OnePlus 12 este fără îndoială un flagship bun, performant, capabil. O spun încă din start, pentru a balansa acest titlu care poate părea a induce o notă negativă. Există acolo totuși și acea senzație că ceva parcă lipsește. Nu știu, parcă nu am simțit acel entuziasm dat de testarea altor dispozitive de top. Pe de altă parte sunt de acord cu opinia generală că pare să fie cel mai bun flagship al companiei de câțiva ani încoace. Un telefon suficient de complet, care dă o senzație de dispozitiv puternic, ce nu te va lăsa la greu. Aici nu există niciun dubiu!
Nu mai avem de-a face cu un flagship killer însă. Ci cu un vârf de gamă veritabil, cu tot ceea ce presupune acest statut. Inclusiv prețul de vânzare este unul corespunzător. Adică destul de mare. Parcă simt puțină nostalgie pentru perioada în care OnePlus cădea ca un meteorit pe piața de smartphone. Performanțe de top, un aspect fizic inedit și un preț extrem de agresiv au caracterizat prima apariție a acestui producător de care mulți s-au îndrăgostit. Plus un sistem de achiziții destul de greoi, care făcea și mai interesantă goana după un astfel de dispozitiv.
Au trecut niște ani de atunci, a plecat unul dintre fondatorii companiei, OnePlus a trecut oficial sub umbrela Oppo (investitor major încă de la apariția OnePlus) și abordarea comercială a devenit diferită. S-a pierdut argumentul prețului atractiv de vânzare, dar s-a lucrat și la multe îmbunătățiri aduse produsului. Colaborarea cu Hasselblad este doar unul dintre exemple. Faptul că telefonul poate fi cumpărat mult mai ușor este altul. Compania s-a orientat și către segmentul mid-range și și-a diversificat portofoliul. Lucrurile sunt diferite, notalgia este normală, dar subiectul acestui material este noul flagship OnePlus 12. Și către el trebuie să ne focusăm în cele ce urmează.
Ce pare să caracterizeze acest terminal cel mai bine din punctul meu de vedere este prudența inginerilor companiei. Au gândit un telefon puternic, dar care nu a fost dispus să își asume prea multe riscuri. În zona de performanțe, spre exemplu, în testele benchmark, optimizările par a ținti prea mult spre zona de siguranță. De teama de a nu se încinge prea tare cred, motoarele nu sunt turate prea tare. Lucru care se reflectă și în scorurile obținute. În zona de fotografie avem colaborarea cu Hasselblad, dar vedem că nu s-au aruncat către senzorii foto de ultimă generație. Ci au preferat o potecă ceva mai bătătorită. Chiar și în ceea ce privește aspectul fizic, construcția, materialele folosite, lucrurile sunt destul de cuminți. Nu este nimic rău în această prudență, dar nici nu avem acel ceva care să facă diferența. Cred că am reușit să mă fac înțeles, nu mai insist. Să trecem la treabă!
Configurație OnePlus 12
Înainte de a despica firul în patru, este corect să cunoaștem în detaliu dispozitivul cu care avem de-a face. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru OnePlus 12:
- Ecran: LTPO AMOLED
- Diagonală: 6.82 inchi
- Rezoluție: 1440 x 3168 pixeli (QHD+)
- Densitate: 510 ppi
- Aspect Ratio: 20:9
- Rată de refresh: 120 Hz
- Luminozitate de top: 4500 niți
- Screen-to-body ratio: 90.8%
- Protecție: Gorilla Glass Victus 2
- Altele: Dolby Vision, HDR10+
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm)
- Procesor: octa-core (1 x 3.3 GHz Cortex X4 + 3 x 3.2 GHz Cortex A720 + 2 x 3.0 GHz Cortex A720 + 2 x 2.3 GHz Cortex A520)
- GPU: Adreno 750
- Memorie RAM: 16 GB
- Memorie internă: 512 GB
- Slot microSD: nu
- Sistem de operare: Android 14 cu OxygenOS 14
- Cameră foto principală: sistem de trei camere, 50 MP (f/1.6, 23mm, wide, 1/1.43″, 1.12µm, multi-directional PDAF, OIS) + 64 MP (f/2.6, 70mm, periscope telephoto, 1/2.0″, 0.7µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom) + 48 MP (f/2.2, 14mm, 114˚, ultrawide, 1/2.0″, 0.8µm, PDAF)
- Features: Hasselblad Color Calibration, Dual-LED flash, HDR, panorama
- Cameră foto frontală: 32 MP (f/2.4, 21mm, wide, 1/2.74″, 0.8µm)
- Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
- Acumulator: Li-Po
- Capacitate: 5400 mAh
- Viteză de încărcare: 100W
- Încărcare wireless: da, 50W
- Altele: reverse charging (10W), HFC, infrared, IP65
- Construcție: față sticlă, spate sticlă, ramă laterală aluminiu
- Culori: Silky Black, Flowy Emerald
- Dimensiuni: 164.3 x 75.8 x 9.2 mm
- Greutate: 220 g
În momentul lansării oficiale, s-a vorbit despre mai multe combinații posibile de memorii și despre o gamă ceva mai largă de culori. Doar cele două de mai sus sunt disponibile publicului din România. Și doar două combinații de memorii. Noi am testat varianta de culoare neagră, cu 16 GB de RAM și o memorie internă de 512 GB. Cei care vor să cheltuie ceva mai puțin au la dispoziție și o versiune cu doar 12 GB de RAM și o memorie internă de 256 GB.
Preț de vânzare destul de ridicat
În momentul în care parcurgem configurația unui dispozitiv, în mod automat se ridică vreo două întrebări. Prima dintre ele este legată de prețul de achiziție. Cât mă costă această listă de specificații? Prețul este și el un factor diferențiator, chiar și la nivel de high-end. Ei bine, aici am eu impresia că nivelul este cam ridicat.
Modelul testat de noi (culoare neagră, 16 GB de RAM și 512 GB de memorie internă) poate fi achiziționat în România, direct de pe site-ul companiei producătoare, la un preț de 5700 lei (1150 euro). Mi se pare destul de sus, mai ales din partea unei companii care tocmai prin asta s-a consacrat, prin prețuri foarte agresive. Pe de altă parte, toți producătorii consacrați par să fi deraiat destul de mult cu prețurile în sus (Samsung Galaxy S24 Ultra costa 7200 lei în momentul lansării în varianta cu 12 GB de RAM și memorie internă de 256 GB). Iar OnePlus vrea și ea o felie cât mai mare din tort. Așa că nu putem să îi judecăm prea aspru.
De reținut că la acest preț cumpărătorul are inclus în pachetul standard și un încărcător de 100W. Un accesoriu care în alte cazuri trebuie achiziționat separat.
În plus, se poate opta în cazul în care telefonul este achiziționat direct de pe site-ul OnePlus și pentru o husă de protecție, care este primită gratuit, cu titlul de bonus. Cu aceste două beneficii în minte, parcă prețul de vânzare pentru OnePlus 12 este ceva mai digerabil.
Cei care au la dispoziție un buget ceva mai mic, au la dispoziție opțiunea cu 12 GB de RAM și memorie internă de 256 GB. Aceasta are un preț de vânzare de 4950 lei (969 euro). Și este disponibilă doar în varianta de culoare neagră.
Inconsecvență la nivel de performanțe în benchmark-uri
A doua întrebare după ce vedem o listă cu specificații tehnice este legată de performanțele pe care acea configurație este capabilă să le genereze. Un prim răspuns la această întrebare îl oferă cele mai populare aplicații de benchmark. Aceleași teste ridică și niște semne de întrebare legate de conescvența din acest punct de vedere. Pentru că rezultatele sunt destul de contradictorii. La unele telefonul este la egalitate cu Galaxy S24 Ultra (până la urmă telefonul celor de la Samsung este un etalon). La altele scoate niște scoruri mult mai mici. Deși ambele se bazează pe același chipset, iar telefonul celor de la OnePlus are memorie RAM mai mare.
Singura explicație pertinentă este că din optimizări au fost limitate performanțele chipset-ului atunci când temperatura începe să crească. Și poate avea o logică, telefonul nu se încălzește absolut deloc, nici măcar în timpul benchmark-urilor. În plus, scorurile obținute servesc mai degrabă pentru comparație, decât să reflecte în mod real nivelul exact al unui dispozitiv.
Acestea fiind spuse, primele capturi de ecran sunt din popularul și în același timp controversatul AnTuTu Benchmark. Aici telefonul se ridică la nivelul rivalului său.
În Geekbench însă, scorurile obținute sunt mult mai jos.
La fel și în testul de performanță din PC Mark.
Am mai rulat toate testele din GFXBench.
Și la final câteva teste ceva mai populare din 3DMark.
Dincolo de aplicațiile de benchmark, în timpul utilizării telefonul s-a comportat impecabil. Nu s-a încins deloc, nu s-a oprit, nu s-a blocat și nici nu s-a restartat. Nu am ce să îi reproșez.
Construcție cuminte și ușor greoaie, dar solidă
La nivel de construcție se remarcă cumva acea precauție de care vorbeam ceva mai devreme. Telefonul folosește materiale de calitate, dar nu iese în evidență. Are un spate de sticlă, cu un finisaj mat. Suprafața spate este ușor curbată, pentru a se continua fericit cu ecranul.
Modulul foto iese puternic în evidență și este destul de vizibil și datorită dimensiunii generoase.
Telefonul este destul de greu, ai senzația că trebuie să îl apuci bine. Nu este nici cel mai subțire, iar în zona de materiale se putea mai bine. Parcă nu au fost asumate riscuri.
Prin cumparație, testez în paralel și un Realme 12 Pro 5G. Subțire, ușor, cu o piele ecologică albastru închis pe spate, completată de niște finisaje metalice aurii. Nici nu încape comparație, deși vorbim despre un mid-range. Îl bagă pe OnePlus 12 în buzunar, cum s-ar spune.
Totuși, aprecierea este una subiectivă, până la urmă fiecare are gusturile sale. Aici este nevoie de o interacțiune cu terminalul pentru a decide cât de mult vă place. Îmi pare genul pe care ori îl iubești, ori îl scoți repede de la inimă.
Performanțe foto suficient de bune
Am văzut destul de multă vânzoleală pe seama faptului că inginerii de la OnePlus nu au riscat și au folosit niște senzori foto nu chiar de ultimă generație. Nu mai are rost să repet, este și aici destul de clar vizibilă acea prudență de care am tot vorbit.
Sunt așteptări destul de mari de la sistemul foto optimizat împreună cu Hasselblad. Nu o să încerc să fac aprecieri, din nefericire în perioada în care am avut telefonul a fost o vreme capricioasă în Brașov. Mai mult, acel nor de praf saharian de care s-a tot vorbit pe la radio a adus cu el o senzație de amurg pe durata a câteva zile. Parcă eram în pragul unei ploi, dar nici vorbă de așa ceva.
Aveți mai jos câteva fotografii realizate într-o zi care ar fi trebuit să fie însorită și cu un cer albastru.
Telephoto-ul de tip periscop pare să își facă destul de bine treaba. Zoom 1x și 5x (optic).
La fel se întâmplă și pe partea de macro.
Fotografiile la dimensiuni mai mari le găsiți în cadrul unui album evidențiat separat, pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Concluzii, argumente PRO și CONTRA
OnePlus 12 este un telefon destul de cuminte. Un adevărat flagship, unul sobru care duce lucrurile la bun sfârșit, fără să forțeze excesiv. Un terminal care nu își asumă riscuri inutile. Pare mai degrabă genul de apariție care se adresează fanilor acestui brand, fără să își propună prea concis să atragă și fani ai altor companii. Pare greu de crezut că va deturna un fan înrăit de Samsung sau cu atât mai mult unul de iPhone.
Ca o notă pozitivă, este un telefon puternic și stabil. Stabilitatea primează în fața performanțelor.
Are un ecran excelent, luminozitatea de top de 4500 ajută atunci când ești cu telefonul în mână în lumina directă a soarelui. Culorile sunt redate foarte fidel, nu avem exagerări sau devieri prea mari de la original. O mare bilă albă din acest punct de vedere.
Autonomia este îndestulătoare. Parcă aveam ceva mai multe așteptări de la un acumulator de 5400 mAh. Cel puțin în testul de baterie PCMark. Dar probabil că și aici a primat acea precauție despre care am tot vorbit.
Sistemul de operare reprezintă un alt plus. O surpriză plăcută din partea unei companii chineze. Puțin spre deloc bloatware inutil și o interfață intuitivă și aerisită.
Construcția este una solidă, dar poate părea prea plictisitoare, prea ternă. O husă de protecție ceva mai veselă de la MobileDirect.ro, ar putea schimba destul de repede această senzație.
În zona de aspecte neutre, aș trece performanțele foto. Am spus-o, nu m-a ajutat deloc vremea de afară. Cred că rezultatele obținute ar fi fost totuși destul de mulțumitoare și s-ar fi ridicat la nivelul pretențiilor de flagship.
Cred că și performanțele telefonului pot fi încadrate aici, cel puțin din punctul de vedere al nivelului lor. Arată destul de clar că dispozitivul poate face față cerințelor chiar și venite din partea unui utilizator exigent de Android.
Inconsecvența lor pe de altă parte, e drept că vizibilă doar în aplicațiile de benchmark, se duce înspre partea de aspecte negative.
Și aici aș încadra și prețul. Comparativ cu alte vârfuri de gamă, nu este mare. Dar dacă avem în vedere compania de la care vine, parcă are totuși un impact negativ. E drept, au avut loc schimbări inclusiv la nivel de proprietar al companiei (oarecum). Așa că argumente ar putea fi găsite. Dar senzația rămâne.
La fix 10 ani de la acea apariție meteorică a lui OnePlus 1, acel Never Settle, acel veritabil flagship killer, avem un altfel de telefon. OnePlus 12 este un flagship fără îndoială, dar unul de pluton. Și, cu bune și cu rele, își ia în serios această misiune și o duce la bun sfârșit. Dar pentru a închide cumva acest cerc, trebuie spus că este exact genul de vârf de gamă pe care prima apariție a companiei chineze își propunea să îl eclipseze în 2014!