Nothing Phone (2a) este primul telefon al acestei companii tinere care ajunge la noi la teste. Un dispozitiv pe care l-am așteptat cu mare nerăbdare. Eram curios să văd cum și-a pus amprenta fondatorul companiei, Carl Pei, asupra noilor sale produse. Care mai este viziunea sa în legătură cu telefoanele smart ale prezentului? Cu ce vrea să iasă în evidență?
Scurtă lecție de istorie
Pentru cei care nu sunt chiar atât de notalgici, Carl Pei este unul dintre co-fondatorii OnePlus. Un om de afaceri chinez, cu cetățenie suedeză. Omul care a contribuit din plin la apariția în 2014 a acestui brand (OnePlus) și mai ales la conceptul pe care l-a reprezentat în primii ani. Primul telefon a acestora a fost lansat cu 10 ani în urmă și marca ceva cu totul aparte pe piața de smartphone. Îmi amintesc și acum acel finisaj ceramic alb pe care nu îl mai văzusem până atunci.
La niște ani distanță, compania a fost preluată de Oppo și telefoanele OnePlus și-au pierdut din farmecul specific. Cred că acesta a fost principalul motiv pentru care Carl Pei a decis să o apuce pe propriul drum și așa a luat ființă Nothing Technology. O companie cu sediul central în Londra, care și-a declarat intenția de readuce ineditul în piața de smartphone. De aici și curiozitatea mea legată de aceste telefoane. Cred că se poate închide această paranteză generoasă.
Ce înseamnă în prezent Nothing
Compania pare să fi adoptat sistemul de denumiri utilizat de Google pentru telefoanele sale. Nothing Phone (2a) este varianta ceva mai accesibilă pentru a doua apariție, Phone (2). Și trebuie să mărturisesc că după experiența cu el abia aștept Phone (3), despre care există unele zvonuri conform cărora va fi un flagship.
La o primă vedere, sunt cam trei aspecte mari care disting telefoanele Nothing și le scot în evidență: sistemul de lumini Glyph Interface de pe spate (folosite și în scop de notificări, dar și la poze), în combinație cu carcasa semi-transparentă, interfața atipică ce oferă posibilitatea configurarii printr-un soi de widget-uri și încercarea de a integra dispozitivele Nothing într-un ecosistem similar cu cel Apple. O să încercăm să le analizăm mai pe îndelete, împreună cu alte aspecte esențiale pentru orice telefon smart. Dar până atunci trebuie să vedem ce propune acest mid-range la nivel de detalii tehnice.
Specificații tehnice Nothing Phone (2a)
Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Nothing Phone (2a):
- Ecran: AMOLED
- Diagonală: 6.7 inchi
- Rezoluție: 2412 x 1080 pixeli
- Aspect ratio: 20:9
- Densitate: 394 ppi
- Rată de refresh: 120 Hz
- Luminozitate de top: 1300 niți
- Protecție: Gorilla Glass 5
- Chipset: MediaTek Dimensity 7200 Pro (4nm)
- Procesor: octa-core (2 x 2.8 GHz Cortex A715 + 6 x 2.0 Cortex A510)
- GPU: Mali-G610 MC4
- Memorie RAM: 8 GB, 12 GB
- Memorie internă: 128 GB, 256 GB
- Slot microSD: nu
- Sistem de operare: Android 14 cu Nothing OS 2.5.5
- Cameră foto principală: sistem dual-camera 50 MP (f/1.9, wide, 1/1.56″, PDAF, OIS) + 50 MP (f/2.2, 114˚, ultrawide, 1/2.76″, 0.64µm)
- Cameră foto frontală: 32 MP (f/2.2, wide, 1/2.74″)
- Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub ecran
- Acumulator: Li-Po
- Capacitate: 5000 mAh
- Viteză de încărcare: 45W
- Altele: dual-SIM, IP54, Glyph Interface, USB Type-C 2.0, OTG, NFC
- Dimensiuni: 161.7 x 76.3 x 8.6 mm
- Greutate: 190 g
- Construcție: spate plastic, față sticlă, rama laterala plastic
- Culori: Black, White, Milk, Blue
Vedem o configurație decentă de mid-range din partea superioară a categoriei, care nu pare să emită pretenții spre zona de high-end. Un telefon care lasă din prima impresia că pare capabil să se descurce fără probleme cu cerințele unui utilizator mediu de Android. Noi am testat varianta de culoare neagră, cu memorie RAM de 8 GB și capacitate internă de stocare de 128 GB.
Preț competitiv, raport preț/specificații atractiv
Ca de obicei atunci când parcurgem lista cu specificații tehnice pentru un telefon, se ridică în mod automat vreo două întrebări. Prima dintre acestea este legată de prețul de vânzare. Cât mă costă configurația pe care tocmai am văzut-o? Avem un raport preț/specificații competitiv? Eu sunt tentat să spun că da.
Nothing Phone (2a) are un preț de vânzare de 1599 lei direct pe site-ul oficial al companiei. Este și canalul de achiziție pe care îl recomand, cel mai sigur și cel mai direct. Prețul este valabil pentru configurația și opțiunea de culoare testate de noi. Aveți și o captură de ecran, prețul ar putea varia în timp.
Varianta cu 12 GB de RAM și 256 GB de memorie internă are un preț de 1790 lei. Aș zice că merită din plin această diferență de 200 de lei.
Trebuie avut în vedere că în pachetul standard avem doar telefonul și un cablu de date (USB Type-C to USB Type-C). Unii competitori din același segment de preț au avantajul unui încărcător și a unei huse de protecție incluse în pachetul standard. Nu consider lipsa acestora ca fiind un inconvenient major, dar este un detaliu care trebuie avut în vedere.
Una peste alta, consider că prețul competitiv este unul dintre argumentele pozitive ale acestui smartphone.
Performanțe decente și constante
A doua întrebare pe care o ridică lista cu specificații tehnice ale unui dispozitiv mobil este legată de preformanțele pe care acea configurație este capabilă să le genereze. Mi se pare că și aici Nothing Phone (2a) punctează. Avem un nivel destul de solid al performanțelor și mai ales o constanță în comportamentul terminalului.
Am testat în primul rând cu principalele aplicații de benchmark. Mai întâi popularul, dar și controversatul AnTuTu Benchmark. Avem mai jos rezultatele. Menționez că am lăsat telefonul în modul implicit pe care îl are setat prin interfața sa atipică. Adică pe fundal negru.
A urmat mai apoi testul Geekbench 6. Ce a ieșit vedeți mai jos.
Testul de performanțe din PCMark a generat următorul scor:
În fine, am testat puțin și abilitățile de gaming ale acestui dispozitiv. Am rulat toate testele GFXBench, iar lista de rezultate o vedeți în capturile de ecran de mai jos.
Același comportament solid și constant l-am constatat și în timpul utilizării cotidiene a terminalului. Nu s-a oprit, nu s-a blocat, nu s-a restartat și nici măcar nu prea s-a încins în timpul testelor. Ceea ce înseamnă că și sistemul de răcire își face treaba. O configurație stabilă care îți dă senzația că nu te va lăsa la greu. În mod clar, un punct pozitiv pentru subiectul nostru!
Autonomie decentă, se trece lejer bariera unei zile de utilizare
Și autonomia telefonului (care poate fi trecută tot ca un aspect ce ține de performanțe) s-a comportat bine. Am rulat și testul de baterie din PCMark, care a generat rezultatele de mai jos.
Dar am rămas cu senzația asta și folosind terminalul. Pot să spun că se trece lejer bariera psihologică a unei zile fără nevoia de încărcare. Chiar și atunci când am rulat teste benchmark sau am ieșit cu el la fotografiat, nu am avut nevoie să încarc telefonul în timpul zilei. Ba chiar am ajuns la finalul zilei cu aproape 50% din acumulator, semn că aș fi putut încerca și a doua zi. Optimizările funcționează foarte bine și consumul de resurse pare să fie bine eficientizat.
Performanțe foto satisfăcătoare
Despre performanțele sistemului de camere de pe Nothing Phone (2a) se poate spune că sunt satisfăcătoare. Am scos telefonul la o sesiune de fotografiat în centrul vechi al Brașovului, într-o zi suficient de însorită. Ce a ieșit vedeți mai jos.
Pozele sunt destul de reușite, dar parcă sunt ușor supra-saturate cu lumină.
Funcționează foarte bine modul Macro.
În schimb, atunci când aplicăm efectul de portret, parcă se aplică implicit prea mult efect de bokeh în background. Și nici delimitarea subiectului nu este foarte clară.
Însă dacă privim prin prisma prețului de vânzare al acestui telefon, cred că putem să ne declarăm mulțumiți cu rezultatele foto. Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite în cadrul unui album evidențiat separat pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Construcție cu elemente inedite, tipice Nothing
Până acum am analizat aspectele ceva mai clare, mai convenționale pentru orice smartphone. Ajungem însă în zonele în care cei de la Nothing Technology au încercat să inoveze, să iasă în evidență. Și avem în primul rând construcția cu elemente inedite.
Din punct de vedere fizic, telefonul se distinge imediat. Are un plastic semi-transparent pe partea din spate, care lasă la vedere anumite componente interne ale dispozitivului. Dar care atrage destul de tare și cele mai fine particule de praf.
Acest tip de carcasă spate este asociat și cu sistemul de LED-uri Glyph Interface. Acestea au un rol atât în timpul fotografierii, când este nevoie de flash, dar și pentru a atrage atenția asupra anumitor tipuri de notificări. Există un întreg meniu pentru configurarea acestora, dar mărturisesc sincer că nu am avut răbdare să mă joc foarte mult cu ele. Asta și pentru că nu am fost impresionat de acest feature specific.
Apreciez această intenție de a scoate în evidență telefoanele Nothing. Din acest punct de vedere le-a ieșit! Dar nu pot să zic că sunt atras de anumite lumini care clipesc pe spatele terminalului.
Dincolo de aceste elemente distinctive, forma lui Nothing Phone (2a) este una destul de convențională. Avem un ecran plat, o suprafață spate la fel de plată și o ramă laterală plată, în stilul consacrat de iPhone. Dar care este realizată din plastic și nu are o culoare diferită.
Iese totuși în evidență modulul foto de pe spate. Este poziționat în centrul telefonului, pe plan vertical. Cele două camere sunt ușor înălțate față de suprafața spate, dar trecerea este una lină.
În mod clar, telefonul iese în evidență. La fel ca și frații lui. Dacă acest lucru place sau nu, este o chestiune care ține de gusturile fiecăruia.
Interfață software deosebită, care, culmea, atrage
Dacă luminile de pe spatele lui Nothing Phone (2a) m-au lăsat destul de rece și plasticul semitransparent cam la fel, în mod cu totul surprinzător, interfața specifică mi-a stârnit curiozitatea. Deși până acum parcă am rămas fidel unor interfețe cât mai apropiate de Android stock.
Nothing OS propune un homepage constuit din mai multe widget-uri. Un homescreen care se poate configura destul de mult, după placul utilizatorului. Wideget-urile implicite respectă un soi de tipar, cu scrisul format din acele puncte care compun și logo-ul companiei.
Mi-a plăcut mult chestia asta. Dar și faptul că în spate meniurile sunt destul de clasice. În ceea ce privește interacțiunea cu interfața software, aceasta seamănă destul de mult cu cea de pe iPhone. Asta este senzația mea.
Ca o scurtă paranteză, tot de la Apple pare inspirată și funcționalitatea care permite interconectarea mai multor accesorii produse de Nothing. Deocamdată avem buds-uri, dar se pare că în viitor va urma și un ceas smart.
Aici m-a impresionat telefonul. Se poate spune că la nivel de elemente distinctive, am avut și una caldă, și una rece.
Concluzii, argumente PRO și CONTRA
În mod clar Nothing Phone (2a) este un telefon inedit. Și un candidat sigur pentru cei care au un buget foarte clar pentru achiziția unui smartphone. Îl recomandă prețul atractiv, performanțele decente și comportamentul stabil, dar, la fel de bine și elementele sale distinctive.
În zona de elemente cumva neutre aș include performanțele foto și partea de display, la care eu am simțit că s-ar fi putut puțin mai bine, chiar și la acest nivel de preț.
Dacă ar trebui să-I și reproșez ceva, ar fi lipsa din pachetul standard cel puțin a unui încărcător. Nu o să insist cu husa de protecție, pentru că ar anula unul dintre acele elemente distinctive de care am tot vorbit.
Plasticul de pe spate pare unul destul de subțirel, de fragil. Cred că fiind transparent, nu are cum să fie foarte gros.
Cu toate acestea, dacă aș fi nevoit să achiziționez un telefon cu un buget limitat la 1600 lei, cu siguranță Nothing Phone (2a) ar fi printre puținele opțiuni pe care le-aș avea în vedere.
Mai are un mare merit această opțiune accesibilă din portofoliul tânărului producător de smartphone. Abia aștept un Nothing Phone (3). Sunt curios cum se prezintă un flagship al acestei companii. Și am o senzație de bine în ceea ce-l privește.