că Musk a avut grijă să dea afară toată echipa de dezvoltare și să taie accesul terților la API-uri și încă nu există o soluție bună pentru modul tabletă).

Și mai ai un al doilea display de 7,6 inci, Foldable Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, cu o rezoluție de 1856 x 2160 pixeli și o densitate mult mai mică – doar 374 ppi, care e util atunci când poți sta relaxat să citești ceva, să te uiți la un film sau să lucrezi puțin.

Are culori foarte bune, răspunde ok la touch, însă în continuare se vede îndoitura din mijloc. E ceva ce deranjează? Pe unii da, pe unii nu. Eu nu am nicio problemă cu acest mic inconvenient, mai ales că în majoritatea timpului țin telefon într-un unghi unde această denivelare e insesizabilă.

Tehnologia de prindere a fost mult îmbunătățită de către Samsung, progresul de vede an de an. Inclusiv faptul că acum se desface aproape la 180 de grade și se închide (aproape) perfect.

Însă dincolo de a citi o carte, a vedea un film și eventual a scrie mai ușor un email, ideea de a folosi acest ecran mare e peste mână. De ce? Pentru că atunci când primești un mesaj și ești pe drum, nu vei deschide telefonul să îl folosești cu ecranul mare. Nici când pui ceva pe Twitter, Insta sau Facebook nu vei face asta … pentru că îți e peste mână.

Ca să nu mai zic câ atunci când vorbești la telefon, nu ai de ce să îl deschizi.

Utilitate

Și așa ajung la elementul cel mai important: avem un hardware bun, un design fain și două super display-uri. La ce ajută în ansamblu?

Cine sunt cei dispuși să dea 9999 LEI pentru un astfel de smartphone? Sunt fanii înrăiți, cei ce au nevoie de un instrument de lucru pentru zona de business, pentru că probabil călătoresc mult și probabil cei ce vor să aibă ceva nou.

Însă aceștia trebuie să treacă peste niște inconveniente majore, care la 5 ani de la lansarea primului Fold nu sunt încă rezolvate – nici de Samsung și nici de Google în general, în Android. În primul rând inconsistența modului în care arată aplicațiile (am zis deja de asta) care în marea lor majoritate nu au o soluție duală care să permită o interfață faină pe ecranul principal (care nu are un aspect standard) cât și una mai bogată pe ecranul deschis. Să zicem că aplicațiile Samsung pot face asta, însă majoritatea celor Android nu pot – și enumăr aici Facebook, Instagram Twitter, WhatsApp etc. Și da, sunt subiectiv aici pentru că mă văd în postura unui utilizator de Fold 6 și cu toate astea știu că încă mai e de lucru aci. Mult!

Sunt și unele care merge binișor: Outlook, GMAIL, YouTube, doar că nu e suficient.

În al doilea rând, Google nu a adus elemente valide de continuitate în direcția soluțiilor pliabile – practic nu ai acea ˝killer app˝ pentru care să merite să investești într-un astfel de dispozitiv dacă nu ai cu adevărat nevoie de el.

Samsung vinde Galaxy Z Fold 6 cu promisiunea că AI-ul schimbă percepția modului de folosire. La fel cum o schimbă și pe seria S24, că nu am văzut nimic special, adaptat lui Fold 6. Aceleași chestii generice, care în majoritate nu au încă suport pentru limba română – traducerea în chat, cea audio în timp real, reformularea textelor etc.

Nu zic neapărat că nu sunt utile, doar că pentru mine sunt doar niște instrumente de a schimba realitatea și a ajuta diverși să pară altceva decât sunt, inclusiv prin a minți grosier atunci când pot reformula diverse texte, a manipula pozele și așa mai departe. Nu e prima dată când spun așa ceva și văd că și Apple merge în aceiași direcție.

Revenind la utilitatea unui Fold 6 – în ciuda avansului hardware, mi se pare că zona de utilitate stagnează, împotmolită (ca să zic așa) în tiparul de business (unde da, sunt o grămadă de scenarii în care e foarte util, în unele mă regăsesc și eu – poate că o să revin cu articol pe tema asta), chiar dacă Samsung încearcă să vândă că ar mai fi și altceva.

Autonomie, performanță și multimedia

Și acum să lămuresc și aceste lucruri: face o treabă foarte bună. Merge să îl folosești pe post de ecran pentru a urmări filme/transmisiuni live, sunetul e chiar foarte bun și face poze normale pentru un aparat făcut de Samsung.

Fold 6 are o baterie mai degrabă micuță – 4400 mAh, cu suport de încărcare la 25W (50% în 30 de minute), 15W wireless și poate și reverse wireless la 4,5W (să încărcați un ceas sau alt gadget pe care îl mai folosiți, doar că nu văd cum dat fiind că nici el nu are suficientă autonomie).

Folosit cu ecranul secundar pliat, vă poate duce liniștit peste o zi. Când începeți să folosiți combinația, autnci așteptați-vă ca autonomia să scadă semnificativ, chiar și cu luminozitatea pe auto. L-am folosit de câteva ori afară și a trebuit să țin luminozitatea la maximlucru care a dus la o scădere importantă a nivelului bateriei.

În testul PC Mark Work 3.0, pe care îl folosesc să măsor autonomia, Galaxy Z Fold 6, cu ecranul secundar deschis și luminozitatea setată la minim a avut 12 ore și 16 min da la 100 ls 20%. Din punctul meu de vedere e puțin, chiar dacă asta îl duce aproape de autonomia lui Galaxy S24 Ultra.

La nivel de performanță, Galaxy Z Fold 6 se descurcă iarăși bine – combinația CPU & GPU (Qualcomm SM8650-AC Snapdragon 8 Gen 3 cu 8-core – 1×3.39GHz Cortex-X4 & 3×3.1GHz Cortex-A720 & 2×2.9GHz Cortex-A720 & 2×2.2GHz Cortex-A520 și GPU Adreno 750, la 1 GHz) coexistă bine, oferind puterea de calcul necesară folosirii telefonului în toate scenariile pentru care a fost conceput. Însă … trebuie să știți că se încălzește binișor și pe trafic masiv WiFi/5G cât și când e pus la lucru – important e că nu am avut blocări din cauza asta.

Ca să vă faceți o idee cum se clasează în comparație cu alte aparate, am aici rezultatele din AnTuTu, PC Mark, 3D Mark și Geekbench.

Și …

Sunt rezultate sub valorile pe care le-am văzut asociate unor aparate cu configurație similară – poate și din cazul că l-am testat în perioada asta când e mai cald și intră în funcțiune protecția termică.

Pe zona foto/video, unde ar trebui să fie un instrument ideal de lucru, nu am de ce să mă plâng. Galaxy Z Fold 6 are un sistem foto principal format din trei camere:

  • 50 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1.0µm, dual pixel PDAF, OIS
  • 10 MP, f/2.4, 66mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
  • 12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm (ultrawide), 1.12µm

Aceste camere fac o treabă bună pe foto/video, dar nu pot să zic că sunt impresionat – sunt la nivelul la care mă așteptam după experiența avută cu seria Galaxy S24.

Nu vă așteptați la minuni din partea camerelor lui Galaxy Z Fold 6 chiar și dacă începeți să folosiți AI-ul.

AI-ul, doar un argument de vânzare

Nu pot să închei un material despre Galaxy Z Fold 6 fără să discut puțin și despre principalul argument de vânzare al noii serii: integrarea inteligenței artificiale.

Samsung a început 2024 aducând AI-ul la îndemâna utilizatorului produselor sale de top. Avem AI pe Galaxy S24 și acum pe seria Fold 6. Aproximativ aceleași lucruri și cam la același nivel incipient, cu puțină aplicabilitate în România.

Am tot vorbit despre Galaxy AI și despre faptul că cele 6-9 elemente vor să ofere o experiență mai fluentă de folosire a smartphone-ului și să aducă un nou suflu. În mod cert ideea de ˝circle to search˝ e faină, dar nu mai e exclusivă aparatelor Samsung – iar aici trebuie să știți și că va fi greu de folosit dacă activați modul de navigare prin gesturi.

Vin apoi Call, Chat assist și Interpreter, care nu merg (încă) pe limba română și pentru care nu merge 100% folosirea AI-ului local, aveți nevoie să activați conexiunea la cloud cu un cont Samsung. Același lucru e valabil și pentru majoritatea celorlalte elemente AI.

Ce se poate folosi destul de bine e asistentul pentru notițe, cel de transcriere și cel pentru browsing (poate să ofere un rezumat bunicel și pentru site-urile în limba română), respectiv opțiunea Photo assist cu care puteți îmbunătăți pozele prin reorientare sau eliminare de obiecte/oameni.

Să zicem că nouă ar fi opțiunea de asistență la desenat – dintr-o schiță poți genera rapid o imagine interesantă și generare automată de imagini fundal. Le-am folosit pe amândouă – chiar am primit niște propuneri faine de imagini de fundal alb/negru ce pun în valoare acest smartphone, doar că nu le văd ca argumente de vânzare. Sau eu nu aș da banii pe ele.

Concluzie: aparat foarte fain, pentru nișă

Și așa ajung la final: Galaxy Z Fold 6 e un pliabil care îmi place foarte mult. Poate cel mai mult dintre toate cele pe care le-am folosit până acum și mă văd folosindu-l. Dar nu ca aparat principal. Decizia de a trece pe el, acum, nu e una validă.

Pentru că așa cum am spus deja, acest tip de smartphone se adresează une nișe, care are nevoie de toate funcțiile pe care le oferă și e dispusă să plătească pentru așa ceva, trecând cu privirea scăpările ecosistemului Android și încercând să găsească un nou ˝normal˝ vizavi de folosirea unui smartphone. Când dai 9999 LEI pe un produs te aștepți să funcționeze fără niciun fel de probleme, nu?

Utilizatorul obișnuit nu deschide decât rar ecranul secundar și atunci o face doar pentru filme și poate citit. Altfel va folosi ecranul principal unde va încerca să se obișnuiască cu acest nou aspect pe care rezoluția de  968 x 2376 îl oferă. Nu zic neapărat că greu.

Altfel, Galaxy Z Fold 6 arată foarte bine și îți dă un anumit status. Are o autonomie decentă și performanțe normale. În plus poate fi transformat în mini PC prin legarea wireless (sau prin fir) la un smart TV și activea modului de lucru DeX, în care ai acces la toate aplicațiile Android, folosind o tastatură și un maus, pe un ecran mare. Excelent pentru business.

Îl recomand? Cei ce au nevoie de un astfel de smartphone nu au de ce să se uite la concurență: cei 7 ani de actualizări software, integrarea elementelor de securitate cu Knox (criptare locală, directoare cu acces securizat etc.) fiind argumentele de după aspect și performanță.

Cred însă că un utilizator obișnuit are mai multe de primit de la Flip și nu de la Fold.

Informații: Samsung

Preț: 9999 LEI

PROCONTRA
+ design
+ hardware de generație nouă
+ calitate display
+ ecran mare
+ integrarea Galaxy AI
+ performanță
+ construit pentru zona de business
+ actualizări OS și securitate
– preț
– inconsistența afișării interfeței aplicațiilor
– produs de nișă
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep