HomeMobileAndroidReview Samsung Galaxy Z Flip6: plusuri clare în zonele cheie

Review Samsung Galaxy Z Flip6: plusuri clare în zonele cheie

Samsung Galaxy Z Flip6

L-am așteptat cu destul de multă nerăbdare pe Samsung Galaxy Z Flip6 la review. Personal cred că pentru zona de telefoane cu ecran pliabil, formatul Flip este unul mult mai practic. Un telefon convențional cât de cât, își reduce semnificativ dimensiunile atunci când îl închizi ca să îl bagi în buzunar. Și obții în plus câteva beneficii suplimentare date de ecranul exterior și de posibilitatea de a-l combina cu sistemul principal de camere foto, spre exemplu. Desigur, există și varianta Fold pentru cei care vor un alt fel de instrument. Și avem și review de Samsung Galaxy Z Fold6.

Dată fiind înclinarea către flip-uri, este de înțeles de ce am așteptat să văd noua apariție a companiei coreene. Chiar am ezitat destul de mult atunci când am avut de ales un nou terminal, la prelungirea contractului cu Vodafone. Am fost la un pas să trec spre Flip, dar am rămas deocamdată la un Galaxy S24 Ultra.

În plus, eram curios să văd cum a ridicat Samsung mănușa aruncată anul trecut de Motorola cu cele două Razr-uri.

La o primă vedere, fanii seriei ar putea să fie dezamăgiți. La nivel fizic nu s-au schimbat prea multe lucruri. Avem fix aceeași construcție, cu aceleași dimensiuni (și când telefonul este deschis, și când este închis/pliat) și aceeași greutate. În plus, ecranele par să fie identice, atât cel exterior (cover display), cât și cel interior. Cu un plus consistent de luminozitate pentru noua generație la ecranul principal! Și probabil și la cel exterior.

Dar dincolo de această stagnare aparentă, există totuși motive de bucurie. Și nu vorbim aici de evoluția inerentă la nivel de chipset (cu actualul flagship de la Qualcomm) și de sistem de operare. Avem niște plusuri evidente exact acolo unde contează cel mai mult: memorie RAM, camere foto și autonomie. Din acest punct de vedere pare că Samsung și-a făcut bine de tot temele și a îmbunătățit fix acolo unde era cel mai important să se vadă plusurile.

Configurație Samsung Galaxy Z Flip6

Tocmai de aceea, ca să nu mai pierdem vremea, haideți să trecem prin detaliile tehnice propuse de noul pliabil de tip flip. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Samsung Galaxy Z Flip6:

  • Ecran interior: Foldable Dynamic LTPO AMOLED 2X
  • Diagonală: 6.7 inchi
  • Rezoluție: 1080 x 2640 pixeli
  • Aspect ratio: 22:9
  • Densitate: 426 ppi
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Screen-to-body ratio: 85.5%
  • Luminozitate de top: 2600 niți
  • Altele: HDR10+
  • Ecran exterior/cover display: Super AMOLED
  • Diagonală: 3.4 inchi
  • Rezoluție: 720 x 748 pixeli
  • Densitate: 306 ppi
  • Rată de refresh: 60 Hz
  • Luminozitate de top: 1600 niți
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (4nm)
  • Procesor: octa-core (1 x 3.39 GHz Cortex X4 + 3 x 3.1 GHz Cortex A720 + 2 x 2.9 GHz Cortex A720 + 2 x 2.2 GHz Cortex A520)
  • GPU: Adreno 750 (1 GHz)
  • Memorie RAM: 12 GB
  • Memorie internă: 256 GB sau 512 GB
  • Slot microSD: nu
  • Sistem de operare: Android 14, One UI 6.1.1
  • Cameră foto principală: sistem dual-camera 50 MP (f/1.8, 23mm. wide, 1.0µm, dual pixel PDAF, OIS) +
  • 12 MP (f/2.2, 123˚, ultrawide, 1.12µm)
  • Cameră foto selfie: 10 MP (f/2.2, 23mm, wide, 1.22µm)
  • Cititor de amprentă digitală: da, poziționat lateral
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 4000 mAh
  • Viteză de încărcare: 25W
  • Încărcare wireless: da, 15W 
  • Altele: Nano-SIM + multi eSIM, IP48, NFC, USB Type-C 3.2, OTG, GalaxyAI
  • Culori: Silver Shadow, Yellow, Blue, Mint, Crafted Black, White, Peach
  • Dimensiuni: 165.1 x 71.9 x 6.9 mm deschis, 85.1 x 71.9 x 14.9 mm închis
  • Greutate: 187 g
  • Construcție: spate sticlă Gorilla Glass Victus 2, ecran exterior sticlă Gorilla Glass Victus 2, ramă de aluminiu special, protecție plastic la ecranul pliabil

Vedem foarte clar îmbunătățirile aduse de noul Samsung Galaxy Z Flip6 nu doar în zona de chipset și luminozitate a ecranului, dar și la memoria RAM, la sistemul principal de camere foto și în zona de acumulator.

Noi am testat varianta cu stocare internă de 512 GB, de culoare albastru deschis (Blue).

Performanțe demne de un flagship

Evident, atunci când te uiți la lista cu specificații tehnice pentru un telefon, se ridică automat întrebarea legată de performanțele pe care acea configurație este capabilă să le genereze. Aici nu sunt probleme deloc, Samsung Galaxy Z Flip6 se comportă ca un adevărat flagship.

Am apelat în acest sens la cele mai populare aplicații de benchmark. Rezultatele confirmă ceea ce am afirmat puțin mai sus.

Am rulat mai întâi popularul, dar controversatul AnTuTu Benchmark. Scorurile obținute le vedeți în capturile de ecran de mai jos.

A urmat testul de performanțe din PCMark. Vedeți mai jos rezultatul.

Testul Geekbench a generat următoarele scoruri:

În fine, am rulat toate testele din GFXBench, pentru a verifica puțin și abilitățile în zona de gaming. Ce a ieșit se poate vedea mai jos.

La final am lăsat și câteva teste din 3DMark. Mai întâi SlingShot și SlingShot Extreme.

Și în cele din urmă WildLife și WildLife Extreme.

Telefonul se înfierbântă puțin în momentul în care rulează aceste teste solicitante. E greu să înghesui un sistem de răcire eficient într-o astfel de construcție. Probabil că unele rezultate benchmark au fost trase în jos de acest factor.

În ceea ce privește utilizarea cotidiană, nu am avut nici cea mai mică problemă cu Flip6. Aspect care confirmă senzația evidentă de flagship performant!

Autonomia, prima surpriză plăcută

Inginerii coreeni au reușit să strecoare un acumulator ceva mai mare într-o construcție similară cu cea de anul trecut. Lucru care se reflectă imediat în autonomia telefonului. Testul de baterie din PCMark a generat următorul scor.

Aș spune că performanțele în zona de baterie sunt liniștitoare. Bariera psihologică a unei zile complete de utilizare a telefonului, chiar intens, fără să fie nevoie de încărcare, este trecută lejer. Și este tot ce contează!

Preț de vânzare cam mare

Dincolo de performanțe, avem o a doua întrebare oarecum implicită după ce vedem specificațiile unui telefon. Cât mă costă această configurație? Ei bine, aici lucrurile nu mai par să arate atât de bine. Pe site-ul oficial al companiei coreene, telefonul este disponibil la precomandă. Prețurile de vânzare sunt de 6000 lei, respectiv 6600 lei, în funcție de capacitatea internă de stocare pentru care s-a optat. Provocarea Motorola despre care vorbeam ceva mai devreme a rămas fără efecte la nivel comercial. Bine, Ultra-ul de anul acesta (Razr 50) tot pe acolo se situează ca și preț de vânzare.

Mai jos aveți un printscreen cu aceste prețuri.

Dar și un link către pagina oficială din România pentru Galaxy Z Flip6.

În mod oarecum ciudat, pe eMAG.ro telefonul are prețuri mult mai accesibile. E drept, este vândut de parteneri ceva mai obscuri, cred că mai elegant ar fi să așteptăm o listare direct din partea magazinului online. Oricum, las poza mai jos doar pentru comparație.

Astfel de prețuri par să fie mult mai digerabile și parcă mai aproape de realitate. Dar aș aștepta, așa cum am spus, să le văd validate de parteneri Samsung cu nume sonor.

Performanțe foto demne de un vârf de gamă

Se văd destul de bine și îmbunătățirile aduse sistemului dual-camera de pe spatele telefonului. Am realizat câteva fotografii cu Samsung Galaxy Z Flip6 și nu cred că se pot reproșa prea multe. Le vedeți mai jos.

Într-o zi însorită, în mod macro, portret, pe înserat sau noaptea, în vizită la o biserică maramureșeană sau la Cetatea Râșnov (unde am rămas la un concert Om la Lună extrem de fain) sistemul foto își face treaba și doar dacă ești pornit poți să îi reproșezi ceva. Pe mine chiar mă mulțumește ceea ce a ieșit. Așa că nici nu mai insist.

Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Concluzii, argumente PRO și CONTRA

Telefonul performează din toate punctele de vedere, cu tot cu autonomie și cameră foto. Fizic este identic cu generația anterioară, motiv pentru care nici nu mai insist asupra acestui aspect. Momentan este tras în jos de un preț cam mare. Dar este doar în stadiul de precomandă, lucrurile s-ar mai putea așeza și din acest punct de vedere.

Este în mod clar un candidat serios pentru cei care vor un pliabil de tip flip, dacă nu chiar prima opțiune. Se bate cu pliabilele similare de la Motorola pe piața din România, cel puțin din punctul meu de vedere. Desigur și alți producători încearcă să intre în această horă, dar parcă mai au ceva de lucru, trebuie să mai convingă.

Îmi place Samsung Galaxy Z Flip6! Este ceea ce trebuie să fie un flagship pliabil de tip flip! Nu îi lipsește nimic! Performanțele sunt acolo, rezultatele foto pe măsură (deși poate aici mai este loc de îmbunătățiri), de autonomie nici nu mai vorbesc. Ecranul interior este la înălțime (doar vorbim de Samsung), construcția a fost deja consacrată. Iar suportul din partea companiei coreene este la nivel de high-end.   

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep