HomeMobileAndroidReview tableta Huawei MatePad 11.5 S: excelent ecran PaperMatte pentru multimedia si...

Review tableta Huawei MatePad 11.5 S: excelent ecran PaperMatte pentru multimedia si office!

Tableta Huawei MatePad 11.5 S propune un excelent display PaperMatte, autonomie și optimizare pentru mutimedia, învățare și office.
Tableta Huawei MatePad 11.5 S propune un excelent display PaperMatte, autonomie și optimizare pentru mutimedia, învățare și office.

Zilele acestea am avut ocazia să testez în detaliu tableta MatePad 11.5 S cu HarmonyOS 4.2 și după foarte mult timp mi-a redeschis apetitul pentru folosirea unui astfel de dispozitiv. Și în cele ce urmează o să vă spun de ce.

Relația mea cu tabletele a cunoscut multe suișuri și coborâșuri – am început cu primul model Surface RT cu Windows, a urmat apoi un upgrade către Surface 2, pentru ca în paralel să folosesc mai multe modele iPad. La momentul respectiv lucrurile erau mai puțin finisate ca acum și foarte multe operații care în acest moment merg excelent, nu erau posibile. Pot să spun că atunci vedeam tableta ca un moft, lucru de care nu sunt departe nici acum, însă consider că pentru mulți utilizatori o tabletă gen Huawei MatePad 11.5 S poate oricând să fie o soluție universală mult mai bună decât un laptop cu performanțe modeste.

Aspect: construcție metalică, compactă

Vă povestesc experiența cu MatePad 11.5 S din două perspective: aspectul și utilitatea. Voi începe cu aspectul, pentru că e elementul pe care îl vezi imediat.

Huawei MatePad 11.5 S cu tastatură și stylus.

Tableta are o formă rotunjită, fiind foarte subțire și ușoară. Vorbim despre 510g pentru un gadget cu o baterie de 8800 mAh și o grosime de numai 6.2 mm. Carcasa este una metalică, compactă, pe care se poate vedea camera exterioară, similară cu cele de pe telefoanele din seria P.

Ecranul ocupă toată partea frontală cu un display excelent, despre care voi vorbi imediat mai în detaliu, având camera selfie poziționată pe centrul părții superioare, fix pe mijloc. După cum puteți vedea mai jos, marginile ecranului nu sunt foarte groase.

Pe marginile tabletei regăsim fantele pentru difuzoarele atât în partea superioară cât și în cea inferioară, alături de slot-ul USB Type-C. Iar sus, avem și butonul de pornire oprire.

Design-ul minimalist, asortat cu construcția metalică îi permite să fie ușor de ținut în mână, cu un minim de amprente și cel mai important rezistentă. Îmi place mult culoarea Space Grey pe care am testat-o.

În pachetul actual vândut de Huawei, există inclusă și tastatura Smart Magnetic Keyboard și M-Pencil, permițând transformarea rapidă a tabletei într-un instrument de lucru office sau de învățare/creație.

Tastatura e foarte bine făcută, cu prindere metalică și cursă minimală, fiind foarte aproape de o tastatură de laptop de 13 inci.

Chestiile faine asociate tastaturii sunt legate de faptul că este magnetică și se poate desprinde suficient de simplu ca să o putem scoate ori de câte ori avem nevoie, dar suficient de greu pentru a vă trezi fără ea, accidental.

Există posibilitatea de a ține tableta într-o postură verticală în așa fel încât să simuleze un laptop.

Smart Magnetic Keyboard pentru MatePad 11.5 S.

Stylus-ul (M-Pencil) poate să fie pus în partea superioară a tabletei, de care se va prinde magnetic (și se va încărca dacă e cazul), treabă ce e ergonomică cât timp lucrăm cu tableta deschisă. Doar că atunci când vreți lipiți tastatura de ecran și în felul acesta să funcționeze ca o husă, asigurați-vă că e prins bine magnetic ca să nu îl pierdeți accidental.

Ecran PaperMatte excelent

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la tableta MatePad 11.5 S este excelentul ecran LCD PaperMatte (2800 x 1840 pixeli) cu rată de afișare dinamică de la 30 – 144 Hz și optimizare anti-glare. Indiferent ce o să vă povestesc eu despre el, nu o să pot să cuprind ideea de ansamblu și anume că e … altceva.

Știu că pasionații de review-uri din specificații vor veni să spună că nu e OLED și că un display cu 291 ppi densitate nu are cum să impresioneze – eu vă spun să mergeți să vedeți tableta într-un showroom ca să vă lămuriți, nu trebuie să mă credeți.

Ideea este că acest ecran oferă o combinație optimă pentru vizionat filme, citit (chiar și cărți) dar mai ales pentru folosirea ca suport digital pentru introducerea de date cu stylus-ul. Experiența paper-like – adică foarte apropiată de folosirea unei cărți/unui caiet pentru notițe este deosebită, mai ales atunci când veți apela la stylus. Și asta se va întâmpla cam orice condiții de iluminare, fie că vorbim despre lumină puternică naturală, una neutră de interior sau în bezna nopții – culorile arată foarte bine.

Din acest motiv MatePad 11.5 S devine o soluție versatilă: ai nevoie de un ecran pentru citit, ai una dintre cele mai bune experiențe de pe tabletă. Vrei o un ecran ca să te uiți la un film, ai culori bune. Vrei suport pentru scris, ai una dintre cele mai bune experiențe.

În plus oferă o experiență interesantă de touch – e puțin abraziv, cu mici denivelări, ca și cum ai pune mână pe hârtie și nu pe un display. Și ce e foarte important, această experiență tactilă nu împiedică sub niciun fel folosirea optimă a elementelor touch.

Experiența de folosire

Și dacă am ajuns în acest stadiu, să vă spun ce se poate face cu Huawei MatePad 11.5 S. Aș putea spune mai simplu ce nu se poate face, dar dat fiind că vorbim HarmonyOS, care în esență e tot un Android, Huawei a încercat să aducă suportul pentru toate operațiile pe care cineva ar dori să le execute pe tabletă.

Încep cu elementele simple: browsing, social networking. Datorită prezenței magazinului App Gallery se pot instala aplicații instant. Mai mult, YouTube, Google Maps, GMAIL sau Chrome, merg aduse instant din App Gallery datorită integrării serviciilor microG, ce simulează funcțiile ce nu pot fi oferite implicit ca urmare a boicotului pus de guvernul SUA. A trecut de mult momentul acela mai puțin plăcut în care un produs Huawei putea să fie folosit cu servicii Google doar dacă erai capabil să instalezi și să modifici un ROM. Acum e de ajuns un clic în App Gallery și YouTube e prezent pe tabletă, cu tot cu integrarea Google și datorită GBOX, merge direct și Play Store.

Google Photos, GMAIL, YouTube și Play Store.

Asta înseamnă că dacă aveți nevoie de GMAIL, el e disponibil. Cred totuși că Outlook e mult mai util, dacă vă plac serviciile Microsoft.

Cu control touch, via stylus sau direct din tastatură, navigația pe net și manevrarea email-urilor este o experiență simplă și plăcută.

Pe zona de multimedia lucrurile stau și mai bine: puteți instala aplicațiile de streaming, incluzând aici Netflix, YouTube, Disney+ sau orice altceva ca să vă uitați la filme. Direct pe tabletă sau chiar pe smart TV – am conectat cu succes prin Wireless Display (după mai multe încercări) MatePad 11.5 S pe un OLED C4 pe care l-am avut în teste și am fost mulțumit de rezultat. Nu m-am așteptat să meargă direct prin ChromeCast, însă pot să vă spun că trecerea din clientul YouTube de pe tabletă pe cel de pe telefon a funcționat direct din YouTube.

Stylus plus Magnetic Keyboard

O supriză foarte plăcută a fost experiența de lucru cu stylus-ul și cu tastatura externă. O să încep cu stylus-ul: dacă vă place să desenați pe hârtie și să luați notițe, atunci trebuie să încercați combinația de MatePad 11.5 S și stylus, pentru că e deosebită. O dată pentru că este un control foarte bun (nu la nivelul iPad Pro) pentru stylus și că Huawei s-a îngrijit să ofere o experiență faină, care presupune simularea zgomotului pe care l-ar face un pix/creion pe hârtie cât și senzația de touch pe care o oferă ecranul PaperMatte.

În plus, pentru notițe aplicația Notes a Huawei e foarte bine optimizată pentru recunoașterea scrisului (merge pe limba engleză, încă nu e suport pentru română) dar și pentru faptul că are incluse elemente de bază pentru desenarea de figuri geometrice, inclusiv cu evidențierea unghiurilor.

Fetele mele se pregăteau de examen și s-au bucurat foarte tare că și-au putut scrie digital câteva teme, folosindu-se de șabloanele de fundal ce imită hârtia. Prin Notes au putut să își creeze câteva caiete digitale, care arată chiar foarte bine.

Dacă nu vă place Notes, puteți folosi Notepad, tot aplicație Huawei, doar că aceasta e ceva mai săracă în opțiuni.

Am încercat și OneNote, aplicația pe care o folosesc în mod prioritar pe laptop/telefon/tabletă pentru notițe – deși există suport pentru stylus, acesta este limitat – recunoașterea scrisului de mână nu funcționează, din păcate. Mi-ar fi plăcut să văd că Huawei a lucrat puțin cu Microsoft în direcția integrării în OneNote, dacă tot avem Bing și Microsoft Keyboard prezente pe tabletă.

Cu toate astea experiența OneNote nu e rea – am putut chiar să foloseasc puterea Copilot ca să generez un mic document.

Aceia dintre voi cu simț creativ pot să încerce aplicația GoPaint a Huawei, optimizată pentru folosirea cu stylus pe ecranul PaperMatte. Este preinstalată și vine cu 100 de tipuri de pensule și elemente avansate de control.

Alături de aceste opțiuni mai vreau să amintesc și de faptul că e HarmonyOS e disponibilă opțiunea Multi-Window care permite folosirea simultană pe ecran a mai multor aplicații Android. Și vă recomand să faceți asta, mai ales în scenariul de utilizare cu stylus și tastatură.

Autonomie și performanță

Înainte să închei vreau să vă spun câteva lucruri despre autonomie și performanță. Tableta MatePad 11.5 S vine cu o baterie de 8800 mAh, care e suficientă pentru cel puțin o zi de folosire neîntreruptă.

În funcție de scenariul de utilizare, e clar că autonomia diferă. În cazul meu, cu luminozitatea la maxim, afară, pentru un film de 55 de minute redat de pe memoria internă, tableta a pierdut cam 20% din baterie. Adică în cel mai intensiv scenariu, poate să ducă cam 5 ore. Evident că dacă umblați puțin la luminozitate, lucrurile încep să stea și mai bine.

Pentru testul PC Mark pe care îl folosesc pentru a departaja autonomia produselor, cu luminozitatea la minim, MatePad 11.5 S a dus benchmark-ul Work 3.0 pentru aproape 18 ore, de la 100 la 20% baterie.

Altfel, pentru browsing și office (1-2 ore pe zi), nu am reușit să descarc bateria complet pe parcursul unei săptămâni.

La nivel de performanță, MatePad 11.5 S se descurcă binișor. Tableta folosește un CPU Kirin, 8GB RAM și 256GB pentru stocare.

Această configurație îi permite niște rezultate decente în GeekBench – 1177 puncte în single-core și 3426 puncte în MultiCore.

Am mai măsurat și performanța în PC Mark – 9292 puncte și 3970 pentru Wild Life în 3D Mark.

În mod cert nu sunt niște valori care să impresioneze pasionații de gaming, suficiente însă pentru ca tableta să se miște decent în browsing și office. De altfel, pentru un scenariu de învățare, nu aveți de ce să vă faceți probleme pentru cifrele de mai sus nu spun tot.

Concluzie: o tabletă surprinzător de versatilă, excelentă pentru office și învățare

Și așa am ajuns la final. În mod clar tableta MatePad 11.5 S a fost o surpriză plăcută, în ciuda faptului că nu e una completă.

Mi-au plăcut construcția metalica, excelentul display PaperMatte (cum se vede și cum se simte la touch) și integrarea (chiar dacă nu e completă) a stylus-ului (poți schița/desena natural, ca pe hârtie) și tastaturii plus faptul că experiența Google e din ce în ce mai bună (nu completă). Autonomia și faptul că nu am avut probleme de performanță sunt alte elemente pentru care recomand această tabletă, mai ales că se poate conecta cu smart TV pentru a beneficia de un display mai mare.

Din păcate Huawei, în ciuda faptului că are propriul fork Android în HarmonyOS 4.2, plătește prețul faptului că Google nu consideră Android un sistem de operare care merită o experiență completă în zona de tabletă, cu atât mai mult cu cât HarmonyOS e construit pe o bază Android mai veche (12).

Pentru că a venit vacanța de vară și poate unii părinți caută să își recompenseze copiii cu o tabletă, gândiți-vă că în loc să se joace non stop, poate vreți să îi oferiți copilului posibilitatea de a-și explora și latura creativă. Iar aici pachetul MatePad 11.5 S de la Huawei, ce include tastatura Smart Magnetic Keyboard și stylus-ul M-Pencil, plus celelalte oferte din magazinul Huawei s-ar putea să justifice banii – mă refer aici la posibilitatea de a primi si un voucher de 300 de lei (pe pagina produsului).

Eu vă recomand să vă uitați atent la ce oferă această tabletă pentru că merită.

Informații: Huawei

Preț: 2499 LEI

PROCONTRA
+ display PaperMatte excelent
+ stylus și tastatură în pachet
+ carcasă metalică
+ autonomie (baterie de 8800 mAh)
+ aplicații optimizate pentru experiența stylus
+ experiență bună de utilizare
– fără conectivitate mobilă
– nu e pentru gaming
– serviciile Google funcționează parțial
– fără suport de autentificare biometrică
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep