HomeCloud & MobilityApple Intelligence o să fie pe bani, era clar de la început

Apple Intelligence o să fie pe bani, era clar de la început

Serviciul Apple Intelligence va debuta ca opțiune gratuită pentru utilizatorii Apple, dar pe urmă va fi contra cost, probabil un alt abonament.
Serviciul Apple Intelligence va debuta ca opțiune gratuită pentru utilizatorii Apple, dar pe urmă va fi contra cost, probabil un alt abonament.

Bănuiesc că nu e nimeni printre voi care să fi sperat că AI-ul Apple Intelligence va fi un serviciu ce va rămâne gratuit pentru mult timp. Nu e cazul, pentru că Apple face bani și nu chestii caritabile. În condițiile în care puterea de procesare necesară livrării răspunsurilor AI și a antrenării LLM-urilor costă, e foarte clar cineva plăti asta – utilizatorul.

Dacă în cazul Google ideea de Ai poate fi încă vândută su pretextul ˝gratis˝ (oare mai crede cineva că ce dă Google e cu adevărat gratis?!), în cazul Apple lucrurile sunt foarte clare: nimic nu e gratuit (pentru mult timp).

După ce la WWDC 2024 am văzut primele implementări și promisiunea că Apple Intelligence va veni gratuit în iOS 18 (pentru utilizatorii non-UE), zilele astea aflăm și că pe termen mediu folosirea serviciului sau a unor funcții avansate, nu va fi gratuită.

Mark Gurman, spune că în condițiile în care utilizatorii nu își mai cumpăra hardware la fel de des, Apple are nevoie de alte venituri și folosirea AI-ului e una dintre surse. Încă nu e clar dacă va fi un abonament separat (Apple Intelligence+ ?) sau va fi nevoie de un cont ChatGPT/Gemini plătit, de pe urma căruia Apple să primească bani de la OpenAI, sau o combinație din cele două (aș merge pe prima variantă pentru că nu văd Apple acceptând ca utilizatorii serviciilor sale să facă plăți în afara ecosistemului Apple, chiar dacă UE îi anchetează pentru asta).

Gurman merge și el pe ideea unui abonament Apple Intelligence Plus, care va oferi opțiuni premium utilizatorilor Apple Intelligence. Țineți cont că acum Apple nu plătește nimic către OpenAI sau Google ca să folosească ChatGPT respectiv Gemini, doar că situația asta s-ar putea schimba atunci când unul dintre cele două servicii va începe să se impună sau dacă vor veni alte soluții, mai atractive. Un lucru îmi e clar: la un moment dat și mai aproape decât speră unii, Apple Intelligence va fi pe bani, nu e nicio îndoială aici.

Pe mine unul mă lasă rece toată ideea asta și sper ca Apple să fie forțată de UE să ofere opțiunea de dezactivare a mizeriei AI. Voi însă ce credeți?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep