Parcă sună prea bine acest titlu în engleză încât să încerc o formulare echivalentă în limba română. În plus, orice formulare care să conțină un termen precum regele devine periculoasă, mai ales pe fondul proaspetei experiențe de la concertul Coldplay, care a împărțit parcă România în două. Oricum, engleză sau română, esența este aceeași: Razer Kishi Ultra este unul dintre cele mai bune, dacă nu chiar cel mai bun controller de mobile gaming. Este și opinia mea, după vreo trei săptămâni bune de interacțiune cu acest accesoriu, dar am văzut că este în general o opinie colectivă în presa mare de specialitate.
Recunosc că am fost sceptic la început. Dar menirea unui astfel de accesoriu devine clară încă din primele minute de interacțiune. Aduce ergonomia, butoanele specializate și experiența autentică de gaming pe orice dispozitiv mobil de tip smartphone (Android sau iPhone cu USB Type-C). Și poate fi folosit chiar și cu un iPad Mini sau cu orice tabletă Android cu display de până la 8 inchi. Aș verifica totuși compatibilitatea pe zona de tablete înainte de achiziție.
În combinație cu un telefon din zona de flagship-uri, un telefon cu performanțe de top, echivalează fără prea mari probleme experiența oferită de o consolă portabilă. Marele avantaj este că te scapă de grija unui al doilea dispozitiv mobil. Este suficient telefonul, care oricum a devenit indispensabil.
Instalare și aplicație
Instalarea lui Razer Kishi Ultra este una extrem de facilă. Din punct de vedere fizic, cele două jumătăți ale controller-ului de deschid suficient de mult pentru a permite integrarea unui telefon. În pachet există câteva pernuțe realizate dintr-un cauciuc moale, care pot fi folosite atunci când este nevoie, adaptându-se la diferite grosimi ale dispozitivului mobil utilizat. Pur și simplu telefonul este conectat la mufa USB Type-C și cele două jumătăți se strâng în jurul lui asigurând o priză suficient de bună. Eu am folosit Kishi Ultra cu un Samsung Galaxy S22 Ultra.
Specificațiile spun că anumite telefoane pot fi folosite cu tot cu tot cu huse de protecție. Este posibil, probabil pentru un set de accesorii originale de la producători mari, gen Samsung sau Apple. Cu o husă UAG Civilian pentru telefonul meu nu a funcționat, așa că a trebuit să o îndepărtez. Dar nu consider acest lucru ca fiind un dezavantaj. Ba din contră, îmi place mai mult cum telefonul și controller-ul se integrează din punct de vedere fizic și par a fi un singur dispozitiv.
Kishi Ultra nu are nevoie de încărcare, folosește acumulatorul telefonului. În schimb telefonul poate fi încărcat și în timp ce este conectat cu controller-ul, prin mufa suplimentară USB Type-C (cu până la 15W). Tot prin controller, telefonul primește și un jack audio de 35 mm, pentru a scoate sunet către o pereche de căști. Se asigură astfel o experiență de gaming completă.
Aplicația Razer Nexus asigură nu doar o recunoaștere/configurare rapidă a controller-ului (plug and play). Prin intermediul ei se pot configura anumite feature-uri pentru Razer Kishi Ultra, precum intensitatea vibrațiilor (Razer Sensa HD Hapics) sau culorile celor două LED-uri RGB (Razer Chroma RGB). Plus alte setări dedicate.
Însă tot aplicația asigură interfațarea cu cele mai populare platforme de streaming de jocuri (Xbox Live, Steam Link, PSPlay, GeforceNow și altele). Dar și cu platformele de live streaming (YouTube sau Facebook), pentru a putea transmite live experiența de gaming.
S-ar putea spune că aplicația completează în mod fericit calitatea fizică a acestui controller de top.
Construcție și ergonomie
Din punctul de vedere al construcției fizice, Razer Kishi Ultra se inspiră destul de puternic dintr-un alt controller al companiei. Unul care a adunat mai multe premii și distincții din partea comunității de gaming. Este vorba despre Razer Wolverine V2, care există atât în variantă dedicată PlayStation, cât și pentru Xbox.
Controller-ul aduce toate butoanele deja consacrate în industria de gaming. Avem cele patru butoane ABXY, avem d-pad-ul (Mecha Tactile 8 Way), plus cele două mini joystick-uri (thumb sticks), fiecare dotat și cu acțiune press. Pe fiecare dintre cele două jumătăți (handle-uri) avem cele trei butoane devenite un standard în gamingul profesionist: un trigger (RT sau LT), clasicul supra trigger și câte un buton suplimentar, configurabil după dorința utilizatorului. Practic, într-un limbaj de specialitate, acum avem un R1 + R2 + R4/L1 + L2 + L4 în loc de un R1 + R2/L1 + L2.
Cele două handle-uri au o textură diferită în partea inferioară, pentru a asigura o priză cât mai bună în timpul gaming-ului. Practic, din acest punct de vedere, nu ai ce să-i reproșezi lui Razer Kishi Ultra.
Experiența de gaming
Experiența de gaming este amplificată prin două mari componente: partea de feedback/vibrații și partea de lumină RGB. Adică cele două tehnologii proprietare Razer Sensa HD Hapics, respectivRazer Chroma RGB.
Pentru fiecare dintre acestea există diferite configurări care pot fi făcute cu ajutorul aplicației dedicate (Razer Nexus). Astfel, fiecare utilizator își poate personaliza experiența de gaming în funcție de propriile preferințe.
Un mare plus: funcționalitate și dincolo de mobile gaming
Razer Kishi Ultra mai are un mare avantaj. Atunci când nu este conectat la un dispozitiv mobil, poate funcționa și independent, ca și controller, în combinație cu orice PC sau laptop de gaming. Este nevoie doar de un cablu USB Type-C și de instalarea lui imprealabilă.
Da, poate reprezenta un inconvenient tija retractabilă din mijloc, cea folosită pentru încorporarea telefoanelor, pentru că nu dispare de tot. Dar cumva ai parte de un 2-in-1 dacă alegi să te bucuri și de această funcționalitate suplimentară.
Jack-ul de 3.5 mm asigură și un output audio către o pereche de căști, pentru a face experiența de gaming și mai completă.
Preț și disponibilitate, concluzii
Razer Kishi Ultra poate fi comandat direct pe site-ul din Europa al Razer, cu livrare inclusiv în România. Prețul de vânzare nu este mic, produsul se vinde cu 169 euro și se bucură de livrare gratuită (în regim express) pentru o perioadă limitată de timp.
Nu este ieftin, dar vorbim, așa cum am spus, despre cel mai bun controller de mobile gaming. Ai deja un smartphone din zona de high-end? Nu îți mai trebuie o consolă portabilă, este suficient un Kishi Ultra și ai deja un dispozitiv de gaming poate chiar mai puternic și capabil să ofere o experiență de gaming superioară. Din această perspectivă, parcă prețul de achiziție nu mai este chiar atât de mare.
În plus te alegi și cu un controller stand alone, pentru anumite ocazii!
Este discutabil aspectul preț versus beneficii. Dar cred că aș înclina oricând spre varianta Kishi Ultra în comparație cu o consolă portabilă. Și nu doar din motive de cost mai mic. Primele două argumente care îmi vin în minte sunt faptul că am de-a face, în realitate, tot cu telefonul meu, pe care oricum îl am cu mine. Și mai apoi că am acces (uneori contra cost) la mai multe platforme de streaming de gaming.
Așa că aș spune că Razer Kishi Ultra este accesoriul perfect pentru a-ți transforma ușor de tot telefonul într-o consolă portabilă. Și încă una de top, cel puțin din punctul de vedere al experienței de gaming. Cam cu această idee în cap ar trebui să porniți atunci când vreți să interacționați cu acest accesoriu. S-ar putea să vă cucerească destul de repede.