HomeMobileAndroidNightography cu noile modele Samsung Galaxy A35 și A55. Sau cât de...

Nightography cu noile modele Samsung Galaxy A35 și A55. Sau cât de bine se descurcă în pozele de noapte.

Am ieșit prin Brașov să vedem la lucru modul nightography pe noile telefoane Samsung Galaxy A35 și A55. Până punem review-urile complete, vă arătăm cum se descurcă cu pozele de noapte!
Am ieșit prin Brașov să vedem la lucru modul nightography pe noile telefoane Samsung Galaxy A35 și A55. Până punem review-urile complete, vă arătăm cum se descurcă cu pozele de noapte!

În caz că nu ați sesizat încă, a apărut un nou cuvânt care e din ce în ce mai folosit în comunicatele de presă asociate lansărilor noilor telefoane mobile – nu, nu e vorba de AI ci de nightography. Adică performanța pe care sistemul foto al smartphone-urilor poate să o ofere în condiții de iluminare puțină, difuză sau chiar deloc.

De-a lungul timpului am făcut foarte multe teste în direcția asta și am observat că lucrurile evoluează constant și că am ajuns în situația în care modele din zona de mid range, cum sunt cele două modele Samsung Galaxy A35 și A55 cu care ne-am jucat zilele acestea, ajung să ofere performanțe ce în urmă cu ceva ani erau doar la îndemâna flagship-urilor.

Acest lucru este explicat prin evoluția constantă a sistemelor foto (care între noi fie vorba, pe modelele midrange din 2024 sunt mult superioare unor flagship-uri de acum 5-6 ani!) și în egală măsură software-ului asociat, ce poate poate îmbunătăți calitatea, fără ca utilizatorul să facă nimic special. Tehnologia progresează și noi putem sesiza acest lucru, fiind în situația în care obținem rezultate bune pentru majoritatea pozelor, fără să fim neapărat specialiști.

Nu contează pixelii, vorbim de un sistem hardware și software

Am spus de nenumărate ori și o repet: nu vă lăsați impresionați de specificațiile tehnice asociate camerelor foto. Nu contează câte camere sunt sau de câte zeci de megapixeli sunt băgați în senzorul foto. Dacă sistemul lentile și software-ul nu e unul performant, numărul de megapixeli devine irelevant.

Pornind de la această premisă, am ieșit prin Brașov cu modelele Samsung Galaxy A35 și A55 din 2024, ca să vedem ce rezultate obținem în zona nightography cu aceste aparate, fără ne luăm vreun trepied sau seturi speciale de lentile. Ne-am bazat exclusiv pe ce oferă telefoanele, într-un comportament foto așa cum l-ar face oricare dintre voi.

Există însă un truc la care am apelat: ne-am configurat aparatele în așa fel încât să fim siguri că obținem maximul de performanță posibil.

Samsung nightography: cele mai bune setări

Bănuiesc că ați trecut și voi prin multe situații în care ați făcut poze seara/noaptea, cu lumină puțină sau chiar deloc și când v-ați uitat la poze ați descoperit că sunt un fiasco. Producătorii de smartphone știu acest lucru și încearcă să ne ofere soluții care să ne permită să ne bucurăm și ulterior de momentele speciale.

Așa a apărut ideea de nightography, în care aparatele Samsung Galaxy beneficiază de un mod special de fotografiere, care să ofere soluția perfectă pentru toate situațiile în care aveți nevoie de poze bune. Și așa a venit modul de fotografiere Night (sau night mode) în care senzorii cu care este echipat telefonul conlucrează cu elemente software pentru a obține maximul de performanță.

Opțiunile de fotografiere din aplicația Camera de pe Samsung Galaxy A55.

Probabil că deja știți, Night Mode este soluția (să nu zic magică că nu sună chiar bine) la care trebuie să apelați dacă doriți să scoateți cele mai bune poze de noapte – toate setările se fac dinamic, în și de către telefon. Nouă ne rămâne doar să încadram subiectul și să apăsam declanșatorul pentru a face poza. Și dacă e posibil să păstrăm nemișcat telefonul pentru câteva secunde.

De ce? Pentru că Night Mode este o setare disponibilă în aplicația Camera de pe toate modele Samsung Galaxy și care va putea să găsească setările cele mai bune pentru pozele de noapte – va face asta pentru că în realitate vor fi înregistrate până la 30 de imagini ale subiectului (în cele 3-5 secunde cât durează fotografierea) ce apoi sunt analizate și procesate într-una singură, optimizând culorile și detaliile fiecărui pixel.

Ca să activați modul Night trebuie să deschideți aplicația Camera de pe smartphone-ul Galaxy, să apăsați pe More și apoi să alegeți Night.

Dincolo de asta, vă recomand să mai activați alte două setări care să vă ajute să obțineți maximul de performanță: folosirea caroiajului pe ecran și activarea optimizării imaginilor.

Dacă deschideți Camera și apoi mergeți la Settings veți intra în meniu de unde activați Scene optimizer și Grid Lines, cele două opțiuni de care am vorbit. Cred că poate ar fi bine să mai activați și High efficeiency pictures (pozele sunt salvate în formatul HEIC, ce oferă o compresie mai bună și face dimensiunea pozelor mai mică) și Shot suggestions (imaginea capturată prin camera foto este analizată și uneori sunt oferite sfaturi bune pentru încadrare).

Apoi puteți alege dacă să folosiți rezoluția maximă a senzorului principal sau să aveți posibilitatea de a folosi opțiunile de mărire (zoom) – aici vă las pe voi să alegeți. Eu folosesc rar rezoluția maximă pentru că mă folosesc și de partea de zoom.

Cu aceste setări aplicate pe cele două modele Samsung Galaxy, am pornit la treabă.

Samsung Galaxy A35, surpriza plăcută la nivel de performanțe foto

Samsung Galaxy A35 este reprezentantul uneia dintre cele mai populare serii de terminale ale producătorului coreean. Îmi place faptul că există o consecvență, un nivel constant al performanțelor pe toate palierele: performanțe hardware, construcție și materiale, autonomie, performanțe foto, chiar și pe timp de noapte.

Ca o scurtă introducere, o să aruncăm o privire asupra sistemului foto al acestui terminal, înainte să vedem ce poate face. Vorbim de un sistem principal cu trei camere de 50 MP (f/1.8, wide, 1/1.96″, PDAF, OIS) + 8 MP (f/2.2, 123˚, ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm) + 5 MP (f/2.4, macro) și una frontală de 13 MP (f/2.2, wide, 1/3.06″, 1.12µm).

Performanțe foto peste așteptări, abilități foarte bune în fotografia de noapte

Samsung a strâns puțin limitele între zona mid-range și high-end. Și acest lucru este vizibil nu doar la nivel de construcție fizică, acolo unde deja avem niște linii devenite clasice pentru compania coreeană, cu muchii plate, suprafețe simetrice și drepte și camere foto care ies în evidență direct din suprafața spate a telefonului. Nu mai avem un modul foto delimitat clar. Ci doar cele trei camere. De menționat și că telefonul Samsung Galaxy A35 dispune de o carcasă realizată din sticlă.

Sistemul de camere foto și optimizările implementate de inginerii companiei coreene determină un nivel al performanțelor foto peste așteptări. Și nu vorbim aici doar de fotografiile cu suficientă lumină naturală. Doar pentru referință, am realizat câteva fotografii în centrul Brașovului, într-o zi însorită.

Tocmai de aceea am vrut mai mult. Și am revenit în centrul orașului și pe înserat. Am încercat să prind atât lumina de seară, dar mai ales momentul de după apusul complet al soarelui.

Se poate observa că sistemul de camere performează bine atât cu subiectul expus unor surse terțe de lumină, cât și atunci când subiectul fotografiei nu este în raza de lumină a unei surse. Mă refer aici la peisajele urbane.

De asemenea se obțin rezultate bune atât în peisajele urbane ceva mai largi, cât și atunci când subiectul este mai aproape de obiectiv. În această fotografie am pozat o bicicletă/decor. Nu era expusă luminii directe din partea vreunei surse, dar aveam suficientă lumină artificială pe acea stradă.

În schimb în zona celor două statui din parc chiar era întuneric destul de bine. Iar algoritmii camerei au reușit să lumineze suficient de bine subiectul, fără să altereze calitatea imaginii. Senzația de natural este prezentă într-un rezultat foto impresionant.

Tot într-o zonă foarte întunecată am fotografiat două clădiri. Una la o distanță de 15-20 de metri, alta la peste 30 de metri distanță. Inclusiv pe cea aflată la distanță camera a surprins-o destul de bine, chiar dacă doar subiectul fotografiei este vizibil.

Clădirea aflată mai aproape a ieșit mai bine în fotografie, pentru că este vizibil și restul compoziției. Din nou, un rezultat excepțional, pe care îl vedeți mai jos.

Îmi place și faptul că algoritmii păstrează focusul și pe anumite detalii din background. Am fotografiat Poarta Ecaterina din Brașov, cu focus pe clădirea ei. Cu toate acestea, este perfect vizibil scrisul din fundal, cu numele orașului, care se găsește sus pe muntele Tâmpa.

De menționat că pe clădirea Porții Ecaterina nu exista o sursă de lumină directă. Cu toate acestea rezultatul este unul reușit.

Am realizat și vreo două fotografii în care focusul a fost pe două surse de lumină. Două felinare. Într-un scenariu pereții construcției pe care se găsea felinarul erau luminați și din alte surse.

În celălalt nu exista altă sursă de lumină.

În ambele situații, rezultatul este unul foarte bun.

De asta spun că performanțele noului Samsung Galaxy A35 la nivel de fotografie de noapte sunt impresionante, mai ales pentru un terminal din zona mid-range. În mod evident compania coreeană a ridicat nivelul la generația din 2024 de Galaxy A-uri. Și acest lucru este perfect vizibil în zona de abilități foto chiar și pe timp de noapte.

Galaxy A55 poate fi un concurent pentru un flagship

Trebuie să știți că noul Samsung Galaxy A55 vine cu un sistem foto realiat din trei camere: cea principală de 50 MP, f/1.8, (wide), 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, OIS, una de 12 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide), 1/3.06″, 1.12µm și una 5 MP, f/2.4, pentru macro.

La fel ca în cazul telefonului Samsung Galaxy A35, am pornit prin Brașov, într-o seară de vineri, să vedem cum se descurcă la pozele de noapte. Pe ideea că dacă văd ceva ce îmi place, scot telefonul și fac poză, bazându-mă exclusiv pe setările automate.

După o plimbare de mai bine de o oră, am ajuns acasă și uitându-mă la colecția de poze am ajuns la concluzia că sunt momente în care Samsung Galaxy A55 (2024) poate să ofere performanțe demne de un flagship, dacă înțelegi cum îl poți folosi.

Din reflex am încercat o poză macro, că tot aveam copacii proaspăt înfloriți – dat fiind că nu vorbim de un sistem foto cu focalizare prin laser și că era destul de întuneric, rezultatul este mai bun decât mă așteptam.

De la distanță medie, cu focalizare pe un punct luminos, se descurcă binișor – detaliile din poza de mai jos sunt suficiente, reflexiile și umbrele ieșind chiar foarte bine.

Am vrut să văd și cum ies în penumbră culorile roșii/portocalii ale lalelelor, pe fondul verde:

O poză ˝clasică˝dacă îmi permiteți, cu Casa Sfatului din Brașov: se pot vedea destule detalii și chiar laserele din zonă. E un cadru general, cu focalizare pe Casa Sfatului, unde cerul se vede complet negru (foarte aproape de cum era în realitate).

Însă unul dintre cele mai bune cadre pe care le-am reușit este acesta de mai jos, unde combinația de lumini și umbre lasă loc multor detalii (focalizarea a fost făcută pe butoi).

Sunt surprins foarte plăcut de modul în care algoritmul Samsung și senzorul au putut să prezinte perfect becul lămpii acesteia – în trecut, pentru o astfel de poză trebuia să am un flagship performant și să fac câteva încercări cu modul HDR.

Și nu a fost doar o întâmplare, pentru că și aici a ieșit bine, dată fiind distanța de la care am făcut poza:

Îmi place să fotografiez turla Bisericii Negre din Brașov, mai ales noaptea pentru detaliile date de umbrele induse de proiectoare. Culorile sunt bune, detaliile suficiente.

Am trecut și prin Strada Sforii, unde am vrut să văd dacă graffiti-ul (cel din stânga) iese cum trebuie (focalizare pe el, cu blur pe fundal).

Și am revenit în Piala Sfatului, pentru poză cu un cadru mai larg – speram să găsesc piața liberă ca să pot obține și detaliile luminilor de la terase, însă chiar și așa, laserele și norii au ieșit interesant:

Observați cât de bine a ieșit și sigla din poza de mai jos, în condiițiile în care erau multe lumini ambientale. Focalizarea a funcționat așa cum mă așteptam:

Iar acesta este un cadru care nu mă așteptam să iasă atât de detaliat, dată fiind multitudinea de lumini prezente:

Și dacă tot am zis de lumini, am încercat ceva mai special:

Și nu în ultimul rând, rămân plăcut surprins de culorile și detaliile reușite aici:

Și aici:

Cred că e suficient atât – mai am poze de noapte făcute cu noul Galaxy A55, dacă vreți să le consultați o puteți face pe pagina noastră de Facebook.

Una peste alta, Samsung Galaxy A55 s-a descurcat excelent în toate acele situații unde a existat un punct luminos pe care am putut să îl folosesc pentru focalizarea automată. Ceea ce vă recomand și vouă să faceți!

Concluzie: Samsung face o treabă bună cu Nightography pe Galaxy A35 și A55

Și așa am ajuns la final: ne-am plimbat seara prin Brașov și am văzut cum merge nightography pe noile modele Samsung Galaxy din seria A. Date fiind specificațiile hardware și faptul că eram obișnuiți să vedem astfel de rezultate doar în zona high end a smarpthone-urilor, putem spune că Samsung a făcut o treabă foarte bună în 2024 și că oferă utilizatorilor soluții capabile să aducă rezultate foarte bune, în game diferite de preț.

Pentru toți aceia dintre voi care pun accent mare pe pozele de noapte, suntem siguri că informațiile de mai sus o să fie de folos. Și vă spunem același lucru: dacă un produs vi se pare interesant, mergeți într-un magazin și jucați-vă cu el înainte de a-l cumpăra. Uitați-vă după acele caracteristici care vă interesează cel mai mult și abia apoi alegeți.

Noi am făcut acest test ca să nu mai trebuiască să îl faceți și voi!

P.S.: stați cu ochii pe site că în curând publicăm și review-urile acestor două smartphone-uri!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Samsung sunt inca cei mai buni, pe piata telefoanelor. Dar simt ca raman putin in urma pe partea de design (margini groase la seria A) si pe partea de fotografie (Pixel 7a este mai bun). Ce am remarcat: valori fixe ale ISO. A mai observat cineva acest lucru? 25, 50, 100, 125, 160, 200, 250 etc. Nu stiu cat conteaza acest lucru, dar mie mi se pare ca software-ul pentru camera folosit de Samsung a cam ajuns la fundul sacului. Totusi, seria A ramane accesibila. La nici 3 luni de la lansare, Galaxy A55 poate fi gasit si la 1700 lei, ceea ce e foarte OK, dupa parerea mea. Chiar primesti destule pentru banii aceia. Tot ma gandesc sa renunt la un Pixel 7a: bateria scade vazand cu ochii. Pentru mine, este mai importanta autonomia bateriei decat camera foto. In principiu, la fel ca multi oameni, imi doresc un telefon echilibrat si cred ca acest A55 bifeaza toate casutele (inclusiv securitatea: Knox Vault + 5 ani update-uri). Va multumesc pentru efortul depus la acest articol.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep