HomeFeaturedFocusIn caz ca nu erati constienti: nu puneti un Windows XP online...

In caz ca nu erati constienti: nu puneti un Windows XP online ca in 10 min e varza!

Pentru cei care nu înțeleg de ce nu e bine să pui online un sistem neprotejat, în speță un Windows XP vechi de 20 de ani, a apărut un video în care putem vedea ce se întâmplă.
Pentru cei care nu înțeleg de ce nu e bine să pui online un sistem neprotejat, în speță un Windows XP vechi de 20 de ani, a apărut un video în care putem vedea ce se întâmplă.

Îmi aduc aminte că erau o grămadă de utilizatori care refuzau sa plece de la Windows XP către Vista pe motiv că … primul e mai bun, mai rapid și mai stabil. Mereu ni se spune că principalul motiv de migrare de la un sistem de operare mai vechi către unul mai nou este securitatea … sau ar trebui să fie și cu toate astea sunt mulți care ignoră sfaturile. Așa s-a întâmplat de la Windows 7 la 8, de la 8 la 10, de la 10 la 11 etc. Nimic nou sub soare.

Însă … când vreți să duceți la limită experiența, chiar nu e bine să folosiți un Windows XP. Prima dată pentru că nu prea mai aveți ce să faceți cu el – o grămadă de pagini probabil că nu se vor încărca corect, nu prea mai aveți aplicații și poate cel mai important, vă virusați instant din cauza problemelor de securitate care nu sunt remediate.

Ca să ilustreze asta, Eric Parker a făcut un material video în care prezintă ce se întâmplă în doar 10 minute, cu un sistem cu Windows XP expus la internet – e drept, a dezactivat și firewall-ul, dar nu e ca și cum asta ar fi oprit toate atacurile.

Dacă e să mă exprim plastic, un Windows XP lăsat acum pe Internet e ca și cum ați lăsa un miel în mijlocul unei haite de lupi, sperând că se va descurca …

Nici măcar nu trebuie să vă plimbați pe vreun site. Pur și simplu îl lăsați acolo pornit – să zicem că între timp scrieți vreun proiect în Notepad. După 10 minute treaba e groasă rău.

Materialul video de mai sus doar arată efectele, nu explică cauza. Care e una singură: există o grămadă de indivizi rău voitori, care caută să facă bani de pe urma infectării sistemelor, oricare ar fi ele. Pentru asta folosesc instrumente avansate (combinații de nmap și alte instrumente de scanare și identificare a host-urilor) să caute pe web sistemele vulnerabile. Care odată găsite încep să fie țintite de toate exploit-urile posibile și șansele să reușească sunt mari atâta vreme cât vorbim despre un Windows XP la care s-au mai găsit probleme de securitate pe care Microsoft nu le-a mai reparat pentru că acest sistem de operare nu mai are mentenanță. Adică … dacă pui online un Windows XP nu prea ai cum să te protejezi (încă o dată, experimentul e dus la extrem pentru că dezactivat firewall-ul).

După 10 minute Eric a făcut o analiză a sistemului și fără nicio surpriză, colcăia de viruși.

Concluzia? Mai gândiți-vă de câteva ori înainte să recomandați cuiva să folosească un sistem de operare vechi (nu mă refer strict la Windows XP, dar cred că un Windows 7/8 sau 10 neactualizat nu e departe).

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep