HomeCloud & MobilityNoi reguli UE care vor strica plăcerea de a conduce mașinile noi:...

Noi reguli UE care vor strica plăcerea de a conduce mașinile noi: limitatoare de viteză!

Ar trebui să știți că toate mașinile vândute în UE din această lună vor avea extra sisteme de siguranță, enervante, care nu pot fi dezactivate ușor!
Ar trebui să știți că toate mașinile vândute în UE din această lună vor avea extra sisteme de siguranță, enervante, care nu pot fi dezactivate ușor!

Dacă sunteți în căutarea unei mașini noi atunci citiți cu atenție ce urmează pentru că nu o să vă placă: din 7 iulie a intrat în vigoare un nou set de reglementări UE care prevăd ca elemente extra de siguranță să fie prezente pe toate mașinile noi.

Treaba asta vine după ce din 2022 toate modelele noi intrate pe piață trebuiau să aibă așa ceva, acum și cele care erau pe piață în 2022 vor trebui să se conformeze în ideea că prin aceste sisteme șoselele vor deveni mai sigure. UE are în plan ca până în 2050 să nu mai fie accidente mortale pe șosele – multă baftă vor zice românii și în general balcanicii, ale căror drumuri sunt super aglomerate și extrem de proaste!

Care e problema? Păi mașinile noi vor veni cu un sistem de detecție a limitei de viteză și odată depășită va genera o grămadă de sunete inconfortabile pentru șofer, sunete și sisteme de alarmă ce nu pot fi dezactivate … oficial. Că vor veni hack-uri, nu am nicio îndoială.

Cum funcționează? Mașinile noi vor trebui să fie dotate cu sisteme GPS (GNSS) care să detecteze drumul pe care se circulă și folosind o hartă digitală, mașina va ști care e limita de viteză. În plus, cele cu sisteme de recunoaștere a semnelor vor putea să compare informația din baza de date cu cea ˝citită˝pe semne și dacă viteza e depășită vor fi activate sistemele enervante de avertizare.

Pentru moment șoferul poate să conducă mai departe, ignorând (dacă are capacitatea) avertizările. Doar că mă aștept ca următorul pas al UE să fie acela în care trimite automat notificarea la Poliție :), că nu va fi greu.

Producătorii auto vor putea alege să introducă patru sisteme de avertizare: acustic, cu vibrație, rezistență la apăsare și limitare a vitezei. Primele două vor putea fi ignorate fără probleme, în timp ce cu ultimele va fi ceva mai greu, dar nu imposibil – UE zice că șoferul e mereu în control și dacă e nevoie, poate să ignore toate avertizările.

Din ce am discutat cu niște posesori de modele noi, cumpărate în ultimii doi ani situația diferă de la producător la producător – unii aleg să fie zeloși și au implementat sistemele într-un mod enervant, de natură să îți distrugă cheful de a conduce (nu zic că încurajez depășirea limitelor de viteză, dar nici să mergi pe un drum privat, asfaltat cu 5km la oră nu e ok, nu?).

În mod cert e posibil să ignori toate aceste sisteme de avertizare, poți chiar să le dezactivezi dacă renunți la un set mai amplu de opțiuni de siguranță și mai mult ca sigur că vor apărea hack-uri care să facă lucrurile … să meargă.

Ideea de a avea așa ceva pe mașină mi se pare deplasată pentru că cei care încalcă în mod constant limitele de viteză nu vor fi deranjați de aceste limitări. Iar pentru ceilalți, care oricum respectau, micile depășiri nu vor face decât să genereze frustrări.

Ce e totuși important de reținut este că pentru moment șoferul este în control și poate să ignore toate aceste avertizări. Că în următorii ani o să asistăm la impunerea lor prin legislație și mai rău, că odată ce mașina constantă abateri va înștiința automat organele, asta e altceva.

Și mai e un lucru extrem de important: am înțeles că mașinile vin cu un fel de cutie neagră, unde e înregistrat comportamentul de condus … oficial pentru a putea face o analiză a incidentelor. Neoficial știm cu toții unde vor duce informațiile astea: analiza tipicului de condus și crearea personalizată de asigurări. Sau pedepse …

Așa că … succes la ales o mașină nouă :).

via EU

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep