HomeFeaturedFocus10 motive pentru care recomand LG OLED55C41LA

10 motive pentru care recomand LG OLED55C41LA

Tuturor celor ce caută un model nou de televizor smart, vă dau 10 motive pentru care merită să vă luați LG OLED55C41LA!
Tuturor celor ce caută un model nou de televizor smart, vă dau 10 motive pentru care merită să vă luați LG OLED55C41LA!

Am așteptat cu mare interes să văd noua serie de televizoare smart LG OLED C4 și spre bucuria mea am avut ocazia să testez un OLED55C41LA de 139cm fix în perioada în care s-au desfășurat meciurile din grupe la finala EURO 2024, ca să pot îmbina testarea cu bucuria urmăririi unor meciuri extrem de interesante. Și acum pot să vă dau 10 motive pentru care vă recomand să cumpărați un LG OLED55C41LA, mai ales acum că e o perioadă în care există promoții.

1.Experiența simplă de configurare

Încep cu un element care în ultima vreme devine din ce în ce mai important: experiența de configurare și folosire. Mi-a plăcut extrem de mult faptul că odată ce am instalat televizorul și l-am pornit, prin intermediul aplicației LG ThinQ am putut să îl configurez în câteva minute fără să trebuiasă să citesc niciun manual.

Am umărit pașii propuși în aplicație și practic toate setările au fost aplicate automat, în funcție de ce am răspuns la niște întrebări legate de cum prefer culorile, sunetul etc. E prima dată când apelez la o astfel de configurare și nu mi-a părut rău – după ce am terminat pașii din aplicație (telefonul devine practic telecomandă în această etapă) nu a trebuit să mai fac nicio altă configurare.

Puteam la fel de bine să fac același lucru și urmărind pașii de pe ecranul televizorului, însă mi s-a părut mai simplu să folosesc telefonul mai ales că am putut asocia automat contul din LG ThinQ de pe telefon, pe televizor, fără să trebuiască să îmi amintesc și să tastez parola.

2.Chromecast și AirPlay

Al doilea lucru extrem de important este integrarea opțiunilor de streaming audio/video disponibile pe Android și iOS. Dacă până acum LG a făcut o treabă excelentă oferind integrarea competă AirPlay, din acest an vorbim de integrare și pentru Chromecast. Asta înseamnă că dacă aveți un dispozitiv Android, cu servicii Google, puteți să îl folosiți ca sursă de streaming direct pe televizor și din nou, nu e nevoie să faceți niciun fel de setare.

Porniți televizorul și apoi de pe dispozitivul Android apăsați opțiunea de share și trimiteți instant conținutul pe ecranul lui LG OLED C4. Același lucru e valabil și de pe iOS – nu mai stai să configurezi wireless display (deși opțiunea e în continuare disponibilă pentru cine are nevoie de așa ceva) și să te pierzi din setări.

În lumea modernă, unde ușurința de conectare primează, LG face un important pas înainte, aducând o experiență simplă și intuitivă.

3.OLED evo și suport Dolby Vision & Dolby Atmos

Nu am cum să vorbesc despre un OLED de la LG fără să menționez calitatea ecranului OLED vizavi de redarea culorilor. Acest lucru e posibil datorită noilor tehnologii hardware și integrării algoritmilor de optimizare a imaginilor (mișcare, culori) și scalare. Citeam că noile modele OLED evo pot oferi o imagine cu până la 70% mai luminoasă decât alte televizoare similare. Nu știu dacă e chiar așa, pot însă să vă spun că luminozitatea e perfectă, fie că vorbim de zi sau de noapte (aici chiar a trebuit să activez opțiunile de power management ca să mai reducă din luminozitate).

Rata de afișare este una variabilă, de până la 144 Hz la care nu aveți de ce umbla – bine, nici nu prea aveți cum. Împreună cu elementele de optimizare software puse în valoare de procesorul + a9 AI Processor 4K Gen 7, LG OLED C4 arată imaginile perfect. În caz că e nevoie puteți apela la unele dintre modurile presetate pentru gaming, sport, cinema etc. ca să beneficiați de ce mai bună experiență de vizionare, ținând cont și de nivelul de lumină ambientală.

Și ca să nu uit, pe modelele OLED din 2024 LG oferă o garanție de 5 ani!

Mai mult, televizoarele LG OLED C4 au suport standard pentru Dolby Atmos, Dolby Vision, tehnologii folosite pe majoritatea platformelor de streaming pentru a aduce cea mai bună calitate posibilă.

4.Magic Remote

Experiența de folosire a unui televizor OLED LG C4 e facilitată de telecomanda Magic Remote care nu numai că vă permite să navigați prin interfața webOS folosindu-vă de un pointer ca la maus, pe deasupra vă oferă și accesul la comenzile vocale prin intermediul microfonului încorporat (aici vă spun din nou să citiți cu atenție acordul ca să știți ce se poate întâmpla – LG spune că nu ascultă în mod automat nimic și că nu trimite datele de de pe televizor).

Pentru cine nu știe, Magic Remote aduce pe televizor experiența folosirii unui maus datorită faptului că are senzori ce detectează mișcarea și o transmit interfeței, premițând o navigare simplă și intuitivă – nu sunteți limitați la clasicele butoane sus/jos sau stânga/dreapta. În plus sunt prezent și butoane care lansează automat cele mai cunoscute aplicații de streaming și chiar asistentul vocal Alexa (din păcate, din cauza limitărilor Amazon, nu se poate folosi Alexa pe un cont LG de România. Dar dacă îl puneți pe o țară unde Alexa funcționează, treaba merge perfect).

5.AI pentru imagine și sunet

LG a venit de ceva ani cu ideea de optimizare a experienței video și audio pe televizoarele OLED, sub forma AI-ului video și audio. În ultimii ani am văzut cum tehnologia a evoluat semnificativ și permite acum o transformare remarcabilă a calității imaginii și a sunetului.

La fel ca anul trecut, m-am jucat intens cu opțiunile AI pe zona audio, mai ales acum, la meciurile de la campionatul european de fotbal, unde vroiam să am o experiență audio cât mai apropiată de cea de pe stadion. Cu AI Sound Pro apar detalii audio uimitoare din filme sau transmisiile sportive. După ce te obișnuiești cu o astfel de experiență, e cam greu să renunți la ea.

Pentru cine vrea să facă niște setări mai detaliate, LG permite acest lucru din meniul Settings – vă recomand să vă jucați cu opțiunile de acolo dacă valorile standard nu vă sunt pe plac.

6.Optimizare pentru jocuri

Legați consola PlayStation 5 de un LG OLED C4 și veți vedea cum experiența de gaming se transformă. De la simplul fapt că odată ce ați selectat canalul HDMI pe care e conectată consola, aceasta e pornită automat și până la culorile din joc și sunetul redat în difuzoarele televizorului. Rata de afișare de 144 Hz face posibilă o redare cursivă – ca fapt de divers, am jucat F1 2024 în mod dual screen și chiar și în cele mai încărcate imagini nu am întâmpinat niciun fel de problemă.

Modelele LG OLEC C4 au suport NVIDIA G-SYNC și AMD FreeSync, asta dacă aveți de gând să folosiți televizorul legat la laptop/desktop.

Nu în ultimul rând, din secțiunea de jocuri dedicată în interfața Home, aveți acces la titlurile disponibile.

6.Ajutor prin comenzi vocale și Chatbot

LG a integrat în webOS niște opțiuni de ajutor foarte bune: în momentul în care nu știți cum să activați vreo opțiune sau să schimbați vreo setare e posibil să apelați la Chatbot. Priviți-l ca pe un asistent virtual căruia sa îi puneți întrebări (chiar și prin voce!) și care o să vă ofere informațiile de care aveți nevoie. Setul de opțiuni de ajutor e bine structurat și ușor de parcurs.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că pe lângă detaliile legate de cum trebuie să fac o anumită setare, am putut să o aplic direct din meniul de ajutor. Practic, în loc să memorez în al câtelea submeniu din Settings se găsește valoarea pe care vreau so modifict, am apăsat pe butonul Try, care a aplicat setarea direct.E drept, funcționează pe limba engleză. Kudos LG, o altă treabă excelent realizată!

7.Viteză

Când zic viteză am în vedere mai multe lucruri. Încep cu pornirea televizorului care e instant dacă aveți activ modul always on sau una/două secunde altfel. Merg mai departe spre timpii mici de răspuns în meniuri și trecerea de la un canal la altul sau de la o sursă video la alta.

Și termin cu experiența generală: pe LG OLEDC C4 nu am avut nicio secundă senzația că trebuie să stau să aștept ca o aplicație să se încarce sau nu știu ce funcție să se activeze. Aș zice că se întâmplă instant – exagerez puțin, dar realitatea nu e departe.

9.webOS 24 cu Dynamic Cards și 5 ani de actualizări

Sunt puțini cei ce au anticipat faptul că deja suntem în momentul în care o să conteze suportul software oferit de producătorii ale căror hardware îl folosim. Inițial a fost vorba de Windows, apoi am trecut pe Android/iOS și acum vorbim de necesitatea actualizărilor și suportul pentru … televizoare. Prin programul Re:New, LG oferă 5 ani de actualizări pentru webOS 24, însemnând aici patch-uri, optimizări și probabil chiar și versiuni noi.

După cum am spus de foarte multe ori, prefer oricând sistemul de operare webOS oricărei implementări Android, care mi se pare precară și foarte periculoasă din punct de vedere al securității și intimității – mai ales dacă folosiți și soluții cu integrare vocală.

Gândiți-vă bine la treaba asta: să zicem că Apple aduce ceva îmbunătățiri pe AirPlay, sau HBO schimbă aplicația. Veți dori să primiți asta rapid și pe televizor, nu?

Și tot aici vreau să menționez faptul că webOS 24 de pe OLED C4 propune o modalitate interesantă de acces rapid la cele aplicațiile/canalele cele mai folosite.

Pe ecranul home există cinci butoane mari (LG le numește Dynamic Cards) care permit accesul rapid la diferite tipuri de operații. Home Office integrează suportul pentru conectarea la aplicații de tip Office, incluzând aici GMAIL și chiar o consolă Azure. Pentru cine lucrează de acasă, treaba asta s-ar putea să fie extrem de utilă – clic pe butonul Home Office și lansezi instant o sesiune remote pe Windows sau calendarul GMAIL.

Pe zona de Game intri direct în modul de gaming, cu acces direct la jocuri. Music aduce rapid aplicațiile de streaming audio (și sunt suportate cam toate), inclusiv propuneri de ascultare bazate pe istoricul de vizionare/ascultare.

Sports face posibilă prezentarea în mod personalizat a informațiilor sportive, selectabile dintr-o listă centrată pe fotbal și baschet. Mi-ar fi plăcut să pot alege și știri despre EURO 2024 sau despre campionalul de Formula 1 sau schi. Poate că e posibil și nu am știut eu cum – sau poate că LG o să aducă asta în perioada următoare.

Eu am folosit intens Home Hub, locul de unde aveam acces la dispozitivele mobile, selecția sursei de semnal video (TV/consolă/telefon), audio (boxele Bluetooth) și posibilitatea de a controla celelalte dispozitive LG ThinQ adăugate în rețea. Tot aici vor apărea și alte gadget-uri IoT cu care vă mai jucați.

Interfața e simplă, intuitivă și răspunde instant la comenzi.

10.Multi View

Am lăsat la urmă opțiunea asta pe care am ajuns să o apreciez acum, la EURO 2024: pe ecranul mare erau redate meciurile și într-o fereastră mică îmi vedeam ecranul laptop-ului, ca să văd cum rulează testele și build-urile.

LG permite o gamă diferită de informații ce pot să fie afișate simultan pe ecranul lui LG OLED C4. Pe lângă exemplul deja dat mai adaug câteva: meci de fotbal și o sesiune YouTube pentru a vedea un alt stream. Sau în loc de YouTube o aplicație de streaming sau chiar un browser.

Opțiunea Multi View e configurabilă și permite chiar alegerea unor setări predefinite, care să fie activate ori de câte ori e nevoie. În plus, locul de pe ecran unde apare fereastra secundară poate fi mutat, la fel și dimensiunea ferestrei. Și ce mi-a plăcut a fost că experiența Multi View a fost fără niciun fel de poticnire în ceea ce privește stream-ul video. Din păcate nu merge să mixezi sunetul, acesta trebuind să fie ales fie din ecranul principal, fie din cel secundar.

Cam astea sunt lucrurile care contează pe LG OLED C4 (modelul de 55 inci, C41LA) dincolo de caracteristicile hardware, ce sunt oricum de top atât pe partea de display OLED, audio cât și conectivitate. Sper ca detaliile de mai sus să vă ajute să luați o decizie informată vizavi de experiența pe care o veți primi.

Și ar mai fi ceva: dacă încă nu ați apucat să vedeți calitatea imaginii afișate de un OLED din seria C4, vă recomand să dați o fugă la vreun magazin din apropiere și să petreceți puțin timp în compania unuia. O să că placă!

Informații: LG

Preț: de la 8999 LEI

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep