HomeCloud & MobilityCum functioneaza aplicatia LG ThinQ (iOS) cu aparatele smart de aer conditionat...

Cum functioneaza aplicatia LG ThinQ (iOS) cu aparatele smart de aer conditionat LG Dual Inverter Compressor

Vă arăt ce opțiuni de configurare există în aplicația LG ThinQ pentru aparatele smart de aer condiționat LG cu Dual Inverter Compressor.
Vă arăt ce opțiuni de configurare există în aplicația LG ThinQ de iOS pentru aparatele smart de aer condiționat LG cu Dual Inverter Compressor.

Acum că a trecut ceva timp de când am instalat și configurat aparatele de aer condiționat LG DC12RT e timpul să vă arăt ce opțiuni de monitorizare și configurare sunt disponibile din aplicația LG ThinQ pentru iOS.

Când a trebuit să îmi aleg aparatul de aer condiționat, al doilea criteriu, după cel de eficiență energetică a fost cel legat de opțiunile smart asociate aparatelor de aer condiționat. Eram deja familiarizat cu platforma LG ThinQ pentru că o folosesc de ceva vreme împreună cu mașina de spălat F2WV9S8P2E așa că nu a fost nicio problemă să adaug și să configurez aparatele de aer condiționat.

Ideea e așa: odată adăugate în sistemul ThinQ, aparatele pot fi controlate din aplicațiile de Android/iOS, de pe mai multe dispozitive simultan. Asta înseamnă că toată lumea din familie poate să aibă acces la opțiuni, fără niciun fel de restricție.

După ce ați făcut asocierea fiecărui aparat și i-ați dat un nume sugestiv (și bănuiesc că ați setat și afișarea în grade Celsius), e foarte ușor să porniți/opriți aparatele de aer condiționat și să le schimbați setările.

Când aparatul este închis, nu vedeți decât temperatura din cameră și butonul de pornire plus accesul în meniul de configurare a unui program (dacă doriți să faceți asta).

Partea de programare (Schedule) permite doar alegerea unei zile (sau a mai multora) și a momentului de pornire/oprire, fără să se poată seta în mod explicit (sau nu am înțeles eu cum?) ce operație se va porni: răcire, dezumidificare, curățare sau încălzire.

Odată ce aparatul este pornit se pot configura elementele de funcționare. Măă refer aici la selectarea modurilor de răcire, dezumidificare, încălzire sau ventilație, plus opțiunea smart, auto.

După ce e ales modul de funcționare, se poate trece la setarea temperaturii dorite (Target Temperature), a vitezei de ventilație (Fan Speed) cu valori Low, Medium, High și Auto plus a direcției aerului pe verticală și orizontală, pentru ambele cazuri fiind prevăzute câteva trepte predefinite plus un mod de baleiere.

În funcție de cum vreți să se miște aerul prin cameră, alegeți ce vă place. Odată setate, acestea rămân opțiunile curente, inclusiv la o repornire, dacă nu le schimbați din aplicație sau telecomandă.

În plus mai pot fi activate setările de filtrare a aerului (Air Purify) sau cea de economisire a energiei – am folosit cu predilecție acest mod pentru că în esență știe să reducă dinamic puterea (odată cu ea și zgomotul ventilatorului) ca să scadă consumul.

La polul opus există funcția Jet care are ca efect activarea modului maxim de răcire pentru 30 de minute, după care intră în cel de Energy saving. Vă recomand să faceți asta când e foarte cald în cameră și vreți să se răcească rapid. Dacă după 30 de minute nu e încă suficient de rece, puteți să îl reactivați.

Și tot aici există și posibilitatea de închidere automată după o durată predefinită.

Monitorizare consumului de curent și detalii de optimizare

Și dacă am amintit de funcția de optimizare a consumului de energie, vreau să vă spun că din aplicația LG ThinQ puteți vedea aproape în timp real cât consumă aparatele de aer condiționat LG Dual Inverter Compressor (DC12RT în cazul meu) și foarte important, valorile raportate sunt exact cele reale.

Aceste informații sunt disponibile în tab-ul Useful Features asociat fiecărui dispozitiv în parte și prezintă statistici pe zi, săptămână, lună sau an plus consumul instantaneu – aici ar fi bine să lăsați câteva secunde să se stabilizeze înainte să interpretați rezultatul.

În perioada de căldură maximă ce a lovit și Brașovul, am avut aparatele active câte 9-10 ore pe zi, cu modul Energy saving on, purificarea pornită, la 25 de grade și am avut un consum mediu pe aparat de aproape 3 kWh/zi – a fost mult mai bine decât mi-am închipuit.

Și dacă aveți nevoie există și funcția de diagnoză smart, unde se fac verificări automate pentru unitatea exterioară și cea inferioară și sunt raportate eventualele probleme.

Se poate mult mai bine

Acum, în mod cert LG poate să îmbunătățească foarte mult elementele smart din aceste aparate de aer condiționat și să facă aplicația LG ThinQ și mai utilă.

Aș fi vrut să am opțiuni de planificare a funcționării în care să pot alege în parte ce operație se întâmplă și care sunt setările de funcționare (temperatura dorită, vitezele ventilatorului, modul de direcționare a aerului, partea e energy saving etc.). Apoi să îmi pot salva șabloane cu aceste configurări ca să le pot aplica automat pe fiecare aparat în parte.

Mi-ar fi plăcut să pot face și grupuri unde să aplic automat anumite setări în așa fel încât să nu trebuiască să repet pașii pe fiecare aparat în parte. Plus alte chestii mai avansate asociate funcțiilor smart precum un anumit invel de consum, care să fie ˝folosit˝ optim de către aparate.

Bine, sunt lucruri pe care nici Samsung nu le are în Smart Things, dar care cred că ar merita să ajungă în LG ThinQ.

Smart Auto își face treaba

Însă, cel mai important lucru pe care l-am remarcat este că și pe modul inteligent auto, aparatul de aer condiționat funcționează char bine și probabil că majoritatea dintre voi va apela la el. Totuși, eu prefer un control mai amănunțit și fac asta direct din LG ThinQ, pentru că e mult mai intuitiv (chiar dacă nu sunt disponibile toate opțiunile) decât de la telecomandă.

Sunt mulțumit? Da, în mare îmi place cum funcționeză elementele smart asociate LG ThinQ din aparatul de aer condiționat DC12RT, pe partea de răcire. Urmează să mai testez și purificarea și eventual încălzirea ca să îmi fac o imagine de ansamblu.

Integrarea elementelor smart ale aparatului de aer condiționat LG DC12RT cu Amazon Alexa și Google Assistant via LG Thinq merge binișor, însă nu la nivelul la care speram. Suficient însă pentru a modifica anumite setări cu comenzi vocale.

Aștept să văd cum o să arate ecosistemul smart LG după ce integrarea Homey va fi finalizată.

Sper să vă ajute detaliile astea, pentru că eu am pierdut ceva timp să mă documentez înainte de a face achiziția.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep