Am primit la teste de vreo două săptămâni un Oppo Reno11 F 5G. Un dispozitiv destul de promovat de către compania chineză, care a ajuns și pe piața din România la două luni distanță de la lansarea oficială. Un mid-range care țintește spre zona de sus a categoriei și care are de partea sa și câteva argumente solide spre acest țel. Dacă sunt sau nu suficiente, vom vedea împreună în cele ce urmează.
Până atunci însă, trebuie spus că terminalul iese în evidență și din punct de vedere fizic. Este elegant, inovează timid în zona modulului foto, dar păstrează totuși niște linii devenite clasice în ceea ce privește construcția. Un mare plus este reprezentat și de multitudinea de canale de distribuție pe care terminalul este disponibil. Semn că echipa locală Oppo și-a făcut bine treaba.
Cred că putem să trecem la o analiză mai detaliată a acestui smartphone. Și un prim pas în această direcție ar fi reprezentat de configurația sa. Să vedem ce are de oferit din punct de vedere tehnic.
Configurație Oppo Reno11 F 5G
Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Oppo Reno11 F 5G:
- Ecran: AMOLED
- Diagonală: 6.7 inchi
- Rezoluție: 1080 x 2412 pixeli
- Aspect ratio: 20:9
- Densitate: 394 ppi
- Rată de refresh: 120 Hz
- Luminozitate de top: 1100 niți
- Screen-to-body ratio: 89.8%
- Protecție: Panda Glass
- Chipset: MediaTek Dimensity 7050 (6nm)
- Procesor: octa-core (2 x 2.6 GHz Cortex A78 + 6 x 2.0 GHz Cortex A55)
- GPU: Mali-G68 MC4
- Memorie RAM: 8 GB
- Memorie internă: 256 GB
- Slot microSD: da, hibrid
- Sistem de operare: Android 14 cu ColorOS 14
- Cameră foto principală: sistem de trei camere 64 MP (f/1.7, 25mm, wide, 1/2.0″, 0.7µm, PDAF) + 8 MP (f/2.2, 16mm, 112˚, ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm) + 2 MP (f/2.4, macro)
- Cameră foto frontală: 32 MP (f/2.4, 22mm, wide, 1/2.74″, 0.8µm)
- Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
- Acumulator: LiPo
- Capacitate: 5000 mAh
- Viteză de încărcare: 67W
- Altele: IP65, dual-SIM, NFC, USB Type-C 2.0 OTG, reverse charging, infrared
- Dimensiuni: 161.1 x 74.7 x 7.5 mm
- Greutate: 177 g
- Culori: Palm Green, Ocean Blue, Coral Purple
Vedem o listă de specificații tehnice mai mult decât decente. Din punctul de vedere al configurației, telefonul se ridică la nivelul pretențiilor de mid-range din partea de sus a categoriei, chiar fără probleme.
Noi am testat varianta de culoare Ocean Blue.
Preț de vânzare decent
De fiecare dată când vedem lista cu specificații tehnice pentru un dispozitiv, prima întrebare care se ridică este legată de prețul de vânzare. Cât mă costă această configurație? Avem de-a face cu un raport preț/specificații suficient de competitiv?
Ei bine, Oppo Reno11 F 5G are un preț de vânzare de 1799 lei. Mai jos aveți o captură de ecran de pe eMAG.ro.
Am spus mai devreme că reprezentanța din România și-a făcut cu brio treaba din punct de vedere comercial. Telefonul poate fi găsit și în oferta Altex.
Mai important, este și în ofertele principalilor operatori de telefonie mobilă. Acolo unde se poate bucura de anumite subvenții atunci când este împachetat cu serviciile oferite de aceștia.
Trebuie specificat că în pachetul standard nu avem inclus un încărcător. Doar un cablu de date USB Type-C la USB Type-C. Însă în România este în derulare o promoție prin care toți cei care achiziționează telefonul primesc gratuit un încărcător de 80W. Mai mult, se pot înscrie într-o tombolă care are ca premii bilete la meciurile de fotbal ale echipei naționale de la turneul final al Campionatului European de anul acesta.
Mai apare acolo și o asigurare a acumulatorului. Așa că se poate spune că avem de-a face cu o campanie promoțională destul de ofertantă.
În tot acest context, se poate spune că prețul de vânzare pentru acest telefon este unul decent, cinstit.
Performanțe normale pentru acest segment de preț
O a doua necunoscută pe care tindem să o clarificăm cât mai repede după ce vedem specificațiile tehnice ale unui dispozitiv este legată de nivelul de performanțe pe care îl poate genera acea configurație. Pentru a răspunde la această dilemă, am apelat la cele mai populare aplicații de benchmark.
Am rulat mai întâi controversatul, dar foarte popularul AnTuTu Benchmark. Ce a ieșit putem vedea în capturile de ecran de mai jos.
Apoi am ajuns la testul de performanțe din PCMark. Rezultatele mai jos.
Am rulat mai apoi testele Geekbench 6. Scorurile obținute de Oppo Reno11 F 5G sunt vizbile în capturile de ecran de mai jos.
La final am rulat și toate testele din GFXBench. Rezultatul este vizibil mai jos.
Aș spune că dispozitivul se descurcă în mod onorabil. Nu cred că un utilizator mediu de Android, chiar și unul ușor mai power, vor avea probleme cu terminalul nostru.
Iar senzația asta este întărită și de utilizarea cotidiană a telefonului, nu doar de benchmark-uri. Cât timp am butonat terminalul nu am avut probleme. Nu s-a blocat, nu s-a oprit sau restartat și nici măcar nu s-a încins. A rulat cursiv chiar și atunci când l-am forjat puțin cu aplicațiile de benchmark.
Autonomia, surpriza plăcută
Oppo Reno11 F 5G se descurcă foarte bine la nivel de autonomie. O primă dovadă în acest test o reprezintă testul de baterie din PCMark, ale cărui rezultate le vedeți mai jos.
Un scor destul de bun, aș spune că undeva în primele 20% din telefoanele smart pe care le-am testat de-a lungul timpului. Semn că optimizările au fost bine făcute.
Și în timpul utilizării terminalului, chiar și atunci când am făcut poze sau am rulat teste, am trecut ziua fără emoții. Și acesta aș spune eu că este testul psihologic. Ba chiar am reușit să ajung la două zile întregi de utilizare a terminalului fără nevoia de a încărca.
Așa că pot spune cu siguranță că autonomia este una dintre bilele albe pentru această apariție.
Construcție clasică, elegantă
Telefonul nostru adoptă o construcție devenită clasică în ziua de astăzi pe piața de smartphone. Are ecran plat, spatele la fel de plat și cele două suprafețe sunt unite de muchii foarte plate și ele. Un design brevetat de Apple cu ale sale iPhone-uri și pe care l-au adoptat cam toți producătorii în ultima vreme.
Ca un prim element specific (aș spune producătorilor chinezi) avem un modu foto evidențiat separat atât prin textura diferită, cât și prin faptul că este mai proeminent. Este rectangular, dar integrează în el trei camere foto rotunde. Cu senzoru principal de dimensiune sensibil mai mare. Camerele foto mai ies o dată în relief, lucru care face ca zona modulului foto să fie una ușor ciudată.
Pe spatele variantei testate de noi (Ocean Blue) avem o textură mai specială, glossy, care imită parcă un efect de marmură naturală. Nu pot spune că mi-a plăcut, dar este o opinie subiectivă, gusturile diferă de la utilizator la utilizator. Mi se pare mai atractivă varianta de culoare verde închis, care pare să aibă o textură ceva mai mată pe spate.
Dincolo de acest considerent, avem îmbinări atent lucrate, detalii suficient de finuțe încât să nu avem ce să îi reproșăm acestui terminal.
Concluzii, argumente PRO si CONTRA
Oppo Reno11 F 5G mi-a lăsat, per ansamblu, o părere bună. Telefonul își merită banii și are marele argument de a nu fi ignorat niciun aspect vital. Dincolo de performanțe și autonomie, plus construcția a cărei apreciere ține de gusturile fiecăruia, se descurcă și în zona de camere foto/performanțe foto. Nu excelează, dar mai important, nu dezamăgește. Nici în exterior, nici în interior, chiar și folosind zoom-ul 2x propus de aplicația de cameră. Vedeți câteva instantanee mai jos.
Fotografiile la dimensiuni ceva mai mari le puteți găsi în cadrul unui album evidențiat separat pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
La fel, onorabil s-a descurcat și ecranul telefonului, chiar și atunci când a fost expus direct luminii exterioare puternice a soarelui. Se simte că este un panel AMOLED, culorile sunt cele corecte, vii, contrastul este suficient de puternic.
La polul opus, nu îmi place deloc interfața software folosită de compania chineză. Și poate că m-aș putea obișnui cu aceasta. Dar nu reușesc să înțeleg nevoia de a include o grămadă de bloatware inutil preinstalat acolo. Și nu vorbesc doar despre aplicații precum Booking, Temu, LinkedIn sau Amazon shopping. Ci mai ales despre pleiada de jocuri de tip arcade sau block building pe care le găsești preinstalate aici. Ăsta este marele meu reproș la adresa acestui terminal.
În rest, una peste alta, cred că telefonul își merită banii și este un dispozitiv care poate răspunde nevoilor unui utilizator mediu de Android. Are marele avantaj că este disponibil pe mai multe canale de distribuție.
Cu siguranță este un candidat de avut în vedere pentru cei care au de alocat un buget limitat la 1800 de lei pentru un terminal, dar recomandarea mea ar fi să încercați să îl achiziționați prin intermediul operatorilor, pentru că acolo pot apărea subvenții sau reduceri care să facă prețul și mai atractiv.