HomeFeaturedFocusCum deschizi un fisier RAR pe iPhone

Cum deschizi un fisier RAR pe iPhone

Pentru că foarte multă lume nu știe cum se face acest lucru, vă arăt cum deschideți fișiere (arhivate) în formatul RAR pe un iPhone.
Pentru că foarte multă lume nu știe cum se face acest lucru, vă arăt cum deschideți fișiere (arhivate) în formatul RAR pe un iPhone.

Nu mă surprinde faptul că foarte multă lume nu știe cum se deschid anumite tipuri de fișiere (în speță arhive) pe smartphone și când sunt puși în situația de a face acest lucru se blochează. Explicația pentru așa ceva e clară: dacă nu ai avut niciodată de a face cu arhive (chestiile alea ce erau la modă din 1994 până spre 2010) pentru că spațiul de stocare și viteza de transfer nu a fost niciodată o problemă în ultimii 15 ani, e clar că nu ai idee ce sunt și cum se folosesc.

În urmă cu vreo … 30 de ani? … când viteza de transfer pe internet și spațiul de stocare era o problemă mare (foloseam pe atunci HDD-uri cu capacitate de 50MB și diskette cu capacitatea de stocare de 1,44 MB, adică de cel puțin 4 ori mai mică decât orice poză pe care o faceți acum cu telefonul!), unii au venit cu ideea de a comprima dimensiunea fișierelor în așa fel încât să se poată stoca mai multe și totodată să fie asigurat un nivel minim de protecție la acces. Așa au apărut diverși algoritmi de compresie (arhivare cum le mai spunem noi) care luau mai multe fișiere și le comprimau într-unul singur – cele mai multe soluții puteau să facă și volume cu dimensiuni specificate (1,44MB era cea mai frecventă, fiind capacitatea unei diskette de atunci), care apoi erau copiate pe mai multe diskette și transportate, pentru ca la destinație să fie recreat fișierul original compresat, ca apoi să fie extrase fișierele.

Am zis toate astea ca să introduc puțin subiectul de azi: fișierele RAR. În anul de grație 2024, sunt diverse firme și instituții publice ce încă folosesc soluții de arhivare (compresie) ca să împacheteze fișiere. Nu aș ști să vă spun motivele, doar vă spun că dacă ați ajuns cumva în situația în care cineva vă spune ˝uite, aici e documentul cerut˝ și vă treziți cu un fișier în format .ZIP sau .RAR, să știți ce trebuie să faceți, mai ales dacă îl deschideți pe iPhone (că aici opțiunile sunt mai limitate decât pe Android).

Pe Windows/macOS s-ar putea să vă descurcați ușor să deschideți respectivul fișier pentru că există încorporați direct în sistemul de operare algoritmi de compresie/decompresie ZIP & RAR. Iar dacă nu sunt, descărcați un WinZIP sau in WinRAR și ați rezolvat problema.

Cum deschizi un fișier ZIP/RAR pe iPhone

Dar pe iPhone, situația e puțin mai complicată din două motive: opțiunile limitate de acces direct la fișiere și lipsa unor soluții OK pentru manevrarea arhivelor. Cum zilele trecute a trebuit să iau un document în format RAR (ca să îl tipăresc), mi-am folosit iPhone-ul pentru că nu am văzut rostul să deschid laptop-ul pentru asta. Și se rezolvă cam așa.

1. Descărcați o aplicație de compresie/decompresie

Deși pare simplu, procesul de identificare a unei soluții simple de compresie/decompresie pentru iPhone mi-a dat niște bătăi de cap – o căutare în App Store după RAR aduce în față o grămadă de soluții făcute de chinezi. NU vă recomand să le descărcați că sunt niște mizerii care vor doar să vă ia bani și vă încarcă reclame.

După câteva încercări am descoperit Zip & Rar care e și gratuită. O puteți descărca de aici.

2. Descărcați fișierul RAR/ZIP pe iPhone

Acum puteți să mergeți și să descărcați fișierul RAR/ZIP pe iPhone – dacă e din browser, dați Save as și puneți-l în Downloads. Dacă vine pe WhatsApp sau email, folosiți același lucru: save as (sau Share și apoi Save as) și alegeți tot Downloads.

3. Deschideți ZIP & Rar și desfaceți arhiva

Lansați aplicația și intrați în directorul în care ați salvat fișierul (Downloads). Clic pe el și din meniul contextual apăsați butonul Unarchive.

Veți vedea că în aceiași locație apare și conținutul arhivei (asta în ideea că nu e coruptă și nu va putea fi deschisă – situație în care vă recomand să descărcați din nou fișierul și să reîncercați pașii de mai sus).

4. Folosiți conținutul folosind Files

Odată dezarhivat (decompresat) fișierul Rar/Zip puteți să îl accesați folosind aplicația Files de pe iOS și navigați din Browse, On My iPhone și apoi locația unde ați pus conținutul arhivei de la pasul precedent.

Asta e tot. Sper să vă fie de ajutor și dați informația asta și celor ce s-au mai lovit de o astfel de problemă!

Și să nu uit … puteți să ștergeți aplicația Zip & Rar dacă nu mai aveți nevoie de ea, mai ales dacă nu aveți așa de mult spațiu de stocare pe iPhone :).

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep