HomeFeaturedFocusReview: Oppo Reno12 Pro 5G, un mid-range conventional, fără sclipiri

Review: Oppo Reno12 Pro 5G, un mid-range conventional, fără sclipiri

Oppo Reno12 Pro 5G

De vreo două săptămâni avem în teste un Oppo Reno12 Pro 5G. Unul dintre acele mid-range-uri din partea de sus a categoriei, care încearcă să maximizeze raportul specificații/performanțe/preț. Una dintre alternativele disponibile pe piața locală pe care cei care au la dispoziție un buget foarte clar pentru achiziția unui smartphone nu au cum să o ignore. Un telefon cu un aspect convențional, care nu iese în evidență din punct de vedere al construcției și designului. Dar, dincolo de aspectul cuminte, identificăm destul de repede un focus pe zona de fotografie.

Sunt și alte câteva argumente de partea acestei opțiuni, precum și puncte ceva mai slabe. Le vom identifica împreună în cele ce urmează. Până atunci însă trebuie amintit, ca o scurtă paranteză, faptul că Oppo își întărește prezența pe piața locală (nu doar la nivel de imagine și PR) și că acest lucru este benefic pentru utilizatorul final. Prefer oricând o alternativă de la o companie producătoare prezentă local, decât una ajunsă pe piața din România pe canale de distribuție reginale, fără măcar un birou local.

Înainte de a începe să analizăm mai în detaliu acest terminal, trebuie să știm cam ce are el de oferit la nivel de configurație.

Specificații tehnice Oppo Reno12 Pro 5G

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Oppo Reno12 Pro 5G:

  • Ecran: AMOLED
  • Diagonală: 6.7 inchi
  • Rezoluție: 1080 x 2412 pixeli
  • Densitate: 394 ppi
  • Aspect ratio: 20:9
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Luminozitate de top: 1200 niți
  • Protecție: Gorilla Glass Victus 2
  • Altele: HDR10+, screen-to-body ratio89.4%
  • Chipset: MediaTek Dimensity 7300 Energy (4nm)
  • Procesor: octa-core (4 x 2.5 GHz Cortex A78 + 4 x 2.0 GHz Cortex A55)
  • GPU: Mali-G615 MC2
  • Memorie RAM: 12 GB
  • Memorie internă: 512 GB
  • Slot microSD: da
  • Sistem de operare: Android 14 cu ColorOS 14.1
  • Cameră foto principală: sistem de trei camere 50 MP (f/1.8, 26mm, wide, 1/1.95″, 0.8µm, multi-directional PDAF, OIS) + 50 MP (f/2.0, 47mm, telephoto, 1/2.75″, PDAF, 2x optical zoom) + 8 MP (f/2.2, 16mm, 112˚, ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm)
  • Cameră foto frontală: 50 MP (f/2.0, 21mm, wide, 1/2.75″, PDAF)
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub ecran
  • Acumulator: LiPo
  • Capacitate: 5000 mAh
  • Viteză de încărcare: 80W
  • Altele: USB Type-C 2.0, OTG, NFC, dual-SIM, IP64, apeluri BeaconLink
  • Dimensiuni: 161.5 x 74.8 x 7.4 mm
  • Greutate: 180 g
  • Construcție: față sticlă, ramă laterală plastic, spate plastic
  • Culori: Space Brown, Sunset Gold, Nebula Silver

Noi am testat varianta de culoare Nebula Silver, cu 12 GB de memorie RAM și stocare internă de 512 GB. Singura combinație de memorii disponibilă pe piața din România.

Preț de vânzare

Acum că avem la dispoziție toate specificațiile tehnice pentru Oppo Reno12 Pro 5G, se ridică automat două semne de întrebare. Primul dintre ele este legat de prețul de achiziție. Cât costă această configurație pe care tocmai am parcurs-o?

Ei bine, se poate spune că telefonul nu este tocmai ieftin. Pe eMAG.ro are un preț de vânzare de 3000 de lei. Mai jos o captură de ecran, promoțiile se tot schimbă.

Poza surprinde chiar și detaliile promoției actuale. Cumpărătorul primește un voucher de 200 lei pe eMAG.ro. Dar și câteva accesorii pentru telefon, cum ar fi o mini-lavetă pentru curățarea ecranului, un breloc și un pop-socket. Toate cu însemnele UEFA Champions League, pentru că Oppo este partenerul oficial al acestei competiții fotbalistice.

Accesoriile și mai ales voucherul îndulcesc parcă din senzația că prețul este cam sus. Pe de altă parte însă, Oppo s-a aliniat cu alți producători mari și nu mai include în pachetul standard nici măcar încărcătorul. La generațiile anterioare găseam în pachet chiar și o husă de protecție. Nu mai este cazul!

Ca un fel de concluzie, prețul pare destul de sus. Găsim pe piața locală oferte interesante și de la alte companii consacrate, ca Samsung sau Motorola. În mod clar decizia de achiziție nu va fi una ușoară.

Performanțe decente, în limitele categoriei

O a doua întrebare care se ridică în momentul în care vedem configurația unui telefon, dincolo de prețul care trebuie plătit pentru acele specificații, este legată de performanțele pe care aceasta este capabilă să le genereze. Am apelat în primul rând la clasicele aplicații de benchmark pentru a găsi un răspuns corect la această întrebare în ceea ce-l privește pe Oppo Reno12 Pro 5G.

Am rulat mai întâi controversatul, dar foarte popularul AnTuTu Benchmark. Ce a ieșit vedeți mai jos.

Am rulat mai apoi și testul de performanțe din PCMark. Rezultatele mai jos.

Testele Geekbench au generat următoarele scoruri.

Am încercat să surprind și abilitățile de gaming ale acestui terminal. Scop în care am rulat toate testele din GFXBench.

Aș spune că avem parte de rezultate care nu ies în evidență nici în sens negativ, dar nici în sens pozitiv. Lucruri normale, cumva de așteptat pe acest segment de produse. Senzație pe care am experimentat-o și în timpul utilizării cotidiene. Telefonul este stabil, nu a avut sincope indiferent de scopul pentru care l-am utilizat. Și mi-a plăcut că nu s-a încins nici măcar în timpul testelor benchmark. Semn că sistemul de răcire își face bine treaba.

Autonomie bună, chiar peste medie

Și autonomia ține tot de performanțe. Dar am tratat-o separat pentru că aici lucrurile parcă stau ceva mai bine. Parcă rezultatele sunt peste media categoriei. Mai jos aveți o captură cu rezultatul din testul de baterie din PCMark.

Precizez că am rulat testul cu luminozitatea ecranului setată manual la 100%. Am considerat că este nevoie de o vizibilitate cât mai bună pentru utilizator. Din acest punct de vedere, rezultatul este unul bun. Peste media telefoanelor pe care le-am testat în ultima vreme.

Senzația este aceeași și în utilizarea de zi cu zi. Chiar și atunci când am rulat teste benchmark, am reușit fără emoții să trec de o zi de utilizare a telefonului. O barieră psihologică, pe care unele terminale o trec destul de greu. Nu a fost cazul lui Oppo Reno12 Pro 5G, care s-a descurcat mai mult decât onorabil.

Construcție convențională, dar solidă

Dincolo de autonomie, un alt argument în favoarea eroului nostru cred că este reprezentat de construcție. Nu avem elemente de design atipice, care să atragă atenția. Ba din contră, avem de-a face cu un telefon cuminte, cu linii destul de convenționale. Inclusiv în zona modulului foto, lucrurile sunt foarte clasice. Inclusiv acest lucru ar putea reprezenta un plus pentru telefon. Dar aici aprecierea este subiectivă, ține de preferințele fiecăruia.

Însă ceea ce îmi place mie este combinația dintre senzația de eleganță dată de profilul subțire și de ecranul cu toate cele patru margini curbate, cu cea de lucru solid, foarte bine închegat, care nu te va lăsa la greu. Nu aș putea să explic foarte bine de ce, dar Oppo Reno12 Pro 5G lasă această senzație.

Modulul foto are o formă rectangulară. Iese puțin în evidență față de suprafața spate a telefonului și este realizat dintr-un material cu finisaj ceva mai glossy. Pe această suprafață cele trei camere ies și mai mult în evidență, cam cum face mai nou Samsung pe spatele telefoanelor sale.

Restul suprafeței spate are un finisaj ceva mai mat, care mie îmi place mult. Nu sunt cel mai mare fan al culorii cu efecte în funcție de unghiul sub care cade lumina pe acest telefon. Dar poate și acest aspect să constituie un avantaj.

Alte argumente PRO și CONTRA, concluzii

Am identificat deja vreo două argumente pro pentru acest telefon. Construcția și autonomia punctează la capitolul plusuri. Prețul de vânzare trage puțin în jos impresia generală.

Oarecum în zona de neutre intră ecranul. Luminozitatea maximă asigură o vizibilitate bună, dar atunci când este expus în lumina directă a soarelui, apar oarecare dificultăți.

Performanțele camerei foto sunt tot în zona de neutru. Mai jos aveți câteva sample-uri.

Cu siguranță telefonul se va descurca cu brio dacă este folosit pentru fotografii uzuale sau pentru cele de vacanță. Senzorul telephoto este un bonus binevenit, mai ales în zona mid-range din care face parte și Oppo Reno12 Pro 5G.

Nu îmi place interfața software. Ca la orice producător chinez, este plină de bloatware inutil. Mi-ar fi plăcut să optez eu pentru aplicațiile pe care le doresc, nu să îmi fie băgate pe gât cu forța. E drept, unele dintre ele pot fi dezinstalate, dar este o etapă pe care aș fi sărit-o cu plăcere. Faptul că se încearcă copierea interfeței de iPhone poate fi o chestie bună!

Una peste alta, eroul nostru a lăsat o impresie bună. Este genul de telefon cu care îți faci treaba și despre care știi că nu te lasă la greu. Aspectul îngrijit și performanțele decente (inclusiv cele foto și pe zona de autonomie) sunt cele mai importante. Și aici dipozitivul se ține destul de bine. Îmi place și că Oppo este o companie puternic reprezentată pe piața locală, așa că telefoanele sale sunt opțiuni de luat în considerare, indiferent de intervalul de preț pe care sunt poziționate. Lucru valabil și pentru Oppo Reno12 Pro 5G. Un mid-range decent, cinstit, care nu ridică pretenții exagerate!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep