HomeFeaturedFocusReview Huawei FreeBuds 6i: căști in-ear cu o foarte bună anulare activă...

Review Huawei FreeBuds 6i: căști in-ear cu o foarte bună anulare activă a zgomotului!

Noul model de căști in-ear Huawei FreeBuds 6i impresionează prin funcțiile ANC!
Noul model de căști in-ear Huawei FreeBuds 6i impresionează prin funcțiile ANC!

Am avut ocazia să testez căștile Huawei FreeBuds 6i cu suport ANC și un design, modern, trendy, ușor de folosit și pot să vă spun că vorbim de un upgrade semnificativ față de modelul FreeBuds 5i! Și în cele ce urmează vă invit să aflați de ce.

Același design

FreeBuds 6i sunt un set de căști wireless in-ear, ce beneficiază de experiența Huawei primită de la utilizatorilor generațiilor anterioare, materializată în schimbări subtile, care însă sunt importante din punct de vedere a experienței finale.

Huawei FreeBuds 6i cu ANC.

Din punct de vedere al aspectului, generația 6i e aproape identică cu cea 5i, venind cu aceiași propunere de formă de tip picătură, o carcasă ovală (ce are și funcție de baterie externă), aproape aceleași dimensiuni și suport pentru Android și iOS.

FreeBuds 5i (negru) vs FreeBuds 6i (alb).

O privire atentă ne arată totuși o schimbare importantă: prezența unor fante pentru microfoane, atât în zona superioară cât și pe bateria deghizată în picioruș.

Huawei FreeBuds 6i (alb) vs FreeBuds 5i (negru).

Dacă în ceea e privește carcasa e greu de identificat despre ce versiune vorbim, căștile în sine pot fi deosebite în ciuda faptului că au aproape aceiași formă și dimensiune. Huawei a păstrat ideea unor căști micuțe, ușoare și simplu de folosit – exact ceea ce caută generația tânără, dinamică, căreia i se adresează.

În cutia produsului vine un cablu USB Type-C pentru încărcare și suporți de silicon de dimensiuni S, M (care sunt puse direct pe căști), L pentru ca utilizatorul să găsească cea mai bună modalitate de prindere – ca fapt divers eu am folosit suportul L, copiii mei au apelat la cele S și s-au potrivit destul de bine.

Revenind la forma Huawei FreeBuds 6i, o cască are 31,4 mm x 21,3 mm x 23,7 mm și cântărește undeva la 5,4g, motiv pentru care sunt foarte ușor de purtat. M-am obișnuit atât de repede cu ele încât am putut chiar să și dorm cu ele când a fost cazul, fără să fiu deranjat.

Anularea activă a zgomotului

Dat fiind că FreeBuds 6i arătau aproape identic cu FreeBuds 5i a trebuit să caut ce aduc ele de fapt nou? Răspunsul stă în experiența de folosire.

O să încep cu lucrurile simple: se conectează (ca și până acum) la Android și iOS, dar pentru a putea activa și controla setările specifice e nevoie să instalați aplicația Huawei AI Life. Le-am folosit în paralel pe iOS/macOS și Android fără să îmi dau seama de vreo diferență de calitate a sunetului datorată sistemului de operare.

Există 6 tipuri de setări predefinite pentru prelucrarea sunetului din care alegeți ce vă place. Implicit am mers cu Bass boost, cea care ridică puțin nivelul bass-ului, dar atunci când am folosit căștile în apeluri Zoom am trecut și pe voices, ca să pot distinge mai bine vocile. Cine dorește își poate folosi propriul set de efecte.

În ciuda faptului că aceste setări implicite sunt bine structurate, am resimțit nevoia unui sistem automat de calibrare care să facă o analiză a capacității auditive și să ajusteze corespunzător aceste setări (m-aș bucura să fie ascunse prin AI Life și să nu le fi găsit eu). Poate că la următoarea generație Huawei o să aducă și această opțiune.

Doar că partea cea mai bună vizavi de FreeBuds 6i nu este doar puterea de procesară (2,4X față de modelul anterior) capabilă să ajusteze în timp real calitatea sunetului, ci partea de anulare activă a zgomotului.

Huawei FreeBuds 6i beneficiază de Intelligent Dynamic ANC 3.0 care împreună cu mai multe îmbunătățiri la nivel hardware permit o foarte bună anulare activă a zgomotului în timpul folosirii (doar că treaba asta reduce din autonomie, o să revin asupra acestui aspect).

Și vorbim de o diferență considerabilă față de FreeBuds 5i, aproape egală cu cea de pe FreeBuds Pro 3. Hauwei spune că FreeBuds 6i ar aduce o creștere de 100% a eficienței ANC, cu medie situată la 27dB și valori ce pot ajunge și la o frecvență de 5 kHz. Ceea ce e clar este că odată activată funcția ANC pe FreeBuds 6i zgomotul exterior este redus semnificativ, permițând deconectarea de mediul înconjurător – de când am căștile am început să mă culc cu ele pentru a scăpa de lătratul câinilor (inclusiv al meu).

Acest lucru e posibil datorită prezenței unui nou sistem de 3 microfoane (în interiorul și exteriorul urechii), noii camere de filtrare a zgomotului din cască, noilor vârfuri de silicon, puterii superioare de calcul și nu în ultimul rând noului Quad-magnet Dynamic Driver​ de 11 mm. Huawei se laudă că în mai puțin de o secundă sistemul ANC își ajustează parametrii atunci când detectează schimbări semnificative în zgomutul exterior și asta pentru că monitorizează mediul la fiecare 2,6 μs.

Vă dați seama că nu am cum să verific dacă e adevărat sau nu, pot spune doar atât că experiența ANC e net superioară seriei FreeBuds 5i și foarte apropiată de cea a modelului Pro 3.

Scenarii de test, autonomie

După cum am spus la început, am testat noile FreeBuds 6i cu iPhone 14 Pro, Asus Zenfone 10 și un MacBook Pro M1 pe diferite scenarii.

Pe iOS 17.5.1 am ascultat muzică (Apple Music cu Dolby activ și lossless), m-am uitat la filme pe Disney+ și apeluri de voce. Pentru ascultarea de muzică în interior și exterior, experiența a fost excelentă cam 99% din timp, exceptând cele câteva situații în care căștile s-au deconectat de câteva ori pentru una sau două secunde – încă nu am înțeles de ce și nu am putut să replic scenariul. Autonomia a fost undeva spre 4 ore (am observat un consum de 23-30% în funcție de zgomotul ambiental).

În apelurile de voce, am fost auzit cum trebuie și nu am avut probleme în a-i auzi pe cei cu care am vorbit, consumul bateriei a fost în limita deja amintită.

Pe Android am folosit căștile exclusiv pentru redarea de filme de pe Netflix, unde pentru modul ANC am avut o autonomie similară, iar fără ANC am putut să merg spre 5 ore de folosire. Iar pe macOS cu MacBook Pro le-am folosit pe apeluri de Zoom, unde cu ANC-ul pornit (și fără probleme majore de sincronizare) autonomia a fost tot spre 4 ore.

Amintesc că fiecare cască are o capacitate de 55 mAh, iar cutia e de 510 mAh, permițând 4 încărcări. Huawei spune că pentru doar 10 minute de ținere a căștilor în cutie se poate obține o autonomie de 4 ore – mie nu mi-a ieșit treaba asta.

Tot Huawei spune că valorile maxime de automie se pot duce la 35 de ore (cu 4 încărcări ale căștilor) și chiar 8 ore per ciclu de folosire, fără anularea activă a zgomotului. Nu neg că în anumite condiții se pot obține astfel de performanțe, vă spun că mie nu mi-a ieșit și din păcate diferența pe modul de folosire fără ANC e mare de tot între ce spune Huawei și ce am testat (poate e vreo incompatibiltate între modulul Bluetooth de pe iPhone 14 Pro și cel Bluetooth 5.3 de pe FreeBuds 6i?), pentru că la cea cu ANC pornit vorbim de o abatere mică.

Ar mai fi de zis că o încărcare completă a cutiei se face într-o oră folosind cablul din cutie, iar căștile se încarcă complet în vreo 40 de minute.

Și să nu uit – și modelul FreeBuds 6i are funcții touch pentru control, configurabile din aplicația Huawei AI Life – răspunsul la touch e bun, poate chiar prea bun că atunci când dormi cu ele, poți activa/dezactiva ANC-ul doar prin faptul că se apasă pe pernă. Ar mai fi de amintit și că există opțiunea de detecție a folosirii, atunci când una dintre căști e scoasă, stream-ul audio e întrerupt (pus pe pauză) și reluat automat la repoziționarea căștii în ureche.

Concluzie: excelentă funcție ANC, ușor de folosit, autonomie ok

În aceste condiții Huawei FreeBuds 6i sunt un upgrade semnificativ față de modelul anterior, în special în ceea ce înseamnă funcția de anulare activă a zgomotului (ANC) și în general pe toată calitatea audio oferită. Eu le tratez din prisma unui utilizator obișnui, fără veleități de audiofil – faptul că sunetul e clar, blând și nu auzi tot ce se întâmplă în jurul tău, permițându-ți să te concentrezi pe muzică sau să lucrezi, e cel mai important lucru.Fie că le folosești cu Android sau iOS …

Îmi place foarte mult cum se simt acest căști în ureche și pentru că am putut să dorm cu ele fără probleme, le mai dau un punct în plus (chiar dacă nu le poți folosi toată noaptea). Fie m-am obișnuit eu cu acest design, fie capacul de silicon e mai bine construit, nu am avut niciodată senzația că ar putea să cadă din ureche. Se simt confortabil și nu am avut niciun fel de reacție adversă – bine, vă recomand ca atunci când le folosiți intensiv să le mai scoateți din când în când, ca să se aerisească urechea.

Apropo, căștile sunt certificate IP54 pentru rezistență la praf și apă, ceea ce înseamnă că le puteți lua liniștit afară, fără să vă fie teamă de o mică ploaie.

Autonomia e bună, chiar dacă valorile obținute de mine diferă în unele cazuri (chiar semnificativ) de cele anunțate de Huawei. 4 ore cu anularea activă a zgomotului e chiar foarte bine, mai ales că în doar 10 minute de ținut în cutie se încarcă 20-25% din baterie.

Le recomand? Da, fără îndoială. Dacă sunteți în căutarea unui set de căști in-ear cu ANC foarte bun, atunci uitați-vă atent la FreeBuds 6i! La prețul acesta este una dintre cele mai bune opțiuni și din câte am văzut zilele acestea sunt ceva promoții interesante pe Huawei Store.

Informații: Huawei

Preț: 499 LEI

PROCONTRA
+ design
+ ANC performant
+ merge cu iOS și Android
+ conexiune duală
+ certificare IP54 pentru rezistență la praf și apă
+ ușoare
+ bass
– mici probleme de conectivitate
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep